Scroll Top

Jääkiekon MM-kisat – Suomi kohtaa välierässä Venäjän, lue ottelun ennakko

Jääkiekon MM 2019 slovakia kosice

Jääkiekon MM-kisoissa on tänään suuri päivä, kun Suomi kohtaa välierissä Venäjän. Naapurimaa Venäjä lähtee otteluun selkeänä ennakkosuosikkina, mutta torstainen puolivälierä jo osoitti, että Leijonat pystyvät kaatamaan hyvänä päivänä kenet tahansa. Suomi ja Venäjä ovat kohdanneet MM-tasolla edellisen kerran vuonna 2017, jolloin Venäjä oli pronssiottelussa parempi maalein 5-3. Välierissä joukkueet ovat pelanneet edellisen kerran vuonna 2016, kun Suomi onnistui kaatamaan Venäjän sen omissa kotikisoissa maalein 3-1.

 

Ennakkoasetelmat päivän kamppailuun

Venäjä

Venäjä on ollut MM-kisoissa pelätyn vahva ja se on edennyt kisoissa voitosta voittoon. Puolivälierissä joukkue kaatoi tiukan kamppailun jälkeen USA:n maalein 4-3 ja näin joukkue otti paikkansa neljän parhaan joukossa.

Venäjän joukkue on jo pelkästään nimilistan perusteella järkyttävän kova, mutta joukkueen teot eivät ole jääneet pelkästään paperille vaan pelaajat ovat suoriutuneet loistavasti myös kentällä. Venäjän ehdoton vahvuus on hyökkäyspelaaminen ja joukkue onkin tehnyt jokaisessa ottelussa vähintään kolme maalia vastustajan verkkoon. Venäjän jokaisessa neljässä ketjussa on taitoa vaikka muille jakaa, mutta erityisesti kaksi ensimmäistä ketjua ovat todella nimivahvoja. Ykkösketjussa pelaavat Grigorenko-Malkin-Dadonov ja kakkosketjun muodostavat Kaprizov-Kuznetsov-Ovechkin.

Embed from Getty Images

Vaikka Venäjän kaksi ensimmäistä ketjua ovatkin hurjia niin joukkueen parhaat pistemiehet löytyvät silti kolmosketjusta. NHL:n pistepörssin voittanut Nikita Kucherov ja KHL:ssä hurjaa jälkeä tehnyt Nikita Gusev ovat muodostaneet kisojen aikana hurjan duon, joka on kylvänyt tuhoa käytännössä jokaisessa ottelussa. Kucherov on kisojen pistepörssin kakkosena tehoin 6+10 ja Gusev puolestaan neljäntenä tehoin 4+11, joten Suomen puolustus saa olla todella hereillä tämänä kaksikon pysäyttämisessä.

Erikoistilannepelaaminen on myös yksi Venäjän vahvoista osa-alueista. Ylivoimalla joukkue on onnistunut 33 prosenttisesti, joka on kisojen viidenneksi parasta. Vaikka ylivoima on Venäjällä vahvaa niin alivoima on ollut vieläkin vahvempaa. Joukkueen alivoima on toiminut kisoissa peräti yli 90 prosenttisesti ja se onkin tilastojen valossa turnauksen parasta.

Embed from Getty Images

Suomi

Suomi järjesti torstaina todellisen jymypaukun, kun se pudotti puolivälierissä Ruotsin miljoonamiehistön hurjan trillerin jälkeen maalein 5-4. Viimeistään Ruotsi kamppailu osoitti sen, että Suomen varsin kokematon ja nimetön joukkue ei ole tullut turnaukseen kumartelemaan ketään. Siinä missä Venäjän joukkueessa loistaa tähtiä niin Leijonat pelaa tiiviinä joukkueena yksilötaidon sijaan ja se onkin kantanut turnauksessa hedelmää.

Embed from Getty Images

Kisojen aikana on ollut hienoa seurata sitä, että Suomi on äärimmäisen vaikea voittaa. Ruotsia vastaan joukkue oli toisen erän alussa jo kahden maalin tappiolla, mutta niin vaan Leijonat nousi alle kymmenessä minuutissa tasoihin. Tämän jälkeen Ruotsi sai vielä todellisen pukukoppimaalin erän loppuun, mutta tämäkään ei lannistanut joukkuetta vaan se nousi vielä tästäkin. Se miten Suomi on kasvanut kisojen aikana joukkueena lupaa hyvää myös tämän päivän otteluun.

Suomen hyökkäyspeli on toiminut kisojen aikana kiitettävästi ja varsinkin edellisissä otteluissa ratkaisuvoimaa on tullut laajalla rintamalla. Ruotsi kamppailussa loistanut Sakari Manninen on myös isossa roolissa tänään, koska liikaa ratkaisuvoimaa ei kuitenkaan ole. Tänään olisi myös Kaapo Kakolla loistava paikkaa näyttää, että nuorukainen on suurten pelin mies nuoresta iästään huolimatta.

Embed from Getty Images

Vaikka edellä puhuttiin Suomen hyökkäyspelaamisesta niin isoin asia tämän päivän ottelussa on ehdottomasti puolustuspelaaminen. Vaikka Suomi on loistavasti taistelemassa finaalipaikasta niin fakta on, että joukkue on päästänyt kahdessa edellisessä ottelussa yhteensä kahdeksan maalia omiin. Venäjää vastaan ei ole varaa päästää neljää maalia tai muuten finaalipaikka näyttää todella kaukaiselta. Puolustuksen on pelattava erityisesti maalinedusta tarkasti ja pidettävä huoli siitä, että siellä ei ole jaettavana muuta kuin makuupaikkoja.

Suomi on tehnyt kisojen aikana pieniä kokoonpanomuutoksia lähes ottelusta toiseen, mutta Venäjä kamppailuun niitä ei nähdä. Jukka Jalonen lähtee otteluun täsmälleen samalla ryhmällä, jolla Ruotsi kaadettiin. Näin ollen Kevin Lankinen jatkaa maalissa ja luukkua vartio Jussi Olkinuora.

Embed from Getty Images

 

 

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.