Scroll Top

Liiga-ennakko: Tappara-KalPa puolivälieräsarja

Kolmannessa puolivälieräsarjassa kohtaavat viime kauden finalistit Tappara sekä KalPa. Runkosarjan kolmas ja kuudes.

Lähtökohdat

Tappara
Tapparasta puhuttiin lähes varmana runkosarjan voittajana sekä tulevana mestarina. Harjoitusottelut ja CHL-pelit antoivat puheille lisää tuulta purjeisiin. Liigassa Kirvesrintojen meno on kuitenkin ollut epätasaista.

Tapparan runkosarjaan on mahtunut tavallista enemmän täysin luokattomia pelejä.
Lisäksi Tapparan pelaamista ei ole täysin pystynyt liittämään seuraidentiteettiin. Edellisillä kausilla ylivoimahyökkäykset Tapparaa vastaan ovat olleet harvinaisempi näky mutta tällä kaudella niitäkin on näkynyt tavallista enemmän. Myös yhteistyö on ollut kaukalossa vähäisempää. Pelaajat ovat joutuneet puskemaan eteenpäin ilman lähitukea ja hyviä syöttöväyliä. Heidät on pakotettu tekemään ratkaisuja yksin.

Tämä tosin vaikuttaa olleen täysin suunniteltu asia, ainakin mitä valmennuksen puheita on kuunnellut. Pelaajien ajaminen 1vs1 tilanteisiin vaikuttaa olevan keino kehittää pelaajia. Pelaajilla ei ole aina ollut mahdollisuutta helppoon syöttöön vaan hänen on täytynyt keksiä jokin muu keino tilanteen ratkaisemiseen.

Vaikeuksista huolimatta Tappara on kyennyt raapimaan voittoja ja pisteitä tarpeeksi kolmossijaan. Tätä on pidetty eri medioissa heikkona suorituksena. Se kertookin kaiken siitä miten hallitsevaan tuplamestariin suhtaudutaan. Vain paras kelpaa. On silti huvittavaa ajatella, että on heikko suoritus jättää taakseen 13 seuraa, kun edessä on vain kaksi.

Jääkiekko on kuitenkin tulosurheilua ja tulosta Tappara on tehnyt tälläkin kaudella. Mutta Tapparan kauden lopputulos määrittyy todenteolla vasta playoffseissa. Siihen Jukka Rautakorven joukkojen tekeminen onkin tähdännyt koko kauden. Runkosarjalla ei ole mitään väliä kunhan pyttyä nostellaan.

Embed from Getty Images

Jukka Peltola on jälleen isossa roolissa, kun Tappara lähtee jahtaamaan mestaruutta. 

 

KalPa

KalPa menetti valtavan kasan avainpelaajiaan kesän aikana. Nuorta joukkuetta povattiin sarjan hännille mutta Sami Kapanen valmennustiimeineen on tehnyt erinomaista työtä kuopiolaisten penkin takana.

Tämä kausi on vahvistanut entisestään spekulaatioita Kapasen merkityksestä sensaatiohopeaan päättyneellä viime kaudella. Hopeakauden päävalmentaja Virta on tuskastellut Raumalla huomattavasti kovemman materiaalin kanssa, samalla kun Kapanen on tehnyt loistotulosta huomattavasti rajallisemmalla työkalupakilla. Virta on kesälomilla, Kapanen jatkaa kultajahtia. Toki mitään aukottomia johtopäätöksiä asian tiimoilta ei voi tehdä mutta ajatuksia tämä herättää.

KalPan nuori ja kokematon joukkue laitetaan heti ehkäpä kovimpaan testiin. Vastaan asettuu yksi kokeneimmista playoff-joukkueista. Viime kauden finaalisarjan yksi ratkaisevista asioista olikin Tapparan valtava kokemuspankki. Miten käy tänä keväänä?

Embed from Getty Images

KalPa on valmis kohtaamaan Tapparan. 

Materiaali

Maalivahdit
Dominik Hrachovina vs Niko Hovinen
Hakametsän Hasekinakin tunnetulla Hrachovinalla on vyöllään kaksi Suomen mestaruutta, joista toinen vielä ykköskassarina. Hovinen oli kuitenkin runkosarjan veskaritilastojen ykkönen. Erittäin tasainen kaksikko.

