Suomi vei Karjala-turnauksen jumbofinaalin nimiinsä

image

Suomi ja Ruotsi asettuivat vastakkain Karjala-turnauksen viimeisessä ottelussa. Molemmilla joukkueilla oli alla tappiot Tshekistä ja Venäjästä.

1. Erä:
Ruotsi aloitti pelin energisemmin ja paremmalla jalalla kuin Leijonat. Erän ensimmäinen paikka siunaantui kuitenkin Suomelle ja Veli-Matti Savinaiselle, kun Ruotsin Linus Klasen menetti kiekon omalla sinisellään ja Liigan alkukauden maalitykki Savinainen pääsi yrittämään Ruotsin maalia vartioineen Niklas Svedbergin ohitusta lämärillä. Erää oli ehditty pelata 7:20, kun koko erän paras paikka tuli Linus Klasenille ja Mattias Sjögrenille. Kaksikko pääsi 2 vs 1 hyökkäykseen Ilari Melartin pahan kaatuilun jälkeen. Juha Metsola otti kuitenkin loistavan patjatorjunnan.

Suomen ensimmäinen jäähy tuli 13 minuutin pelin jälkeen, kun Jarno Koskiranta sai helpon näköisesti 2 minuutin estämisjäähyn. Leijonat ei kuitenkaan kauaa joutunut alivoimaa tappamaan, kun Alexander Bergström tasoitti puntit ottamalla turhan hyökkäyspään jäähyn ja näin ollen peliä jatkettiin tasavajaalla. Tällä tasavajaalla Ruotsi pääsi aukaisemaan pelin maalihanat. Mattias Sjögren teki hyvän esityön ja pelasi kiekon takatolpalle täysin vapaaksi jääneelle Patrick Cehlinille, jolla oli helppo työ siirtää kiekko verkkoon. Maalintekoaika oli 14:50, toiseksi syöttäjäksi merkittiin Staffan Kronwall.

2. Erä:
Suomi ei aloittanut toisen erän ensimmäisiä minuuttejakaan mitenkään mairittelevasti, mutta sitten alkoi tapahtumaan kuin napin painalluksesta. Toista erää oli ehtinyt vanheta vain vajaat viisi minuuttia, kun Tapparassa paljon vastuuta alkukaudesta saanut Aleksi Elorinne heitti kiekon viivalta maalille ja riparin laukoi sisään Sibir Novosibirskin hyökkääjä Joonas Kemppainen. Toisen syötön tähän osumaan saalisti Mika Pyörälä. Leijonat sai selvästi virtaa tästä tasoitusmaalista, koska ajassa 25:15 Suomi siirsi lukemat jo 2-1:een. Ville Lajunen nousi harhautuksillaan keskelle ja laukoi ranteella kiekon maalia kohti. Riparissa oli ensimmäisenä paikalla Miro Aaltonen, joka laukoi hienosti kiekon maaliin. Aaltoselle tämä maali oli jo turnauksen toinen. Ilari Melart sai tähän osumaan kakkossyötön.

Tästä Leijonien 2-1 johtomaalista oli ehtinyt kulua vain minuutti ja 22 sekuntia, kun SHL:n pistepörssin sijalla kahdeksan oleva Ilari Filppula nappasi hyvän kiekonriiston ja laukoi rystyllä kiekon maalia kohti. Svedberg selvitti vielä tämän, mutta tämän jälkeen Mika Pyörälä ajoi kovaa maalille ja runnoi kiekon väkisin verkkoon. Ruotsivahti ei tästä pitänyt ja hän kävikin kuumana ottelun tuomaristolle. Maalin hyväksymiseen ei kuitenkaan tarvittu edes videotarkistusta, vaan osuma hyväksyttiin samantien ja Suomi oli näin ollen siirtynyt ajassa 26:37 3-1 johtoon.

Vain hetki tästä osumasta ja Ruotsi joutui turvautumaan aikalisään. Leijonat vei, Ruotsi vikisi. Lisää hyviä suorituksia Suomen leiristä nähtiin, yllätys yllätys, Savinaisen toimesta. Pekka Jormakka vippasi kiekon keskialueelle, Savinainen otti kiekon taitavasti haltuunsa ja viimeisteli läpiajosta varmasti kiekon verkkoon. Lukemat taululla muuttuivat ajassa 33:38 jo 4-1:een. Tämä riitti Niklas Svedbergille ja kaveri vaihdettiinkin samassa ajassa koko turnauksen penkillä istuneeseen Joel Lassinanttiin. Leijonat ottivat vielä noin minuutti ennen erän loppua joukkuerangaistuksen, syynä liikaa pelaajia kentällä. Jäähyä lähti kärsimään Jesse Virtanen.

Veli-Matti Savinainen on tällä hetkellä ilmiliekeissä.

3. Erä:
Kolmas erä alkoi samalla tavalla kuin toinen erä loppui, Suomen jäähyllä. Kristian Kuusela otti 2 minuutin jäähyn kampituksesta. Tämän jäähyn loppupuolella nähtiin tilanne, jossa Nils Andersson otti Savinaisen kontaktin laidassa kädellä vastaan ja joutui tämän jälkeen lähtemään kättään pidellen pukukopin puolelle. Ruotsi ei saanut missään vaiheessa viimeistä kirivaihdettaan päälle, vaan Suomi pelasi järkevästi johtoasemassa. Ruotsi yritti vielä reilu minuutti ennen pelin loppua maalia maalivahti pois otettuna. Tästäkään ei mitään mullistavaa kehittynyt, paras paikkakin siunaantui Leijonille ja Juuso Hietaselle, joka laukoi kiekon kuitenkin niukasti ohi tyhjän maalin. Summeri soitti ja Leijonat vei turnauksen viimeisen pelin nimiinsä loistavan toisen erän ansiosta 4-1.

Ruotsin pelin parhaana palkittiin pelin ensimmäisen maalin tehnyt Patrick Cehlin. Suomelta palkinnon kävi puolestaan pokkaamassa Antti Philström. Juha Metsolalle kertyi Suomen maalilla 19 torjuntaa, Ruotsin Svedbergille ja Lassinantille yhteensä 23 torjuntaa.

-Nyt tehtiin koko joukkueena hyvin töitä. Esiin täytyy nostaa Kemppainen, paransi peliään eilisen ja tämän päivän aikana jatkuvasti. Huomaa, että kaveri on yksi Euroopan parhaita senttereitä. Myös nämä alivoimamiehet (Tommi) Kivistö, Pyörälä, (Lasse) Kukkonen jne toi peliin luonnetta, totesi Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki YLEn haastattelussa pelin jälkeen.

Karjala-turnauksen voittoon marssi suvereenien esityksien jälkeen Venäjä. Toiseksi tuli Tshekki, kolmanneksi Suomi ja viimeiseksi jäi Ruotsi. EHT-turnaus jatkuu joulukuun puolenvälin tietämillä Venäjällä.