Scroll Top

Pudotuspeliennakko – TPS ja HIFK tarjoavat todellisen klassikkosarjan

Tämän kevään pudotuspeleissä pelataan todellinen klassikko, kun kaksi suurta kohtaavat puolivälierissä toisensa eli TPS ja HIFK. Tässä ennakossa käydään otteluparia läpi ja katsotaan joukkueiden voimasuhteet näin pudotuspelien kynnyksellä sekä arvioidaan kumpi joukkue jatkaa otteluparista välieriin.

TPS vs HIFK ennakkoasetelmat

Näiden pudotuspelien ehdoton klassikko on TPS:n ja HIFK:n välinen puolivälieräsarja. Joukkueet eivät ole kohdanneet toisiaan pudotuspeleissä kertaakaan 2010 – luvulla, joten viime vuotisia vertailukohtia ei pudotuspeleistä juurikaan ole. Runkosarjassa joukkueet kohtasivat neljä kertaa ja noissa otteluissa TPS oli hallitsevampi osapuoli voittaen keskinäisistä otteluista kolme ja häviten vain yhden. Joukkueet kohtasivat kauden myös CHL:n pudotuspeleissä ja tuosta kahden ottelun minisarjasta HIFK eteni jatkoon. Toki pudotuspelit ovat ihan luokkaa, mutta ainakin joukkueilla on rutkasti kokemusta toisistaan tämän kauden kohtaamisten ansiosta.

TPS pelasi parhaan runkosarjan vuosikausiin ja oli lopulta runkosarjassa toinen heti Tapparan jälkeen. Päävalmentaja Ari-Pekka Selinillä on hyvä paketti käsissään ja joukkue voi edetä pudotuspeleissä vaikka mestaruuteen asti. Turkulaisten puolustus on tilastojen valossa liigan parhaimmistoa ja joukkue päästi runkosarjassa vähiten maaleja (122) noin kahden maalin keskiarvolla, joten tuolla lukemalla on hyvä lähteä pudotuspeleihin. Myös maalivahtikaksikko Aleksandr Georgijev-Oskari Setänen esitti runkosarjassa hyviä otteita, mutta pudotuspeleistä tuolla kaksikolla on varsin vähän kokemusta.

Embed from Getty Images

Palloseuran hyökkäysmateriaali on SM-liigaan mittapuulla todella laadukas. Varsinkin kolmikko Erik Thorell, Tomi Kallio ja Eric Perrin olivat runkosarjassa kovalla pelipäällä ja tekivät tulosta illasta toiseen. Thorell teki runkosarjassa 24 maalia, jolla mies oli maalipörssin kolmonen. Kalliolla ja Perrinillä on sitä vastoin paljon kokemusta pudotuspeleistä ja niissä voittamisesta, joka tulee olemaan iso apu, kun kevään ratkaisupelit koittavat. TPS koki myös huonoja uutisia pudotuspelien alla, koska isossa roolissa oleva hyökkääjä Dave Spina loukkaantui ja mies käytannössä sivussa koko loppukauden. Onneksi joukkueella löytyy hyökkäyksestä myös nuorta voimaa Patrik Virran ja Jasper Lindstenin muodossa. Varsinkin Lindsten yllätti runkosarjassa positiivisesti tehden 11 maalia ja 37 tehopistettä, jolla mies oli joukkueen kolmanneksi paras pistemies.

Embed from Getty Images

Jos TPS:n joukkueesta, jotain negatiivista haluaa hakea niin ylivoima voisi olla asteen verran parempaa. Joukkueen ylivoima oli runkosarjassa  liigan alempaa keskikastia, joten noilla prosenteilla ei tulosta tehdä, kun ratkaisupelit koittavat. Lisäksi joukkueen on ollut aika ajoin vaikea saada ehjää kuusikymppistä pelattua. Pudotuspeleissä ei ohi peleihin juuri varaa ole, mutta onneksi joukkueesta löytyy kokemusta niin kentältä kuin penkin takaakin, joten asiat osataan varmasti käsitellä turkulaisten leirissä.

 

HIFK:n runkosarja oli todella suuri pettymys ja joukkue sijoittui vasta sijalle yhdeksän. Isolla rahalla ja kovalla pelaajamateriaalilla operoiva IFK oli kauteen lähdettäessä suurin mestarisuosikki, joten mikään muu kuin finaalipaikka olisi pukkueelle pettymys. Joukkue aloitti pudotuspelit kohtaamalla avauskierroksella toisen suurseuran eli Oulun Kärpät. HIFK osoitti ottelusarjassa piristymisen merkkejä ja se pudotti Kärpät suoraan kahdessa ottelussa voitoin kaksi-nolla.

