Scroll Top

Superpesis – kausi 2016

Superpesis kausi 2015 päättyi hienoon finaalisarjaan Sotkamon ja Vimpelin välillä, josta Sotkamo nappasi jälleen mestaruuden itselleen. Tällä kaudella sarjassa on mukana 14 joukkuetta kun superpesistä laajennettiin. Sarjan viimeinen eli neljästoista tippuu suoraan ykköspesikseen ja sijoille 13 ja 12 tulevat karsivat paikasta superissa ykköspesiksen parhaiden kanssa. Kärkeen on lupa odottaa tuttuja nimiä eli Sotkamoa, Vimpeliä ja Joensuuta mutta näiden takana varmasti käydään tiukkaa taistelua. Vimpeli nappasi talvella hallimestaruuden ja lähtee kauteen mestaruus mielessä. Sotkamo lähtee puolestaan hakemaan jo kuudetta peräkkäistä mestaruutta. Tälle kaudelle tuli kaksi uutta joukkuetta mukaan kun Oulun Lippo ja Kempeleen Kiri nousivat superpesikseen. Varsinkin Oulun Lipolta on lupa odottaa hyviä otteita ja joukkue oli jo talvella hyvässä iskussa halli peleissä. Nelonen Pro näyttää kattavasti Superpesistä heti sarjan alusta lähtien aina finaaleihin asti. Gee käy tässä ennakossa läpi joukkueita ja niiden voimasuhteita. Ketkä on kärjessä, ketkä taistelevat pudotuspeleistä ja ketkä joutuu häntäpäähän. Lisäksi nostetaan mielenkiintoisia pelaajia ja persoonia esiin.

Kuva: Wkimedia Commons, Mädsen
Kuva: Wikimedia Commons, Mädsen

Mestarisuosikit

Sotkamon Jymy

Hallitsevalle mestarille ei kelpaa mikään muu kuin mestaruus. Vaihtuvuus on ollut pientä viime kauden joukkueeseen. Tärkeimmät pelaajat Toni Kohonen, Roope Korhonen, Antti Hartikainen ja Jani Komulainen jatkoivat pelaamista. Lisäksi pelinjohtajaksi palasi kokenut Mikko Kuosmanen eli Sotkamo on suurin mestarisuosikki jälleen kerran.

Vimpelin Veto

Vimpeli oli lähellä voittaa mestaruuden jo viime kaudella, joten nälkää tällä kaudella varmasti riittää. Vimpeli vahvisti joukkuetta täksi kaudeksi kun Alajärveltä tuli Jere Saukko ja Kouvolasta Matias Rinta-Aho. Lisäksi Vimpelin kannalta oli tärkeää, että kokeneet tähdet Sami Haapakoski ja Henri Puputti jatkavat kuten myös kokenut Tuomo Lönnmark. Voi hyvinkin olla, että Vimpeli pystyy tällä kaudella haastamaan Sotkamon viimevuotista paremmin ja ottamaan jopa mestaruuden ensi kertaa sitten vuoden 2010.

Joensuun Maila

Joensuun Maila on ollut viime vuosina aina Sotkamon ja Vimpelin kovin haastaja. Joensuu ei hirveästi vaihtunut viime kaudesta eli joukkue pääsee taas haastamaan kärkeä hyvällä miehistöllä. Joensuu menetti Jouni Itävalon Kankaanpäähän mutta hankki puolestaa vuosia sarjan kärkipelaajiin kuuluneen Timo Kallion Pattijoelta, joten tällä kaudella Joensuun kärki tulee olemaan entistä kovempi. Joensuun jokerilyöjä Juha Niemi tulee olemaan jälleen kerran isossa roolissa menestyksen kannalta. Kestääkö Joensuun henkinen kantti tällä kaudella paremmin kuin aikaisempina vuosina ja sitä myöten tulisi vähintään edes finaalipaikka ellei, jopa mestaruus.

Kuva: Wkimedia Commons, Mädsen
Kuva: Wikimedia Commons, Mädsen

Haastajat sijat 4-8

Oulun Lippo

Joukkue nousi täksi kaudeksi superpesikseen viemällä viime kaudella ykköspesiksen näytöstyyliin. Vaikka Oulu on nousija niin siltä voidaan heti odottaa jonkinlaista menestystä koska joukkue on laadukas ja monella pelaajalla rutkasti kokemusta superista. Lisäksi Oulu hankki isolla rahalla Jere Vikströmin, Antti Korhosen ja Marko Pelkosen. Lisäksi nuorelta Saku Hakkaraiselta odotetaan läpimurtokautta joukkuueen kärkietenijänä sillä mies voitti viime kaudella ykköspesiksen etenijä tilaston näytöstyyliin. Joukkueen lukkarina jatkaa kokenut Hannu Huuskonen, joka on iso palanen Lipon peliä niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Oulun Lipon sijoitus runkosarjassa 4-6.

