Scroll Top

SM-liigan välierät alkavat tänään – HIFK lähtee haastamaan Kärppiä, lue ottelusarjan ennakko

Jääkiekon SM-liigassa alkaa tänään odotetut välieräsarjat. Tänään aloittavat Kärpät ja HIFK oman välieräsarjansa ja Tappara-HPK puolestaan aloittavat omansa huomenna. Geen ennakossa pureudutaan tottakai ensimmäiseksi tänään alkavaan Kärpät vs HIFK sarjaan. Joukkueet kohtasivat viime kaudella juuri tässä samassa välierä vaiheessa ja tuo ottelusarja ei jättänyt ketään kylmäksi. Joukkueet tahkosivat tuolloin täydet seitsemän peliä ja lopulta Kärpät eteni finaaliin voitoin 4-3. Tämän kauden runkosarjassa joukkueet kohtasivat kuudesti ja Kärpät vei keskinäiset ottelut voitoin 4-2, mutta noilla runkosarjan kohtaamisilla ei ole mitään merkitystä, kun kiekko putoaa tänään jäähän.

Ennakkoasetelmat ottelusarjaan

Kärpät

Kärpät lähtee ottelusarjaan selvänä suosikkina onhan joukkue liitänyt tällä kaudella voitosta voittoon käytännössä koko kauden ajan. Puolivälierissä Kärpät voitti Ilveksen suoraan voitoin 4-0, mutta joukkue joutui ottelusarjassa tiukemmalla mitä pelkät tulokset antavat ymmärtää. Varsinkin sarjan ensimmäisessä kamppailussa Oulussa oli joukkueen pelaaminen vielä varsin nihkeää, mutta niin vaan Kärpät omalla konemaisella tyylillään nappasi siinäkin ottelussa voitton.

Embed from Getty Images

Kärppien päävalmentaja Mikko Mantereelle ja koko valmennustiimille pitää antaa iso tunnustus siitä, että vaikka joukkue olisi vaikeassakin tilanteessa niin Kärpät luottaa vahvasti omaan pelitapaansa eikä lähde tekemään turhan aikaisin hätiköityjä liikkeitä. Hyvänä esimerkkinä puolivälieräsarjan avausottelu, jossa joukkue oli avauserän jälkeen 3-1 tappiolla. Valmennus ei lähtenyt missään vaiheessa ottelua muuttamaan juurikaan mitään eikä varsinkaan lähtenyt kuuluisaan ketjulottoon vaan luotettivat visusti siihen, että omalla pelitavalla tulos tulee enemmin tai myöhemmin ja niinhän se tulikin. Kärsivällisyys kuvaa hyvin Kärppien joukkuetta ja vaikka se joutuisi esimerkiksi tässäkin sarjassa tappiolle otteluvoitoin 2-0, niin joukkue tulee varmasti kärsivällisesti luottamaan omaan pelitapaansa, joka on toiminut koko kauden ajan.

Vaikka erikoistilannepelaamisesta puhuminen kuulostaa aina niin lätkäjargonialta, niin fakta vain on se, että mitä kovemmaksi panokset käyvät niin sitä isompi merkitys yli ja alivoimapelaamisella on. Kärppien ylivoima ei ole vielä näissä pudotuspeleissä ollut mitään häikäisevän tehokasta, mutta sitä vastoin joukkueen alivoima on ollut huikealla tasolla. Kärpät pelasi Ilvestä vastaan 19 kertaa alivoimalla ja päästi vain yhden maalin prosenttien ollessa kovat 94,74, joten mikäli tuo osa-alue pysyy läheskään tuolla tasolla tulee HIFK:lle olemaan vaikeaa ylivoimansa kanssa.

Embed from Getty Images

 

HIFK

HIFK lähti puolivälieräsarjaan Pelicansia vastaan altavastaajana eikä avausottelussa kärsitty ruma 6-0 tappio juuri joukkueen asetelmaa helpottanut. Avausottelun jälkeen HIFK palasi nöyrästi perusasioiden äärelle ja alkoi suorittamaan puolustuspelaamista kurinalaisesti koko joukkueen voimin ja tulosta alkoikin tulla. Toisessa ottelussa joukkue raapi kotona tärkeän 3-2 voiton ja kolmannessa pelissä raavittu vierasryöstö osoittautui koko puolivälieräsarjan kulminaatiopisteeksi. Lisäksi HIFK on kunnostautunut pudotuspeleissä todella hyvänä 3 erän joukkueena ja juuri päätöserien viimeiset viisi minuuttia oli joukkueelta monesti todella vahvaa tekemistä. Joukkueen vahvaa luonnetta ja sitkeyttä kuvaa hyvin se, että kahdessa ottelussa Pelicansia vastaan joukkue ratkaisi voiton juuri loppuhetkien maaleilla vaikka vastustaja oli juuri hetkeä aiemmin tullut tasoihin. Esimerkiksi duunaripelaajana tunnettu Juho Keränen on ollut todella loistava pudotuspeleissä ja laittanut sitä kuuluisaa kroppaa likoon ja jättänyt kaukaloon kaiken sen mitä miehestä on irti lähtenyt. Hieno esimerkki Keräsen kovasta duunaripelaajan imagosta oli toisessa ottelussa Pelicansia vastaan tehty voittomaali pari minuuttia ennen loppua, jossa Keränen punnersi väellä ja voimalla itselleen tilaa maalinedustalla ja laittoi kiekon lopulta kauniisti reppuun.

Kuva: Tomi Natri

Vaikka HIFK:ta on ansaitusti kehuttu hienon puolivälieräsarjan jälkeen, niin pitää muistaa, että nyt vastus kovenee huomattavasti, joten joukkueen pitää pelata illasta toiseen aivan maksimitasollaan. IFK on kunnostautunut näissä pudotuspeleissä todella vahvana kotijoukkueena, mutta vieraspelaamisen pitää parantua siitäkin huolimatta, että joukkue pystyi yhden vaadittavan ryöstöretken puolivälieräsarjassa tekemään. Kahdessa muussa pudotuspelien vieraspelissä joukkueella ei sitten ollut mitään palaa ja se päästi noissa kahdessa kamppailussa yhteensä 11 maalia. Toki tuloksilla ei sinänsä ole väliä, koska vain voitot ratkaisevat, mutta joukkueen ei silti ole varaa pelata rumia ohipelejä ja antaa sitä kautta henkistä itseluottamusta vastustajalle, vaan joukkueen olisi hyvä pystyä myös vieraissa laittamaan oululaiset lujilla. Fakta on se, että kaikki paineet ovat Kärpillä ja mitä pidemmällä HIFK pystyy otteluita ja ottelusarjaa venyttämään sataa kaikki positiiviset seikat helsinkiläisten laariin, koska Kärpillä on välieräsarjassa ainoastaan vain hävittävää ja HIFK:lle vain voitettavaa.

Embed from Getty Images

 

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.