Scroll Top

Jääkiekko – Katsaus HPK:n, Ilveksen ja Jukureiden ensi kauden joukkueisiin

Nyt on päästy melkein loppuun liigajoukkueiden perkaamisessa. Tässä jutussa on käsittelyssä viime kaudella epäonnistuneet HPK ja Ilves sekä sarjanousija Mikkelin Jukurit. Mielenkiintoista nähdä ovatko nämä joukkueet ensi kaudella sarjan pohjalla vai yllättääkö joku tästä kolmikosta.

Kääntyykö HPK:n vire ensi kaudella?

Hämeenlinnan Pallokerhossa puhaltavat heikon viime kauden jälkeen uudet tuulet. Päävalmentajaksi tuli Antti Pennanen, joka luotsasi Mikkelin Jukurit keväällä Mestiksen mestaruuteen. Joukkueessa on vaihtuvuutta sopivasti viime kauteen verrattuna, mutta silti joukkueen hankinnoista jää sellainen toivotaan toivotaan fiilis. HPK näyttää ainakin tällä hetkellä todella hajuttomalta ja mauttomalta joukkueelta ainakin paperilla. Toki joukkueessa on kova tason pelureita, mutta riittääkö materiaali kuitenkaan playoff joukkueeksi. Siinä kysymys johon saadaan vastaus yllättävänkin nopeasti kauden alussa.

HPK luopui maalivahti Jere Myllyniemestä ja Samu Perhonen matkasi puolestaan Kouvolaan, joten koko maalivahtipaletti menee uusiksi tulevalle kaudelle. Puolustuksesta HPK ei menettänyt juuri ketään tai ainakaan sellaisia pelaajia, jotka eivät olisi korvattavissa. Antti Bruun ainoa merkittävä nimi, joka ei pelaa Hämeenlinnassa ensi kaudella. Hyökkäyksestä menee kaikki ulkomaalaispelaajat vaihtoon, mutta se on vain hyvä juttu niin huonoja ulkkarit viime kaudella olivat. Lisäksi kokenut Antti Miettinen lopetti pelaamisen ja Riku Hahl tuskin jatkaa ainakaan HPK:ssa. Heikki Liedes siirtyi kerhosta Lukkoon ja Joona Karevaaran uusi osoite on puolestaan Saksan DEL2-sarja. Jonkinlaisena menetyksenä voidaan pitää Eetu Tuulolan siirtymistä Pohjois-Amerikkaan. Hyökkäyksen suurin menetys oli Juhani Jasun jääminen Tapparaan. Jasu olisi ollut joukkueessa todella kova täsmä vahvistus eritoten aloituksissa ja alivoimapelaamisessa.

HPK sai pidettyä menetykset todella pieninä ja joukkueessa on paljon viime kaudella onnistuneita pelaajia kuten Otto Paajanen ja Juha Koivisto. Joukkuetta on kevään ja kesän aikana vahvistettu maltilla, mutta mukaan saatu muutama kovan luokan hankinta. Ykkösmaalivahdiksi HPK hankki kanadalaisen Nathan Lawsonin Itävallasta. Kakkosmaalivahdin paikasta kisaavat HPK:n oma kasvatti Ukko-Pekka Luukkonen ja Peliitoissa huippukauden torjunut Emil Larmi. Puolustusta joukkue vahvisti Mestiksessä pelanneilla Joel Olkkosella (Jokipojat) ja Teemu Suhosella (Jukurit). Suhonen voitti viime kaudella Mestiksen puolustajien pistepörssin tehoilla 8+32 ja mies hakee nyt uralleen uutta nostetta Hämeenlinnasta. Puolustukseen tuli myös Sportissa kaksi edellistä kautta kiekkoillut Oskari Manninen. Mielenkiintoisin vahvistus alakertaan oli venäläisen Kirill Tulupovin hankkiminen. Tulupov on kiekkoillut Pohjois-Amerikan alasarjoja, joten mies on todellinen arpa liigajäille. Ainakin raameja mieheltä löytyy, kun pituutta on 192 cm ja painoa 103 kiloa.

Embed from Getty Images

Hyökkäystä Kerho on vahvistanut mukavasti, mutta vahvistukset eivät ole mitään liigan kärkitason pelaajia ja hankinnoista on jäänyt vähän valju kuva kesän aikana. Kovin vahvistus oli Niko Kapasen saapuminen  KHL-seura Jokereista. Kokenut Kapanen on kovan luokan vahvistus joukkueelle, mutta miehen parhaat päivät ovat kyllä jo menneet. Toki Kapanen voi vielä ensi kaudella olla joukkueen kantavia voimia ja avainpelaajia. Miehen isoa panosta tarvitaankin jos joukkue mielii olla pudotuspeleissä mukana. Hyökkäykseen hankittiin Jukureissa tehoja tehneet Oula Palve ja Jaakko Turtiainen. Palve latoi viime kaudella Mestiksessä 43 pelissä käsittämättömät  71 pistettä, mutta nyt on miehen aika näyttää pystyykö samaan myös Liigassa. Kärpistä joukkue hankki Juho Keräsen ja Lukosta tuli kokenut Janne Lahti. Norjasta joukkue hankki kanadalaishyökkääjä Philippe Cornetin. Cornet latoi Norjan liigassa piste per tahtia, joten tehoja odotetaan myös HPK:n paidassa. HPK sai tehtyä myös tärkeän jatkosopimuksen Severi Sillanpään kanssa.

