Scroll Top

SM-liiga – Ennakko TPS:n ja SaiPan välisestä puolivälieräsarjasta

SM-liigan pudotuspeleissä alkaa puolivälierävaihe tiistaina, kun runkosarjan voittaja Kärpät kohtaa kotonaan hyvin viime aikoina pelanneen Ässät ja TPS puolestaan isännöi huikealla nousulla puolivälieriin edenneen SaiPan. Loput kaksi puolivälieräsarjaa alkavat keskiviikkona. Tässä Geen ennakossa pureudutaan TPS:n ja SaiPan väliseen ottelusarjaan. Runkosarjan kakkonen TPS lähtee ottelupariin selvänä ennakkosuosikkina, mutta runkosarjassa SaiPa oli selvästi turkulaisia vahvempi keskinäisissä otteluissa voittaen neljästä ottelusta kolme ja TPS vain yhden. Tosin noilla tilastoilla ei ole suurempaa merkitystä, kun kiekko tippuu jäähän tiistaina Turussa.

 

Ennakkoasetelmat

TPS

TPS pääse todella levänneenä puolivälieriin, koska joukkueella on lähes kahden viikon tauko otteluista. TPS:n edellinen ottelu on 8.3 pelattu runkosarjan päätöskamppailu HIFK vastaan. Huili on tehny joukkueelle varmasti hyvää, mutta voi myös näkyä liiallisena passiivisuutena, kun ottaa huomioon, että vastustaja SaiPa on saanut pelata otteluita tasaisesti koko maaliskuun.

TPS lähtee hyvästä tilanteesta puolivälieriin, koska joukkue on hävinnyt seitsemästä edellisestä ottelusta vain yhden ja senkin vasta jatkoajalla. Lisäksi joukkuetta vahvistettiin kauden lopussa, kun Jukureissa hyvin pelannut Zach Budish liittyi turkulaisryhmään, jonka lisäksi seura hankki HPK:sta Oula Palven vahvistamaan hyökkäystä, joten TPS:n hyökkäys on todella kova tällä hetkellä ja kestää vertailun mille tahansa SM-liigan joukkueelle. Esimerkiksi Budish on tehnyt TPS:ssä 8 pelatussa ottelussa komeat tehot 5+2 eli lähes piste per peli tahtia. Myös Palve on pelannut todella hyvin ja tehnyt viidessä ottelussa tehot 1+5, joten molemmat pelaajat ovat osoittaneet heti alkuun olevansa joukkueelle selkeitä vahvistuksia. Lisäksi, kun katsotaan, että hyökkäyksestä löytyy Tomi Kallion ja Eric Perrin kaltaisia kokeneita pelaajia, joista on hyötyä niin kentällä kuin kopissa niin turkulaiset lähtevät hyvistä asetelmista kevään tärkeisiin otteluihin.

Puolustuspelaaminen voi olla joukkueen heikoin osa-alue, koska materiaali pakistossa ei ole hirveän leveä. Joukkue päästi runkosarjan lopussa yllättävän paljon maaleja vaikka voittikin otteluita ja viidessä viimeissä runkosarjan ottelussa omiin meni 15 maalia eli 3 per ottelu, joka on yllättävä paljon. TPS:n onneksi puolustuksesta löytyy kokeneita pelaajia, joilla on paljon kokemusta pudotuspeleistä kuten Henrik Tallinder ja Ilkka Heikkinen. Lisäksi myös kiekollista taitoa löytyy vastustajaa enemmän, joka on tärkeää erityisesti ylivoimalla.

Turkulaisten erikoistilannepelaaminen oli todella hyvää runkosarjassa. Joukkueen yli sekä alivoima oli molemmat neljän parhaan joukossa, joten sen suhteen ei suurta huolta ole. Erityisesti ylivoima oli todella hyvää ollen koko liigan toiseksi parasta heti JYP:n jälkeen.

 

SaiPa

 

SaiPa pelasi tiukan ottelusarjan Pelicansia vastaan, josta joukkue selvisi jatkoon voitoin 2-1. Lappeenrantalaisten kannalta näytti jo todella pahalta, kun lahtelaiset johtivat ratkaisevaa ottelua kahdella maalilla, kun alle seitsemän minuuttia oli peliaikaa jäljellä. SaiPa kuitenkin osoitti luoteensa ja nousi Jonatan Tanuksen ja Ahti Oksasen osumilla tasoihin ja näin mentiin jatkoajalle, jossa SaiPa ratkaisi ottelun nopeasti, kun ottelun sankari Ahti Oksanen vei sputnikit jatkoon omalla henkilökohtaisella taidollaan. SaiPan joukkue on muutenkin näyttänyt tällä kaudella luonnetta, koska joukkue on noussut monesti rinnalle ja ohi vaikka se on ollut kahden maalin tai, jopa kolmen maalin tappioasemassa.

