Scroll Top

Pudotuspeliennakko – Kumpi jatkaa finaaleihin Tappara vai HIFK ??

Jääkiekon SM-liigassa alkaa välierät tänään ja ensiksi kohtaavat Tappara ja HIFK, kun taas huomenna on vuorossa KalPa vs JYP ottelupari. Tässä ennakossa käymme läpi otteluparin Tappara vs HIFK ja mistä lähtökohdista ottelusarjaan lähdetään. Puolivälierissä runkosarjan voittoja Tappara oli todella tiukoilla ja se kaatoi Ilveksen vasta  seitsemän ottelun jälkeen voitoin 4-3. HIFK puolestaan pelasi nousujohteisen ottelusarjan runkosarjan kakkosta TPS vastaan ja eteni tuosta parista jatkoon voitoin 4-2. Runkosarja kohtaamisissa Tappara oli suvereeni ja voitti HIFK:n kaikissa neljässä kohtaamisessa.

Ennakkoasetelmat

Tappara

Suurin mestarisuosikki Tappara oli todella tiukoilla pudotuspelien avauskierroksella ja se olikin todella lähellä tippua jatkosta Ilvestä vastaan. Joukkue kuitenkin nousi hienosti ja otti voiton kuudennesta sekä seitsemännestä pelistä ja eteni näin ollen jatkoon. Joukkue ei ole esittänyt pudotuspeleissä lähellekkään sitä tasoaan mihin se parhaimmillaan pystyy. Jussi Tapolan joukkue on kuitenkin viime vuosina näyttänyt, että se pystyy venymään ottelusarjoissa uskomattomiin suorituksiin vaikka tilanne olisi tukala.

Embed from Getty Images

Tapparan avainpelaajat eivät ole esittäneet vielä parastaan näissä pudotuspeleissä. Esimerkiksi Veli-Matti Savinainen ja Henrik Haapala eivät ole tehneet samaan tahtiin pisteitä mitä runkosarjassa nähtiin. Toki molemmat pelaajat olivat isosti esillä ratkaisevassa puolivälieräottelussa, jonka Tappara voitti.

Embed from Getty Images

Joukkueen vahvuus pudotuspeleissä on ollut hyvä puolustus ja maalivahtipeli. Tappara on päästänyt viidessä viime ottelussa vain 6 maalia ja  tuollaisella lukemalla mennään pudotuspeleissä pitkälle Maalivahti Dominik Hrachovina on pelannut huikealla tasolla ja tätä tukee myös tilastot. Seitsemässä ottelussa torjuntaprosentti on 95,94 ja päästettyjen maalien keskiarvo on ällistyttävä vain 1,08 maalia ottelua kohden.

Embed from Getty Images

Tapparan vahvuuksiin pudotuspeleissä kuuluu myös  hyvä erikoistilannepelaaminen. Ylivoima on toiminut kiitettävästi ja myös alivoima on toiminut hyvin. Erityisesti ylivoima tulee näyttelemään välierissä isoa roolia ja mikäli Tappara pystyy sillä tekemään tulosta on se hirveä etu verrattuna HIFK:n, jonka ylivoima on yskinyt pahasti kauden aikana.
HIFK

Runkosarjassa HIFK oli vielä suurissa vaikeuksissa, mutta pudotuspeleissä runkosarjan yhdeksäs on esiintynyt väkevästi. Puolivälieräsarjassa HIFK oli voitoin kaksi-yksi tappiolla, mutta joukkue pystyi parantamaan sarjan edetessä pelaamistaan ja se voitti kolme ottelua putkeen ja eteni sarjasta voitoin 4-2 jatkoon.

HIFK:n suurin etu vertailussa muihin joukkueisiin on sen leveä materiaali. Joukkueesta löytyy leveyttä neljään ketjuun, jonka lisäksi löytyy tuoretta jalkaa tarvittaessa myös katsomosta. Nyt vastassa on toki vahva Tappara, joten materiaali etua ei juurikaan ole. Joukkueen ykkösketju Puustinen-Hintz-Rask on toiminut kevään edetessä hyvin ja tuolta kolmikolta odotetaan tulosta myös Tapparaa vastaan. Hyökkääjä Mika Partanen on osoittanut myös hyvää tekemistä pudotuspeleissä ja mies tiedetäänkin isojen pelien miehenä. Mies ratkaisi pudotuspelisarjan TPS vastaan jatkoajalla ja mies tunnetaan siitä, että hän on ratkaisu valmis pelaaja tiukoissa paikoissa.

Embed from Getty Images

Yksi mielenkiintoinen seurattava on HIFK:n puolustus  ja miten isot miehet Joe Finleyn johdoilla pysyvät liikkeessä varsinkin omassa päädyssä. Hermokontrollin pitää myös kestää ja jäähyjä ei voi ottaa liikaa Tapparan kaltaista joukkuetta vastaan. HIFK on tähän mennessä pelannut eniten alivoimaa pudotuspeli joukkueista, mutta onneksi alivoima on ollut kunnossa ja joukkue on tappanut jäähyjä kovalla prosentilla.

HIFK tarvitsee paljon parempaa ylivoimaa mitä tähän mennessä on nähty. Runkosarjassa ylivoima oli umpisurkeaa ja se olikin sarjan heikointa. Pudotuspeleissä sama tahti on jatkunut ja ylivoimaprosenttien ollessa vain neljä. Tosin viime pelissä joukkue teki ylivoimamaalin, joten lupaisiko tämä jo parempaa välieriä ajatellen. Ainakin joukkueella on sellainen materiaali ja nimilista, jolla luulisi ylivoima tehoja tulevan.

Embed from Getty Images

Arvio

Välierissä nähdään viime kevään finaali uusinta, kun Tappara ja HIFK kohtaavat. Ottelupari onkin ennakkoon tasainen, koska runkosarjan ykkönen Tappara on esiintynyt vaatimattomasti näissä pudotuspeleissä. HIFK on sitä vastoin parantanut kevään edetessä ja se lähteekin hyvästä tilanteesta välieriin. Ottelusarjan alku on tärkeä ja kumpi siihen saa paremman alun voi olla ottelusarjassa vahvoilla. Tappara tulee varmasti parantamaan Ilves sarjasta ja kotietunsa turvin se on ottelusarjan suosikki. Gee veikkaa, että ottelusarjassa mennään kuudenteen tai, jopa seitsemänteen otteluun. Geen veikkaus on, että Tappara kuitenkin jatkaa tästä parista finaaliin voitoin 4-2.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.