Scroll Top

SM-liiga – Kärpät saa vieraakseen SaiPan, lue ottelun ennakko

SM-liigassa pelataan tänään kuuden ottelun kierros. Iltaan mahtuu monta jännittävää ottelua esimerkiksi Raumalla pelattava Lukon ja HIFK:n välinen kamppailu sekä Turussa käytävä TPS:n ja JYP:n välinen mittelö, josta vieraiden olisi pikkuhiljaa otettava pisteitä, koska jyväskyläläiset ovat valahtaneet sarjataulukossa jo toiseksi viimeiseksi eli sijalle 14. Geen ennakossa käydään läpi kierroksen niin sanottu kärkiottelu, jossa sarjaykkönen Kärpät kohtaa kotonaan Raksilassa sarjakutosen SaiPan. Joukkueet ovat kohdanneet kuluvalla kaudella kertaalleen ja tuolloin SaiPa nappasi hivenen yllättäen kotivoiton maalein 1-0. Tuon ottelun jälkeen Kärpät ei ole sitten hävinnyt peliäkään vaan voittanut yhdeksän edellistä kamppailua putkeen keräten niistä maksimaaliset 27 pistettä.

 

Ennakkoasetelmat illan otteluun

Kärpät

Kärppien kausi alkoi avauskierroksilla tuloksellisesti hivenen yskähdellen, mutta kun karstat oli saatu pois koneesta on joukkueen jälki ollut suorastaan mykistävää. Joukkue johtaa tällä hetkellä sarjaa ja ero takana tulevaan TPS:n on jo kuusi pistettä. Eilen Kärpät voitti vieraissa KalPan varsin ehjän esityksen jälkeen maalein 4-2.

Kärpät on tällä hetkellä pelottavan kovassa iskussa, sillä joukkueella on käytännössä kaikki osa-alueet kunnossa.  Hyökkäyspeli luistaa mallikkaasti ja maaleja syntyy kovalla prosentilla. Joukkue on tehnyt neljään viime peliin yhteensä 17 maalia, joka on yli neljä maalia ottelua kohden, joten tuolla tilastolla luulisi voiton irtoavan ottelusta kuin ottelusta.

Embed from Getty Images

Silti ylivoimaisesti parhaassa iskussa on joukkueen puolustus sekä maalivahtipeli. Kärpät on päästänyt kauden 13 ottelussa vain 16 maalia, joka on käsittämätön lukema varsinkin, kun ottaa huomioon, että listalla seuraavana oleva TPS on päästänyt kahdeksan maalia enemmän kuin Kärpät ja seuraavat joukkueet ovat päästäneet maaleja lähes tuplaten oululaisia enemmän. Tilaston viimeisenä oleva KooKoo on päästänyt lähes 40 maalia Kärppiä enemmän, joten puolustus on tällä hetkellä lähes satumaisessa iskussa. Mikäli tuo tilasto pysyy vähänkään tuon suuntaisena on joukkuetta todella vaikea voittaa. Lisäksi maalinsuulla Veini Vehviläinen on pelannut tähän mennessä huippukauden ja on tilastojen valossa sarjan selvästi paras maalivahti. Vehviläinen on päästänyt vain 1,19 maalia ottelua kohden ja myös torjuntaprosentti on todella kova 94,62. Lisäksi miehen voittosaldo pelatuissa otteluissa on 80 prosenttinen, joten oululaisten juna kulkee tällä hetkellä todella vahvassa myötätuulessa.

Embed from Getty Images

 

SaiPa

Lappeenrannan ylpeys SaiPa aloitti kauden todella pirteästi, mutta avauskierrosten älkeen joukkueen otteet ovat olleet yhtä vuoristorataa osittain johtuen isosta loukkaantumissumasta erityisesti hyökkäyspäässä. Toki neljästä edellisestä ottelusta joukkue on voittanut kolme ja ottanut jokaisesta vähintään pisteen. SaiPan ongelmana ovat olleet otteluiden alut ja varsinkin ensimmäiset erät. Joukkue on laskenut useassa ottelussa maalin, jopa ensimmäisellä minuutilla. Kahdessa edellisessä ottelussa joukkue on päästänyt ensimmäisessä erässä omiin käsittämättömät viisi maalia, joten tuon tilaston on syytä parantua pikaisesti, jotta joukkue voi taistella voitoista. Esimerkiksi tänään Oulussa ei ole millään varaa antaa eteen heti avauserässä kahta tai kolmea maalia muuten peli on taputeltu.Toisaalta SaiPa esitti eilen Vaasassa loistavan kirin, kun joukkue nousi 4-0 tappioasemasta 4-4 tasoihin ja taipui vasta voittolaukauskilpailussa, joten upea nousu neljän maalin takaa  antoi joukkueelle varmasti paljon itseluottamusta tätä päivää silmällä pitäen.

Puolustuspelaaminen on ollut lappeenrantalaisilla kohtuu hyvää koko kauden vaikka helppoja virheitä tuleekin otteluiden sisällä vielä likaa. SaiPa vahvisti viime viikolla pakistoaan kanadalaispuolustaja Brenden Kichtonilla, josta on paljon hyötyä erityisesti ylivoimalla. Lisäksi Vladimir Denisov on saanut kovia liigapelejä nyt riittävästi alle, joten puolustus alkaa olemaan siinä formussa, kun sen kuuluu pudotuspelipaikkaa tavoittelevalla joukkueelle ollakkin.

Embed from Getty Images

Maalinteko oli SaiPalla hyvää sarjan alkukierroksilla, mutta se oli enemmän tilastollinen vääristymä, koska otteluita oli pelattu niin vähän. Viime aikoina osin loukkaantumisten takia joukkueen hyökkäyspelaaminen ja erityisesti maalinteko oli joukkueella todella tukkoista. SaiPa pelasi 5-6 pelin jakson, jonka aikana joukkue teki otteluissa keskimäärin yhtä maalia ja jäi kahdesti, jopa nollille. Viime otteluissa maalinteko on onneksi parantunut ja maaleja on ruvennut syntymään paremmalla prosentilla. Lisäksi viime peleissä  joukkueen hyökkäyksestä on löytynyt leveyttä eikä SaiPa ole pelkästään ollut Tyler Morleyn ja David Goodwinin varassa. Lokakuun alussa joukkueeseen liittynyt Oskari Lehtinen on esittänyt viime peleissä piristymisen merkkejä ja eilen mies teki tehot 1+1.

Embed from Getty Images

Arvio

Kärpät lähtee tämän päiväiseen otteluun selvänä ennakkosuosikkina onhan joukkue sarjan kärjessä, jonka lisäksi joukkueella on alla peräti yhdeksän ottelun voittoputki. Vierailija SaiPa tarvitsee tänään todellisen huippumatsin, jotta se mielii Kärpät voittaa. Tero Lehterän suojatit keskittyvät varmasti ottelun alkuun ja erityisesti sen ensimmäiseen erään, jotta ottelu ei ratkeaisi heti kättelyssä. Mikäli SaiPa pystyy tiiviisti puolustamaan koko viisikon voimin eikä ota turhia jäähyjä on joukkueella saumat taistella, jopa ottelun voitosta, Tästä huolimatta Gee ennakoi Kärppien jatkavan voittoputkeaan vaikka SaiPa varmasti tiukan haasteen oululaisille heittää. Geen veikkaus on, että Kärpät ottaa Raksilan illassa rutiinilla kahden tai kolmen maalin kotivoiton itselleen.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.