MM-hiihdot – Iivo Niskanen hiihti upeasti pronssia

Gamblers talvilajit

Iivo Niskanen hiihti upeasti MM-pronssille miesten 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa. Kilpailun voittoon hiihti Norjan Martin Johnsrud Sundby ennen kisassa toiseksi sivakoinutta Venäjän Aleksander Bessmertnihiä, joka hävisi norjalaiselle 2,9 sekuntia.

Niskasen pronssin myötä aukesi samalla Suomen mitalitili käynnissä olevissa MM-kisoissa.

Kisa alkoi tasaisissa merkeissä, mutta ekassa väliaikapisteessä kilpailua johti kisan suurin ennakkosuosikki Venäjän Aleksander Bolshunov. Niskanen jäi venäläisestä noin viitisen sekuntia. Puolimatkassa kärkeen oli siirtynyt toinen venäläinen Aleksander Bessmertnih, jolla oli eroa muihin jo suhteellisen paljon. Toisena oli Norjan Didrik Tönseth.  Niskanen oli tässä vaiheessa jäänyt jo kultamitali vauhdista.

Kisan alussa kovaa vauhtia pitänyt Bolshunov hyytyi lopussa pahemman kerran ja jäi kilpailussa lopulta yhdeksänneksi  ja eroa kärkeen kertyi lähes minuutti. Myös hyvin noin kymmeneen kilometriin hiihtänyt Tönseth hivenen hyytyi ja tippui pois mitalivauhdista ollen lopulta kilpailun viides.

Parhaiten vauhtinsa jakoivat Niskanen sekä Sundby. Norjalainen nousi johtoon pari kilometriä ennen maalia ja piti johtonsa aina loppuun asti ja otti näin uransa ensimmäisen henkilökohtaisen arvokisavoittonsa. Niskanen kiristi myös hyvin vauhtia ja löi hurjalla lopullaan Tönsethin vajaalla neljällä sekunnilla sekä kilpailussa neljänneksi hiihtäneen Venäjän Andrei Larkovin 2,4 sekunnilla.

Muut suomalaiset jäivät kauas kärjestä Perttu Hyvärinen oli kisassa 19, Ristomatti Hakola 29,  Anssi Pentsinen 32 ja Joni Mäki 52.

Erikoista

Kilpailun jälkeen oli erikoista miten pettynyt Iivo Niskanen pronssimitaliin oli. Haastattelussa Niskanen oli kuin maansa myynyt ja piti silmän nähden itkuaan kurkussaan.Myös palkintojen jaossa ei havainnut mitään iloa Niskasen kasvoilla. Vaikka tavoitellaan aina voittoa niin pronssimitali on kuitenkin todella upea suoritus, kun ottaa huomioon miten pienestä kaikki on kiinni. Jos Niskanen olisi hiihtänyt huonosti ei hän todellakaan olisi ollut mitaleilla, joten pettymys kasvoilla ihmetytti varmasti montaa katsojaa