Scroll Top

SM-liiga – Kumpi etemee jatkoon Ilves va SaiPa ?? Lue ratkaisuottelun ennakko

Ilves ja SaiPa kohtaavat tänään kolmannessa ja ratkaisevassa pudotuspeliottelussa. Joukkueiden välinen pudotuspelien ensimmäisen kierroksen ottelupari ei ole jättänyt ketään kylmäksi ja kaksikko onkin tarjonnut viihdettä koko rahan edestä. Kaksi aiempaa ottelua ovat olleet todella tasaista vääntämistä ja molemmissa kamppailuissa on menty aina jatkoeriin asti. Ensimmäisen ottelun voitti lauantaina Hakametsässä Ilves maalein 3-2 ja sunnuntaina puolestaan SaiPa oli Lappeenrannassa parempi samoin numeroin, joten tänään on varmasti odotettavissa todella tasainen ja vähämaalinen vääntö siitä kumpi joukkueista jatkaa puolivälieriin ja kumman taival puolestaan loppuu tiistai-iltaan.

Ennakkoasetelmat illan otteluun

Ilves

Ilves oli avausottelussa ottelun alun altavastaajana, mutta tuon jälkeen joukkue on ollut niukasti niskan päällä vaikka ottelusarja onkin ollut äärimmäisen tasainen. Varsinkin edellisen ottelun jatkoerä aiheutti Ilves leirissä ja erityisesti Ilves-faneissa parranpärinöitä, sillä SaiPan 3-2 voittomaalia tarkistettiin todella pitkään videolta eikä vieläkään missään ole aukottomasti näytetty, että kiekko kävi maalissa. Toki Ilveksellä oli omat paikkansa ratkaista ottelu, sillä joukkue sai jatkoerässä rankkarin, jolla se olisi voinut päättää SaiPan kauden ja marssia näin ollen puolivälieriin.

Ilves tulee tänäänkin nojamaan pitkälti ykkösketjunsa Suomi-Ruotsalainen-Rautiainen vahvaan pelaamiseen ja kyseinen  kolmikko olikin värkkäämässä Ilveksen molempia maaleja edellisessä ottelussa. Myös ylivoimapelin merkitys korostuu yksittäisessä ottelussa ja edellisen kamppailun viidestä maalista peräti neljä tehtiin ylivoimalla. Ilveksen ylivoima on pyörinyt todella vaarallisesti kahdessa ensimmäisessä pudotuspeliottelussa ja se on myös tilastojen  valossa ollut lähes tuplasti tehokkaampaa kuin illan vastustaja SaiPan.

Vaikka Ilveksellä onkin äärettömän vahva ykkösketju tarvitsee joukkue tänään tukea myös muilta hyökkäysketjuilta. Vielä sitä on tullut yllättävän vähän vaikka Teemu Lepaus ja Samuli Vainionpää onnistuivatkin maalinteossa sarjan ensimmäisessä ottelussa.

 

Tänään mitataan myös Ilveksen puolustusta, joka ei ainakaan paperilla ole hirveän leveä ja erityisesti kärkipuolustajien rooli tulee korostumaan illan ottelussa. Lisäksi, kun puolustuksesta puuttuu erinomaisen kauden pelannut Oskari Laaksonen korostuu muun muassa Niko Peltolan, Jarkko Parikan ja Mark Floodin rooli entisestään joukkueen pakistossa. Kolmikosta erityisesti Flood on pistänyt positiivisesti silmään kahdessa ensimmäisessä ottelussa ja mies onkin esittänyt todella jämäköitä otteita Ilveksen puolustuksessa. Hyvän puolustuspelin ohella jenkkipakki on ehtinyt kunnostautua myös maalinteossa ja mies onkin tehnyt kahteen ensimmäiseen otteluun jo tehot 1+1, jotka ovat todella kovat lukemat jykevälle peruspuolustajalle, jonka ensisijainen tehtävä on nimenomaan puolustuspelissä.

Lisäksi, kun tänään pelataan kerrasta poikki periaatteella ei maalivahtipelin roolia pidä todellakaan väheksyä. Ilves hankki runkosarjan lopussa nuoren tshekkimaalivahti Lukas Dostalin, joka onkin vakuuttanut otteillaan ja nuorukainen onkin ottanut selkeän ykkösmaalivahdin roolin Ilveksen joukkueessa. Dostalin huippuotteita tullaan tarvitsemaan myös tänään mikäli Ilves mielii raapia ottelusta voiton ja marssia näin ollen puolivälieriin.

