Scroll Top

Jääkiekko – Katsaus Sportin, KooKoon ja Ässien ensi kauden joukkueisiin

Nyt on melkein kaikki playoff-joukkueet käyty läpi ja missä vaiheessa on niiden rakentaminen ensi kautta ajatellen. Tässä jutussa katsotaan missä vaiheessa on Sportin, KooKoo:n ja Ässien ensi kauden joukkueet ja miten aktiivisia seurat ovat olleet kesän siirtomarkkinoilla.

Sport huolella ja maltilla eteenpäin

Sport viime kausi oli toinen liigajäillä ja joukkue  ylsi runkosarjassa hienosti sijalle kymmenen, mutta sääli playoffeissa tuli noutaja, kun TPS pudotti vaasalaiset. Sportin kausi oli kuitenkin kokonaisuudessaan menestys ja joukkue pystyi pelaamaan voittavaa jääkiekkoa pitkin kautta. Sport ei menettänyt kauden jälkeen hirveästi pelaajia ja joukkue on vahvistunut huomattavasti kevään ja kesän aikana verrattuna viime kauteen. Puolustuksesta tosin lähti iso palanen, kun Jake Newton halusi perhesyiden takia purkaa sopimuksensa. Puolustuksesta lähti myös Niko Peltola, joka siirtyi kasitien varteen ja Porin Ässiin sekä toinen runkopuolustaja Oskari Manninen (HPK). Hyökkäyksestä joukkue menetti Charles Bertrandin, joka siirtyi Peltolan tapaan Porin Ässiin. Viime kaudella loistavia otteita esittänyt ja 35 pistettä tehnyt Jarkko Immonen siirtyi KooKoon paitaa. Immonen olisi ollut hyvä pelaaja myös tulevan kauden joukkueessa, joten miehen siirtoa voi pitää jonkinlaisena menetyksenä. Lisäksi joukkueesta lähti Tero Koskiranta (SaiPa), Teemu Tallberg (Jukurit).

Lähtijöidenlista oli Sportin.joukkueessa kova, mutta kaikki menetykset on paikattu kevään ja kesän aikana hyvillä hankinnoilla. Joukkue on vahvistunut hyvillä ja kokeneilla pelaajilla, jotka tuovat varmasti joukkueeseen ammattimaisuutta ja voittamisen kulttuuria. Maalinsuulle Sportin hankki viime kaudelle Lukossa pelanneen Rasmus Rinteen. Rinteen viime kausi oli vaikea ja mies jäi täysin Ryan Zapolskin varjoon, joten näyttämisen halua miehellä varmasti riittää. Puolustukseen Sport hankki Tapparassa Suomen mestaruutta juhlineen Markus Kankaanperän. Kankaanperä on juuri sellainen pelaaja, jota Sportin joukkue olisi kaivannut jo viime kaudella. Jake Newtonin jättämää aukkoa Sport paikkasi hankkimalla Markus Nordlundin. Nordlundin viime kauden ovat olleet vaikeita, joten jännä nähdä millä tasolla mies pystyy pelaamaan. Onnistuessaan Nordlund on hyvä kiekollinen puolustaja Sportin-joukkueelle.

Embed from Getty Images

Hyökkäys on vahvistunut Sportilla kesän aikana mukavasti. Joukkue sai hankittua Markus Nenosen Jypistä. Sikaranne Nenonen teki viime kaudella 18 maalia ja mieheltä odotetaan tulosta myös Vaasassa. Nenosen hankkiminen oli Sportilta todella kovanluokan haku, koska miehellä olisi varmasti ollut kysyntää muuallakin. Hyökkäys vahvistui myös kokeneella Ville Viitaluomalla, joka on pelannut pari viime kautta Ruotsissa. Viitaluoman meriitit ovat kovat, mutta onko mies vielä siinä kunnossa kuin aikaisempina kausina. Viitaluomalla on kuitenkin potentiaalia olla Sportin tärkein ja johtavin pelaaja. Sport sai hankittua myös tärkeän roolipelaajan, kun Filip Riska siirtyi Raumalta Vaasaan. Riska on erinomainen pimentämään vastustajan kärkiketjuja sekä myös hyvä alivoimapelaaja. Sport sai hankittua myös Olavi Vauhkosen Lukosta. Vauhkosen viime kausi meni käytännössä kokonaan piloilla loukkaantumisen takia, mutta sitä edellisellä kaudella mies paukutti Lukon paidassa 17 liigamaalia.