Puolustus oli HIFK:lta vahvaa runkosarjassa ja mitä pidemmälle kausi on edennyt sen parempaa puolustuspeli on ollut. Joukkue tarvitsee hyvää pakistoa myös pudotuspeleissä, jotta haave mitalipeleistä pysyy realistisena. Varsinkin isokokoinen järkäle Joe Finley on kuin tehty pudotuspeli kiekkoon. Mies esitti paljon painavia taklauksia jo runkosarjassa ja niitä tarvitaan lisää myös pudotuspeleissä, jotta mehut saadaan pois vastustajan kärkipelaajista

Embed from Getty Images

Joukkueen otteet varsinkin hyökkäyspäässä ovat ailahdelleet pitkin kautta ja varsinkin maalinteko on tuottanut joukkueelle suuria vaikeuksia kovasta materiaalista huolimatta. Joukkue teki runkosarjassa 128 maalia eli vain reilut kaksi maalia ottelua kohden, joten ei tarvitse ihmetellä miksi tuon parempaa tulosta ei joukkueelle ole tullut. Isolla rahalla hankittu Juhamatti Aaltonen teki runkosarjassa 19 maalia ja oli joukkueen paras pistemies, mutta siitä huolimatta miehestä jäi varsin valju kuva kauden aikana. Aaltonen ei pystynyt pelaamaan tasaista kautta pisteiden valossa vaan hyvien otteiden vastapainoksi seurasi turhan usein heikompi jakso tehojen muodossa. Joukkueen hyökkäys vahvistui helmikuussa, kun Kai Kantola ja Jarkko Malinen siirtyivät Kouvolasta Helsinkiin. Kaksikosta voikin olla iso apu kevään peleissä Malisesta pisteiden ja Kantolasta fyysisen pelin kautta.

Embed from Getty Images

HIFK:n selkeä parannus kohde pudotuspeleihin on erikoistilannepelaaminen. Varsinkin ylivoima on ollut koko kauden todella heikkoa kovasta nimilistasta huolimatta. Joukkueen ylivoima oli runkosarjassa selvästi heikointa. Joukkue teki kauden aikana 21 maalia ylivoimalla, kun esimerkiksi Tappara teki 55 maalia eli yli kolmekymmentä ylivoimamaalia enemmän kuin IFK. Alivoima oli sarjassa seitsemänneksi parasta, mutta myös siinä riittää petrattavaa kevään otteluissa.

HIFK potentiaali on valtava eikä parasta peliä joukkueelta ole nähty kuin ajoittain kauden aikana. Joukkue pystyi esittämään kypsää peliä jo Kärppä sarjassa, joten joukkueella on hyvät mahdollisuudet myös TPS vastaan. Mikäli joukkue saa hyvän alun ottelusarjalle on sillä täydet mahdollisuudet edetä otteluparista jatkoon ja sitä kautta välieriin.

 

Arvio

Todella mielenkiintoinen ja tasainen ottelupari luvassa vaikka runkosarjassa joukkueiden ero olikin valtava. TPS lähtee ottelupariin suosikkina, mutta mikään läpihuutojuttu se ei tule olemaan turkulaisille. Mikäli HIFK pystyy esittämään samanlaisia otteita, kun Kärppiä vastaan on sillä mahdollisuus haastaa TPS ihan tosissaan välierä paikasta. Gee veikkaa, että sarjassa mennään aina seitsemänteen peliin asti ja HIFK jatkaa välieriin otteluvoitoin neljä-kolme.

 

Ottelusarjan tähti Roope Hintz HIFK

Roope Hintzin alkukausi oli maalinteon osalta vaikea, mutta miehen pelaaminen parani kauden edetessä ja runkosarjan lopussa Hintz oli jo huippuiskussa. Viimeiseen 12 peliin Hintz laukoi seitsemän maalia ja kymmenen tehopistettä. Sama meno on jatkunut myös pudotuspeleissä ja nuorukainen onkin aloittanut playoffit piste per peli tahdilla. Hintz tulee olemaan Juhamatti Aaltosen ohella HIFK:n tärkeimpiä pelaajia pudotuspeleissä ja mieheltä vaaditaan tulosta, jotta HIFK voi menestyä kevään ratkaisu peleissä.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.