Kouvolan Pallonlyöjät

Kouvola oli viime vuonna hienosti viides, jota voidaan pitää yllätyksenä. Joukkueesta lähti viime kauden jälkeen Pasi Kokkonen (Imatra) ja Matias Rinta-Aho (Vimpeli) mutta tilalle hankittiin Valentin Ikonen Hyvinkään Tahkosta ja Toni Laakso Kiteeltä eli joukkue on jopa parempi mitä viime kaudella. Entuudestaan joukkueessa on kokenut Matti Latvala ja viime kauden lyöjätilaston ykkönen Ossi Meriläinen. Kouvolan sijoitus runkosarjassa 5-8

Jyväskylän Kiri

Jyväskylä pelasi viime kaudella huikeasti ja oli suurimpia yllättäjiä. Joukkue pääsi aina semifinaaleihin asti mutta lopulta sijoitus oli kauden päätteeksi neljäs, jota voidaan pitää todella hyvänä. Joukkue on pysynyt hyvin kasassa viime kaudesta, joskin näyttää, että tärkeä palanen Hannu Kiukkonen ei pelaa alkavalla kaudella ellei mies saa kipinää takaisin pelaamiseen. Kirin pelinjohtajaksi tuli tälle kaudelle kokenut Petri Kaijansinkko. Saa nähdä mikä vaikutus kokeneella Kaijansinkolla on jyväskyläläisten pelaamiseen. Jyväskylälle sijat 5-8 realismia.

Hyvinkään Tahko

Tahko lähtee aika samalla joukkueella kuin viime kaudella. Mitään suuria nimiä ei ole hankittu ja pari pelaajaa vaihtoi viiime kauden jälkeen maisemaa. Tahkolla on monia hyviä nuoria pelajia mutta silti kokeneet Juha Korhonen ja Juha Puhtimäki ovat avainroolissa tälläkin kaudella. Tahko ei nimillä loista mutta leveyttä ja tasaisuutta löytyy. Juuri ennen sarjakauden alkua joukkue voitti Kouvolan ja näytti että pelaaminen on hyvässä mallissa. Hyvinkää on vaikea veikattava, sijoille 4-8 joukkueen luulisi mahtuvan.

Seinäjoen Jymy-Jussit

Seinäjoki pelasi viime kauden ihan ok vaikka moni veikkasi joukkuetta, jopa mitalipeleihin. Kokeneita pelimiehiä, joilla on superpesis-kokemusta löytyy joukkueesta kiitettävästi. Mikäli Seinäjoki saa tehtyä riittävästi tilanteita niin joukkueesta löytyy koko sarjan parhaita jokereita kuten Jukka-Pekka Vainionpää, joka lyö varmasti miestä kotiin kovalla prosentilla niin kuin aina. Mielenkiintoista on myös se, että yksi pesäpallon suurista nimistä Mikko Vainionpää aloittaa ensimmäisen kauden pelinjohtajana. Seinäjoki taistelee tiukasti pudotuspelipaikasta eli sijat 6-8  on täysin realismia.

 

Pudotuspelipaikkaa kärkkyvät ja sarjan häntäpää sijat 9-14

Koskenkorvan Urheilijat

Koskenkorvan viime kausi oli pettymys ja joukkue joutui, jopa karsimaan sarjapaikastaan mutta säilyi onneksi superissa. Tälle kaudella joukkue lähtee hakemaan parempaa pelinjohtaja Tomi Niskasen johdolla. Joukkue on pysynyt aika hyvin kasassa viime kaudesta. Jokeri Jere Dahlström on taas isossa vastuussa kotiuttamissa ja paljon riippuu myös siitä miten saadaan tehtyä tilannetta. Ulkopelin on myös tiivistyttävä koska joukkue laski eniten juoksuja viime kauden runkosarjassa ja siihen ei ole tällä kaudella varaa jos joukkue meinaa taistella pudotuspelipaikoista. Koskenkorvalla haarukassa sijat 9-11 mutta hyvällä onnistumisella, jopa sijat 7-8 täysin mahdollisia.

Kiteen Pallo

Kiteen Pallo on tullut paljon alaspäin hurjista menestysvuosista mutta silti joukkue taistelee joka kausi pudotuspelipaikoista. Kiteen runko on pysynyt hyvin kasassa ja joukkue lähtee kauteen pudotuspelipaikka mielessä ja parantamaan viime kauden kymmenettä sijaansa. Joukkueen tärkein pelaaja on kokenut Sami Partanen ja lisäksi joukkue hankki lyöjäjokeri Sami Joukaisen riveihinsä. Joukainen ei välttämättä ole vielä kauden alussa parhaassa iskussa viime kaudella tulleen vakavan aivoinfarktin jäljiltä mutta kauden edetessä tulee varmasti olemaan isossa roolissa kun tärkeitä juoksuja ja sarjasijoituksia ratkotaan. Kitee voi yltää hyvällä pelillä, jopa kahdeksan joukkoon mutta sijat 9-10 kuitenkin lähempänä.

