Scroll Top

Mitä tarkoittaa xG eli maaliodottama?

Maaliodottama

Mitä tarkoittaa maalidottama? Se selviää tästä artikkelista!

Maaliodottama, joka tulee englannin kielen sanoista expected goals, lyhentyy usein muotoon xG. Tiivistetysti se kertoo laukauksen todennäköisyyden mennä maaliin asteikolla 0–1. Mitä korkeampi lukema on, niin sitä todennäköisemmin laukaus menee maaliin. Tämä keskiarvoinen viimeistely on mallinnettu miljoonilla laukauksilla.

Mihin maaliodottamaa tarvitaan?

Oikeastaan siihen, mihin kaikkia muitakin tilastoja – kertomaan pelistä enemmän kuin pelkän tuloksen. Maaliodottama on yksi parhaista statistiikoista ennustamaan menestystä pitkässä juoksussa, koska usein luomalla parempia paikkoja lopulta myös voitat enemmän.

Jokaisella bookerilla on omat maaliodottaman mallinnuksensa, joten olemassa ei ole mitään yhtä oikeaa maaliodottaman lukemaa, ja hajontaa voi eri yhtiöiden lukemien välillä olla jonkin verran. Kaikissa mallinnuksissa laukauksen sijainti on kuitenkin tärkein määrittävä tekijä.

Maaliodottamaa tutkiessa voi törmätä myös muihin erilaisiin tilastoihin, jotka viittaavat maaliodottamaan. Näitä on esimerkiksi maalisyöttöodottama (xA), tai laukauksen jälkeinen maaliodottama (post-shot xG, xGOT). Maalisyöttöodottama laskee lukemaa, millä todennäköisyydellä syötöstä syntyy maali.

Jalkapallossa tapahtuu muutakin tärkeää kuin laukaukset, eikä maaliodottama huomioi sitä. Esimerkiksi ohipotku tyhjästä maalista tai omat maalit eivät näy odottamassa, kun taas laukaus, jonka VAR olisi pyyhkinyt paitsiona, voi jäädä kummittelemaan lukemaan.

Maaliodottama ei myöskään ymmärrä kontekstia, jos toinen joukkue tekee kaksi maalia ”pienistä paikoista” heti alkuun ja pitää vastustajan loppuajan pois isoilta paikoilta. Voi siis hävitä maaliodottaman, mutta olla selvästi parempi joukkue suhteessa siihen, mitä peli kutsuu tekemään. Tämä korostuu ennen kaikkea turnausmuotoisissa kilpailuissa.

Geen suosittelemista bookereista ylivoimaisesti paras maaliodottama on suurimmalla ja parhaimmalla, bet365:llä!

Betukalle pääset TÄSTÄ! Muista lunastaa tervetuloa-bonus!

 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.