Scroll Top

SM-liigan kausiennakko osa 3 – Mitkä joukkueet ovat top kuudessa ja kuka voittaa runkosarjan ??

Kauan odotettu jääkiekon SM-liiga alkaa tänään, joten on aika pureutua mistä lähtökohdista kauteen lähdetään ja laittaa samalla joukkueet paremmuusjärjestykseen runkosarjan osalta. Ensimmäisessä osassa käytiin läpi pudotuspelien ulkopuolella jäävät joukkueet ja toisessa osassa puolestaan nostettiin esille ne joukkueet, jotka taistelevat tiukimmin pudotuspelipaikoista erittäin tasaisessa keskikastissa. Tässä viimeisessä eli kolmannessa osassa käydään läpi niitä joukkueita, jotka taistelevat tiukimmin suorasta pudotuspelipaikasta ja samalla paljastetaan kuka on Geemedian mielestä suurin suosikki voittamaan runkosarjan.

 

Geemedian SM-liiga ranking kaudelle 2108-2019

Runkosarjan sijat 1-6 eli runkosarjan voitosta ja kotiedusta taistelevat joukkueet

6. Porin Ässät

Ässät oli viime kaudella runkosarjassa hienosti kahdeksas ja joukkueella olisi ollut hyvät saumat kuuden joukkoon, mutta tuloksellisesti surkea tammikuu pilasi haaveet suorasta pudotuspelipaikasta. Pudotuspeleissä joukkue voitti avauskierroksella paikallisvastuja Lukon suoraan kahdessa ottelussa voitoin 2-0, mutta puolivälierissä Kärpät oli kuitenkin selvästi parempi voitoin 4-1.

Ässien päävalmentajana jatkaa kesken viime kauden penkin taakse tullut Mikael Kotkaniemi. Kotkaniemelle on iso etu siitä, että mies pääsi valmentamaan joukkuetta jo viime kaudella, koska osa viime kauden pelaajista on myös tämän kauden joukkueessa, joten molemmat osapuolet tuntevat toisensa ja näin ollen pelitapa on suhteellisen tuttu jo viime kaudesta vaikka pelitapaan pieniä uusia nyasseja tulisikin. LIsäksi valmennusta vahvistettiin tälle kaudelle, kun alasarjoissa kokenut Joni Petrell liittyi valmennusryhmään mukaan.

http://gty.im/1002584300

Vaihtuvuus on ollut joukkueessa kohtuullista, mutta mikä ikävintä Ässien kannalata niin lähtijät sekä puolustus, että hyökkäyspäästä olivat joukkueen avainpelaajia. Puolustuksesta joukkue menetti ison palasen, kun joukkueessa eniten pisteitä tehnyt Maksim Matushkin siirtyi KHL:ään Metallurg Magnitogorskin riveihin. Puolustuksesta lähti myös kovuutta, kun Ben Blood siirtyi Englantiin sekä syvyyspuolustajat Aleksi Mäkelä ja Juuso Walli.vaihtoivat maisemaa.

Ässät teki viime kaudella reilusti tappiota, joka näkyy ainakin kauden kynnyksellä pelaajahankintojen vähyydessä erityisesti puolustuksen osalta. Puolustukseen on hommattu vain kaksi pelaajaa Niklas Peltomäki Bluesin A-nuorista sekö Saku Salmela HIFK:sta. Salmela on toki ihan ok tason kiekollinen puolustaja, mutta vaikea nähdä, että mies pystyisi täyttämään esimerkiksi Matushkinin jättämät saappaat. Onneksi Ässien puolustuksessa on entuudestaan Tommi Taimen ja Niko Peltolan kaltaisia pelaajia. Kaksikosta ainakin Taimi pystyy ottamaan todella isoa roolia myös joukkueen kiekollisessa pelaamisessa niin tasakentällisin kuin ylivoimalla, joten jos mies vain pysyy terveenä niin tehoja pitäisi tulla tasaiseen tahtiin.

