Scroll Top

MM-hiihdot – Iivo Niskanen lähee hakemaan MM-kultaa päämatkaltaan

Gamblers talvilajit

Hiihdon MM-kisoissa Seefeldissä on suomalaisittain kisojen odotetuin hiihtopäivä, sillä tänään hiihdetään miesten 15 kilometrin perinteisen kilpailu väliaikalähdöllä, johon Iivo Niskanen lähtee yhtenä suurimmista voittajasuosikeista. Niskanen lähtee päivän kilpailuun puolustamaan kaksi vuotta sitten Lahden MM-kisoissa voittamaansa maailmanmestaruutta.

Tämän päivän kilpailu on Iivo Niskasen päämatka näissä’ kisoissa, joten mieheltä odotetaan todella paljon, jopa kultaa, mutta vähintään mitalia, Suomen joukkueessa hiihtävät tänään Iivo Niskasen lisäksi Ristomatti Hakola, Joni Mäki, Perttu Hyvärinen ja Anssi Pentsinen.

Embed from Getty Images

Suosikit päivän kilpailuun

Kisan suurin suosikki on Venäjän Aleksandr Bolshunov, joka voitti edellisen maailmancupin osakilpailun Italian Gognessa ja jätti toiseksi tulleen Niskasen yli 40 sekunnin päähän, joten tuo kilpailu osoitti, että venäläinen on huippukunnossa juuri kauden tärkeimmällä hetkellä.

Bolshunovin jälkeen kisan kakkosuosikki on tottakai Iivo Niskanen, joka on viime arvokisoissa ottanut lähes aina kultaa perinteisen hiihtotavan päämatkoiltaan, Mies voitti kultaa niin Lahdessa 2017 sekä olympiakultaa 2018 50 kilometriltä, joten suomalainen on osannut ajoittaa kuntonsa aina arvokisoihin. Se miten tänään käy nähdään iltapäivän kilpailussa.

Embed from Getty Images

Varsinaista kolmossuosikkia on vaikea nimetä, mutta esimerkiksi Norjan kolmikko Martin Sundby, Didrik Toenseth ja Sjur Roethe on vahvoilla taistelussa kärkipään sijoista. Myös Kazakstanin  Aleksei Poltaranin on aina varteenotettava nimi, kun hiihdetään perinteisen kilpailuja. Jännä on myös nähdä missä kunnossa on kokenut Sveitsiläinen Dario Gologna. Mies ei ole kisan suosikkeja eikä hän ole muutenkaan pärjännyt ihmeellisesti tämän talven kisoissa, mutta pitää muistaa, että Gologna otti viime vuonna olympiakultaa 15 kilometriltä, mutta silloi hiihtotyylinä oli vapaa.

Embed from Getty Images

Todella mielenkiintoinen kilpailu tulossa

Perinteisen 15 kilometrin kilpailussa hiihdetään kaksi erilaista 7,5 kilometrin lenkkiä. Mielenkiinnon kilpailuun tuo se, että toisella lenkillä aurinko porottaa lähes suoraan taivaalta ja näin ollen tekee lumesta pehmeän ja sohjoisen. Toinen 7.5 kilometrin lenkki on taas vahvasti varjon puolella, joten tämä vaikeuttaa huollon töitä merkittävästi, joten voitelulla ja suksivalinnalla on iso merkitys tämän päivän kilpailussa..

Tuomarineuvosto kokoontui aamupäivällä pohtimaan, että pitääkö ladut suolata ennen kilpailua. Päätös kuitenkin oli ettei latuja suolata, joten tämä heikentää piirun verran Niskasen voiton mahdollisuuksia, koska suolas olisi kovettanut ladun pintaa ja olisi samalla suosinut voimaominaisuuksiltaan kovia hiihtäjiä kuten Niskasta.

Embed from Getty Images

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.