Scroll Top

Jukolan viesti 2016

image

Jukolan viesti 2016 juostaan tänä viikonloppuna Etelä-Karjalassa Lappeenrannassa. Lappee-Jukolan järjestävänä seurana toimii Lappeen Riento ry. Jukolan viesti on juostu jo vuodesta 1949 alkaen ja naiset tulivat mukaan viesti muodossa 1978. Jukolan viestin menestyksekkäin seura on Helsingin Suunnistajat kahdeksalla voitollaan. Viime vuosina paras suomalaisjoukkue on ollut joensuulainen Kalevan Rasti, joka on voittanut neljästä edellisestä Jukolan viestistä kolme.

Naiset aloittavat Jukolan ohjelman lauantaina päivällä juostavalla Venlojen viestillä. Venlojen viesti on mennyt viime vuosina ulkomaalais komennossa ja edellinen suomalaisvoittaja on vuodelta 2010, jolloin Tampereen Pyrintö otti voiton. Suurin ennakkosuosikki Venlojen viestiin on tanskalainen OK Pan Århusin, joka voitti keväällä Ruotsissa juostun Tiomila viestin. OK Pan on menestynyt myös Jukolassa ja voittanut Venlojen viestin vuosina 2013 ja 2014, joten rutiinia voittamisesta joukkueella on. Muita suosikkeja naisten kisaan on norjalaisseurat Halden SK ja Nydalens SK. Myös viimevuotinen voittaja ruotsalainen Domnarvets voidaan laskea kärki porukkaan. Suomalaisista pitää esiin nostaa Tampereen Koovee, joka oli Tiomilassa seitsemäs. Myös Tampereen Pyrinnöltä, Hiidenkiertäjiltä sekä MS Parmalta voidaan odottaa sijoituksia kympin joukkoon ja Pyrinnöltä, jopa top viiteen.

Embed from Getty Images

Miesten Jukolan viesti starttaa totutusti lauantai-iltana kello 23.00. Viesti osuuksien pituudet vaihtelevat 7-15 kilometrin välillä. Viestistä mielenkiintoisen tekee se, että 2-3 osuutta juostaan pimenevässä metsässä otsalamppujen valossa. Ankkuriosuus on viestin pisin ja taistelu voitosta jää useasti ihan viestin loppuun, joten seurattavaa riittää. Suosikkeja tämän vuoden Jukolan viestiin on useita. Keväällä juostussa Tiomila-viestissä Ruotsi otti kaksoisvoiton. Södertälje-Nykvarn Orientering juhliessa voittoa ja IFK Göteborgin tullessa toiseksi. Jukolan viestin suosikkeja esiin nostaessa asiasta mielenkiintoiseksi tekee se, että ruotsalaisjoukkue on voittanut Jukolan viestin edellisen kerran vuonna 1992. Kalevan Rasti oli Tiomilassa kolmas ja lähtee yhtenä suosikeista Lappee-Jukolaan. Myös viimevuotinen voittaja norjalainen Kristiansand OK Martin Hubmannin johdolla on yksi suosikeista. Myös toinen norjalaisjoukkue Halden SK on aina ollut Jukolassa kova. Kalevan Rastin lisäksi muita potentiaalisia suomalaisjoukkueita ovat Tampereen Koovee, Ikaalisten Nouseva Voima sekä viime vuonna kuudenneksi juossut Turun Metsänkävijät.

Embed from Getty Images
Yle tarjoaa Jukolan viestistä kattavat lähetykset viikonloppuna, joten hieno suunnistustapahtuma on jälleen luvassa. Viime vuosina suunnistukseen tulleet GPS-laitteet ovat tehneet lajista todella yleisöystävällisen ja helposti seurattavan. Gee voi lämpimästi suositella lajia niille katsojille, joille suunnistus on vielä hieman vieras laji.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.