Scroll Top

Koripallon seuraajan Aapinen

Amerikkalaiset rakastavat tilastointia, josta elävä esimerkki on maailman seuratuimpiin liigoihin kuuluva MLB (Major League Baseball). Siellä tilastoidaan kaikki mahdollinen ja mahdoton. Koripalloa tilastoidaan myös monin tavoin ja ohessa pieni tietopläjäys lajin ystäville, joille kaikki lyhenteet ja tilastoitavat tiedot eivät välttämättä sano mitään.

 

Yleisimmät lyhenteet ja niiden selitykset:

GP=Games Played (Pelatut ottelut)
MIN=Minutes (Pelatut minuutit)
FGM=Field Goals Made (Onnistuneet pelitilanne heittoyritykset, sisältää vain kahden pisteen heitot, sekä kolmen pisteen heitot)
FGA=Field Goals Attempted (Tehdyt pelitilanne heittoyritykset, sisältää vain kahden pisteen heitot, sekä kolmen pisteen heitot)
FG%=Field Goal Percentage (Pelitilanneheittojen onnistumisprosentti, sisältää vain kahden pisteen heitot, sekä kolmen pisteen heitot)
3PM=3 Point Field Goals Made (Onnistuneet 3 pisteen heitot)
3PA=3 Point Field Goals Attempted (3 pisteen heittoyritykset)
3P%=3 Point Field Goal Percentage (3 pisteen heittojen onnistumisprosentti)
FTM=Free Throws Made (Onnistuneet vapaaheitot)
FTA=Free Throws Attempted (Vapaaheitto yritykset)
FT%=Free Throw Percentage (Vapaaheittojen onnistumisprosentti)
OREB tai OR=Offensive Rebounds (Otetut hyökkäyspään levypallot)
DREB tai DR=Defensive Rebounds (Otetut puolustuspään levypallot)
REB=Rebounds (Otetut levypallot yhteensä)
AST=Assists (Annetut koriinjohtaneet syötöt)
TOV tai TO=Turnovers (Pallonmenetykset)
STL=Steals (Pallonriistot)
BLK=Blocks (Torjutut/Blokatut heitot)
PF=Personal Fouls (Saadut virheet)
PTS=Points (Tehdyt pisteet)

 

Ylläolevia asioita tilastoidaan lähes kaikilla sarjatasoilla, aina C-junioreista NBA:han. On kuitenkin olemassa muutama muukin tilastoitava asia, joita käytetään pääasiassa SM-sarjatasolla, Liigatasolla kuten Korisliiga, sekä Euroliigassa ja NBA:ssa. Niistä yhteenveto alla:

 

+/-=Plus/Minus (Koriero pelaajan ollessa kentällä. Vastustajan korista miinusta, oman joukkueen tekemästä korista plussaa)

EFF=Efficiency (Tehoindeksi, jolla mitataan pelaajan kokonaistehokkuutta. Indeksi ottelua kohden muodostuu siten, että pisteet, levypallot, koriinjohtaneet syötöt, pallonriistot ja koriinheiton torjunnat lasketaan yhteen, jonka jälkeen tuloksesta vähennetään ohiheittojen ja pallonmenetysten määrä.) Tämä kertoo parhaiten sen, kuinka tehokas pelaaja todella on ollut ottelussa suhteutettuna saamaansa peliaikaan.

 

Ohessa luotiin pikainen, mutta kattava silmäys koripallon tilastoihin. Lista kannattaa printata ja laittaa WC:n seinään. Toivottavasti saatte tästä hieman apuja seuratessanne tätä mahtavaa lajia!

Seuraavaksi Gee luo silmäyksen jenkkifudiksen ihmeelliseen maailmaan, stay tuned!

 

Embed from Getty Images

 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.