Scroll Top

SM-liiga ennakko osa 2 – Mitkä joukkueet taistelevat pudotuspelipaikoista ??

Jääkiekon SM-liiga alkaa perjantaina, joten on aika pureutua joukkueisiin ennakon kautta. Aikaisemmassa ennakossa käytiin läpi sijoille 11-15 sijoittuvat joukkueet, joten tässä ennakossa pureudutaan pudotuspelipakopista taisteleviin joukkueisiin eli niihin, jotka tulevat aivan terävimmän kärjen takana.

Geemedian SM-liiga ranking kaudella 2017-2018

Sijat 7-10 eli tiukasti pudotuspelipaikoista taistelevat joukkueet

10.  Tampereen Ilves

Karri Kiven työ Ilveksen peräsimessä alkoi viime kaudella ja mies saikin viritettyä joukkueen mukavaan lentoon. Runkosarjassa Ilves oli sijalla kymmenen, mutta pudotuspeleissä joukkue äityi hurjaan iskuun ja oli lähellä pudottaa jatkosta, jopa viime vuosien dynastian Tapparan. Lopulta joukkue tippui seitsemännessä pelissä ulos ja näin matka katkesi puolivälieriin, mutta Ilveksen potentiaali tälle kaudella on huomattavasti vuoden takaista parempi.

Ilveksen puolustus on muuttunut viime kaudesta suhteellisen paljon. Kokenut Teemu Aalto lopetti, Marcus Fagerudd siirtyi Ruotsiin ja yksi joukkueen viime vuosien tärkeimmistä puolustajista Veli-Matti Vittasmäki siirtyi paikallisvastustaja Tapparan riveihin. Tilalle pakistoon hankittiin Valtteri Viljanen Ässistä, Juuso Pulli Jypistä sekä Stefan Espeland Norjan liigan Lorenskogista. Puolustus ei ainakaan paperilla häikäise, mutta viime kausi osoitti, että nimi selässä ei kerro miten pelaajat suoriutuu kentällä.

Embed from Getty Images

Hyökkäyksestä joukkue menetti viime kaudella hyvin esiintyneen Jerry D”Amigon, jonka lisäksi Joel Mustonen lähti Pelicansiin ja Michael Keränen suuntasi Kouvolaan. Lisäksi hyvänä yleispelaajana tunnettu ja toissa kaudella pisteitä kovalla tahdilla tehnyt Markku Flinck suuntasi Jukureiden miehistöön, mutta muuten Ilves pysyi suhteellisen hyvin koossa.

Hyökkäykseen Ilves ei hankkinut isolla rahalla ketään niin kuin ei aikaisempinakaan vuosina, koska ylimääräistä rahaa ei Tampereella juurikaan ole. Arttu Ruotsalainen siirtyi Porista Tampereelle, jonka lisäksi oma kasvatti Mikael Kuronen palasi neljän KooKoo:ssa ja SaiPassa vietetyn vuoden jälkeen takaisin Ilveksen miehistöön. Ilves hankki myös kaksi hyökkääjää Mestiksestä, kun Juhani Tamminen ja Teemu Lepaus tekivät sopimukset Ilveksen kanssa. Varsinkin Lepaus on erittäin mielenkiintoinen pelaaja ja miehellä on kaikki edellytykset lyödä tällä kaudella isosti läpi myös liigan puolella. Lepaus teki viime kaudella kovaa jälkeä SaPKo:ssa ja mies paukutti 48 ottelussa tehot 16+46 ja oli keväällä isossa roolissa, kun  savonlinnalaiset voittivat Mestiksen mestaruuden.

Embed from Getty Images

Ilves on esiintynyt harjoitusotteluissa kohtalaisesti ja päävalmentaja Karri Kivi nostaa joukkueen tasoa muihin saman lähtökohdan joukkueisiin verrattuna. Toki Ilveksen materiaali ei kestä vertailussa aivan liigan top kuusi joukkueisiin, mutta on hyvin todennäköistä, että Ilves nähdään keväällä toista kertaa peräjälkeen pudotuspeleissä. Mikäli joukkueella osuu kaikki aivan nappiin voi Ilves taistella, jopa suorasta pudotuspelipaikasta.

