Scroll Top

Pelicans antoi kenkää – tapaus Tomi Lämsä

Liigassa tällä kaudella pahasti epäonnistunut Pelicans on erottanut päävalmentajansa Tomi Lämsän. Sopimus olisi ollut voimassa ensi kauden ja optioita olisi ollut vuoteen 2018, mutta Lämsän pesti kotikaupunkinsa seurassa jäi yhteen kauteen.

– Haluamme tehdä selkeän muutoksen, jota vetämään tarvitsemme uuden päävalmentajan. Pelicansin hallitus ottaa vastuun aiemmin valitun linjan muutoksesta, seuran puheenjohtaja Pekka Ilmivalta kertoi verkkosivuilla.

Lämsän potkut eivät tulleet kenellekään yllätyksenä. Ratkaisu oli kova, mutta oikea. Pelicansin pelaajistolla olisi pitänyt pystyä parempiin tuloksiin. Heikkoa yleisökeskiarvoa voivotellut seurajohto oli heittänyt pyyhkeen kehään jo aiemmin: parhaista pelaajista luovuttiin, mikä taloudellisesti oli ihan fiksua. Menestykseen ei olisi ollut mahdollisuuksia. Joukkue on kauden aikana päässyt yllättävän helpolla julkisuudessa. Emme ole hirveästi päässeet lukemaan Lämsän tekemästä työstä, eikä sitä ole kyseenalaistettu. Syitä tähän on monia ja suurin näistä on TPS, jonka katastrofi on vienyt kaiken huomion julkisuudessa. Pelicans on saanut ajelehtia kaikessa hiljaisuudessa omissa epätoivon kuopissa ja Lämsä kiittää TPS:ää.

Lämsän johdolla Pelicansin peli sekosi välillä yhtä pahasti kuin hänen pestissään Jokereissa 2012-13. Kiekkokontrolliin perustuvan jääkiekon ystävänä tunnettu Lämsä ajoi sekä Jokereissa että Pelicansissa sisään liian kunnianhimoista pelitapaa. Kun pelaajien taitotaso ei riitä pelitavan toteuttamiseen, tulee hommasta melkoista sekamelskaa. Lämsä epäonnistui 2012-13 Jokereissa. Lahteen hän pestautui jo 2013, kun jatkosta Jokereissa ei ollut toivoa ja joulun alla 2013 Jokerit antoi Lämsälle potkut. Jälkiviisaana helppo huudella, mutta Jokerit oli liian iso pala haukattavaksi. Lämsä sai kuitenkin valmistautua päävalmentajan pestiinsä yllättävän pitkään. Jokereista saatujen potkujen jälkeen miehellä oli koko viime kevät aikaa etsiä pelaajia ja miettiä kokonaisuutta ja hioa tekniikkaa.

Lahdessa odotettiin Lämsältä paljon. Hänen luotettiin tekevän pitkäjänteistä työtä ja nostavan Pelicansin kestomenestyjäksi. Pelicansin ehdoton tavoite tälle kaudelle oli pelaaminen kevään pudotuspeleissä. Lukuisat loukkaantumiset kuitenkin haittasivat tavoitteen saavuttamista ja koko kauden ajan sairaslista oli murheellista katsottavaa. Lisää harmia Pelicansille ovat aiheuttaneet heikko ylivoimaprosentti ja ailahtelevasti sujuneet vierasottelut. Lämsä toi kauden aikana loukkaantumisongelmaa esille jokaisessa haastattelussa ennen ja jälkeen pelin. Lämsä on antanut itselleen ja joukkueelleen syyn hävitä ottelun ja tämä on sumuttanut sekä seurajohdon että median. Otetaan esimerkkitapauksena Ilves: joukkue sai tammikuussa ainoastaan kolme kentällistä pelaajia kasaan KalPaa vastaan. Joukkueen päävalmentaja Tuomas Tuokkola ei lähtenyt selittelemään tätä millään tavalla ennen eikä jälkeen pelin ja Ilves ottikin tuolloin 4-0 vierasvoiton. Mistä tämä kertoo? Ammattimainen valmentaja etsii keinon voittaa, eikä etsi tekosyitä tai selittele.

Loukkaantumissumasta voidaan laittaa pieni syytös myös Tomi Lämsän suuntaan. Lämsän pelitapa oli liiankin kunnianhimoinen joukkueen tasoon nähden. Vastustajat veivät Lämsää taktisesti ja Pelicansin tekeminen on useasti vaikuttanut siltä, että päätä hakattaisiin seinään. Lämsä keskittyi kauden aikana nuorten pelaajien kehittämiseen, onhan se ihailtavaa katseltavaa, mutta sumuttiko Pelicansin nuorten SM-liigan menestys keväällä johdon odotuksia? Talven mittaan joukkueen peli-ilme osoitti, että Pelicans aikoo luoda tyylinsä luisteluvoimaiseksi, suoraviivaiseksi ja kamppailevaksi joukkueeksi. Pelicansin pelaajamateriaali tarjoaa hyvin rajallisesti kykyjä vaativan pelitavan toteuttamiseen. Varsin monella pelaajalla on pahoja puutteita joko luistelussa tai kamppailuvoimassa ja luisteluvoimaisten vääntäjien sijaan Pelicans on päin vastoin hankkinut taitavia nysvääjiä. Blues, SaiPa ja Ilves eivät ole pelaajamateriaaliltaan Pelicansia parempia, mutta valmennusjohto on niissä seuroissa saanut kokonaisuudestaan enemmän irti. Tulosta ei tullut. Ennusmerkit Lämsän epäonnistumisestä olivat nähtävissä jo marraskuussa. Joukkueen esityksistä on jäi hengetön kuva. Jos tulokset olisivat olleet parempia, tämä olisi hyväksyttävää,  mutta tässä tapauksessa ei ole. 

Lämsä on saanut 15 kuukauden sisällä potkut kahdesta liigajoukkueesta. Onko miehen ura valmentajana ohi?

Onnistuminen ruokkii onnistumista ja kun niitä saadaan tiheämpään tahtiin, silloin on myös parempi mahdollisuus voittaa – niin kotona kuin vieraissa.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.