Scroll Top

Jääpallo – Tänään pelataan Bandyliiganfinaali, kumpi nostaa kannua Veiterä vai JPS

Huikea Bandyliigakausi huipentuu tänään, kun Lappeenrannassa pelattavassa finaalissa kohtaavat kotiyleisön edessä pelaava Lappeenrannan Veiterä, joka saa vieraakseen välierissä kovan nousun tehneen Jyväskylän Seudun Palloseuran. Runkosarjassa voitot menivät tasan 1-1, joten tasaista finaalia voi jokseenkin povata vaikka Veiterä suosikkina otteluun lähteekin.

Ennakkoasetelmat Bandyliigan finaaliin Veiterä vs JPS

 Veiterä

Lappeenrantalaisryhmä lähtee selvänä suosikkina lauaantain finaaliin. Varsinkin, kun finaali pelataan kerrasta poikki menetelmällä, joka suosii enemmän altavastaajaana otteluun lähtevää JPS, koska, pelataan kerrasta poikki menetelmällä, joten sattuman merkitys korustuu paljon enemmän, kuin jos pelaisimme finaalit parasta kolmesta sarjasta. Toki tämä yhden finaalin taktiikka on ollut Bandyliigassa jo suhteellisen kauan ja se sopii todella mainiosti jääpalloon, joten eiköhän jatkossakin pelata finaalit vain samalla kaavalla.

Veiterä on Suomen jääpallokenttien ylivoimainen ja kiistaton mestari vajaan kolmen kauden aikana. Joukkue on voittanut kaksi kertaa runkosarjan ja ollut joka kausi Bandyliigan finaalissa. Kahtena edellisenä keväänä loppuottelussa on kaatunut Akilles (2017) ja Kampparit (2018), joten jos mikäli lauantaina tulee voitto olisi se Veiterälle jo kolmas peräkkäinen Bandyliigan -mestaruus eli samalla  Suomen mestaruus, joka olisi todella kova meriitti koko suomalaiseen jääpalloon ja varsinkin Bandyliigaan. 2000-luvulla ei taida olla yhtään joukkuetta, joka olisi voittanut kolme mestaruutta putkeen, mutta jos niitä tilastoista löytyy niin korkeintaam yksi.

 

Kuva: Pekka Huovila

Runkosarjan voittaja Veiterä on pelannut todella loistavasti pudotuspeleissä eikä joukkue ole hävinnyt vielä peliäkään tämän kevään playoffeissa. Puolivälierissä joukkue kaatoi Botnian voitoin 2-0 ja välierissä Veiterän jyrän alle jäi Porvoon Akilles, joka hävisi sarjan puhtaasti voitoin 3-0.

Lisäksi ennakossa pitää huomioida se, että Veiterä on ollut käsittämättömän hyvä kotonaan eikä se ole kärsinyt tällä kaudella kotonaan vielä yhtään tappiota, kun otetaan huomioon runkosarja ja pudotuspelit, joten se tuo piirun verran lisää Veiterän ennakkosuosikin asemaan.

Kun palataan itse pelaamiseen, niin Veiterän joukkue on todella laaja ja hyviä pelaajia on jokaisella pelipaikoilla, joten jos joku pelaaja sattuisi pelaamaan huonon pelin, niin joukkueen reservistä löytyy lisää laatua. Lisäksi joukkueen runko on pysynyt aina kausien jälkeen suhteellisen hyvin kasassa, joka auttaa siinä, että pelitapa ja pelikaverit tulevat useiden kausien jälkeen tutuksi ja sen arvoa ei voi vähätellä. Veiterän nykyisessä joukkueessa on paljon pelaajia, jotka olivat pelaamassa jo 2017 finaalia.

Kuva: Pekka Huovila

 

Veiterän tärkein pelaajaa finaalissa

Tero Liimatainen 

Hyökkäyspäässä viihtyvä Tero Liimatainen on ollut tälläkin kaudella joukkueen parhaimmistoa. Nuorempaan kaartiin lukeutuva Liimatainen pystyy maalinteon lisäksi olemaan myös taitava syöttäjä ja hän onkin kerännyt pudotuspeleissä lähes yhtä paljon syöttöjä kuin maaleja. Liimatainen on tehnyt viidessä pudotuspeliottelussa 8 maalia ja antanut kuusi maalin johtanutta syöttöä.

Liimataisen hyvä pelaaminen huomattiin myös jääpallon sisällä, sillä mies valittiin helmikuun pelaajaksi Bandyliigassa, kun Liimaitainen teki kahdeksaaan otteluun 11 maalia ja 21 tehopistettä, joka on todella kova lukema.

Nuoresta iästään huolimatta Liimatainen on varsin kokenut peluri Veiterän joukkueessa ja hän on pelannut jo useamman kauden joukkueen mukana. Joka tapauksessa Liimataiselta tarvitaan hyvää pallollista pelaamista, jotta maalien rakentelun vastuu ei jäisi liikaa keskikentällä ahertavan joukkueen tähtipelaajan Tomi Hauskan harteille. 

