Scroll Top

Jääkiekon MM-kisat – Lue Geemedian oma MM-ennakko

Jääkiekon MM 2019 slovakia kosice

Perjantaina sitten alkaa yksi kevään suurista klassikoista eli jääkiekon MM-kisat. Tänä vuonna kisat pelataan Slovakiassa ja pelipaikkakuntina toimivat Bratislava sekä Kosice.

Alkulohkot pelataan siten, että A-lohko, jossa Suomi on mukana pelaa ottelunsa 8 347 ihmistä vetävällä Kosicen Steel Arenalla ja puolestaan B-lohko pelaa ottelunsa vajaat 10 000 katsojaa vetävällä Bratislavan Orange Arenalla. Kisojen finaaliviikonloppu keskittyy sitten pelkästään Bratislavan kaupunkiin, jossa pelataan kaikki mitalipelit.

 

Suomen joukkueessa mukana paljon ensikertalaisia

Suomella on hyviä muistikuvia Slovakian MM-kisoista, koska Leijonat voitti juuri siellä edellisen maailmanmestaruutensa 2011, kun Bratislavassa pelatussa finaalissa kaatui Ruotsi maalein 6-1. Tämän kevään joukkue ei ainakaan paperilla päätä huimaa, mutta pitää muistaa, että Suomi on saavuttanut parhaita tuloksiaan juuri nimettömillä joukkueilla kuten 2011 MM-kulta osoitti.

Tänä keväänä on tullut harvinaisen paljon NHL-pelaajien kieltäytymisiä, joka näkyy eittämättä myös Suomen joukkueen materiaalissa. Joukkueessa on mukana peräti 18 ensikertalaista, joista suurimpina yllätyksinä voidaan pitää Joel Kivirannan ja Eetu Laurikaisen valintaa MM-joukkueeseen. Ainakin ennakkoon joukkueen vahvin osa-alue näyttäisi olevan puolustus, jossa on hyvin sekoitettuna sekä kiekollista taitoa, että hyvää oman alueen puolustuspelaamista. Mielenkiinnolla odotetaan miten SM-liigassa huikean kauden pelannut Oliwer Kaski suoriutuu kevään kisoissa.

Embed from Getty Images

Suomen maalivahti kolmikko Kevin Lankinen, Jussi Olkinuora ja Veini Vehviläinen on varsinkin kokematon maajoukkuetasolla, mutta silti on vaikea nähdä, että joukkue kaatuisi maalivahtipeliin. Lankinen pelasi viime viikolla todella hyvin Tshekin EHT-turnauksessa, joten voi olla, että’ mies on Leijonien ykkösmaalivahti näissä kisoissa. Toki itse kisat sitten lopulta näyttävät kuka kolmikosta pystyy suoriutumaan parhaiten.

Suomen tärkeimpiä hyökkääjiä kisoissa tulevat olemaan Veli-Matti Savinainen, Arttu Ilomäki, Toni Rajala, Harri Pesonen sekä Kristian Kuusela. Mielenkiintoista on myös nähdä miten Kaapo Kakko pelaa itse kisoissa. Ainakin kisoja enne pelatuissa otteluissa nuorukainen suoriutui todella hyvin ja oli yksi Leijona joukkueen parhaimmistoa.

Embed from Getty Images

Vaikka Suomen joukkueen nimilista ei häikäise niin kaikkien kannattaa kisoihin lähtiessä muistaa, että jääkiekko on kuitenkin joukkuepeli. Siitä saatiin viime v-loppuna oiva esimerkki, kun Jukka Jalosen luotsaama kokematon ryhmä pystyi lyömään Venäjän kivenkovan NHL-nipun.

Ketkä lähtee MM-kisoihin suurimpina suosikkeina

Viime vuonna MM-kultaa voitti Ruotsi, joka löi finaalissa kisojen yllättäjän Sveitsin voittolaukausten jälkeen maalein 3-2. Vaikka mestaruuden uusiminen on tunnetusti vaikeaa ei se tänä vuonna olisi mikään yllätys, koska niin vahvalla joukkueella länsinaapurimme kisoihin lähtee. Siinä missä Leijona -fanit ovat saaneet marista NHL-pelaajien kieltäytymisillä ei Ruotsilla samaa ongelmaa ole, sillä joukkueesta löytyy lähes 20 NHL-pelaajaa.

Ruotsin ykkösmaalivahtina on yksi NHL:n 2000-luvun parhaista maalivahdeista eli New York Rangersin  Henrik Lundqvist. Vaikka Lundqvistilla onkin jo ikää pystyy hän silti vielä pelaamaan hyvällä tasolla ja mies onkin todella tärkeä tekijä menestyksen kannalta.

Embed from Getty Images

Puolustuksesta Ruotsilta löytyy laatua, sillä alakerrassa on Oliver Ekman-Larssonin ja Matias Ekholmin kaltaisia tähtiä, joten puolustus on myös todella kovassa iskussa.

