Scroll Top

Jyväskylän MM-ralli alkaa tänään, lue mistä lähtökohdista kilpailuun lähdetään

Tänään on monen moottoriurheilua seuraavan kesän kohokohta, kun Jyväskylän MM-ralli alkaa. Kilpailu kulki pitkään nimellä Jyväskylän Suurajot ja ensimmäisen kerran Jyskälässä kilpailtiin jo vuonna 1951. Valmistajien MM-sarjaan ralli on kuulunut alusta pitäen eli vuodesta 1973 ja kun kuljettajien virallinen MM-sarja alkoi vuonna 1979, vakiinnutti se myös välittömästi paikkansa kuskien keskuudessa.

Suomalaiset ovat hallinneet Jyväskylässä suvereenillä tavalla, sillä 40 edellistä Jyväskylän MM-rallista vain yhdeksän kertaa voitto on mennyt suomalaisten ulkopuolella. Viime vuosikymmeninä Tommi Mäkinen ja Marcus Grönholm ovat ottaneet eniten voittoja Jyväskylässä. Mäkinen voitti rallin viidesti peräkkäin vuosina 1994-1998. Grönholm voitti 2000-luvulla neljästi peräkkäin ja yhteensä inkoolainen voitti Jyväskylässä kahdeksan vuoden aikana seitsemän kertaa, joten paljon on suomalaismenestystä vuosien varrella saatu. Tosin 2010-luvulla valtikka on pikkuhiljaa kääntynyt, sillä ulkomaalaiskuskit ovat voittaneet yli puolet Jyväskylässä ajatuista ralleista.

Embed from Getty Images

Jyväskylän MM-ralli 2019

Jyväskylän MM-ralli alkaa tänään Harjun yleisö ek:lla, mutta huomenna on vasta ensimmäinen virallinen ajopäivä. Tänään aamulla kuskit pääsivät ajamaan yhden testi ek:n ennen illan varsinaista aloitusta.

Kilpailuun suosikkina lähtee MM-sarjaa johtava Viron Ott Tänak, joka voitti Jyväskylässä myös viime vuonna. Toki virolaiskuskilla on myös haastajia, kuten kertalleen Jyväskylässä voittanut ja MM-sarjaa viime vuodet hallinnut Ranskan Sebastien Ogier. Suomalaiskuskeilta toivotaan myös menestystä ja erityisesti Teemu Sunisen odotetaan nousevan podiumille ja jopa taisteluun kilpailun voitosta. Vaikeaa kautta ajavalta Jari-Matti Latvalalta odotetaan myös hyvää sijoitusta, koska onhan mies voittanut rallin kolmesti (2010, 2014, 2015) viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vauhdista ja autosta menestymisen ei pitäisi olla kiinni, mutta toivoa sopii, että Latvala pysyy autonsa kanssa tiellä aina maalin asti.

Embed from Getty Images

Mielenkiintoista on myös nähdä, miten toissa vuoden voittaja Esa-Pekka Lappi ajaa Citroenillaan. Lapilla on myös ollu vähän nihkeä kausi, mutta mies syttyy varmasti aivan eri tavalla kotirallissa.

Nuoriosastoa edustavan Kalle Rovanperän otteita on myös mukava seurata. Rovanperä ajaa WRC2 Pro-luokassa, jossa hän koittaa napata luokkavoiton ja ensimmäisen ykköstilansa Jyväskylässä. Mikäli nuorukainen onnistuu ajamaan tasapainoisen kilpailun on hänelle kaikki eväät nousta MM-pisteille myös yleiskilpailussa.

Embed from Getty Images

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.