Embed from Getty Images

Sport oli jo viime kaudella pudotuspeleissä, mutta joukkue on vahvistunut kesän aikana todella merkittävästi. Nyt ykkös ja kakkosketjussa on rutkasti laatua Nenosen, Viitaluoman ja Vauhkosen myötä, joten joukkueelta voi odottaa menestystä myös tulevalta kaudelta.

 

KooKoo rakentaa playoff joukkuetta

KooKoo pelasi ensimmäisen kautensa Liigassa yli 20 vuoteen ja hyvin pelasikin. Joukkue yllätti kaikki hyvillä otteillaan ja KooKoo taisteli pudotuspelipaikoista aivan loppuun asti, mutta jäi runkosarjassa lopulta yhdenneksitoista. Joukkue on muuttunut häkellyttävän vähän kevään ja kesän aikana. KooKoo ei ole juuri pelaajia menettänyt ja vahvistuksia on saatu juuri oikeille pelipaikoille. Maalivahti Frederic Cloutier ei jatka joukkueessa. Puolustajista Ari Vallinin ja MIkael Kurjen jatko Kouvolassa on epävarmaa. Hyökkäyksestä joukkue menetti Tomi Peltosen Tapparaan ja Petri Lammassaari siirtyi Tanskaan. Umpisurkeasti esiintynyt kanadalaishyökkääjä Matt Watkins tuskin jatkaa joukkueessa. Samoin Anthony Guttig vaihtaa maisemaa. Myös pieneen rooliin viime kaudella jäänyt Juuso Rajala vaihtaa maisemaa ja osoitteena on Saksan DEL 2 liigan Nauheim. Tätä nimilistaa, kun katsoo niin KooKoo sai pidettyä menetykset todella minimaalisina.

KooKoo on sai pidettyä tärkeät avainpelaajat Jarkko Malisen johdolla Kouvolassa, mikä on erittäin tärkeää ensi kautta ajatellen. KooKoo on vahvistunut kevään ja kesän aikana hyvillä ja laadukkailla pelaajilla ja joukkue on materiaaliltaan paljon viime kautta edellä. Juha Järvenpäätä kirittämään hommattiin maalivahti Samu Perhonen, joka pelasi hyvin HPK:ssa viime kaudella, kun KalPassa ei vastuuta tullut. Puolustukseen joukkue hankki ruotsalaispuolustaja Robin Jacobssonin Leksands IF.stä. Jacobsson tuo KooKoon puolustukseen jämäkkyyttä ja mies pystyy myös hyvään kiekolliseen pelaamiseen. Lisäksi puolustukseen hankittiin nuori Veeti Vainio, joka pelasi viime kaudella Espoon Bluesissa.

Embed from Getty Images

Hyökkäystä on täydennetty enemmän ja KooKoo on hankkinut hyökkäykseen leveyttä ja laatua verrattuna viime kauteen. Ilveksestä joukkue hankki Eero Savilahden ja Kai Kantolan. Savilahti pelasi Ilveksessä uransa parhaan kauden ja teki pienehköstä roolista huolimatta 18 tehopistettä. Kantolalla puolestaan pari viime kautta ovat olleet vaikeampia, mutta miehessä on potentiaalia nousta johtavaksi pelaajaksi KooKoon joukkueessa. Hyökkäys täydentyi viime kaudella Sportissa  loistavia otteita esittäneellä Jarkko Immosella. Immonen latoi Sportin paidassa 35 pisteen kauden, joten mieheltä odotetaan tehoja myös Kouvolassa. Ulkomaalaisosastoa joukkue täydensi SHL:stä saapuvalla Terry Broadhurstilla. Mies on aivan eri luokan vahvistus kuin KooKoon ulkomaalaishyökkääjät viime kaudella. Broadhurst:sta odotetaan joukkueeseen tehoja tuovaa ykkös tai kakkosketjun laituria. Lisäksi on huhuiltu, että KooKoo olisi tehnyt jatkosopimuksen puolustaja Oscar  Eklundin kanssa. Jos Eklund jatkaa joukkueessa on se todella iskukykyinen ja varteenotettava joukkue ensi kaudella.

