Scroll Top

Veikkausliiga – Kauden ensimmäinen Stadin derby pelataan tänään

Tänään pelataan Veikkausliigassa kolmen ottelun kierros. Turussa kohtaavat kotijoukkue Inter sekä pohjoisen vieras PS Kemi. Saarella viime kauden mestari IFK Mariehamn isännöi kahden ottelun tappioputkessa olevaa FC Lahtea. Tiistain kierroksella kaikkien katseet kiinnittyvät kuitenkin Helsinkiin, jossa pelataan kauden ensimmäinen Stadin derby. Viime kaudella pelattiin kolme derbyä, joista molemmat voittivat yhdet ja yksi pelattiin tasan.

Ennakkoasetelmat

HJK

HJK  lähti kauteen jälleen suurimpana mestarisuosikkina ja se onkin aloittanut kauden todella väkevästi ja se johtaa tällä hetkellä Veikkausliigaa kolmen pisteen erolla VPS:n. Joukkue on voittanut kaksi edellistä ottelua, jonka lisäksi se piti molemmissa otteluissa maalinsa puhtaana.

Embed from Getty Images

Vaikka HJK johtaakin sarjaa ei sen otteet pelillisesti ole jokaisessa ottelussa vakuuttaneet. Onneksi joukkueen tärkein pelaaja hyökkääjä Alfredo Morelos on ollut pelipäällä ja tuonut osumillaan tärkeitä voittoja joukkueelle. Morelos on tehnyt alkukauden kahdeksassa ottelussa yhtä monta maalia ja mies johtaakin tällä hetkellä selvästi Veikkausliigan maalipörssiä.

Viime kaudella HJK:n puolustuspelaaminen sakkasi ajoittain todella pahasti, mutta tällä kaudella se on toiminut hyvin. Joukkue teki tälle kaudelle tärkeitä hankintoja puolustukseen ja se on näkynyt alakerran otteissa positiivisesti. Hannu Patronen sekä Faith Friday Obilor  ovat esittäneet todella stabiileita otteita puolustuksessa ja muutenkin puolustuslinjan yhteispeli alkaa olla kohdillaan ottaen huomioon, että pelataan vasta alkukautta.

Embed from Getty Images

Mielenkiintoista on myös seurata miten HJK etenee viimeiselle kolmannekselle ja murtaa sitä kautta HIFK:n puolustuslinjan, joka on alkukaudesta toiminut yllättävänkin hyvin. Toki HJK:n materiaali niin keskikentällä kuin hyökkäyksessä on sitä luokkaa, että joukkueen kuuluisi ottaa vähintään maalin voitto illan ottelusta.

Embed from Getty Images

 

HIFK

HIFK veikattiin ennen kauden alkua putoamistaisteluun. Joukkue on tällä hetkellä sarjassa kolmanneksi viimeisenä, mutta se ei kerro koko totuutta joukkueen alkukaudesta. Joukkue on voittanut vasta yhden ottelun, mutta toisaalta se on hävinnyt vain kaksi kamppailua alkukauden seitsemästä ottelusta. Viime perjantaina joukkue otti arvokkaan pisteen viime kauden mestari IFK Mariehamnilta.

Embed from Getty Images

Joukkueen puolustus on toiminut hyvin A Lodyn ja kumppaneiden johdolla. Joukkue on muuttanut puolustusta alkukauden otteluissa ja se on pelannut välillä kolmen ja välillä, jopa viiden puolustajan linjalla. Edellisessä Mariehamn ottelussa joukkue palasi kolmella puolustajalla, joka tuntui toimivan varsin hyvin. Mielenkiintoista on nähdä monella puolustajalla päävalmentaja Antti Muurinen lähtee tämän illan HJK otteluun. Voi olla, että joukkue lähtee neljällä, jopa viidellä puolustajalla ja yrittää sitä kautta tukkia HJK:n hyökkäyspelaamista.

Siinä missä joukkueen puolustus on toiminut niin keskikenttä ja hyökkäys vaativat vielä paljon hiomista. Joukkue on tehnyt alkukaudesta vain yhdessä ottelussa enemmän kuin kaksi maalia, joten tekemistä riittää. Keskikentällä isoa vastuuta kantaa Xhevdet Gela sekä kokenut Mika Väyrynen. Tosin Väyrysen pelipaikka on vaihdellut alkukauden otteluissa, mutta mies on silti iso pelaaja joukkueen kokoonpanossa. HIFK:n hyökkäys on pelaajien puolesta todella laadukas ja nimekäs. Hyökkäyksestä löytyy Juho Mäkelä, Pekka Sihvola, Aleksi Ristola sekä alkukaudesta hankittu kokenut maaliruisku Mikael Forssell. Sopiikin kysyä onko seura panostanut liikaa hyökkäykseen ja löytyykö kaikille pelaajille riittävästi peliaikaa. Olisiko joukkue pärjännyt kolmella hyökkääjällä ja hankkinut Forssellin tilalle esim laadukkaan keskikenttäpelaajan. Edellisessä ottelussa kärjessä aloittivat Ristola ja Forssell, mutta alkukaudesta kovimmassa vireessä on ollut Pekka Sihvola, joka on tehnyt jo kolme maalia Veikkausliigassa. Jännä nähdä tänään mikä on HJK fanien reaktio, jos Klubi kasvatti Forssell sattuu  tekemään maalin kasvatti seuraansa vastaan.

Embed from Getty Images

HIFK lähtee derbyyn varmasti vahvan puolustuksen kautta, mutta mikäli joukkue pystyy pelaamaan hyökkäyssuuntaan samanlaista peliä kuin Mariehamnia vastaan on sillä mahdollisuudet horjuttaa Klubia. Varsinkin ottelun alku ja ensimmäiset puoli tuntia ovat joukkueelle tärkeitä ja mikäli se pystyy pitämään HJK:n nollilla on sillä hyvät mahdollisuudet ottaa pisteitä illan ottelusta. Aikaisemmilla kausilla on jo nähty, että sarja sijoituksilla sekä materiaalilla ei ole hirveästi väliä derbyissä. Kahden kauden aikana on pelattu kuusi derbyä ja HIFK on pystynyt ottamaan niistä yhtä paljon pisteitä kuin HJK.

Embed from Getty Images

Arvio

Kauden ensimmäinen Stadin derby, johon HJK lähtee selvänä ennakkosuosikkina. Aikaisemmat kaudet ovat näyttäneet, että paikallisottelut ovat todella tasaisia riippumatta siitä mikä on sarjatilanne. Aikaisemmasta kuudesta Stadin derbystä peräti neljä on päättynyt tasan eli tasaista ottelua on tänäänkin luvassa. Ottelu tulee olemaan tunnelmaan hienoa ja muutenkin se on alkukauden merkki tapahtumia Veikkausliigassa. Tasaisuudesta huolimatta Gee veikkaa, että kauden ensimmäinen Stadin Derby päättyy HJK:n niukkaan voittoon.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.