Embed from Getty Images

Hyökkäyksestä isoimmat lähtijät olivat joukkueen paras maalintekijä Antoine Laganiere, Simon Suoranta sekä loistavasti viime kaudella esiintynyt Jesperi Kotkaniemi, joka lähti hakemaan pelipaikkaa Montrealin NHL -joukkueesta. Toki on pieni mahdollisuus, että Kotkaniemi palaa takaisin SM-liigaan täksi kaudeksi, mutta nuorukaista ei ainakaan nähdä kauden avausotteluissa. Myös muutamia kohtalaisen hyviä pistemiehiä poistui vime kauden jälkeen kuten Ville Korhonen, Matti Kuparinen, Philip McRae sekä Marco Insam. Lisäksi muutamia pienemmän roolin kavereita lähti etsimään pelipaikkaa muualta.

Vaikka Ässät menetti kärkipelaajia se ei joukkueessa ole ihan hirveästi näkynyt, sillä Ässillä on entuudestaan hyökkäyksessä Jarno Kärjen ja Sakari Salmisen tasoisia tähtiä ja hyvänä taustatukena kaksikkoa säestää Sami Lähteenmäki. Toki porilaiset ovat vahvistuksia hommanneet, mutta eivät mitään merkittäviä pelaajia. Isoin hankinta oli naapuriseura Lukosta saatu Peter Tiivola, joka hankittiin vahvistamaan Ässien sentteriosastoa. Tiivola on ollut viimeiset kaksi kautta takuuvarma 25 pisteen pelaaja, joten olisiko tuleva kausi se, jolloin Tiivola tekisi ensi kertaa urallaan vähintään 30 pistettä. Joukkueen muut hyökkääjä hankinnat ovat enemmän tai vähemmän alempien ketjujen pelaajia, jotka tuovat syvyyttä joukkueeseen. Isoin nimi näistä on Aleksi Rekonen, joka pelasi viime kaudella Pelicansissa uransa parhaan kauden, josta osoituksena 28 tehopistettä, joten mies saattaa murtautua, jopa Ässien kakkosketjuun mikäli vain näytöt ovat sitä luokkaa. Pitää myös muistaa, että Ässillä on harjoituskaudella hyvin esiintynyt Otto Kivenmäki, joka voi nykyisellä kehitys vauhdilla naputtaa tällä kaudella yli 20 tehopistettä ja voittaa, jopa tulokkaiden pistepörssin.

Embed from Getty Images

Muista ennakoista poiketen nostamme Ässät omassa ennakossamme kuudenneksi eli suoraksi pudotuspeli joukkueeksi. Valmennus on joukkueella hyvällä tasolla samoin maalivahtipeli, kun luotettava Andreas Bernard aloittaa jo neljännen kautensa joukkueen maalinsuulla. Myös hyökkäysmateriaali on riittävällä tasolla ja kärkipelaajat ovat aivan liigan eliittiä, mutta ainoa huoli koskee puolustusta, koska siellä ei ole riittävästi laatua. Mikäli osa puolustajista ei kykene pelaamaan SM-liigan vaatimalla tasolla voi se näkyä helppoina virheinä, josta vastustaja rokottaa kovalla prosentilla. Ennakkoon Ässät kuuluu tiukkaan keskikastiin yhdessä SaiPan, KalPan, Lukon ja Pelicansin kanssa eli joukkue taistelee sijoista 6-9, mutta Geen ennakossa nostamme Ässät rohkeasti sijalle kuusi. eli suoralle pudotuspelipaikalle.

 

 5.  TPS

TPS on ollut kahtena viime kautena runkosarjassa hienosti toinen, mutta runkosarja menestys ei ole kuitenkaan korreloitunut pudotuspeleissä. Viime kaudella joukkue selvitti puolivälierät kaatamalla SaiPan voitoin 4-2, mutta välierissä TPS:llä ei ollut mitään palaa Tapparaa vastaan vaan joukkue hävisi ottelusarjan puhtaasti 4-0.

Tälle kaudella TPS lähtee samalla valmenustiimillä kuin viime kaudelle. Päävalmentajana jatkaa viime kaudella joukkueen penkin taakse tullut Kalle Kaskinen. Valmennustiimissä apuvalmentajina jatkavat entiset huippupelaajat Kimmo Rintanen sekä NHL:ssä pitkän uran tehnyt Sami Salo. Maalivahtivalmentajana jatkaa Fredrik Norrena, videovalmentajana Mikael Tolkki sekä fysiikkavalmentajana Vesa Vuori.

