Scroll Top

FIFA MM2018 – Tänään pelataan kisojen helmi eli MM-finaali, lue ottelun ennakko

Jalkapallon mm 2018

Jalkapallon MM-kisat saadaan tänään päätökseen, kun kisojen loppuottelu pelataan Ranskan ja Kroatian välillä Moskovan Luznikissa. Ranska pelaa nyt toista kertaa MM-finaalissa 2000-luvulla, sen edellinen kerta oli  Saksan MM-kisoissa 2006. Sitä vastoin Kroatialle finaalipaikka on maan jalkapallohistorian ensimmäinen. Kroatian paras saavutus MM-tasolla ennen näitä kisoja oli pronssimitalit Ranskan 1998 kisoista.

Ennakkoasetelmat

Ranska pelaa ensimmäistä kertaa MM-finaalissa 12 vuoteen. 2006 finaali muistetaan Zinedine Zidanen ja Marco Materazzin välien selvittelystä, josta Zidane hankki itselleen punaisen kortin ja Ranska hävisi finaalin lopulta rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

Näissä MM-kisoissa Ranska on pelannut vahvasti puolustuksen kautta eikä joukkue ole päästänyt kahdessa viime pelissä maaliakaan. Puolivälierissä joukkue kaatoi Uruguayn maalein 2-0 ja välierissä puolestaan taipui Belgia Samuel Umtitin maalilla lukemin 1-0. Ranska on puolustanut koko kisojen ajan todella tiiviisti ja se on kuudessa pelaamassaan ottelussa pitänyt neljästi maalinsa puhtaana, joten Kroatialla tulee olemaan tänään iso vuori kiivettävänä mikäli joukkue meinaa murtaa Ranskan tiiviin puolustuksen. Lisäksi, kun ottaa huomioon, että puolustuspelaaminen ei ole pelkästään puolustajien ansiota vaan Ranska puolustaa koko joukkueen voimin todella laadukkaasti ja tämä aiheuttaa sen, että vastustajan on todella vaikea päästä edes laadukkaille maalipaikoille.

Embed from Getty Images

Hyökkäyssuuntaan joukkueesta löytyy myös nopeutta ja erityisesti Kylian Mbappe on todella paha pideltävä, kun mies pääsee vauhtiin. Erityisesti nopeissa vastaiskuissa miehen nopeus pääsee todella hyvin oikeuksiin. Vaikka nuorukainen onkin hyökkääjä on Mbappe maalinteon lisäksi myös hyvää jakamaan peliä.

Ranska pääsee finaaliin parhaalle mahdollisella kokoonpanolla eikä kellään pelaajalla ole korttitiliä täynnä tai mitään isompia loukkaantumisia. Ainoa, jonka pelikunto on kysymysmerkki on Blaise Matuidi, jonka pelaaminen illan  finaalissa on epävarmaa, mutta onneksi joukkueen materiaali on niin laadukas, että Matuidin poissaolo kyllä pystytään paikkaamaan.

Embed from Getty Images

 

Kroatia pelaa ensimmäistä kertaa MM-finaalissa. Joukkue eteni alkulohkossa voitosta voittoon, mutta pudotuspelivaiheessa joukkueen kaikki pelit ovat menneet vähintään jatkoajalle. Neljännesvälierissä joukkue voitti Espanjan rankkareilla ja samoin kävi myös puolivälierissä Venäjää vastaan. Välierässä Englantia vastaan ei sentään tarvittu rankkareita, kun Mario Mandzukic teki jatkoajalla tarvittavan voittomaalin ja näin Kroatia eteni ensi kertaa finaaliin.

Embed from Getty Images

Kroatia lähtee niukkana altavastaajana finaaliin, mutta tämä ei tosiaankaan tarkoita sitä etteikö joukkueella olisi kaikki mahdollisuudet ottaa mestaruus itselleen. Kroatian materiaali ei ole yhtä leveä kuin Ranskalla, joten keskikentällä Luka Modricin rooli korostuu entisestään. Laiturina viilettävä Ante Rebic on todella vahva jässikkä ja tulee varmasti aiheuttamaan harmaita hiuksia Ranskan puolustukselle. Toinen laituri Ivan Perisic loukkaantui välierässä ja miehen pelaaminen on epävarmaa. Mikäli Perisic joutuu jättämään finaalin väliin olisi se joukkueelle valtava takaisku. Oma veikkaus kuitenkin on, että joukkueen fysiot sekä lääkärit saavat parsittua Perisicin pelikuntoon ettei mieheltä  jäisi yksi uran suurimmista unelmista väliin.

Kroatian puolustus ei ole toiminut yhtä hyvin kuin Ranskalla ja joukkue on laskenut neljässä viime pelissä jokaisessa vähintään yhden maalin omiin. Vastapainoksi joukkueen hyökkäys on toiminut hyvin ja Kroatia on tehnyt pudotuspelivaiheessa viisi maalia, kun jätetään pois rangaistuspotkukilpailussa tulleet maalit.

Embed from Getty Images

 

Arvio

Tänään on MM-kisojen helmi edessä eli MM-finaali. Vakuuttavasti, mutta ehkä hivenen tylsästi esiintynyt Ranska lähtee finaaliin ennakkosuosikkina. Pitää kuitenkin muistaa, että Kroatialla on todella kova nippu jalkeilla ja lähes kaikki sen pelaajat pelaavat Euroopan kovissa sarjoissa. Finaalit ovat olleet 2000-luvulla pääosin vähämaalisia eikä maalijuhlaa ole tänäänkään odotettavissa. 2014 sekä 2010 finaalit päättyivät jatkoajan jälkeen lukemin 1-0 ja 2006 finaalissa nähtiin kaksi maalia, kun peli oli ennen rankkareita tasan 1-1, joten tänään on varmasti samansuuntaisia lukemia odotettavissa. Olisi iso ihme jos finaalissa nähtäisiin enemmän kuin kaksi maalia.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.