Scroll Top

SM-liiga – SaiPa vs JYP El Sputnico osa 4

Jääkiekon SM-liiga palaa tänään tauolta ja ohjelmassa on kuuden ottelun kierros. Kierros ei tarjoa mitään niin sanottuja kärkimatseja, mutta Gee ottaaa käsittelyynn el Sputnicon eli SaiPan ja JYP:n välisen ottelun. Kamppailulla on molemmille joukkueille isosti panosta, koska kotijoukkue SaiPa taistelee vielä tiukasti suorasta pudotuspelipaikasta, kun taas JYP:llä on vielä tähtäimessä runkosarjan kakkospaikka. Joukkueet ovat kohdanneet tämän kauden runkosarjassa kolmesti ja JYP johtaa keskinäisiä otteluita voitoin 2-1 ennen tämän illan kauden viimeistä kohtaamista. Lisäksi tänään on muutenkin Lappeenrannassa juhlanpaikka, kun SaiPa-legenda ja joukkueen kapteeni Ville Koho täyttää 36 vuotta

Kuva: Saipa

 

Ennakkoasetelmat

SaiPa

SaiPa taistelee vielä tiukasti suorasta pudotuspelipaikasta eli sijoittumisesta kuuden parhaan joukkoon. Joukkue on tällä hetkellä sarjassa seitsemäntenä, mutta eroa edellä olevaan  KalPaan on váin kaksi pistettä. Lappeenrantalaiset ovat pelanneet hyvin viime aikoina ja yhdeksästä viime ottelusta joukkue on voittanut kuusi ja jäänyt kahdesti vain ilman pisteitä. SaiPan otteissa on tämän vuoden puolella ollut se outo piirre, että joukkue saattanut hävitä sarjan häntäpään joukkueella, mutta puolestaan voittaa järjestään tärkeät niin sanotut kuuden pisteen ottelut samoista sijoista taistelevia vastaan. Esimerkkinä toissa viikolta, kun joukkue hävisi ensiksi Vaasassa Sportille, mutta pystyi seuraavana päivänä nousemaan kahden maalin takaa vieraissa Kärppiä vastaan voittolaukauskisavoittoon ja ottamaan näin  ollen tärkeät kaksi sarjapistettä  Lappeenrantaan.

SaiPan puolustuspelaaminen on parantunut kauden edetessä ja viime aikoina se on näyttänyt menevän vielä lisää etenpäin vaikka joukkue päästikin kahdessa viime ottelussa kahdeksan maalia omiin. Puolustukseen hankittu KHL-jyrä Vladimir Denisov tuo jämäkkyyttä joukkueen alakertaan ja tulee varmasti olemaan hyödyksi, kun kevään ratkaisupelit alkavat. Denisov esiintyi edukseen jo kahdessa ensimmäisessä ottelussa vaikka mies ottikin 12 minuuttia jäähyjä Sportia vastaan.

SaiPan hyökkäyspelaaminen on myös parantunut tehojen muodossa, kun Curtis Hamilton saapui joukkueeseen Tapparasta. Mies on tehnyt 11 ottelussa tehot 2+5 ja ketju, jossa mies pelaa on muutenkin esittänyt hyviä otteita. Esimerkiksi Ahti Oksasen pelaaminen on parantunut Hamiltonin tulon myötä ja mies päässyt juhlimaan tehojen muodossa aivan eri tahtiin kuin alkukaudesta. Oksanen on tehnyt yhdeksään viime peliin tehot 6+2 ja on ollut joukkueen kantavia voimia tämän vuoden puolella.

SaiPan ylivoima on myös parantunut huimasti alkukauteen verrattuna. Alkukaudesta joukkueen ylivoima oli pitkään, jopa alle kymmenessä prosentissa, mutta kymmenen viime pelin otannalla joukkueen ylivoima on sarjan toiseksi parasta prosenttien olleessa huikea 33,33. Vain illan vastustaja JYP:llä on tuolta ajanjaksolta parempi ylivoimaprosentti kuin SaiPalla.

 

JYP

JYP:n kausi alkoi vähän vaihtelevasti, mutta heikohkon lokakuun jälkeen joukkue on pelannut todella hyvin ja on taistelemassa, jopa runkosarjan kakkopaikasta. Lisäksi joukkue teki historiaa voittamalla ensimmäisenä suomalaisjoukkueena CHL:n. JYP:n otteet ovat viime kierroksilla olleet hyviä myös liigan puolella ja joukkue lähteekin tämän illan kamppailuun neljän peräkkäisen voiton putkessa. Lisäksi myös Jyväskylässä vahvistettiin joukkuetta, kun seura hankki KooKoo:ssa loistavasti pelanneen puolustaja Jake Newtonin loppukaudeksi. Mies tuo joukkueen takalinjoille kaivattua kiekollista taitoa, josta kertovat miehen tämän kauden tehot 12+33.

 

Vaikka JYP on pelannut viime viikkoina varsin hyvin niin vieraspelaamisessa löytyy silti parannettavaa. Yhdeksästä viime reissupelistä joukkue on ottanut vain kaksi kolmen pisteen voittoa ja yhteensä voittoja on tullut noista peleistä vain kolme, joten tuota tilastoa on syytä parantaa, kun kevään ratkaisupelit lähestyvät.

Sitä vastoin joukkueen hyökkäyspelaaminen on ollut viime kierroksille todella tehokasta ja maaleja on tullut kovalla prosentilla. Neljässä viime ottelussa joukkue on tehnyt peräti 17 maalia, joten tehokkuus on ollut todella kovalla tasolla ja mikä parasta tehoja on tullut laajalla rintamalla, joten joukkueen materiaali on todella hyvällä mallilla kevättä ajatellen.

Yksi iso ase JYP:llä on millä pelit muutenkin ratkotaan niin ylivoimapelaaminen. Joukkueen ylivoima on sarjan parasta pelkästään jo prosenttien valossa ja esimerkiksi kolmessa viime ottelussa joukkue on tehnyt kuusi ylivoimamaalia, joka on todella kova lukema mille joukkueelle tahansa.

 

Arvio

Ennakkoon todella mielenkiintoinen ottelu, johon JYP lähtee pienenä ennakkosuosikkina SaiPan kotiedusta huolimatta. Molempien ylivoimapeli on ollut viime otteluissa todella kovalla tasolla, joten hyvällä alivoimapelaamisella pystyy tänään tylsyttämään paljon vastustajan peliä. Molemmat valmentajat varmasti teroittavat jäähyttömyyden merkitystä, mutta itse ottelu lopulta näyttää kumman joukkueen pelaajilla kupoli kestää paremmin. JYP on pelannut viime kierroksilla niin hyvin, että Gee luottaa joukkueen ottavan niukan maalin tai parin vierasvoiton Lappeenrannasta.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.