TPS:lle kävi kuten monelle muulle joukkueelle lähivuosina, kun menestystä tulee vaihtuvuus seuraavalle kaudella on suurta. Maalivahtiosastolta lähtivät Oskari Setänen (Lukko) sekä Karolus Kaarlehto (SaiPa). Puolustuksesta joukkue menetti monivuotisen luottomiehen Henrik Tallinderin sekä varsinkin loppukaudesta hyviä otteita esittäneen tulevaisuuden NHL-tähden Olli Juolevin. Puolustuksesta lähtivät myös Martin Berger (KooKoo) sekä  kanadalaispuolustaja Mark Fraser.

Embed from Getty Images

Vaikka turkulaiset menettivät hyviä puolustajia niin joukkue löysi tilalle todella hyviä paikkaajia. KalPasta saapui Santeri Lukka, joka hoitaa kiekollista roolia yhdessä kokeneen Ilkka Heikkisen kanssa. Ilveksestä TPS hankki kovan oman pään luutijan Joe Piskulan ja Espoosta saapui nuori Bernard Isiguzo. Lisäksi seura sai hankittua puolustukseen syyskuun alussa kokeneen Topi Jaakolan, joka tuo joukkueeseen paljon kokemusta ja ison määrän johtajuutta. Jaakola on hyvä yleispuolustaja, joka pystyy tarvittaessa auttamaan myös pisteiden teossa. Viime kauden Jaakola pelasi SHL:ssä HV71 riveissä, mutta sitä ennen mies pelasi viisi kautta kovatasoisessa KHL:ssä.

Hyökkäyksestä kävi myös melkoinen kato erityisesti sentteriosastolta, kun kaksi laatusentteriä poistui viime kauden jälkeen joukkueesta. Kokenut Eric Perrin suuntasi takaisin Jyväskylään JYP:n paitaan ja taitava Patrik Virta puolestaan matkasi KHL jäille Slovan Bratislavan riveihin. Tähän, kun vielä lisätään Tomi Kallion lopettaminen sekä Petrus Palmun että Jasper Lindstenin siirtymiset muihin seuroihin koki TPS ison muutoksen kärkihyökkääjien osalta.

Embed from Getty Images

TPS sai onneksi hankittua kevään ja kesän aikana kovia pelimiehiä hyökkäykseen, josta isoin nimi on NHL:ssä yli 600 ottelua pelannut Lauri Korpikoski sekä Saksasta saapuva Patrick Björkstrand . Hyvä hankinta oli myös Ässistä saapuva Simon Suoranta, joka on terveenä ollessaan hyvä pisteiden tekijä mikäli vain rooli on turkulaisjoukkueessa oikea. Suorannan viime kausi oli rikkonainen, mutta mies teki silti 22 ottelussa 18 pistettä, joka on melkein piste per peli tahtia. Lisäksi joukkueeseen hankittiin Kärppien A-nuorista Arttu Nevasaari, joka on ehtinyt pelata tällä kaudella TPS:n A-nuorissa viisi ottelua piste per peli tahdilla, mutta voi kuitenkin olla, että nuorukaisen rooli jää edustusjoukkueessa varsin pieneksi.

TPS on pärjännyt kahdella edellisellä kaudella loistavasti runkosarjassa, joten joukkueen tavoitteet ovat tällä kaudella pärjätä pudotuspeleissä. Kauden alla pelatuissa otteluissa joukkue ei ole vakuuttanut ja erityisesti CHL:ssä otteet ovat olleet varsin ailahtelevia. Joukkue on voittanut neljästä CHL pelistä vain yhden ja erityisesti puolustus on vuotanut kuin seula. Pitää kuitenkin muistaa, että runkosarja on pitkä ja turkulaisten materiaali kyllä riittää suoraan pudotuspelipaikkaan. Gee ennakoi TPS:n taistelevan sijoista 3-6, mutta tässä vaiheessa laitamme joukkueen sijalle viisi.