Pattijoen Urheilijat

Pattijoki taistelee Kiteen ja Kossun ohella tiukasti paikasta kahdeksan joukkoon. Pattijoki nojaa pitkälti kokeneisiin Topi Kososeen ja Jussi Kemilään. Kososen rooli joukkueessa on jopa liian suuri mikä näkyy varsinkin sisäpelissä. Jos Pattijoki saa hyvin kärkeä kentälle niin vaihtajia joukkueessa kyllä riittää mutta muuten joukkueen materiaali on varsin kapea. Mikäli Pattijoki pystyy pelaamaan aivan taitotason ylärajoilla niin mahdollisuudet pudotuspeleihin ovat olemassa. Silti Gee veikkaa, että Pattijoki on sarjassa sijoilla 9-12.

Alajärven Ankkurit

Alajärvi yllätti viime kaudella kaikki pesäpallon seuraajat olemalla runkosarjassa kuudes mikä oli kokemattomalta joukkueelta huippusuoritus. Puolivälierissä Alajärven tie tuli vastaan kun Sotkamo oli parempi voitoin 3-0 mutta kausi oli silti menestys. Alajärvi menetti viime kauden joukkueesta Jere Saukon naapuriseura Vimpeliin mutta muuten joukkue sai pidettyä ryhmänsä hyvin kasassa. Kokenut Aki Orava on isossa roolissa Ankkureiden joukkueessa samoin viime kaudella loistaneelta Sami Mikkolanaholta odotetaan tulevalta kaudelta paljon. Olisi ihme jos Alajärvi pystyisi viime kauden sijoituksensa uusimaan eli joukkue taistelee alemman keskikastin sijoituksista 9-12 on realismia.

Kankaanpään Maila

Kankaanpää oli viime kaudella superpesiksen viimeinen eli 12 eikä joukkueelta ole odotettavissa tällä kaudella juuri parempaa. Materiaali on auttamatta liian ohut tälle tasolle mutta kausi näyttää pystyykö Kankaanpää olemaan kauden yllätysjoukkue. Maila hankki tälle kaudelle Jouni Itävalon Joensuusta ja mies onkin joukkueessa isossa roolissa. Kankaanpää taistelee tippumista vastaan eli sijoista 13-14.

Kempeleen Kiri

Kempele nousi viime kauden päätteeksi ykköspesiksestä superiin. Joukkue ei ole hirveästi muuttunut viime kaudesta, joten Kirille voi povata todella vaikeaa kautta. Joukkueesta esiin nousee kokeneet Antti Vihtkari ja Jarmo Viittanen sekä Sotkamosta tullut Onni Määttä. Muuten joukkueen kokoonpano on todella heikko ja Kempele saa olla tyytyväinen jos pystyy säilyttämään sarjapaikkansa ilman karsintoja eli joukkue on sijoilla 13-14.

Seuraa heitä

Toni Kohonen Sotkamo

Kokenut Toni Kohonen on pelannut jo pitkälti yli 20 vuotta pääsarjatasolla ja on edelleen suomen parhaita lukkareita ellei jopa paras. Kohonen täyttää tänä vuonna jo neljäkymmentä mutta miehen otteissa se ei kyllä näy millään tavalla. Kohonen on ollut monta vuotta Sotkamon tärkeimpiä pelaajia ja mies on myös sisäpelissä todella arvokas lisä joukkueelle. Kohosen peli paranee vielä huomattavasti kun aletaan pelata pudotuspelejä. Seuratkaa ihmiset tätä kaveria kesän peleissä. Vaikka vuodet vierii, yksi on ja pysyy, nimittäin Toni Kohonen.

Kuva: Wkimedia Commons, Mädsen
Kuva: Wikimedia Commons, Mädsen

Mikko Kanala Vimpeli

Mikko Kanala on jäänyt jopa liian vähälle huomiolle  kun katsoo miehen meriittejä. Kanala on voittanut kahtena viime kautena etenijätilaston ja on todella tärkeä palanen Vimpelin sisäpeliä. Katsokaa millä nopeudella mies viilettää pesältä toiselle. Kanala on superpesiksen nopeajalkaisimpia pelaajia. Myös ulkopelissä Kanala on vahvassa roolissa. Tappelee myös tulevana kesänä etenijä tilaston voitosta.

Petrus Puputti Alajärvi

Puputti löi itsensä läpi viime kaudella ja mies valittiin kauden päätteeksi vuoden tulokkaaksi. Puputti on isossa roolissa tälläkin kaudella Alajärven joukkueessa ja mieheltä voidaan odottaa kovia tehoja sisäpelissä. Jos Puputti pelaa yhtä kovalla tasolla kuin viime kaudella voi olla, että isommat seurat kutsuvat tämän kauden jälkeen.

 

Tässä oli Geen pesäpallo ennakko tulevasta kaudesta. Tuleva kesä näyttää mitkä joukkueet ja ketkä pelaajat hallitsevat Superpesistä. Vaikka kärjessä onkin varmasti tutut joukkueet voi alkavasta kaudesta silti povata todella tasaista. Menkää ihmiset täyttämään katsomot ja jännittämään huippupesistä ja niin kuin aina, urheilu on parasta paikanpäällä.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.