 

9.  Rauman Lukko

Lukon viime kausi oli suuri pettymys ja joukkue oli runkosarjassa vasta sijalla 12. Tälle kaudelle joukkueen valmennus koki muutoksen ja päävalmentajaksi hankittiin KalPassa hyvää työtä tehnyt Pekka Virta.

Joukkueen kokoonpano on kokenut muutoksia viime kaudesta. Puolustuksesta suurin menetys oli monivuotisen luottopakin Jesse Virtasen siirtyminen Ruotsiin. Hyökkäyksestä suurin menetys oli Aleksi Saarelan lähtö Pohjois-Amerikkaan, jonka lisäksi Sami Lähteenmäki siirtyi naapuriseura Ässien vahvuuteen. Muuten lähtijöitä oli yllättävänkin vähän tai ainakaan Lukko ei menettänyt sellaisia pelaajia, joita ei tämän kauden joukkueessa voisi korvata.

Embed from Getty Images

Lukko on vahvistanut puolustusta maltilla, mutta kaksi merkittävää palasta sinne kuitenkin saatiin, kun Jyri Marttinen siirtyi Ässistä Lukkoon ja ruotsalainen Johan Modin siirtyi Raumalle SHL seura Örebrosta.

Hyökkäykseen Lukko sai päävalmentaja Pekka Virran mukana KalPasta Arttu Ilomäen ja Janne Keräsen. Varsinkin Keräsen saaminen takaisin Raumalla on joukkueen rakentamisen kannalta iso juttu. Keränen on viime vuosina ollut takuuvarma lähes 20 maalin mies ja viime kaudella mies teki runkosarjassa peräti 24 maalia ollen maalipörssissä jaetulla kolmannella sijalla. KHL:stä Lukko hankki Damien Fleuryn, jonka viime kausi oli pisteiden valossa vaikea. Mies kuitenkin osoitti 2014-2015 kaudella Sportissa, että pystyy tekemään maaleja myös liigassa. Sentteri osastoa vahvistettiin ruotsalaisella Joakim Hilldingillä, joka on hyvä kahden suunnan hyökkääjä. Lisäksi joukkueeseen liittyi pätkä sopimuksella kokenut Eero Somervuori.

Embed from Getty Images

Kauden alla pelatut harjoitusottelut sujuivat Lukolta vaihtelevasti, joten joukkueen pelaamista on vielä vaikea ennakoida. Joukkueen materiaalin kärki on terävä, mutta muuten äärimmäisen kapea. Lukko taistelee kyllä pudotuspelipaikoista, mutta vaikea nähdä joukkueen yltävän ainakaan kuuden parhaan joukkoon.

 

8.  Lahden Pelicans

Petri Matikaisen ja Pasi Nurmisen toinen kausi Pelicansin peräsimessä sujui hyvin ja joukkue nappasi viime kaudella suoran pudotuspelipaikan ollen runkosarjassa kuudes. Puolivälierissä joukkue tippui KalPalle, mutta kokonaisuudessa Pelicansin viime kautta voi pitää onnistuneena.

Pelicansin viime kauden joukkue on pysynyt varsin hyvin koossa. Puolustuksesta joukkue menetti Ben Bloodin (Ässät) ja Markus Pöyhönen (Medvescak). Lisäksi Valtteri Parikka siirtyi KalPaan ja Pasi Puistola lopetti uransa. Joukkueen suurimmat menetykset koskivat hyökkäysosastoa. Hyökkäyksestä  joukkue menetti kaksi tärkeää pelaajaa, kun loistavasti viime kaudella pelanneet Vili Sopanen ja Juhani Tyrväinen vaihtoivat maisemaa. Tyrväinen siirtyi HIFK:n riveihin ja Sopanen etsii tällä hetkellä pelipaikkaa ulkomailta. Lisäksi kaksi edellistä kautta Pelicansissa hyvin pelannut ja joukkueen kapteenina toiminut Antti Erkinjuntti siirtyi Sveitsiin ja kesken viime kauden tullut Justin Hogman jatkaa uraansa ECHL:ssä, joten hyökkäyspään menetykset olivat joukkueessa varsin mittavat.

Embed from Getty Images

Pelicansin hankinnat ovat  kesän aikana olleet varsin maltillisia, joten voikin olla, että joukkue vahvistuu vielä alkukauden aikana lisää. Puolustukseen joukkue hankki kanadalaisen Jordan Rowleyn, jonka lisäksi Mestiksessä viime kaudella hyvin pisteitä tehnyt Casimir Jurgens saapui Savonlinnasta Lahteen.