 

4.  JYP

Jyväskylän ylpeys JYP sijoittui viime kaudella runkosarjassa neljänneksi, joka oli seuralla jo neljäs peräkkäinen nelossija runkosarjassa. Joukkueen tie nousi kuitenkin pystyyn jo puolivälierissä, kun HIFK eteni dramaattisesta otteluparista jatkoon voitoin 4-2. Tämä riitti seurajohdolle ja joukkueen monivuotinen päävalmentaja Marko Virtanen sai potkut ja tilalle palkattiin seuran A-nuoria valmentanut Lauri Merikivi. 35 -vuotias Merikivi on kokematon kortti SM-liigassa, mutta häneltä löytyy valmentaja kokemusta A ja B-muorista sekä kahden kauden ajan Mestiksestä Peliittojen peräsimestä, joten mistään noviisista ei ole kyse, koska mies aloitti valmentamisen jo 18 vuotiaana. Liigassa valmentaminen on kuitenkin aivan oma maailmansa, joten tuleva kausi kertoo miten mies suoriutuu tehtävästään.

Embed from Getty Images

JYP:ssä vaihtuvuus on ollut viime kauden jälkeen todella maltillista, mutta hyökkäyksestä joukkue menetti ketjullisen verran laatupelaajia. Maalivahtiosastolta JYP menetti Juho Olkinuoran, joka siirtyi tulevaksi kaudeksi Pelicansiin. Puolustuksesta sitä vastoin lähti kesken viime kauden tullut Jake Newton sekä joukkueen alakerran monivuotinen luutija Nolan Yonkman, joka toi JYP:n puolustukseen kaivattua kovuutta vaikka miehen otteet heikkenivät kausien edetessä, Muita puolustajia joukkue ei menettänyt, joten alakerran menetyksen pysyivät todella maltillisina, josta onkin hyvä lähteä tulevaan kauteen.

Maalivahti Juho Olkinuoran lähdettyä JYP hankki Joona Voutilaisen Pelicansista kirittämään Eetu Laurikaista, joka on lähtökohtaisesti joukkueen ykkösmaalivahti. Eniten ihmetystä herättää se, että seura ei ole hankkinut yhtään uutta puolustajaa tämän kauden joukkueeseen. Toki puolustus on hyvä, mutta ei niin hyvä etteikö se vahvistuksia kaipaisi. Tämä on näkynyt esimerkiksi muutamissa CHL peleissä, jossa joukkueen puolustus on vuotanut kuin kuuluisat ladon ovet.

Hyökkäyksen osalta joukkueen menetykset olivat huomattavasti suurempia verrattuna esimerkiksi puolustukseen. Hyökkäyksestä joukkue menetti erinomaisen viime kauden pelanneen pistepörssin voittajan  Antti Suomelan, 30 maalia runkosarjassa tehneen Juuso Puustisen sekä uransa parhaan kauden tehojen (13+27) valossa pelanneen Joonas Nättisen. Kolmikko teki yhteensä 151 pistettä ja 63 maalia, joka oli kolmannes JYP:n kaikista runkosarjan maaleista, joten tuollaiset lukemat tuntuisivat minkä tahansa SM-liigajoukkueen hyökkäyksessä. LIsäksi hyökkäyksestä lähti pienessä roolissa ollut Joel Sund sekä loppukaudesta tullut Miha Verlic.

Embed from Getty Images

Jyväskylässä ei olla jääty surkuttelemaan lähtijöiden perään vaan seura on hankkinut muutamia hyviä täsmä hankintoja tämän kauden joukkueeseen. Suurin niistä on paluumuuttaja sekä SM-liigan elävä legenda Eric Perrin, joka siirtyi takaisin Jyväskylään kolmen TPS:ssä vietetyn kauden jälkeen. Mielenkiintoinen hankinta on myös nuori tshekkihyökkääjä David Tomasek, jolta on lupa odottaa tehoja heti ensimmäisellä kaudella. Viime kauden Tomasek pelasi Pardubice:ssa, jossa syntyi tehot 11+16.  Muut kaksi hyökkääjä hankintaa Henri Tamminen (HIFK)  sekä Aleksi Rutanen (Espoo United) ovat enemmän tai vähemmän syvyyspelaajia, jotka hakevat roolinsa alemmista ketjuista, mutta se ei tarkoita sitä etteikö molemmat pelaajat olisi tärkeitä omalle joukkueelleen.