Embed from Getty Images

Joukkue on aika pitkälti valmis eikä uusia hankintoja juurikaan ole luvassa. HPK joukkue on ensi silmäyksellä todella hajuton ja mauton. Jos kärkipelaajat vähänkään yskivät uhkaa joukkue jäädä Liigan häntäpäähän.Uusi valmennus antaa toki piristystä alkavaan kauteen, mutta tuolla materiaalilla keskikastiin sijoittuminen runkosarjassa olisi todella kova juttu.

 

Ilveksessä alkaa Karri Kiven aika

Ilveksen viime kausi oli taas suuri pettymys. Joukkue aloitti runkosarjan hyvin, mutta hyytyi tuttuun tyylin kauden vanhetessa. Ilveksessä loistavaa työtä tehnyt Tuomas Tuokkola sai potkut kesken kauden ja muutenkin joukkueen tekeminen oli sekavaa. Joukkueessa alkaa nyt uusi aika, kun menestynyt ja median rakastama Karri Kivi tulee joukkueen päävalmentajaksi. Joukkueen runko pysyi kiitettävän hyvin kasassa, mutta hankintoja ei ole ihan hirveästi tehty kesän aikana. Näyttääkin tällä hetkellä siltä, että Karri Kivellä on kova urakka edessään jos mielii joukkueen saada kymmenen joukkoon ja playoff paikoille.

Embed from Getty Images

Ilves ei suuria menetyksiä kokenut kauden jälkeen. Maalivahdeista Henri Kiviaho lähti takaisin Pohjois-Amerikkaan, mutta ykkösmaalivahti Hannu Toivonen pysyi joukkueessa. Puolustuksesta joukkue menetti Saku Salmelan HIFK:n ja Aleksi Mäkelän Porin Ässiin. Lisäksi Jarkko Näppilä ei ole jatkamassa näillä näkymin Ilveksen paidassa. Hyökkäyksestä Ilves menetti Kai Kantolan ja Eero Savilahden Kouvolaan. Muuten hyökkäys on pysynyt hyvin kasassa eikä muita lähtijöitä juurikaan ole. Muutamien pelaajien kanssa Ilves jatkanut sopimusta, joten suuria menetyksiä ei ollut.

Vaikka Ilves ei menettänyt hirveästi pelaajia viime kauden joukkueesta on hankinnat jääneet todella rajallisiksi kesän aikana. Tämän selittää osin myös heikko taloudellinen tilanne. Maalivahti palettia joukkue täydensi Antti Lehtosella, joka pelasi viime kauden pääosin Mestiksessä, mutta sai myös kolme ottelua Kärppien paidassa. Puolustukseen joukkue hankki kokeneet Arto Laatikaisen ja Teemu Aallon. Molemmat ovat hyviä Liiga-tason pakkeja, mutta esimerkiksi Aallon ura on vahvasti menossa alaspäin. Hyökkäystä Ilves on vahvistanut todella rajallisesti. Kovin hankinta hyökkäyksen osalta on Mitch Wahlin kaappaaminen Tampereelle. Wahl pelasi viime kaudella Allsvenskanin Oskarshamnissa, jossa mies teki 27 maalia ja voitti tuolla maalimäärällä myös maalipörssin. Muuten hyökkäystä on vahvistettu tuntemattomilla pääosin Mestis kokemusta omaavilla pelaajille.

Embed from Getty Images

Karri Kivi oli kova hankinta päävalmentajaksi, mutta ei hänkään pysty ihmetekoihin rajallisella materiaalilla. Ilves lähtee kauteen haastavista lähtökohdista mikäli vahvistuksia ei enempää tule. Tuolla materiaalilla on vaikea elätellä menetystä vaikka Liiga onkin viime vuosina ollut erittäin tasainen.

