Scroll Top

Pesäpallo – Taistelu Ykköspesiksen voitosta käy kuumana

Pesäpallon Ykköspesiksessä taistelu runkosarjan voitosta ja sitä kautta noususta Superpesikseen käy tällä hetkellä todella kuumana. Kolme joukkuetta Siilinjärvi, Imatra ja Tampere ovat tällä hetkellä pisteen sisällä toisistaan ja kuka vaan tuosta porukasta voi ottaa ykköspesiksen voiton ja suoran nousun superiin. Sijoille 2-5 päätyvät joukkueet pelaavat keskenään siitä mitkä kaksi joukkuetta pääsevät karsimaan noususta Superin joukkueita vastaan. Tässä jutussa käydään läpi sarjan kolme parasta joukkuetta eli SiiPe, IPV ja Manse PP ja miten joukkueet ovat kauden aikana pelanneet ja kellä on parhaat mahdollisuudet nousuun.

Siilinjärven Pesis

Siilinjärvi lähti kauteen yhtenä Ykköspesiksen suosikeista tai ainakin aivan kärjen tuntumasta. Joukkue aloitti kauden todella vahvasti ja otti monta kolmen pisteen voittoa putkeen. Siilinjärvi on hallitsi runkosarjaa suvereenisti ja johto takana tuleviin näytti jo todella varmalta. Heinäkuun loppupuolella kone on alkanut pikkuhiljaa kuitenkin yskiä ja joukkue hävinnyt kolme ottelua peräjälkeen. Varsinkin tappiot Imatralle ja Tampereelle tulivat pahaan paikkaan ja ero takana tuleviin on sulanut käytännössä kokonaan. Lisäksi Siilinjärven loppuohjelma ei ole mikään helppo. Kaksi seuraavaa ottelua Haminaa ja Ylivieskaa vastaan ovat nousun kannalta elintärkeitä.

Siilinjärven joukkueesta pitää esiin nostaa muutamia pelaajia. Joukkueen kärki on pelannut koko kauden erinomaisesti ja erityisesti kaksikko Tuisku Tuovinen-Samu Vainikainen. Tuovinen on Ykköspesiksen etenijätilaston kakkonen 37 tuodulla juoksullaan ja Samu Vainikainen puolestaan johtaa kärkilyöntitilastoa ylivoimaisesti. Miesten hyvää panosta tarvitaan myös loppukaudesta, jotta nousua voitaisiin Siilinjärvellä juhlia.

Kuva: Wkimedia Commons, Mädsen
Kuva: Wkimedia Commons, Mädsen

Imatran Pallo-Veikot

Imatran Pallo-Veikot hakee tosissaan nousua Superpesikseen ja joukkue on materiaaliltaan Ykköspesiksen kovin. Joukkue oli kaikissa ennakko arvioinneissa Ykköspesiksen ylivoimainen suosikki. Kausi alkoi kuitenkin todella nihkeästi eikä joukkue saanut viidestä ensimmäisestä pelistä yhtään kolmeen pisteen voittoa. Tahti kuitenkin muuttui kesän aikana ja Imatra pääsi hurjaan iskuun kesä-heinäkuun otteluissa ottamalla hurjan kymmenen voiton putken. Joukkue otti heinäkuun lopussa tärkeät voitot niin Ylivieskasta kuin Siilinjärvestä ja nousu Superiin on taas askeleen lähempänä. Kaksi seuraavaa vierasottelua Muhosta ja Pöytyää vastaan ovat joukkueelle todella tärkeät. Ottamalla noista kamppailuista kaksi kolmen pisteen voittoa pystyy Imatra laittamaan Siilinjärvelle ja Tampereelle rutkasti lisäpainetta loppu kierroksille. Imatran loppuohjelma ei ole äärettömän vaikea ja kotiottelut Haminaa ja Tamperetta vastaan tulevat näyttelemään isoa roolia nousun kannalta.

Imatran joukkueesta voisi esiin nostaa, jopa neljä tai viisi pelaaja, mutta nostetaan nyt vain kaksi nimeä esiin. Kärjessä numerolla kaksi pelaava Juuso Lattu on pelannut jälleen huikean kauden. Mies on ollut jo monta vuotta Ykköspesiksen parhaita etenijöitä, mutta tällä kaudella mies on ollut vielä pykälän tai kaksi parempi edellis kausiin verrattuna. Lattu johtaa etenijätilastoa suvereenisti 44 tuodulla juoksullaan.