JYP on ehkä hivenen heikentynyt viime kaudesta erityisesti puolustuksen osalta, mutta tämä ei tarkoita sitä etteikö joukkue olisi valmis taistelemaan kärkipään sijoituksista, kun kausi pyörähtää käyntiin tänään perjantaina. Joukkueessa on paljon kokemusta sekä tärkeää voittamisen kulttuuria. JYP on ollut viime vuosina, joka kausi kuuden joukossa ja yleensä lähes poikkeuksetta top neljässä. Gee veikkaa, että JYP on jälleen kärkikahinoissa, kun pudotuspelien kotiedusta taistellaan, joten neljäs sija on joukkueelle tässä vaiheessa juuri oikea paikka.

Embed from Getty Images

 3.  HIFK

HIFK oli viime kaudella SM-liigan runkosarjassa viides ja parannusta edelliseen kauten tuli huomattavasti. Joukkue pudotti puolivälierissä JYP:n voitoin 4-2, mutta välierissä joukkue taipui tiukan seitsemän ottelun sarjan jälkeen Kärpille voitoin 4-3. Pronssiottelun helsinkiläiset kuitenkin voittivat TPS vastaan Lennart Petrellin jatkoaikamaalilla, joten HIFK palasi takaisin mitalikantaan vuoden tauon jälkeen.

Valmennus säilyi HIFK:lla hyvin koossa viime kaudesta eikä vaihtuvuutta ollut koko valmennustiimissä. Kokenut Ari-Pekka Selin aloittaa nyt toisen kautensa HIFK:n päävalmentajana. Selin apuvalmentajina jatkavat Jarno Pikkarainen sekä Joonas Tanska. Maalivahtivalmentajana jatkaa edelleen Jan Lundell, videovalmentaja on Ari Halttunen ja fysiikka puolesta huolehtii Harri Yrttiaho.

Embed from Getty Images

Pelaajapuolella HIFK:lla oli vaihtuvuutta jonkin verran. Maalivahdeista joukkue menetti Kevin Lankisen (Chicago) sekä Niklas Bäckströmin (Tappara).Puolustuksesta lähti pelaajia aika paljon, mutta suurimmat menetykset koskivat hyökkäystä. Puolustuksen isoin menetys oli nuoren Miro Heiskasen lähtö Dallasiin hakemaan pelipaikkaa tulevaksi NHL-kaudeksi. Lisäksi pakistosta lähti kaksi pelaajaa Lahteen, kun Miihkali Teppo sekä Oliwer Kaski siirtyivät Pelicansin riveihin. Puolustuksesta poistuivat myös Juuso Salmi Tanskaan sekä Saku Salmela Ässiin.

HIFK ei jäänyt siirtomarkkinoilla toimettomaksi vaan hankki puolustukseen määrän sijaan laatua ja hommasi pakistoon hyviä täsmä hankintoja. Raumalta saapui laadukas yleispuolustaja Johan Motin, joka pelasi loistavan viime kauden Lukossa. Lisäksi pakistoon hankittiin Itävallassa ja Tanskassa viime kaudella pelannut Aleksi Laakso, joka on pelannut SM-liigassa lähes 350 ottelua Sportin, HPK:n, Bluesin sekä Pelicansin paidassa. Laaksolta löytyy myös kiekollista taitoa, joten mies tuo IFK:n takalinjoille kaivattuja käsiä. Puolustuksen kovin hankinta tehtiin elokuussa, kun NHL:ssä 13 kautta sekä lähes 600 ottelua pelannut Kyle Quincey liittyi joukkueen vahvuuteen. Quincey on Motinin tapaan yleispuolustaja, jonka vahvuudet ovat oman pään pelaamisessa ja kokonsa ansiosta mies pitää huolen, että maalinedustalla ei ole muita kuin makuupaikkoja tarjolla. Quincey pystyy puolustamisen ohella tekemään myös pisteitä vaikka mies ei ole ollut tunnettu viime vuosina kiekollisista taidoistaan.

Embed from Getty Images

Hyökkäyksestä joukkue menetti eritoten senttereitä, kun Patrick Carlsson (Frölunda), Jarkko Malinen (Tappara) sekä Panu Mieho (Ilves) vaihtoivat maisemaa viime kauden jälkeen. Pisteiden tekijöistä HIFK menetti Vili Sopasen (Ingolstadt) sekä Juha-Pekka Haatajan (KooKoo). Syvyyshyökkääjistä puolestaan lähtivät Jerry Ahtola (Ilves) sekä Henri Tamminen (JYP).

