Scroll Top

Jääkiekon MM-kisat – Leijonat kohtaa iltaottelussa kivenkovan Kanadan

lätkä

Tänään Leijonat kohtaa jääkiekon MM-kisoissa ensimmäistä kertaa todellisen huippumaan, kun Kanada asettuu vastaan kello 21:15 alkavassa ottelussa. Ottelulla on isot panokset lohkon sijoituksia ajatellen varsinkin, kun Suomi kärsi yllätystappion edellisessä ottelussa kisaisäntä Tanskalle. Suomi ja Kanada kohtasivat edellisen kerran tämän vuoden olympialaisten puolivälierässä ja silloin Kanada oli parempi maalein 1-0, joten Leijonilla on varmasti takaisin maksun paikka.

Ennakkoasetelmat Kanadan ja Suomen otteluun

Kanada

Kanada sai koottua MM.kisoihin todella kovan ja nimivahvan joukkueen ja se onkin näkynyt ryhmän otteissa. Avausottelussa Kanadan pelaaminen oli vielä vähän hakemista ja USA ottikin ottelusta voiton rankkareiden jälkeen, mutta tämän jälkeen tahti muuttui rajusti. Avausottelun jälkeen Kanada on pelannut kolme ottelua ja marssinut voitosta voittoon hurjalla maalierolla 22-1, joten ei joukkueen esityksistä paljon kritisoitavaa löydy.

Embed from Getty Images

Joukkueen ykköspyssynä on häärinyt NHL:n pistepörssin tällä kaudella voittanut Connor McDavid, joka on tehnyt  kolmessa viime pelissä tehot 4+5 ja yhteensä turnauksessa on syntynyt kymmenen tehopistettä. Lisäksi myös New York Islandersin Mathew Barzal on pelannut hyvin vaikka maaleja ei ole vielä tullut, mutta miehen tehot ovat silti hyvät 0+6..

Lisäksi Kanadan joukkue vahvistui tällä viikolla lisää, kun San Jose Sharksin puolustaja Marc-Edouard Vlasic saapui joukkueen vahvuuteen. Miehestä on iso apu varsinsin omanpään  puolustuspelaamisessa ja samalla hän tuo kokemusta joukkueen nuorehkoon pakistoon.

Embed from Getty Images

Kanadan pelitapa on ollut kisoissa viihdyttävää hyökkäysvoittoista jääkiekkoa johtuen osittain vastustajista ja suurilta osin siitä, että joukkueessa on niin paljon laadukkaita hyökkääjiä lähes ketjuun kuin ketjuun. Pelitavassa on myös se iso etu, että mitä enemmän joukkue itse pitää kiekkoa ja pystyy pitämään paineen sitä kautta vastustajan päädyssä kuluttaa se oman joukkueen voimavaroja huomattavasti vähemmän kuin vastustajan ja varsinkin puolustajat pysyvät tuoreena pidempään, kun eivät joudu koko ajan painimaan omaan alueen kulmissa vastustajan hyökkääjien kanssa.

Ylivoimapelaamisessa joukkueella riittää vielä viilaamista ja se on prosenttien valossa vasta kuudenneksi parasta ja Suomikin on tuossa tilastossa Kanadaa edellä. Sitä vastoin alivoimapelaaminen on ollut Kanadalla todella rautaista, sillä joukkue on pelannut alivoimalla lähes 22 minuuttia eikä ole päästänyt turnauksessa vielä maaliakaan, joten tuo osa-alue on ainakin tällä hetkellä todellakin kunnossa.

 

Suomi

Suomi aloitti Tanskan MM-kisat ennennäkemättömästi voittamalla kolme ensimmäistä ottelua maalierolla 23-2, jonka lisäksi Sebastian Aho teki sellasia tehoja, joita ei kukaan uskonut näkevänsä turnauksen muutamassa ensimmäisessä ottelussa. Keskiviikkona palattiin sitten maanpinnalle, kun kisaisäntä Tanska voitti Leijonat maalein 3-.2. Tappio saattoi olla kisojen jatkon kannalta hyvä juttu, koska nyt pelaajat tietävät, että voitot eivät tule puolivaloilla ja jokaisen maalineteen joutuu tekemään yhä enemmän töitä mitä pidemmälle turnaus etenee.

Suomen puolustuspelaaminen on toiminut kisoissa kiitettävästi ja joukkue on päästänyt lohkossa vähiten maaleja, jopa vähemmän kuin illan vastustaja Kanada. Toki Suomi on pelannut vähemmän otteluita kuin monet muut maat lohkossa, mutta siitä huolimatta sangen kokematon pakisto on suoriutunut kisoissa hyvin.

Embed from Getty Images

Myös Leijonat sai tällä viikolla uuden vahvistuksen, kun Nashville Predatorsissa loppukauden pelannut Eeli Tolvanen liittyi joukkueen vahvuuteen ja tuo varmasti laukauksellaan paljon potentiaalia hyökkäyspelaamiseen ja erityisesti ylivoimalle. Tolvanen aloittaa Kanadaa vastaan kolmosketjussa yhdessä Sakari Mannisen ja Pekka Jormakan kanssa. Suomen maalilla Kanada ottelussa aloittaa Harri Säteri.

Suomen erikoistilannepelaaminen on tilastojen valossa sekä vertailussa muihin maihin lähes identtistä ylivoiman ja alivoiman osalta. Ylivoima tilastossa Leijonat on neljäs ja alivoima tilastossa puolestaan viides, joten tasaista on vertailussa muihin, mutta samalla se kertoo myös siitä, että parannettavaakin on erityisesti alivoiman osalta. Ei mitään isoja juttuja, mutta pieniä viilauksia ja tärkeää olisi myös, että jäähymäärät vähenisivät. Kolmessa viime pelissä Suomi on ottanut vähintään viisi kakkosta per ottelu. Tanskaa vastaan joukkue otti kuusi kakkosta ja Tanska rokotti niistä kahdesti ja esimerkiksi juuri voittomaali tuli ylivoimalla. Mikäli Kanada halutaan tänään voittaa tai edes taistella voitosta on boksista pysyttävä poissa tai muuten kyyti tulee olemaan todella kylmää, koska niin taitavia jätkiä on vastujan joukkueessa pyörittämässä ylivoimaa.

Embed from Getty Images

Arvio

Tähän asti Leijonien mielenkiintoisin ottelu tässä turnauksessa on tänään edessä. Kanada lähtee illan otteluun selvänä ennakkosuosikkina, joka taas sopii Suomelle paremmin kuin hyvin. Suomi tarvitsee otteluun hyvän alun, jotta voitto on napattavissa. Ensimmäinen erä on selvittävä kuivin jaloin niin sitten on mahdollisuuksia vaikka mihin. Siitä huolimatta vaikka Leijonille voittoa toivoisi veikkaa Gee niukkaa maalin tai kahden voittoa Kanadalle.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.