Hyökkäyksestä löytyy peräti 11 NHL-pelaaja, joista kirkkaimpina niminä voi mainita NHL:ssä huikean tulokaskauden pelannut Elias Pettersson sekä Torontossa pelaava William Nylander. Kokenutta osastoa edustaa Loui Erikssonin sekä Patrick Hörnqvistin kaltaiset tähdet.

Embed from Getty Images

 

Myös Venäjä lähtee MM-kisoihin todella kovalla joukkueella ja on eittämättä yksi kisojen suurista suosikeista. Venäjän ykkösmaalivahti on Tampa Bayssa loistavan kauden pelannut Andrei Vasilevsky, jonka aisaparina häärii muun muassa TPS:ssä pelannut Aleksandr Georgijev.

Puolustuksesta löytyy myös laatua ja yksi mielenkiintoisimmista pelaajista on vasta 20-vuotias Tampa Bayn puolustaja Mikhail Sergachev, joka löi tällä kaudella itsensä läpi NHL:ssä tehden runkosarjassa peräti 32 pistettä. Toinen mielenkiintoinen pelaaja on Philadelphian Ivan Provokov, joka on pelannut jo usean kauden NHL:ssä todella hyvällä tasolla. Provokovin vahvuus on, että nuorukainen on molemmissa päissä kenttä äärettömän hyvä, joten hänet voi laittaa jäälle lähes missä tilanteessa tahansa. Löytyy puolustuksesta toki myös kokemusta, jota edustaa muun muassa Washingtonin Dmitry Orlov.

Embed from Getty Images

Hyökkäys onkin sitten Venäjällä aivan käsittämättömän kova ja joukkue on saanut käytännössä kaikki maansa parhaat pelaajat mukaan. Kirkkaimpana tähtenä häärii tietenkin Alexander Ovechkin, jolle tämä vuotiset kisat ovat jo uran 13 MM-tasolla. Lisäksi mukana on myös NHL:n pistepörssin voittanut Nikita Kucherov, Pittsburghin tähtihyökkääjä Jevgeni Malkin, Washingtonin Jevgeni Kuznetsov, Floridan Jevgeni Dadonov sekä tottakai myös kokenut Ilja Kovaltsuk.

Tätä Venäjän nimilistaa, kun katsoo niin ainakaan materiaalista ei mestaruuden pitäisi jäädä kiinni, mutta niin kuin useana vuonna ollaan saatu huomata niin Venäjän joukkueessa ei kaikki aina mene niin kuin on suunniteltu. Kisat sitten lopulta näyttävät miten tähdet lopulta hitsautuu joukkueeksi.

Embed from Getty Images

 

Myös Pohjois-Amerikan joukkueet USA ja Kanada tulevat MM-kisoihin vahvoilla joukkueilla. USA:lla on todella kova joukkue jalkeilla vaikka maata ei olla totuttu korkeimmalla korokkeelle MM-kisoissa näkemään. Joukkueen isoimmat tähdet ovat hyökkääjät Patrick Kane ja Jack Eichel. Yksi joukkueen mielenkiintoisimmista pelaajista on ensi kesän draftin ykkösvarauksesta taisteleva Jack Hughes.

Embed from Getty Images

Kanadalla myös vahva joukkue jalkeilla vaikkei se kestäkkään ihan vertailussa Ruotsille tai Venäjälle. Joukkueen ykkösmaalivahtina on kahdesti Stanley Cupin Pittsburghin paidassa voitanut Matt Murray. Puolustuksesta löytyy Ottawassa loistavan tulokaskauden pelannut Thomas Chabot sekä Edmontonissa hyvän kauden pelannut Darnell Nurse. Lisäksi puolustuksesta löytyy Vegasin luottopakki Shea Theodore, joka pelasi huikean pudotuspelisarjan San Josea vastaan tehden seitsemässä ottelussa tehot 1+7.

Embed from Getty Images

Hyökkäyksestä löytyy myös paljon laatua ja joukkueen kirkkaimpia tähtiä loistavat John Tavares, Mark Stone sekä Jonathan Marchessault. Nuorta voimaa joukkueessa edustavat Tampan kaksikko Mathieu Joseph ja Anthony Cirelli sekä Chicagossa pelaava Dylan Strome.

Embed from Getty Images

Tässä oli jääkiekon MM-ennakko noin lyhyesti käsiteltynä. Suosikkeina ovat jälleen tutut maat eikä tänä vuonna varmaan sellaista yllätystä tulla näkemään, jonka Sveitsi viime kisoissa esitti, koska pelaajien osalta kisat ovat ehkä kovemmat kuin koskaan. Muistakaahan ihmiset seurata kisoja ja toivotaan, että Suomi pääsisi jälleen mitalikantaan.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.