Vaikka HIFK menetti jonkin verran hyökkääjiä sai joukkue myös siirtomarkkinoilla kovia hankintoja hyökkäykseen. Isoimmat vonkaleet olivat SC Bernistä Suomeen pitkän tauon jälkeen tullut Tommi Santala sekä Pelicansista hankittu Iikka Kangasniemi. Lisäksi KHL:stä hankitusta Lucas Lessiosta odotetaan pisteiden tekijää vaikka miehen otteet harjoituskaudella eivät oikein vakuuttaneet. Alempiin ketjuihin hankittiin Juho Keränen, joka voi omalla panoksellaan olla todella tärkeä pelaaja joukkueelle kuten Micke-Max Åsten on aikaisemmilla kausilla osoittanut. Leveyttä kokoonpanoon hankittiin lmari Pitkäsen sopimuksella sekä nuoren Wiljami Myllylän hankkimisella, mutta Myllylän kohdalla on todennäköistä, että nuorukainen pelaa ison osan kaudesta HIFK:n A-juniorien joukkueessa.

Embed from Getty Images

HIFK lähtee kauteen jälleen yhtenä suosikeista. Joukkueella on luotettava ykkösmaalivahti Atte Engren, joka pystyy torjumaan yksinään pisteitä joukkueelleen. Puolustus on joukkueella sopivan laadukas, mutta hyökkäyksestä puuttuu maalintekijöitä tai sellainen maaliruisku, joka pystyisi tekemään yli 20 maalia runkosarjassa. Silti Geen ennakossa uskomme HIFK:n taistelevan vahvasti kotiedusta, joten laitamme joukkueen rankingissa sijalle 3.

 

2. Tappara

Tappara on ollut SM-liigan ehdoton kestomenestyjä 2010-luvulla ja joukkue oli viime kaudella jo kuudetta kertaa peräkkäin finaaleissa, jossa joukkue joutui kuitenkin taipumaan Kärpille voitoin 4-2. Joukkueen valmennus ei ole muuttunut tälle kaudelle vaan penkin takana jatkaa toista kautta putkeen Jukka Rautakorpi, joka on ollut yhteensä huikeat 11 kautta Tapparan päävalmentajana. Apuvalmentajina jatkavat Marko Ojanen sekä Janne Grönvall. Maalivahtivalmentajana puolestaan toimii Petri Tuomonen.

Tappara ei menettänyt viime kauden joukkueesta hirveästi pelaajia, mutta menetykset olivat sitäkin isompia erityisesti hyökkäyksen osalta. Ikävä menestys oli myös ykkösmaalivahti Dominik Hrachovinan lähteminen KHL:ään Barys Astanan joukkueeseen. Puolustuksesta joukkue menetti tärkeän kiekollisen puolustajan Mikko lehtosen, joka pelasi loistavan viime kauden tehden runkosarjassa tehot 12+17. Lisäksi tärkeän yleispuolustajan Niko Mikkolan lähtö Pohjois-Amerikkaan kirpaisee myös Tapparan alakertaa. Lisäksi puolustuksesta lähti kaksi syvyyspelaajaa, kun Aleksi Salonen siirtyi Mikkelin Jukureihin ja Jere Rouhiainen Mestis-seura TUTO:n riveihin, joten joukkueen pakisto menetti jonkin verran pelaajia, mutta onneksi suurin osa lähtijöistä on kuitenkin hyvinkin paikattavissa tämän kauden joukkueessa.

Embed from Getty Images

Maalivahtiosastolle Tappara hankki kokeneen Niklas Bäckströmin HIFK:sta, joka voi kokemuksellaan olla hyvinkin kantava voima tämän kauden joukkueessa. Puolustuksen hankinnoista isoin nimi oli Tuukka Mäntylän paluu takaisin kirvesrintoihin kahden KHL:ssä ja SHL:ssä vietetyn kauden jälkeen. Syvyyttä Tapparan puolustukseen tuo nuori Juho Rautanen, joka voi olla positiivinen yllätys joukkueen alakerrassa.