SaiPan puolustuspelaaminen on ollut pudotuspeleissä kiitettävällä tasolla ja joukkue on laskenut kolmessa ottelussa yhteensä seitsemän maalia eli reilut kaksi maalia ottelua kohden, joten tuolla tilastolla pitäisi taistella voitosta käytännössä jokaisessa ottelussa. Puolustuksesta esiin pitää nostaa helmikuussa hankittu Vladimir Denisov, joka pelaa tasaisesti ottelusta toiseen ja hoitaa omaan pään pelaamisen todella moitteettomasti ja pitää huolen, että maalinedustalla ei ole muuta kuin makuupaikkoja tarjolla. Lisäksi myös nuori Urho Vaakanainen sekä Kalle Maalahti ovat aloittaneet pudotuspelit vahvasti ja tältä kaksikolta löytyy myös kiekollista taitoa, jota on joukkueessa kuitenkin aika rajallisesti, joten miesten panos nousee todella isoon roolin tulevassa ottelusarjassa.

Kuva: SaiPa

Hyökkäyspelaaminen on ollut SaiPalla kotona hyvää ja pisteitä on tullut tasaisesti monelle pelaajalle, mutta siitä huolimatta tärkeimmäksi ketjuksi on noussut Cody Kunykin johtama ykköskenttä, jossa pelaavat laidoilla Ahti Oksanen sekä Curtis Hamilton. Lisäksi myös Jonatan Tanuksen, David Goodwinin ja Topi Nättisen ketjulta odotetaan tulosta. Erityisesti Nättisellä on paljon potentiaalia parantaa varsinkin hyökkäyssuuntaa, koska mies on tehnyt pudotuspeleissä vasta yhden syöttöpisteen. Iso rooli on myös joukkueen kapteenilla Ville Koholla, joka ei välttämätä tee pisteitä, mutta on todella hyvä esimerkki varsinkin nuoremmille pelaajille.

Kuva: Saipa

Kotikentällä Kisapuistossa SaiPa on pelannut viime kuukausina todella hyvin ja, kun otetaan huomioon myös runkosarjan pelit niin joukkue on 16 edellisestä kotipelistä voittanut peräti 12 ja hävinnyt vain neljästi ja niistä vain kerran varsinaisella peliajalla, joten SaiPa on todella kova kotijoukkue. Mikäli SaiPa pystyy ryöstämään edes yhden vierasvoiton Turusta ei olisi suuri ihme vaikka joukkue etenisi tästä parista jatkoon ja sitä kautta välieriin vaikka kovalta se näin ennakkoon kuulostaa. Pitää kuitenkin muistaa, että kauden neljästä kohtaamisesta SaiPa on voittanut kolme ja yhdessä ottelussa joukkue murskasi TPS:n vieraissa peräti 6-1.

 

Arvio ottelusarjasta

Onneksi tämä ottelusarja pelataan paras seitsemästä systeemillä, joten ensimmäisen eikä vielä toisenkaan ottelun häviäminen tarkoita etteikö joukkue voisi edetä tästä otteluparista jatkoon. TPS lähtee selkeänä ennakkosuosikkina tähän ottelupariin, kun ottaa huomioon, että joukkue vahvistui kahdella kovalla liigatason hyökkääjällä siirtorajan kynnyksellä. Mielenkiintoista katsoa kummalla joukkueella on etua huomisessa ensimmäisessä kohtaamisessa TPS:llä , joka on saanut huilata reilut puolitoista viikkoa vaiko SaiPalla, joka on saanut pelata tasaisesti runkosarjan jälkeen ja saanut myös riittävän palautumisajan ennen puolivälieriä. Gee veikkaa tasaista sarjaa, joka ei ratkea ainakaan suoraan neljässä ottelussa. Geen ennakoi, että pelataan vähintään kuusi ottelua tai, jopa seitsemän. Mikäli SaiPa pystyy ryöstämään sarjan alussa vierasvoiton on sillä mahdollisuudet yllättää, mutta siitä huolimatta Gee ennakoi, että TPS etenee välieriin leveämmän materiaalin ja kotiedun ansiosta voiton 4-2.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.