Scroll Top

Jääkiekon MM-kisat – Puolivälierien ehdoton helmi Suomi vs Ruotsi, lue ottelun ennakko

Jääkiekon MM 2019 slovakia kosice

Jääkiekon MM-kisoissa on saatu alkusarjat pelattua ja huomenna torstaina alkaa todella jännittävät puolivälierät. Suomi töpeksi Saksaa vastaan käydyssä päätöspelissä lohkovoiton, joten Leijonat saa omassa puolivälierässään vastaansa kiven kovan Ruotsin. Toki kovista NHL-miehistä huolimatta Ruotsin peli ei ole vielä parhaalla mahdollisella tavalla kulkenut ja joukkue hävisi omassa päätöspelissään Venäjälle tylysti maalein 7-4. Suomen ja Ruotsin kohtaamiset puolivälierissä ovat olleet todella harvinaisia ja edellinen kohtaaminen on niin kaukaa kuin vuodelta 2003, jolloin pelattiin surullisen kuuluisa kamppailu, jossa Suomi suli totaalisesti menettämällä 5-1 johdon ja häviämällä ottelun lopulta maalein 6-5.

Ennakkoasetelmat puolivälierään

Suomi

Suomen joukkueeseen ei juuri kisojen alla uskottu, joten alkulohkon tulos viisi voittoa seitsemästä ottelusta ja vain yksi tappio varsinaisella peliajalla on todella kiitettävän arvoinen suoritus Jukka Jalosen luotsaamalta ryhmältä. Toki lohkon päätöspeli Saksaa vastaan jättää paljon kysymyksiä erityisesti puolustuspelin osalta, joka oli aika-ajoin todella heikon oloista.

Embed from Getty Images

Paljon puhutaan aina, että pelin pitää kehittyä pitkin turnausta, mutta Suomelle on tuntunut käyvän juuri päinvastoin. Joukkue pelasi parhaat pelinsä alkulohkon ensimmäisissä otteluissa ja vaikka pienemmistä maista tulikin voittoja ei Suomen pelaaminen näyttänyt enää viimeisissä peleissä aivan parhaalta ja tämä jos mikä luo ikäviä uhkakuvia torstaina pelattavaan puolivälierään.

Erikoistilannepelaaminen on Suomella jokseenkin ok tasolla, mutta viisi-viisi pelaamisen pitää parantua Ruotsi kamppailuun. Eilisessä Saksa kamppailussa ketjujen etäisyydet kasvoivat välillä liian suuriksi mikä aiheutti sen, että omalla puolustusalueella oli aivan liian paljon tilaa vastustajan pelaajille ja tämän Saksa käytti kylmästi hyväkseen. Torstaina, kun vastustajan taso nousee pari pykälää on puolustuspelin toimittava todella saumattomasti koko viisikon voimin eikä virheisiin omassa päässä ole juurikaan varaa.

Embed from Getty Images

Hyökkäyspeli on Suomen vahvin ase vaikka toki siinäkin korjaamisen varaa pikkuisen on. Leijonat sai päätöspeleissä ratkaisijoita laajemmalla rintamalla eikä joukkue ollut enää pelkästään Kaapo Kakon yksilösuoritusten varassa. Harri Pesonen on pelannut tähän mennessä hyvät kisat ja mies on tehnyt turnauksessa jo kolme maalia, joka on Leijona joukkueesta toiseksi eniten. Lisäksi pitää mainita Juhani Tyrväinen, joka on parantanut hurjasti otteitaan kisojen edetessä. Tyrväinen teki Saksaa vastaan turnauksen avausmaalinsa ja kolmeen viime peliin mies on tehnyt tehot 1+3. Ruotsia vastaan Tyrväisellä olisi mahdollisuus näyttää, että mies onnistuu myös isoja maita vastaan pisteiden teossa.

Embed from Getty Images

 

Ruotsi

Ruotsi sai kasattua Slovakian MM-kisoihin hurjan joukkueen, jossa on yhteensä 21 NHL-pelaajaa. Niinpä odotukset naapurimaassa olivat kovat, mutta ainakaan vielä alkulohkossa joukkue pystynyt aivan parastaan esittämään. Ruotsi murjoi pienemmät maat näytöstyyliin, mutta isompien kanssa olikin sitten toinen juttu. Ruotsi hävisi sekä Tshekille että Venäjälle eikä joukkueella ollut kummassakaan kamppailuissa juuri mitään palaa.

Puolustuspeli on joukkueen suurin heikkous, sillä Ruotsi päästi alkulohkossa yhteensä 21 maalia, joka on peräti kymmenen maalia enemmän kuin esimerkiksi Suomella. Joukkueen pakistosta löytyy toki laatua, mutta tuntuu, että puolustukseen on kasattu liikaa hyökkääviä pakkeja puolustuspelin kustannuksella. Venäjä peli oli tästä hyvä esimerkki, jossa Ruotsi romahti toisessa erässä täysin ja Venäjä piti joukkueen puolustusta pilkkanaan tekemällä peräti kuusi maalia. Mielenkiintoista nähdä tuleeko pakkipareihin muutosta vai jatkaako joukkue samalla kokoonpanolla myös puolivälierässä.

Embed from Getty Images

Ruotsin hyökkäysmateriaali on todella huikea ja sieltä löytyy taitoa vaikka muille jakaa. Toronton William Nylander oli alkusarjassa pitelemättömässä iskussa ja mies teki seitsemässä ottelussa hurjat tehot 5+12. Koko ykkösketju oli alkusarjassa hurjassa iskussa, sillä Patric Hörnqvist latoi tehot 6+3 ja ketjun sentteri Alexander Wennberg teki puolestaan tehot 3+5. Yhteensä viisi ruotsalaispelaajaa teki alkulohkossa enemmän pisteitä kuin Suomen paras pistemies, joten tuo kertoo paljon joukkueen hyökkäysmateriaalista.

Embed from Getty Images

Erikoistilannepelaaminen on Ruotsin ehdoton vahvuus, sillä joukkueen sekä yli että alivoima on Suomea paremmalla tasolla ainakin tilastojen valossa. Ruotsin ylivoima  on toiminut turnauksessa 32 prosenttisesti ja alivoima on toiminut myös todella hyvin, sillä se on turnauksen parasta yhdessä Venäjän kanssa.

Maalivahtipelissä sitä vastoin riittää pohtimista vaikka Henrik Lundqvist onkin joukkueen kiistaton ykkösvahti ei miehen pelaaminen ole kuitenkaan kisoissa vakuuttanut. Toki paljon on myös puolustuksesta kiinni, mutta mielenkiintoista silti nähdä miten eilinen Venäjä peli näkyy miehen otteissa.

Embed from Getty Images

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.