 

SaiPa

SaiPa oli veitsi kurkulla jo edellisessä ottelussa, mutta niin vaan joukkue onnistui nappaamaan värikkäiden vaiheiden jälkeen jatkoerävoiton ja samalla se tasoitti ottelusarjan voitot 1-1. Vaikka sarjan kolmas ja ratkaiseva ottelu pelataan vieraskentällä ei sillä ole SaiPalle käytännössä merkitystä, koska avausottelu Tampereella jätti joukkueelle sikäli hyvät muistot, että joukkue oli ottelussa pitkään kuskin paikalla ennen kolmannen erän notkahdusta. Mikäli SaiPa mielii tänään napata voiton tarvitsee joukkue ehjän kuusikymmentä minuuttisen. Edellisessä ottelussa joukkue oli jo lähellä, mutta vielä ottelun sisään mahtui liikaa heikkoja hetkiä voitosta huolimatta. Toki, kun joukkue saa rummutus vaihteen päälle on SaiPa äärimmäisen ärsyttävä joukkue puolustustaa vastaan.

Siinä missä illan vastustaja Ilveksellä on äärimmäisen vahva ja tehokas ykkösketju ei SaiPalla samanlaista asetta ole, mutta lappeenrantalaisten hyökkäysarsenaali on taas puolestaan hivenen Ilvestä leveämpi. Varsinkin SaiPan ulkomaalaiset Tyler Morley, David Goodwin ja Cody Kunyk ovat äärimmäisen tehokkaita ja tasaisia pelaajia kentän molempiin suuntiin. Kunyk keräsi sarjan ensimmäisessä ottelussa kaksi tehopistettä ja Goodwin puolestaan oli alustamassa SaiPan voittomaalia edellisessä kamppailussa. Lisäksi joukkueen hyökkäystä on auttanut paljon myös se, että runkosarjassa vaisusti pelanneet Topi Nättinen ja Jonatan Tanus ovat löytäneet aivan uuden kevään ja molemmat pelaajat ovat esiintyneet koko maaliskuun todella pirteästi. Lisäksi, kun sarja ratkeaa tämän päiväiseen kolmanteen otteluun ei yhtä hyökkäyspään pelaajaa voi ohittaa, nimittäin edellisen ottelun ratkaissutta Ahti Oksasta. Oksanen on playoff pelaaja parhaasta päästä ja mies onkin tunnettu nimenomaan kovien pelien miehenä, josta osoituksena edellisen ottelun voittomaali jatkoerässä. Oksanen ratkaisi myös viime kaudella SaiPalle jatkopaikan juuri tässä kyseisessä vaiheessa, joten mies tunnetaan Lappeenrannassa tärkeistä maaleistaan.

Embed from Getty Images

Vaikka SaiPan peli parani edelliseen otteluun on joukkueella yksi iso tekijä, jota on syytä parantaa nimittäin ylivoimapelaaminen. Vaikka joukkue on tilastojen valossa pelannut ihan hyvää ylivoimaa on se silti ollut turhan usein näennäistä pyörittämistä. Joukkueen kannattaisi yksinkertaistaa ylivoimapeliä ja toimittaa kiekkoa varmemmin maalille hienojen kuvioiden sijaan.

Jos Ilvekselle on luotettava maalivahti maalilla niin samaa voidaan sanoa SaiPan maalivahti Frans Tuohimaasta. Mies ei ollut vielä runkosarjan alussa viime vuotisessa vireessä, mutta mitä pidemmälle kausi on edennyt sitä varmemmaksi on Tuohimaan torjuntavire tolppien välissä käynyt. Tuohimaa onkin yksi iso tekijä siihen, että SaiPan ylipäänsä pelaa tänään kolmannessa ja ratkaisevassa ottelussa, sillä mies otti edellisen kamppailun jatkoerässä äärettömän tärkeän rangaistuslauksen kiinni, joka olisi voinut sinetöidä sputnikkien kauden.Tuohimaan varmoja otteita tarvitaan myös tänään, sillä yhtään helppoa maalia ei ole varaa laskea, koska marginaalit tässä ottelusarjassa ovat olleet niin käsittämättömän pienet.

Embed from Getty Images

 

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.