Scroll Top

SM-liiga – Voittoputkessa porskuttava SaiPa kohtaa kotonaan sarjakärki Kärpät

Jääkiekon SM-liigassa pelataan tänään täysi seitsemän ottelun kierros. Geen ennakossa käydään läpi hurjassa vireessä olevan SaiPan ja sarjakärki Kärppien välinen kamppailu. Joukkueet kohtasivat edellisen kerran syyskuun lopussa Oulussa ja tuolloin Kärpät murskasi idän ihmeen tylysti numeroin 6-1.

Ennakkoasetelmat

SaiPa

Tero Lehterän luotsaaman SaiPan kausi lähti nihkeästi liikkeelle, mutta hankalan alun jälkeen joukkue on päässyt hurjaan lentoon. SaiPa lähtee illan kamppailuun peräti kuuden ottelun voittoputkessa ja edellinen tappio tuli juuri Kärppiä vastaan syyskuun lopulla. SaiPa on pelannut tällä viikolla vain yhden ottelun, kun se kävi tiistaina hakemassa arvokkaan 4-1 vierasvoiton JYP:stä.

SaiPan suurin vahvuus on viime viikkoina ollut tiivis puolustuspelaaminen koko viisikon voimin, jonka lisäksi Frans Tuohimaa on pelannut maalilla todella tasaisesti illasta toiseen ja torjunut joukkueelle monta arvokasta voittoa. Lisäksi SaiPan alivoimapelaaminen on parantunut hurjasti viime aikoina ja seitsemän viime ottelun otannalla joukkueen alivoima on sarjan viidenneksi parasta.

Embed from Getty Images

Hyökkäyspelaamisessa SaiPalla riittää parannettavaa, vaikka joukkue onkin tehnyt viime otteluissa kovalla prosentilla maaleja. Osittain nihkeää hyökkäyspelaamista selittää se, että joukkue on joutunut  monessa ottelussa pyörimään paljon omissa, joten väsyneen viisikon on lähes mahdotonta lähteä rakentamaan kontrolloitua hyökkäystä. Esimerkiksi tiistain JYP ottelussa SaiPa sai vain kuusi laukausta vastustajan maalia kohti, joka on pitkässä juoksussa auttamatta liian vähän.

Lisäksi ylivoima on ollut SaiPalle  iso murheenkryyni koko alkukauden. Joukkue ei ole onnistunut neljässä viime ottelussa tekemään yhtään ylivoimamaalia ja koko kauden mittapuulla joukkueen ylivoima on prosenttien valossa sarjan heikointa. Toisaalta niin kauan, kun joukkue pystyy pelaamaan voittavaa jääkiekkoa ei ylivoima tilastoilla ole suurta merkitystä. Toki pitkässä juoksussa myös ylivoiman on parannuttava mikäli joukkue mielii pärjätä taistelussa pudotuspelipaikoista.

SaiPan on kärsinyt alkukaudesta paljon myös loukkaantumisista, mutta tiistaina joukkue sai tärkeän pelaajan takaisin, kun kapteeni Ville Koho palasi joukkueen kokoonpanoon. Sitä vastoin tämän illan ottelusta puuttuu hyökkääjä Ahti Oksanen, joka sai JYP ottelun taklauksesta kolmen ottelun pelikiellon.

Embed from Getty Images

 

Kärpät

Sarjakärki Kärpät lähtee hyvästä tilanteesta tämän päivän otteluun. Joukkue on kolmen ottelun voittoputkessa eikä se ole hävinnyt yhdeksästä viime ottelustaan kuin yhden. Eilen joukkue voitti Mikkelissä Jukurit voittolaukausten jälkeen maalein 6-5, mutta enemmänkin oli pisteitä tarjolla sillä se johti ottelua parhammillaan jo neljällä maalilla. Kärpät painii tällä hetkellä pienessä otteluruuhkassa, koska tämän illan ottelu on joukkueelle jo kolmas neljään päivään. Mielenkiintoista seurata näkyykö otteluruuhka pelaajistossa väsymyksenä ja miten päävalmentaja Mikko Manner peluuttaa joukkuettaan.

Embed from Getty Images

Kärpät on pelannut tällä kaudella todella aktiivista jääkiekkoa, joka on näkynyt myös tuloksissa. Varsinkin hyökkäyssuuntaan joukkueen pelaaminen on todella raikasta ja maaleja on syntynyt todella kovalla prosentilla. Kärpät on tehnyt sarjassa selvästi eniten maaleja  yhteensä 58 ja kolmeen viime peliin joukkue on tehnyt peräti 14 maalia. Varsinkin joukkueen ykkösketju Junttila-Ruohomaa-Bertrand on yksi sarjan parhaista hyökkäystrioista ellei, jopa paras. Eilisessä pelissä Jukureita vastaan kolmikko teki jälleen tuhojaan Bertrandin tehdessä tehot 2+0, Junttilan 0+3 ja Ruohomaan 0+2, jonka lisäksi Ruohomaa iski vielä ratkaisen rankkarin voittolaukauskisassa.

Kärpillä on tällä hetkellä käytännössä jokainen pelin osa-alue kunnossa erikoistilanteista lähtien. Joukkueen ylivoima vahvistui entisestään, kun se sai sairastuvalta takaisin tärkeän puolustajan Shaun Heshkan, joka on ollut tärkeä palanen joukkueen ylivoimassa.

Embed from Getty Images

Arvio

Vaikka Kärppien peli onkin kulkenut viime aikoina todella mallikkaasti niin helpolla ei joukkue tule tänään Kisapuistossa pääsemään. SaiPa pelaa tällä hetkellä hurmoksessa, jonka lisäksi fanaattinen kotiyleisö tarjoaa lisäbuustia kotijoukkueelle. Avauserä on isossa roolissa illan kamppailussa, koska jos siinä jompikumpi joukkue pystyy pääsemään niskan päälle on se ottelussa vahvoilla. SaiPalla on hyvät saumat iskeä heti ottelun alussa, koska Kärpät pelaa jo kolmannen ottelun neljään päivään niin johtoasema kotijoukkueelle heti ottelun alkuun saattaa lisätä vastustaja joukkueen väsymystä. Gee veikkaa tasaista ja vähämaalista ottelua, jossa voittajaa haetaan pitkän kaavan kautta eli ristiä veikkauslapuille.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.