Scroll Top

Finaalisarjan ennakko – Kumpi voittaa mestaruuden Tappara vai KalPa ??

Tänään alkaa odotettu SM-liigan finaasarja Tampereella, kun Tappara isännöi KalPaa. Tappara pelaa nyt viidettä kertaa peräjälkeen finaaleissa eikä joukkueen yltäminen finaaleihin ole minkään sortin yllätys. Sitä vastoin KalPan finaalipaikka oli monelle suuri yllätys, koska joukkuetta veikattiin ennen kauden alkua pudotuspelien ulkopuolella. Tappara ja KalPa ovat kohdanneet pudotuspeleissä kerran aikaisemmin 2000 -luvulla ja tuolloin vuonna 2010 KalPa oli puolivälieräsarjassa parempi voitoin 4-2. Runkosarjassa joukkueet kohtasivat neljästi ja Tappara oli noissa otteluissa niskan päällä voittaen KalPan kolmesti.

Ennakkoasetelmat

Tappara

Tapparan kausi on ollut jälleen kerran menestys ja joukkue pelaa nyt viidettä kertaa putkeen finaaleissa. Pudotuspelien alussa joukkue oli suurissa vaikeuksissa Ilvestä vastaan ja oli hyvin lähellä, että Tappara tippuisi jatkosta jo puolivälierä vaiheessa. Joukkue on parantanut otteitaan peli peliltä pudotuspelien edetessä ja välierä vaiheessa HIFK vastaan oli jo nähtävissä sitä samaa Tapparaa, jota nähtiin jo runkosarjassa

Embed from Getty Images

Tapparan puolustuspelaaminen on kehittynyt pudotuspelien edetessä ja viimeiseen seitsemään otteluun joukkue on päästänyt vain yhdeksän maalia. Erityisesti välieräsarjan neljännessä ottelussa joukkue näytti puolustuspelin hienoutta, kun se hyydytti HIFK:n täysin eikä laskenut sitä ollenkaan tekopaikoilla. Joukkueen vahvaa puolustuspelaamista tarvitaan myös hyvin liikkuvaa KalPaa vastaan. Erityisesti vahva keskialueen trappi tulee näyttelemään isoa roolia Tapparan pelaamisessa.

Mikäli Tappara haluaa voittaa mestaruuden tarvitsee joukkue myös vahvaa hyökkäyspelaamista. Pudotuspelien alussa hyökkäyspelaaminen oli vielä tukkoista, mutta kärkipelaajien lämmetessä alkaa hyökkäyspelikin olemaan kuosissa. Joukkueen etu KalPaan verrattuna on hyökkäysmateriaalin laajuus, joten ratkaisuvoimaa löytyy useammasta ketjusta. Lisäksi joukkue tulee tarvitsemaan hyvää ylivoimapeliään, joka onkin ollut pudotuspeleissä liigan toiseksi parasta. Alivoima sitä vastoin kaipaa parannusta ja se on prosenteissa mitattuna selvästi KalPaa heikompaa.

Embed from Getty Images

Maalivahtipeli on ollut Tapparan ehdoton vahvuus tänä keväänä ja se on pystynyt nojaamaan hyvään maalivahtipeliin ottelusta toiseen ja se onkin tuonut joukkueelle selkeän edus lähes jokaisessa ottelussa. Tshekki -vahti Dominik Hrachovina ei aloittanut pudotuspelejä Tapparan maalilla, mutta avauspelissä mies vaihdettiin Teemu Lassilan tilalle ja tämän jälkeen Hrachovina onkin pelannut jokaisessa ottelussa Tapparan maalilla. Prosenttien valossa mies pelaa todella hurjaa pudotuspeli kevättä ja torjuntaprosenteissa vain Eero Kilpeläinen on miehen edellä.