Hyökkäyksestä Tappara sitten menetti yllättävän vähän pelaajia, mutta sitäkin enemmän laatua. Pudotuspeleissä loistanut Henrik Haapala siirtyi takaisin Floridaan sekä 14 maalia Tapparalle laukonut Sebastian Repo siirtyy pelaamaan AHL joukkue Springfield Thunderbirdsiin. Isoin menetys oli joukkueen monivuotisen luottomiehen ja viimeiset neljä kautta joukkueen kapteenina toimineen Jukka Peltolan siirtyminen KHL -jäille Sibirin joukkueeseen. Hyökkäyksestä lähtivät myös viime kaudella epäonnistunut Teemu Nurmi sekä kesken viime kauden Sportista tullut Markus Nenonen.

Embed from Getty Images

Onneksi Tapparan runko pysyi suhteellisen hyvin kasassa, joten joukkueen ei tarvinnut hirveitä hankintoja kevään ja kesän aikana hyökkäykseen osalta tehdä. Suurimmat nimet olivat kärkiketjuihin hankitut Jarkko Malinen sekä Tapparassa kaudet 2011-2016 pelannut Antti Erkinjuntti. Molemmat pelaajat ovat entuudestaan tuttuja päävalmentaja Jukka Rautakorvelle, joten mies tietää mitä sai, kun hankki pelaajat joukkueeseensa. Kaksikolta odotetaan Tapparassa myös tehoja, mutta onneksi tehot eivät lepää vain näiden kahden pelaajan varassa, koska Tapparan hyökkäyksestä löytyy leveyttä ja esimerkiksi Matti Järvinen voi olla sellainen pelaaja, joka tekee tällä kaudella yli 40 tehopistettä.

Tappara on jälleen todella laadukkaalla ryhmällä liikenteessä, joten kotietu pudotuspeleihin on joukkueelle minimitavoite. Tapparassa on totuttu menestymään, joten ei olisi ihme vaikka seura taistelisi runkosarjan voitosta. Joukkueen sentteriosasto on yksi liigan parhaita, mutta puolustus kaipaa vielä yhtä tai kahta pelaajaa. Lähtökohtaisesti Tappara taistelee sijoista 1-3, joten Geen kausiennakon sija kaksi on hyvin lähellä sitä missä joukkue majailee runkosarjan jälkeen.

Embed from Getty Images

 

1.  Oulun Kärpät

Kärpät oli viime kaudella suvereeni mestari. Joukkue voitti runkosarjan 123 pisteellä  ja pudotuspeleissä vain HIFK pystyi haastamaan oululaiset välierissä, jotka venyivät aina ratkaisevaan seitsemänteen otteluun asti, jossa Kärpät oli sitten parempi. Finaaleissa joukkue kaatoi kypsällä esityksellä viime vuosien kestomenestyjä Tapparan voitoin 4-2 ja näin ollen Kärpät pääsi juhlimaan mestaruutta ensi kertaa sitten kevään 2015.

Vaikka Kärpät voitti hienosti mestaruuden se toi mukanaan myös ikäviä puolia kuten sen, että kärkipelaajien kato seurasta oli melkoinen. Puolustuksesta joukkue menetti vain yhden pelaajan, mutta sitäkin tärkeämmän eli loistavan viime kauden pelanneen Miika Koiviston, joka suuntasi täksi kaudeksi KHL:ään Moskovan Dynamon riveihin. Koivisto oli viime kaudella tärkeä lenkki Kärppien puolustuksessa ja kiekollisesti taitava vaasalainen teki runkosarjassa 39 (10+29) tehopistettä. Samalla Koivisto pisti uusiksi omat maali, syöttö ja piste-ennätyksensä. Koiviston tilalle Kärpät hankki todella kovan luokan vahvistuksen, kun Atte Ohtamaa tekee paluun Kärppiin neljän KHL:ssä vietetyn kauden jälkeen. Ohtamaa on hyvä yleispuolustaja, joka pystyy tarvittaessa tekemään myös pisteitä. Ohtamaa tuo joukkueeseen myös rutkasti kokemusta sekä johtajuutta, josta hyvänä esimerkkinä on  se, että mies valittiin tälle kaudelle joukkueen kapteeniksi.

