Scroll Top

Lentopallo – Tuomas Sammelvuosta Venäjän maajoukkueen uusi päävalmentaja

Suomen lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo on valittu maailman kovimpiin joukkueisiin kuuluvan Venäjän maajoukkueen päävalmentajaksi.

Venäjän liitto teki perjantaina valinnan Sammelvuon ja Pietarin Zenitin venäläisvalmentajan Aleksandr Klimkinin välillä. Serbialainen Slobodan Kovac ja italialainen Lorenzo Bernardi olivat myös vahvasti esillä uudeksi päävalmentajaksi.

Sammelvuo on valmentanut Suomen miesten maajoukkuetta vuodesta 2013 alkaen ja hän valmentaa myös Kuzbass Kemerovoa, joka on tällä kaudella menestynyt hienosti Venäjän kovassa liigassa.

– Onhan tämä ihan käsittämätön homma. Vuodesta 1993 olen ollut mukana Suomen miesten maajoukkueen toiminnassa, 26 vuotta. Siitä on tullut jo tietynlainen elämäntapa, joka nyt ainakin joksikin aikaa loppuu, Tuomas Sammelvuo kertoi onnellisena.

– Nyt on onnellinen olo. On hienoa olla yhden maailman kovimman maajoukkueen valmentajana. Olen kiitollinen niille ihmisille, jotka aikanaan valitsivat minut Suomen maajoukkueen valmentajaksi. Nyt on aika siirtyä eteenpäin uusiin tehtäviin.

– Nyt selvitellään sitten kaikki sopimusasiat ihan rauhassa. Täytyy alkaa myös selvitellä kaikkia ensi kesän maajoukkueasioita ja samalla Kemerovon kanssa pelata Venäjän liigan otteluita ja Euroopan cupia. On tässä aika paljon asioita menossa.

– Toivottavasti Suomen maajoukkueelle löytyy hyvä seuraaja minun työhöni, Sammelvuo sanoo.

Venäjän edellinen valmentaja oli Sergei Shljapnikov, joka viime syksyn MM-kisojen pettymyksen jälkeen siirrettiin Venäjällä vuonna 2020 järjestettävien MM-kisojen organisaatioon. Venäjä jäi MM-kisoissa kuudenneksi. Olympialaisissa vuonna 2016 Venäjä oli neljäs ja EM-kisoissa 2017 mestari. Se voitti myös viime kesänä Nations Leaguen (entinen maailmanliiga).

– Sammelvuon valinta on tosi positiivinen asia. Suomalaiselle lentopallo-osaamiselle on hieno tunnustus, kun suomalainen valmentaja valitaan maailman huippumaajoukkueen vetäjäksi, Lentopalloliiton puheenjohtaja Pasi Sydänlammi sanoo.

– Lentopalloliitto haluaa tukea suomalaisten menestystä maailmalla. Se on tärkeä asia meille ja se takaa osaltaan suomalaisen lentopallon kehittymisen.

– Toisaalta meidän pitää myös varmistaa, että Suomen maajoukkue saa parasta mahdollista valmennusta tänä vuonna, kun edessä ovat Kultainen liiga sekä erittäin tärkeät olympiakarsinnat elokuussa ja EM-kisat syyskuussa.

Lentopalloliitolla ja Sammelvuolla on voimassa oleva sopimus tälle ja ensi vuodelle.


– Olemme valmiit neuvottelemaan Venäjän lentopalloliiton ja Sammelvuon kanssa sopimuksen purkamisesta. Haluamme mahdollistaa Sammelvuon ison askeleen valmentajan uralla, mutta samalla haluamme varmistaa myös oman maajoukkueemme iskukyvyn.

Meidän on kannettava vastuumme myös suhteessa kaikkiin sidosryhmiimme. Suomalaisen lentopallon menestystarinassa ovat olleet vahvasti mukana niin pelaajat, fanit, yhteistyökumppanit, Olympiakomitea, urheilu- ja kulttuuriministeriö sekä monet muut. Olemme vastuussa kaikille heille ja haluamme ehdottomasti mahdollistaa urheilullisen menestyksen myös jatkossa, Sydänlammi sanoo.

43-vuotias Sammelvuo aloitti Suomen päävalmentajana vuonna 2013 mittavan pelaajauransa jälkeen. Hän on luotsannut maajoukkuetta MM-kisoissa kaksi kertaa, 2014 ja 2018 sekä EM-kisoissa kolme kertaa 2013, 2015 ja 2017. Sammelvuo nimettiin vuoden 2014 valmentajaksi ja maajoukkue vuoden joukkueeksi Suomen Urheilugaalassa. Kuzbass Kemerovoa Sammelvuo on valmentanut vuodesta 2016 alkaen.

Embed from Getty Images

Sopimuksen purkamisesta isot rahat ??

Geemedian saamien tietojen mukaan Lentopalloliitto haluaa Venäjältä Sammelvuon sopimuksen purkamisesta noin 200 000 euroa, mutta voi hyvinkin olla, että summassa joudutaan muutamia kymmeniä tuhansia joustamaan. Jokatapauksessa se on kuitenkin varmaa, että sopimuksen purkamisessa tulee liikkumaan isot ja merkittävät rahasummat.

Tiilikaisesta mahdollinen seuraa

Tuomas Sammelvuolla on vielä toki sopimus Suomen maajoukkueen kanssa, mutta Lentopalloliitto on käynyt kartoittamaan jo mahdollista seuraajaa maajoukkueelle. Listalla tällä hetkell vahvimmalla on 31 -vuotias Tommi Tiilikainen, joka on suhteellisen nuoresta iästä huolimatta jo todella kokenut lentopallovalmentaja. Tiilikainen luotsasi Kokkolan Tiikerit kolmeen SM-kultaan, jonka jälkeen ura jatkui menestyksekkäästi Saksassa, jossa hän valmensi SWD Dürenin Bundesliigassa pronssille. Tällä hetkellä Tiilikainen valmentaa Japanissa Toyoda Gosei Trefuerzaa, jonka peräsimessä hän luotsasi joukkueen Japanin liigassa hopealle sekä Japanin Cupin finaaliin.

Toki Sammelvuon mahdollinen seuraaja voi olla myös ulkomainen jos Suomen Lentopalloliitto saisi tarpeeksi kovan nimen suhteellisen edullisella ja hyvällä sopimuksella, mutta vahva usko kuitenkin on siihen ,että viime vuosien hyvät näytöt siitä, että Suomessa on tarpeeksi hyvää kotimaista lentopallovalmennusta kallistavat vaakakuppia vahvasti siihen suuntaan, että seuraaja tulee mitä todennäköisimmin olemaan suomalainen.

 

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.