Hyökkäykseen joukkue hankki kaksi Mustosta, kun Aleksi Mustonen siirtyi Ilveksestä Pelicansiin ja Joel Mustonen palasi takaisin Lahteen kahden SHL:ssä vietetyn kauden jälkeen. AHL:stä joukkue sai hankittua slovenialaisen Borna Rendulicin, jolta odotetaankin tämän kauden joukkueessa tehoja. Lisäksi Pelicansin joukkueessa nähdään tällä kaudella poikkeuksellisesti venäläisväriä, kun Vadim Pereskokov teki joukkueen kanssa try out-sopimuksen.

Embed from Getty Images

Pelicans on osoittanut hyvää tekemistä kauden alla pelatuissa harjoitusotteluissa. Vaikka materiaali ei häikäise niin valmennuskaksikko Matikainen-Nurminen saa varmasti raavittua joukkueesta kaiken irti, joten pudotuspelipaikka ja sijoitus kahdeksan joukossa on joukkueelle täysin realismia.

 

7. Porin Ässät

Ässien viime kausi oli vahvasti plusmerkkinen ja joukkue ylsi aina pudotuspeleihin asti ollen runkosarjassa hienosti seitsemäs. Toki joukkueen matka päättyi heti avauskierroksella Ilvestä vastaan, mutta kokonaisuudessa joukkueen esitys oli hyvä. Päävalmentaja Jyrki Aho pääsee aloittamaan nyt toisen kautensa joukkueen peräsimessä ja mies on tunnettu siitä, että hän saa revittyä rajallisesta materiaalista aivan kaikki irti.

Embed from Getty Images

Ässien joukkue on muuttunut paljon viime kaudesta ja erityisesti joukkueen hyökkäysosasta koki isoja menetyksiä. Puolustuksesta joukkue menetti kokeneen Jyri Marttisen sekä Valtteri Viljasen, mutta muuten pakisto pysyi hyvin kasassa. Hyökkäyksestä lähti paljon nuorta voimaa, kun Jarno Kärki ja Niko Ojamäki siirtyivät molemmat Tapparaan. Molemmat pelaajat olivat tärkeitä kärkijätkiä viime kauden joukkueessa, joten miesten lähtö varmasti kirpaisee patapaitoja. Lisäksi hyökkäyksestä lähti kokenut Juha Kiilholma sekä viime kaudeksi hankittu Charles Bertrand. Bertrand toki floppasi viime kaudella pahasti, joten miehen lähtöä ei voi pitää hirveän suurena menetyksenä.

Ässät on monen muun SM-liiga joukkueen tavoin ollut hankinnoissaan maltillinen. Puolustusta vahvistettiin Ben Bloodilla sekä TUTO:sta saapuvalla Kristian Tuohilammella. Hyökkäykseen saapui Jypissä viime kaudet pelannut Mikko Salmio sekä Sportissa kiekkoillut ja voimahyökkääjänä paremmin tunnettu Matti Lamberg. Lisäksi joukkue sai kaivatun paluumuuttajan, kun Sami Lähteenmäki palaa Poriin kahden Raumalla vietetyn kauden jälkeen. Ulkomaalaisosastoa täydennettin Philip McRaella, joka pelasi SM-liigassa kaudella 2013-2014. Viime kaudella hyökkääjä pelasi AHL:ssä,  jossa syntyi tehot 8+11. Kauden alla Ässät hankki vielä kanadalaishyökkääjä Antoine Laganieren, joka teki viime kaudella AHL -joukkue San Diego Gullsin paidassa 21 maalia ja 37 tehopistettä, joten miehellä on potentiaalia nousta joukkueen ykkös hyökkääjäksi tällä kaudella.

Embed from Getty Images

Kauden alla pelatut harjoitusottelut ovat sujuneet Ässiltä varsin heikosti, mutta se ei vielä kerro koko totuutta joukkueesta. Jyrki Aho sai viime kaudella joukkueen hyvään lentoon ja samaa voidaan odottaa myös tällä kaudella. Ässät tuskin nousee suoraksi pudotuspelijoukkueeksi eli kuuden joukkoon, mutta on vahvoilla taistelussa muista pudotuspelipaikoista.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.