Embed from Getty Images

KalPa

Ennen kauden alkua KalPalle ei juuri missään ennakoissa povattu kovinkaan ruusuista kautta, mutta jo runkosarjassa joukkue näytti potentiaalinsa sijoittumalla kolmanneksi. Joukkue aloitti myös pudotuspelit väkevästi ja se kaatoi puolivälierissä Pelicansin selvästi otteluvoitoin 4-1. Välierissä KalPa kohtasi paikallisvastustaja JYP:n tiukassa Järvi-Suomen derbyssä. KalPa on ollut JYP:n varjossa käytännössä koko 2000 -luvun, joten joukkueella riitti voitonnälkää. Tiukassa seitsemän ottelun sarjassa KalPa oli lopulta parempi voitoin 4-3 ja ansaitsi sillä finaalipaikkansa, joka on seuralle ensimmäinen sitten kevään 1991, jolloin joukkue nappasi hopeaa.

KalPa on luottanut Pekka Virran alaisuudessa aina aktiiviseen kiekkokontrolliin perustavaan viisikkopeliin. Vaikka pelitapa onkin tuttu monen vuoden ajalta on tällä kaudella nähty piirun verran suoraviivaisempi KalPa, joka onkin näkynyt positiivisesti tuloksissa.

Embed from Getty Images

KalPa luottaa vahvaan liikkeeseen ja se onkin pystynyt sillä horjuttamaan kaikkia joukkueita tällä kaudella. Erityisesti kotikaukalossa Kuopiossa joukkue on vahvoilla, koska paljon tilaa sisältävä kaukalo suosii KalPan pelitapaa huomattavasti vastustajaa enemmän.

KalPan hyökkäyspeli on toiminut pudotuspeleissä ja joukkueesta löytyy koko liigan tehokkain hyökkäysketju. Hyökkäystrio Janne Keränen-Jaakko Rissanen-Jesse Mankinen on kylvänyt tuhoa ottelusta toiseen. Ketju oli vahvasti esillä myös lauantaina finaalipaikan raikaisseessa välieräottelussa, jossa Keränen ja Mankinen tappoivat maaleillaan JYP:n orastavan kirin.

Embed from Getty Images

Erikoistilannepelaaminen onkin ollut joukkueen ehdoton vahvuus pudotuspeleissä. Ylivoima on ollut prosenteissa lähes Tapparan tasoa, mutta se on pystynyt tekemään kaikista joukkueista eniten maaleja ylivoimalla. Joukkueen alivoima on myös ollut tehokasta ja joukkue on tappanut jäähyjä kovalla prosentilla. Joukkueen alivoima onkin tilastoissa selvästi Tapparaa edellä ja se on päästänyt vain neljä alivoimamaalia  kevään pudotuspeleissä.

Paljon puhutaan siitä, että joukkueella ei ole tarvittavaa finaalikokemusta vertailussa Tapparaan. Samaa puhuttiin kokemuksesta jo ennen pudotuspelejä, mutta joukkue on näyttänyt, että se on pystynyt pelaamaan kovissa paikoissa parasta peliään oli kokemusta tai ei.

Embed from Getty Images

Arvio finaalisarjasta

Tappara lähtee finaalisarjaan suosikkina, mutta KalPaa ei pidä väheksyä olihan joukkue runkosarjassa kolmas. Kotietu tuskin hirveesti suosii Tapparaan, koska KalPa pelannut pudotuspeleissä todella hyvin vieraissa. Ottelusarjan alku on isossa roolissa ja mikäli KalPa haluaa voittaa mestaruuden olisi sen saatava vierasryöstö mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Mikäli Tappara saa pelattua pois KalPan tehoketjun Keränen-Rissanen-Mankinen on joukkue todella vahvoilla, koska KalPan materiaali on huomattavasti Tapparaa ohkaisempi. KalPalla riittää myös mietittävää siinä miten joukkue purkaa Tapparan keskialueen trapin. Mikäli joukkueen vahva liike toimii heti finaalisarjan alussa pystyy KalPa haavoittamaan Tapparan puolustusta yllättävänkin tehokkaasti.

Todella tasainen sarja luvassa, jossa pienet marginaalit ratkaisevat ottelut. Tapparan puolustuspelaaminen on parantunut kevään edetessä ja joukkue pystyy sillä tylsyttämään KalPan liikkeen. Vaikka olisi hienoa olla sympaattisen KalPan puolella niin Gee ennakoi, että Tappara hoitaa finaalisarjan itselleen voitoin 4-2 ja ottaa näin ollen toisen peräkkäisen mestaruuden itselleen.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.