Embed from Getty Images

Vaikka puolustuksesta oululaiset menettivät vain yhden pelaajan niin hyökkäyksestä lähti sitäkin enemmän.pelaajia ja eritoten laatua. Kärpät menetti viime kauden huippuketjunsa, jossa pelasivat Julius Junttila, Mikael Ruohoma sekä Charles Bertrand. Se ei olisi vielä ollut paha takaisku jos kolmikosta olisi lähtenyt yksi tai kaksi pelaajaa, mutta nyt joukkue menetti koko kolmikon KHL:ään. Ketju teki Kärpille viime kaudella hurjat 152 tehopistettä sekä 65 maalia, joten lukemat ovat todella hurjia, joten mielenkiintoista nähdä mistä löytyy paikkaajat. Varsin tuo maalimäärä on yhdelle ketjulle käsittämätön, sillä ketju teki Kärppien kaikista runkosarjan maaleista 33 prosenttia. Lisäksi hyökkäyksestä lähtivät Saku Mäenalanen ja Rasmus Kupari, jotka molemmat suuntasivat Pohjois-Amerikkaan. Kärppien onneksi Kupari pelaa NHL-sopimuksesta huolimatta tulevan kauden Oulussa, Myös kesken kauden tullut Kristian Vesalainen suuntasi NHL:ään ja syvyyspelaajana tunnettu Juha Koivisto puolestaan matkasi Ranskaan Rouen joukkueeseen.

Embed from Getty Images

Vaikka Kärpät menetti paljon laatua hyökkäyspäästä on seura saanut hankittua hyviä pelaajia myös tilalle. Merkittävin hankinta oli Mika Pyörälän paluu Ouluun yhden SC Bernissä vietetyn kauden jälkeen. Kokenut Pyörälä tuo paljon lisäarvoa joukkueeseen niin kentälle kuin sen ulkopuolelle. Erityisesti nuoremmille pelaajille kokenut pelimies on hyvä roolimalli, josta monen nuoremman kärppäpelaajan kannattaa ottaa oppia Pyörälästä. Turusta seura hankki Jasper Lindstenin, joka on monelle kiekkoa seuraavalle vielä varsin tuntematon nimi siitäkin huolimatta, että mies on tehnyt kahdella viime kaudella yhteensä 66 pistettä. Kärppien mielenkiintoisin hankinta on Aleksi Heponiemi, joka saapuu Kärppiin Kanadan juniorisarja WHL:stä, jossa Heponiemi voitti viime keväänä mestaruuden. Heponiemi oli hurjassa iskussa jo WHL:n runkosarjassa tehden 57 ottelussa käsittämättömät 118 (28+90) tehopistettä. Sama tahti jatkui pudotuspeleissä, jossa nuorukainen teki 26 otteluun 30 (5+25) tehopistettä, joten nuorukaisella on potentiaalia nousta jo tällä kaudella Kärppien johtavien hyökkäyspään pelaajien joukkoon. Lisäksi seura hankki slovakialaishyökkääjä Michal Kristofin, joka on tehnyt kahdella viime kaudella hyvää tulosta oman maansa pääsarjassa. Kristof teki esimerkiksi viime kaudella 52 ottelussa 57 pistettä, joten potentiaalia miehessä ainakin on. Kristof on käynyt pelaamassa Suomessa jo aiemmin pääasiassa Mestistä, mutta pelasi mies kaudella 2014-2015 kaksi ottelua Sportin riveissä. Lisäksi Kärpät hankk try-outilla Tino Metsävainion, joka pelasi viime kaudella Mestis-seura RoKi:ssa kovilla tehoilla. Mikäli Metsävainio saa sopimuksen tuo mies kaivattuja käsiä myös alempiin ketjuihin.

Embed from Getty Images

Viime kauden mestari Kärpät lähtee hyvistä lähtökohdista tulevaan  kauteen vaikka joukkue menetti ison osan pelaajistaan viime kauden jälkeen .Oulussa ei olla kuitenkaan surkuteltu lähtijöiden perään vaan seura on hankkinut tilalle kovia nimiä kuten omat kasvattinsa Atte Ohtamaan sekä Mika Pyörälän. Lisäksi Kärppien valmennus Mikko Mantereen johdolla on koko SM-liigan mittapuulla aivan kärkipäätä, joten runkosarjan voitto voi tälläkin kaudella matkata Ouluun. Kärpät taistelee vähintään sijoista 1-4, mutta Geemedia ennakoi, että Kärpät ottaa runkosarjan voiton toisena vuotena peräjälkeen.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.