Embed from Getty Images

KooKoo ei kokenut kauden jälkeen hirveitä menetyksiä. Joukkue sai pidettyä tärkeät avainpelaajat ja sitä on myös vahvistettu hyvillä täsmä vahvistuksilla. Eritoten ykkös ja kakkosketjun pelaavat ovat hyvin kasassa. Ei olisi mikään yllätys jos joukkue löytyisi, jopa top kasista ensi kaudella.

 

Ässät Jyrki Ahon opeilla kohti parempaa

Ässät on muuttunut viime kaudesta paljon. Valmentajaksi tuli Jyrki Aho, joka valmensi viime kaudella Espoon Bluesia. Aholla on kyky repiä joukkueesta kuin joukkueesta maksimit irti ja sitä odotetaan myös Porissa. Valmennuksen lisäksi pelaajisto on kokenut melkoisen muodonmuutoksen ja nyt Porissa odotetaan hyvää kautta vaisun viime kauden jälkeen.  Joukkueen puolustuksesta lähti paljon kokemusta Ville Uusitalon ja Tapio Sammalkankaan myötä. Kaksikon lisäksi Mikko Viitanen laittoi luistimet naulaan ja lopetti uransa viime kauteen. Puolustuksesta lähti myös hyvin viime kaudella esiintynyt jenkkipakki Troy Vance, joka siirtyi Itävaltaan. Hyökkäyksestä lähti myös todella paljon pelaajia. Aleksi Saarela siirtyi Lukkoon, Masi Marjamäki Jokereihin. Lisäksi Semir Ben-Amor ei jatka joukkueessa ja Ville Ahlgren siirtyy Ranskaan. Ulkomaalaispelaajat menevät pitkälti kokonaan vaihtoon ainakin hyökkäyksen osalta.

Embed from Getty Images

Yllä olevaa nimilistaa, kun katsoo on vaihtuvuus ollut todella iso. Se ei ole kuitenkaan ihme koska valmennus vaihtui, joten päävalmentaja Jyrki Aho haluaa myös omannäköisensä joukkueen tulevalle kaudelle. Vaikka lähtijöitä on paljon niin Ässät on pystynyt tekemään hyviä hankintoja tulevaa kautta silmällä pitäen. Puolustusta porilaiset ovat vahvistaneet nuorilla eteenpäin urallaan menevillä pelaajilla. Joukkue hankki Aleksi Mäkelän Ilveksestä ja Juho Tommilan Lukosta. Lisäksi Jere Seppälä tuli Jyrki Ahon mukana Bluesista. Silti isoin hankinta puolustukseen oli Niko Peltolan naaraaminen Vaasan Sportista. Peltola on hyvä yleispuolustaja, jolta löytyy myös kiekollista taitoa.

Ässät on vahvistanut hyökkäystä kesän aikana mukavasti hyvillä liigassa jo entuudestaan meritoituneilla pelaajilla. Kovin kaappaus oli Charles Bertrandin saaminen Poriin. Bertrand teki kaudella 2014-2015  47 tehopistettä ja viime kaudellakin syntyi 19 maalia. Mielenkiintoista nähdä onnistuuko mies Porissa, kun odotukset ja paineet ovat kasvaneet onnistumisten myötä. Bertrandin lisäksi hyökkäystä on vahvistettu Ville Korhosella, Jussi Makkosella ja Simon Suorannalla. Korhosesta ja Makkosesta odotetaan ykkös kakkoskentän miehiä. Makkonen sai pelinsä viime kaudella TPS:n paidassa taas kuntoon, joten tehoja odotetaan myös tulevalta kaudelta. Ville Korhonen oli Ahon luottopelaajia jo Bluesin aikoina, joten mies tulee olemaan tärkeä pelaaja ensi kauden joukkueessa. Korhonen onnistui tekemään kaudella 2014-2015 18 maalia Liigassa, joten potentiaalia miehessä on, jopa nousta Charles Bertrandia kovemmaksi maaliruiskuksi.

Embed from Getty Images

Ässiltä voi odottaa ainakin paluuta takaisin top kymppiin. Nyt kun päävalmentajana on Jyrki Aho, on joukkueella kaikki mahdollisuudet menestyä. Lisäksi Ässien ensi kauden joukkue on todella kotimainen ja äijämäinen ryhmä. Olisiko Ässät ensi kauden positiivisin yllättäjä KooKoon ohella.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.