JPS

JPS:llä on hyvät mahdollisuudet voittaa jääpallon Suomen mestaruus, joka olisi ensimmäinen mestaruus seuralle Bandyliigassa. Vaikka joukkue lähteekin otteluun altavastaajana, jonka lisäksi paikalla on suuri yleisö, joka katsomoissa povaa varmasti mielessään helppoa voittoa kotijoukkueelle, mutta näin tuskin tulee tapahtumaan. Runkosarjassa joukkueet kohtasivat toisensa kahdesti ja molemmat joukkueet voittivat omat kotiottelunsa. Veiterä möyhensi JPS:n tammikuun alussa Kisapuistossa maalein 11-3, mutta heti seuraavalla viikolla JPS maksoi kalavelat takaisin voitettuaan Veiterän Jyväskylässä maalein 7-2

Lisäksi joukkue saa varmasti hurjan lisäbuustin viidennen välierän voitosta, jossa joukkue nousi kahden maalin takaa tasoihin ja lopulta ohi, joka takasi seuralle sen historian toisen Bandyliigan finaalipaikan. Edellisen kerran joukkue oli ollut finaalissa keväällä 2014, mutta silloin häviävänä osapuolena, joten tänään olisi oiva paikka saada kannu Jyväskylään. Lisäksi, kun miettii joukkueen henkistä tilaa niin se on uskomattoman nousun ansiosta varmasti aivan tapissaan, joten jyväskyläläisryhmä pääsee finaaliin todella hyvistä lähtökohdista.

Kuva: Pekka Huovila

Kauden tärkeimmissä peleissä kokemuksella on iso merkitys, joka saatiin huomata välierävaiheessa, kun JPS:n kokenut Mikko Rytkönen otti isoa roolia ratkaisevassa ottelussa, jossa hän teki joukkueensa viidestä maalista kaksi ja toinen niistä oli elintärkeä 4-3 voittomaali. Kokeneen sotaratsu Rytkösen vahvaa panosta tarvitaan myös tänään, koska JPS:n materiaali ei kestä vertailussa päivän vastustaja Veiterää, mutta joukkueen kärkipelaajat ovat kuitenkin aivan Bandyliigan eliittiä. Lisäksi jos Rytkönen pystyy puolustuksessa omalla panoksellaan ohjaamaan riittävästi Veiterän pelaajia sellaisille laukaisupaikoille, jotta he joutuisivat laukomaan maalipaikkansa heikoista kulmista,  se helpottaisi maalivahdin työtä huomattavasti.

Isossa roolissa tulevat olemaan myös veljekset Saku ja Riku Hämäläinen. Isoveli Riku ahertaa keskikentällä ja yrittää hyvällä luistelulla ja vahvalla pallollisella pelaamisella avata paikkoja hyökkääjille, jossa pikkuveli Saku puolestaan pelaa. Pikkuveli Saku onkin ollut tällä kaudella mainiolla pelipäällä, sillä mies iski runkosarjassa mukavat 24 maalia. Pudotuspeleissä tahti on vain kiihtynyt ja seitsemään otteluun mies on nakuttanut yhteensä yhdeksän maalia, joten Veiterän puolustus saa olla varuillaan tämän herran kanssa. Toki joukkueesta löytyy muitakin hyviä hyökkääjiä, mutta paljon on laskettu kuitenkin veljeskaksikon varaan.

 

Kuva: Pekka Huovila

JPS:n tärkein pelaaja finaalissa

Mikko Rytkönen

Tärkeimmäksi pelaajaksi olisi voinut valita lähes kenet tahansa JPS:n joukkueesta, koska niin hyvin joukkue on pelannut kevään pudotuspeleissä. Puolustajan paikalle pelaava Rytkönen on joukkueen monitoimihöylä, joka pystyy hyvän puolustuspelin lisäksi tukemaan myös hyökkäyksiä, josta oivana esimerkkinä runkosarjassa tehdyt 9 maalia + 4 syöttöpistettä. Pudotuspeleissä kokeneen pelimiehen merkitys entisestään korostuu ja vaikka kentällä ei aina tulisikaan parasta suoritusta niin miehen rooli JPS:n kopissa on varmasti todella iso. Toki Rytköstä kannattaa kuunnella, koska onhan miehellä paljon kokemusta, josta hyvänä esimerkkinä  kertoo se, että mies on pelannut urallaan viisi kautta Ruotsissa, 11 kautta kotimaisessa Bandyliigassa sekä 55 ottelua Suomen maajoukkueessa, jonka aikana palkintokaappiin lisättiin neljä mitalia.

Rytkösen niskaan ei voi liikaa heittää paineita. koska menestyvä joukkue tarvitsee tukea myös muilta pelaajilta. Joukkueessa pelaa nelikko Mikko Rytkönen, Tuomas Rintala sekä veljesduo Hämäläiset Riku ja Saku, joten hyökkäyssuuntaan joukkueella riittää kyllä leveyttä.

Merkille pantava huomio

Sää saattaa tehdä omat vaikeutensa pelaajille, koska ainakin forecan mukaan kello 15:00 on luvattu nollakeliä, joka tekee eittämättä kentästä pehmeämmän, joka suosii ilman muuta enemmän vierailijoita, koska Veiterä pelaisi mielellään suhteellisen kovalla jäällä, joka auttaa paljon luistelussa sekä vahvassa pallollisessa peaamisessa.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.