Sisäpelissä joukkueen ehdoton tähti on ollut lyöjäjokeri Lauri Rönkkö. Kärki on tehnyt IPV:llä hyvin tilannetta ja Rönkkö on lyönyt miestä kotiin kovalla prosentilla. Miehen arvoa nostaa entisestään se, että hän on ollut todella kovassa iskussa juuri ratkaisevissa kärkiotteluissa. Rönkkö löi muun muassa nousun kannalta tärkeässä Siilinjärvi kamppailussa viisi juoksua ja muutenkin mies on ollut koko heinäkuun todella tulikuuma. Mies on hallinnut lyöjätilastoa ylivoimasesti ja takana tulevat ovat toistakymmentä juoksua Rönkköä perässä.

Kuva: Wkimedia Commons, Mädsen
Kuva: Wkimedia Commons, Mädsen

 

Manse PP – Tampere

Tampere on ollut viime vuosina Ykköspesiksen kärkipään seuroja ja joukkue taisteli viime kaudella noususta, jopa Superpesikseen. Tälle kaudelle joukkuetta ei veikattu aivan terävimpään kärkeen, mutta niin vaan kauden edetessä joukkue on hivuttautunut taistelemaan, jopa suorasta noususta. Kauden alku oli joukkueelta vaikea ja varsinkin vieraskentältä se ei meinannut juuri voittoja saada. Kesän vanhetessa otteet ovat olleet todella väkeviä ja heinäkuun yhdeksästä ottelusta joukkue on hävinnyt vain yhden ja mikä tärkeintä suurin osa voitoista on ollut nousun kannalta tärkeitä kolmen pisteen voittoja. Torstaina Tampere otti hienon voiton sarjakärki Siilinjärvestä ja joukkue on tällä hetkellä sarjakärjessä 43 pisteellä, mutta joukkue on pelannut esimerkiksi Imatraan verrattuna kaksi ottelua enemmän. Loppuohjelma on Tampereelle todella kova ja joukkueen kolmesta viimeisestä pelistä kaksi on vieraskentällä. Lisäksi kaikki vastustajat ovat Ykköspesiksen eliittiä, joten nousu Superiin ei tule olemaan helppoa. Elokuun alussa pelattava Imatra ottelu on sarjan voittamisen kannalta todella isossa roolissa.

Tampere on pelannut hyvin laajalla rintamalla, mutta muutamia nimiä on silti hyvä nostaa esiin. Sisäpelissä isossa roolissa on ollut jokeri Juho Ammesmäki, joka on ollut joukkueen ehdottomasti paras lyöjä. Ammesmäen rooli torstain Siilinjärvi ottelussa oli myös iso, sillä mies löi joukkueen kuudesta juoksusta kaksi. Ammesmäen vahvaa panosta tullaan tarvitsemaan myös loppukaudesta..

Toinen nimi mikä pitää nostaa esiin on Eetu Karhulahti. Kokenut pelimies on ollut Mansen kärjessä loistava ja tuonut joukkueesta eniten juoksuja yhteensä 33 ja sillä irtoaa paikka etenijätilaston top kympissä. Mies toi tämän viikon kahdessa elin tärkeässä ottelussa yhteensä viisi juoksua ja löi muun muassa yhden kunnarin.

 

Kuka nousee?

Tässä oli siis pohdintaa Ykköspesiksen runkosarjan voitosta ja siitä miten kärkijoukkueet ovat kauden aikana suoriutuneet. Pitkään näytti siltä, että Siilinjärvi voittaa runkosarjan ja ottaa sitä kautta nousun Superpesikseen, mutta viimeaikainen alamäki ei lupaa hyvää jatkon kannalta. Tampere on tullut vähän kuin puskista kärkikamppailuun mukaan ja joukkue johtaakin tällä hetkellä koko sarjaa, mutta silti parhaat eväät nousuun on Imatralla. Vaikka joukkue on vielä sarjassa kolmantena on se pelannut kaksi ottelua vähemmän kuin Tampere millä on iso merkitys tässä vaiheessa kautta. Lisäksi joukkueen loppuohjelma on ihan ok ja pisteitä pitäisi tulla tasaiseen tahtiin. Vahva veikkaus on, että runkosarjan voitto ratkaistaan 7.8, kun Imatra ja Tampere kohtaavat toisensa. Siilinjärven vahva kausi ei näytä silti riittävän kuin karsintaa. Joka tapauksessa huikea loppu saadaan runkosarjaan ja se on urheilu viihdettä parhaimmillaan.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.