 

Mikkelin Jukurit Risto Dufvan opeilla Liigaan

Mikkelin Jukurit lähtee pelaamaan historian ensimmäistä Liiga kauttan. Pelaajabudjetti on Mikkelissä rajallinen ja kaudesta voi veikata todella haasteellista. Mielenkiintoisin kaksikko löytyy penkin takaa, kun valmentajina toimivat kokenut Risto Dufva ja kiekkolegenda Ville Nieminen. Dufva teki pitkän periodin Raumalla ja aloittaa nyt urakkansa Mikkelissä. Oli selvää, että pelaaja puolella käy kuhina Mestis kauden jälkeen, joten vaihtuvuus on ollut melkoista. Onneksi joukkue sai kuitenkin muutamia hyviä palasia pidettyä viime kauden rungosta. Joukkueesta lähtivät viime kauden Mestis sensaatio Oula Palve sekä hyvin maaleja latonut Jaakko Turtiainen. Puolustuksesta joukkue menetti pakkien pistepörssin voittaneen ja pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi valitun Teemu Suhosen. Koko kolmikko Palve, Turtiainen ja Suhonen siirtyi HPK:n riveihin. HPK nappasi myös hyökkääjä Teemu Turusen, joka pelasi todella väkevän kauden Mestiksessä niin runkosarjassa kuin playoffeissa.

Jukureiden joukkue on mennyt käytännössä kokonaan uusiksi kevään ja kesän aikana. Vahvistuksia on hankittu muista Liiga – joukkueista ja iso määrä pelaajia tuli myös päävalmentaja Risto Dufvan mukana Rauman Lukosta. Maalivahtikaksikkona toimii Sami Rajaniemi ja Mika Norja. Rajaniemi pelasi viime kaudella loistavasti Kärpissä ja mies onkin suurella todennäköisyydellä joukkueen ykkösmaalivahti, kun kausi alkaa syyskuussa. Jukureiden puolustus on todella kapea Liiga-tasolle ja siinä tuleekin olemaan suuria haasteita kauden aikana. Puolustuksen suurimmat nimet ovat kokenut Marko Kauppinen, Jypistä Mikkeliin siirtynyt Valtteri Hietanen. Hitenanen on nuoresta iästään huolimatta varsin kokenut Liigapelaaja ja tuo varmasti varmuutta puolustukseen. Lisäksi puolustukseen tuli Lukosta Antti Jaatinen ja Miika Koivisto. Varsinkin Koivisto tulee olemaan joukkueen tähtipakkeja. Koiviston viime kausi meni piloille loukkaantumisten takia, mutta miehellä on potentiaalia nousta ihan Liigan eliittiin. Muuten puolustus ei suuria kehuja kerää, mutta yksi mielenkiintoinen pelaaja nousee sieltä kuitenkin esiin. Jere Karalahden pikkuveli Keni Karalahti, joka on pelannut uransa tähän asti alasarjoissa, mutta pääsee nyt aloittamaan ensimmäisen kautensa Liigassa. Se on sitten eri asia riittääkö miehen pelaaminen Liiga vauhdissa, mutta ainakin mahdollisuus siihen on.

Embed from Getty Images

Joukkueen hyökkäys on vahvistunut paljon Lukosta tulleilla pelaajilla. Kärkiketjuihin joukkue hankki kokeneen Turo Asplundin. Asplund teki viime kaudella Lukossa 34 pistettä, joten isoa roolia olisi tarjolla myös Mikkelissä. Asplundin lisäksi ykkös-kakkosketjun paikkaa tavoittelevat Jesper Piitulainen, Miika Roine, Topi Nättinen, Teemu Tallberg ja Henrik Koivisto. Varsinkin Roine ja Tallberg pelasivat viime kaudella vahvasti ja ensin mainittu teki, jopa 24 tehopistettä Pelicansin paidassa. Myös pienikokoinen Topi Nättinen on mielenkiintoinen seurattava, koska mies tuo varsinkin ylivoimalle paljon laadukasta osaamista. Alempiin ketjuihin eli niin sanottuihin jarrukenttiin joukkue hankki kokemusta, kun Olli Sipiläinen (Lukko) ja Ville Hämäläinen (SaiPa) siirtyivät Mikkeliin. Kaksikko tuo kaivattua kokemusta ja äijämäisyyttä nuoreen ja kokemattomaan joukkueeseen. Joukkue hankki heinäkuun lopussa vielä Janne Ritamäen, joka on pelannut viimeiset vuodet Pelicansin joukkueessa. Ritamäki ei ole mikään jätti haku, mutta hyvä vahvistus kuitenkin kapeaan ja kokemattomaan hyökkäykseen.

Embed from Getty Images

Jukureilla on alkavalla kaudella pienin pelaajabudjetti ja se on kyllä näkynyt joukkueen kasaamisessa. Joukkueessa ei hirveästi ole kärki osaamista ja se on koottu hyvin pitkälti kakkosluokan pelaajista. Valmennus onkin se osa-alue, jossa joukkue voi ottaa muita liigaseuroja kiinni. Jos Jukurit pystyy jättämään yhdenkin joukkueen selkänsä taakse runkosarjassa voi ensimmäistä kautta pitää onnistuneena.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.