Scroll Top

Superpesis ennakko – Sotkamo ja Joensuu kohtaavat kierroksen kärkiottelussa

Superpesis Pesäpallo Pesis

Miesten Superpesiksessä runkosarja lähestyy loppuun ja pelaamatta on enää kaksi kierrosta. Tänään ohjelmassa on täysi seitsemän ottelun kierros, jossa on monta mielenkiintoista ottelua. Geen ennakossa pureudutaan kierroksen kärkiotteluun, jossa kohtaavat kestomenestyjä Sotkamon Jymy sekä Joensuun Maila. Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kertaalleen ja tuossa ottelussa Joensuu oli parempi jaksoin 2-0.

Ennakkoasetelmat

Sotkamo

Sotkamo on pelannut yllättävän heikon runkosarjan joukkueen historiaan peilattuna ja s e uhkaa jäädä yläloppusarjaan lähdettäessä sijalle neljä. Joukkueen ailahtelevat otteet näkyvät parhaiten siinä, että se on hävinnyt, jopa sarjan häntäpään joukkueille kotonaan, mutta pystynyt silti kaatamaan kiven kovan Vimpelin vain muutamaan päivää myöhemmin. Runkosarjan vuoristoratamaiset otteet johtuvat osittain siitä, että seurassa panostetaan syksyn pudotuspeleihin. Lähtee joukkue pudotuspeleihin miltä sijalta tahansa niin Sotkamo on parhaimmillaa juuri silloin, kun panosta on eniten eli syksyllä.

Tiistain Joensuu kamppailuun joukkue lähtee hyvästä tilanteesta. Loukkaantumishuolia ei juurikaan ole ja alla on neljän ottelun voittoputki. Vaikka peliesitykset ovat vaihdelleet niin joukkueen kärki on toiminut kauden aikana todella hyvin. Jere Vikström on johtanut etenijä tilastoa käytännössä koko kauden ja hyvin on juoksuja tuonut myös Niilo Piiponniemi, joka on tilaston kakkosena. Yhteensä kaksikko on tuonut 104 juoksua, joka on lähes puolet joukkueen kaikista juoksuista. Lyöntipuolella Roope Korhonen on ollut totutun vahva ja hän on lyönyt miestä kotiin todella varmoin ottein. Yhteensä mies on lyönyt jo 98 juoksua, joten näyttää vahvasti siltä, että maaginen sadan lyödyn juoksun raja menee runkosarjassa rikki.

Joukkueen ulkopeli on myös toiminut hyvin, mutta joukkueen on ollut silti vaikea saada ehjää peliä kasaan. Tämä onkin näkynyt siinä, että 24 ottelusta 9 on mennyt vähintään supervuoroon ast. Tämän illan ottelu tulee juuri sopivaan saumaan, koska joukkue pääsee mittaamaan tasonsa sarjan kärkeä vastaan, joka kertoo samalla missä joukkueen pelillinen taso tällä hetkellä menee.

Kuva: Wkimedia Commons, Mädsen

Joensuu

Joensuu on pelannut vuosikaudet hyvää pesäpalloa, mutta silti joukkue on jäänyt selvästi Vimpelin ja Sotkamon taakse, josta kertoo kolme peräkkäistä pronssimitalia. Tällä kaudella joukkue on ollut vahva ja se johtaa tällä hetkellä runkosarjaa, kun pelaamatta on kaksi kierrosta. Tärkein mittari joukkueelle on kuitenkin siinä, että se on voittanut kaikki tämän kauden kohtaamiset sekä Sotkamoa että Vimpeliä vastaan. Joukkue pystyi kaatamaan Vimpelin hienosti Saarikentällä, johon moni joukkue ei runkosarjan aikana ole pystynyt. Silti seurassa tiedostetaan, että tärkeimmät pelit ovat vasta edessä ja pudotuspeleissä kärkijoukkueet pystyvät nostamaan tasoa pykälän tai kaksi ylöspäin.

Joensuu on pelannut viime kuukaudet todella vahvasti ja viimeisestä 18 ottelusta joukkue on ottanut 17 voittoa. Joukkue on ollut viime vuosina tasaisen vahva sekä sisällä että ulkona, mutta tällä kaudella joukkueen ulkopeli on mennyt selkeästi ettenpäin. Joensuu on päästänyt tämän kauden otteluissa vain 93 juoksua, mikä on selvästi vähiten kaikista superin joukkueista. Jopa vahvasta ulkopelistä tunnettu Sotkamo on päästänyt 12 juoksua enemmän kuin Joensuu. Pitää vain toivoa, että joukkueen paras kuntopiikki ei ole ollut vain kesä-heinäkuussa vaan se kestäisi aina pudotuspelien loppuun asti.

Sisäpelissä Joensuulla on tutut reseptit viime vuosilta. Kärki tekee tilannetta ja Juha Niemi lyö miestä kotiin. Sisäpelissä iso asia on ollut myös siinä, että Lauri Kivinen on saanut olla terveenä ja mies on pystynyt pelaamaan valtaosan peleistä. Varsinkin vaihtotilanteissa Kivinen on superin eliittiä, joka näkyy myös kärkilyöntitilastoissa, jossa mies on jaetulla neljännellä sijalla 138 kärkilyönnnilla. Lisäksi mies on myös kohtuu hyvä etenijä vaikka jalat ovat vuosien saatossa vähän hidastuneet. Kivinen on tuonut joukkueesta toiseksi eniten juoksuja, joten Joensuun menestys on perustunut paljon Kivisen isoon rooliin. Pitää vain toivoa, että mies kestää ehjänä kauden loppuun. Mikäli Joensuun valmennuksella ja pelinjohdolla on vähänkään järkeä niin kannattaisi antaaa Kiviselle silloin tällöin huilia jostain peleistä, jotta mies pääsee sataprosenttisessa kunnossa, kun pudotuspelit aikanaan alkavat.

Kuva: Wkimedia Commons, Mädsen

Arvio

Tiukka ja mielenkiintoinen kärkikamppailu luvassa, johon kumpikaan joukkue ei varsinaisesti lähde suosikkina. Vaikka Joensuu johtaakin sarjaa niin Sotkamo on tunnettu todella kovana kotijoukkueena viimeiset 20 vuotta, joten helpolla ei vieraat tule pääsemään. Ottelulla ei ole niin paljon panosta kuin muina vuosina tähän aikaan, koska tällä kaudella pelataan runkosarjan jälkeen vielä ylä ja alaloppusarja. Joensuun kannalta olisi iso juttu ottaa kolmen pisteen voitto, koska silloin ero Sotkamoon kasvaisi jo 11 pisteeseen. Gee veikkaa tasaista ottelua, josta kestomenestyjä Sotkamo ottaa niukan voiton ja kaksi sarjapistettä, joko jaksoin 1-0 tai superin jälkeen jaksoin 2-1.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.