Scroll Top

Pudotuspeliennakko – Päättyykö HIFK:n matka välieriin

Jääkiekon SM-liigassa pelataan tänään välieräsarjojen viidennet ottelut. Kuopiossa kohtaavat kotijoukkue KalPa sekä vierailija JYP. Iltaan lähdetään jännittävästä tilanteesta otteluvoittojen ollessa tasan 2-2. Tässä ennakossa käydään läpi välierien toinen ottelupari, jossa kohtaavat Tappara ja HIFK. Tappara johtaa ennen illan kamppailua ottelusarjaa voitoin 3-1, joten sillä on mahdollisuus edetä illan kamppailusta viidettä kertaa peräjälkeen SM-liigan finaaleihin.

Ennakkoasetelmat

Tappara

Tappara oli vaikeuksissa puolivälieräsarjassa Ilvestä vastaan ja joukkue oli hyvin lähellä tippua jatkosta jo avauskierroksella. Tappara kuitenkin eteni tiukan taistelun kautta jatkoon ja on sen jälkeen palannut sille tasolle mitä runkosarjassa nähtiin. Välieräsarjan neljännessä kamppailussa maanantaina joukkue pelasi todella kurinalaisen ja tasapainoisen ottelun varsinkin puolustus suuntaan ja se löi HIFK:n täysin aseista. Varsinkin ottelun kolmas erä oli tästä hyvä esimerkki, jolloin Tappara hyydytti kotijoukkueen kirin tyystin ja HIFK sai erän aikana vain kaksi laukausta maalia kohti.

Embed from Getty Images

Edellisessä Tampereen ottelussa Tappara syyllistyi lepsuun pelaamiseen ja HIFK haki 3-2 voiton erinomaisen ylivoimapelin ansiosta. Tappara tuskin syyllistyy samaan virheeseen kahdesti, joten Jussi Tapolan suojatit lähtevät keskiviikko-iltaan erinomaisesta tilanteesta. Yksi osa-alue, jossa joukkueella on kehitettävää on ylivoimapelaaminen. Edellisessä ottelussa joukkue pääsi pelaamaan useasti ylivoimalla, mutta ei pystynyt ratkomaan ottelua ylivoimalla itselleen. Tosin osasyynä oli HIFK:n hyvä alivoima, mutta siitä huolimatta ylivoiman pitää olla paremmalla tasolla keskiviikkona.

Embed from Getty Images

Ottelusarjassa yksi ratkaiseva tekijä on ollut myös maalivahtipelaaminen. HIFK kaksikko Lankinen-Bäckström on pelannut hyvällä tasolla, mutta, siitä huolimatta Tapparan Dominik Hrachovina on pelannut pykälän tai kaksi paremmalla tasolla. Hrachovina on pystynyt pelaamaan eleettömästi sekä myös varmasti ja luonut omalla tekemisellään turvallisuuden tunteen joukkueen pakistolle.

 

HIFK

HIFK lähtee keskiviikkoiltaan tukalasta tilanteesta joukkueen ollessa sarjassa voiton kolme-yksi tappiolla. Mikäli HIFK haluaa edetä finaaleihin pitää joukkueen voittaa kolme ottelua putkeen, joista kaksi vielä Tampereella. Tuskainen tilanne ei saisi näkyä pelaajien tekemisessä. mutta henkiseen tilaan sillä voi olla suurikin vaikutus.

Antti Törmäsen johtama HIFK pelasi hyvän puolivälieräsarjan TPS vastaan ja joukkue pystyi parantamaan peliään ottelusarjan edetessä, mutta samanlaista petrausta ei ole nähty tässä ottelusarjassa vaikka HIFK onkin ollut paremmalla tasolla kuin kahdessa ensimmäisessä välierä kamppailussa.

Embed from Getty Images

Yksi iso tekijä on ollut siinä, että joukkueen kärkipelaajat eivät ole pystyneet pelaamaan sillä tasolla millä Tapparan avainpelaajat ovat pelanneet. Esimerkiksi Juhamatti Aaltonen ei ole tehnyt pudotuspeleissä vielä maaliakaan ja maaliton putki on jo lähes kahdenkymmenen ottelun mittainen. Vertailussa esimerkiksi Veli-Matti Savinainen on tehnyt Tapparalle pudotuspeleissä 4 maalia ja 7 tehopistettä.

Myös paljon puhuttu ylivoimapelaaminen on ollut todella heikkoa koko kauden vaikka voitto ottelussa Tapparaa vastaan se kolmesti onnistuikin maalinteossa. Tosin viime pelissä joukkue ei päässyt ylivoimaa pelaamaan, mutta tänään ratkaisupelissä sen on toimittava eikä turhaan kiekon siirtelyyn ole joukkueella varaa. Hienojen kuvioiden sijaan joukkueen kannattaisi pelata yksinkertaisempaa ylivoimaa, koska nykyinen sapluuna ei tunnu toimivan.

Embed from Getty Images

Mielenkiintoista on myös nähdä mikä on HIFK:n maalivahti peluutus. Torjunta vastuun runkosarjassa ja pudotuspeleissä kantanut Kevin Lankinen ei ole pelannut huonosti, mutta kokenut Niklas Bäckström oli voittoisassa välieräottelussa maalilla viime lauantaina, joten olisi loogista, että mies maalinsuulla nähtäisiin illan kamppailussa. Moni odotti miehen pelaavan jo edellisessä ottelussa, mutta miehen nykykunto ei ilmeisesti kestä kahta peräkkäistä ottelua lyhyen ajan sisällä, joten valmennus luotti Lankiseen.

Embed from Getty Images

Arvio

Tapparalla on mahdollisuus edetä viidettä kertaa peräjälkeen SM-liigan finaaleihin mikäli joukkue voittaa tämän illan ottelun. Edellisessä kamppailussa joukkue pelasi erinomaista puolustuspeliä, joten joukkue lähtee suurena suosikkina tämän illan otteluun. Vaikea nähdä, että HIFK pystyisi nousemaan tukalasta tilanteesta ja osalla pelaajista saattaa katseet olla jo kesäloman vietossa. Tasainen ottelu luvassa, josta kotijoukkue ottaa rutiini voiton ja etenee näin ollen finaaleihin ja päättää HIFK:n vaikean kauden välierä vaiheeseen.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.