Kakkosmaalivahti osastollakin taistellaan tasaisesti. Christian Heljangon ja Denis Godlan kamppailu kaatuu ehkä hieman Heljangon puolelle, mutta ei mitenkään merkittävän ratkaisevasti.

Embed from Getty Images

Miten Hrachovina onnistuu?

 

Puolustajat
KalPan TOP4-pakeilta vaaditaan paljon. Mathew Maione, Santeri Lukka, Ryan Wilson ja Juuso Riikola ovat ratkaisevassa osassa sarjassa. Varsinkin kun Mikael Seppälä on loukkaantuneena. Onko Kapasella rohkeutta peluuttaa puolustajia tasaisesti vai kasautuvatko minuutit edellä mainitun nelikon niskoille?

Jos ei ole ja sarja venyy pitkäksi, niin Tapparan leveä ja terävä puolustuskalusto ottaa hyvin todennäköisesti isompaa ja isompaa niskalenkkiä. Tappara pystyy huoletta jauhamaan seitsemän puolustajan rotaatiota. Mikko Lehtonen, Valtteri Kemiläinen, Veli-Matti Vittasmäki, Aleksi Elorinne, Niko Mikkola, Aleksi Salonen sekä Jere Rouhiainen ovat kaikki todistaneet pystyvänsä pelaamaan tiukassakin paikassa varmasti sekä tehokkaasti. Telakalta löytyy vielä Otso Rantakarin kaltainen tykki. Myös Toni Utunen on pelannut vakuuttavasti, kun on saanut vähäiset näytönpaikkansa.

Hyökkääjät
Tappara ei ole saanut revittyä läheskään kaikkea potentiaalia irti hyökkäyskoneistostaan, joten nuttujen alla piilee valtava potentiaali. Niin valtava, että jos tehoja saadaan ulosmitattua edes hieman nykyistä enemmän, on Tapparaa erittäin vaikea pysäyttää.

Paljon parjatut Matti Järvinen ja Tomas Zaborsky ovat alkaneet löytää koko kauden kadoksissa olleita tehojaan. Tämä jos mikä on pelottavaa vastustajian kannalta. Unohtaa ei saa myöskään Henrik Haapalaa. Ennen Haapalan tuloa Tapparan ylivoima oli aivan järkyttävän huonolla tasolla. Se oli ajoittain jopa Liigan heikointa.

Haapalan tulo on kääntänyt kurssin aivan täysin. Tällä hetkellä Tapparan ylivoima kylvää kauhua ja tuhoa järisyttävällä tahdilla. KalPan on joko pysyttävä poissa jäähyaitiosta tai keksittävä jokin konsti työntää kapuloita Tapparan ylivoiman rattaisiin. Muuten jälki tulee olemaan hyvin suurella todennäköisyydellä rumaa.

Kalpankin hyökkääjistöstä löytyy tehoja mutta huomattavasti kapeammalta rintamalta kuin Tapparalla. Paineet lepäävät hyvin paljolti Balazs Sebokin, Alexander Ruuttun, Mikko Nuutisen sekä Janne Tavin hartioilla. Heidän on tehtävä tulosta käytännössä joka ilta, ellei takaa ala tulemaan tulitukea. Muuten Porkkanapöksyt jauhavat neljän kentän telaketjulla ylitse.

Seuraa heitä

Niko Hovinen, KalPa
Hovinen kantaa isoa vastuuta siitä etenevätkö kuopiolaiset jatkoon. Runkosarjan perusteella Hovinen on haasteeseen valmis.

Otto Rauhala, Tappara
Geemedia kehotti ennen kauden alkua seuraamaan miehen otteita ja Rauhala tekikin piste-ennätyksensä (8+20). Raaka työnteko jatkuu kevään peleissä varmasti mutta jatkuuko tehoilukin?
Yhteenveto
KalPalla on edessään valtava vuori, mutta niin heillä oli jo kauteen lähdettäessä. Kapanen on saanut nuoren joukkueen uskomaan itseensä. On mielenkiintoista nähdä mihinkä asti se riittää kokenutta sekä rutinoitunutta Tapparaa vastaan. On myös mielenkiintoista katsottavaa tiivistääkö Tappara pelaamistaan pelitavallisesti.

Tulosveikkaus:

Tappara etenee välieriin voitoin 4-1.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.