Scroll Top

KHL-ennakko – Esittelyssä läntinen konferenssi

KHL -kausi on aivan ovella ja on aika käydä läpi mistä lähtökohdista kauteen lähdetään. Viime kaudella mestaruuden voitti Pietarin SKA, joka voitti finaaleissa Metallurg Magnitogorskin voitoin 4-1. Viimeisen neljän kauden aikana mestaruudet ovat menneet pelkästään Pietarin SKA:lle sekä Magnitogorskille, joten haastajilla riittää varmasti nälkää tällä kaudella. Jokerit ylsi viime kaudella niukasti pudotuspeleihin, mutta kausi päättyi heti avauskierroksella, kun Moskovan TsSKA pudotti helsinkiläiset jatkosta. Tulevalle kaudelle tulee joukkuemuutoksia, kun Medveščak Zagreb sekä Metallurg Novokuznetsk jäävät pois taloudellisten vaikeuksien takia.

Ennakkoasetelmat kauteen

Läntisen konferenssin top neljä joukkueet

 1.  SKA Pietari

Viime kauden mestari Pietarin SKA lähtee tähänkin kauteen yhtenä suurimmista mestari suosikeista. Joukkue on pysynyt hyvin koossa viime kaudesta eikä vaihtuvuutta hirveästi ole. Lähtijöistä suurin nimi on hyökkääjä Jevgeni Dadonov, joka siirtyi loistavan viime kauden jälkeen NHL -seura Florida Panthersin riveihin.

Embed from Getty Images

Hankintapolitiikassa SKA oli kesän aikana maltillinen ja joukkue hankki vain muutamia täsmä vahvistuksia eri pelipaikoille. Puolustukseen joukkue hankki ruotsalaisen David Rundbladin, joka kiekkoili viime kauden Sveitsissä. Ruotsalaispuolustaja tuo SKA:n pakistoon kiekollista taitoa, josta hyvänä esimerkkinä viime kaudella tehdyt 27 tehopistettä Zurich Lionsin riveissä. Puolustukseen hankittiin myös leveyttä alempiin pareihin, kun Vladislav Gavrikov siirtyi Pietariin Lokomotivista.

Embed from Getty Images

Hyökkäystä joukkueen ei tarvinnut hirveästi vahvistaa, koska joukkueesta löytyy sellaisia maailmantähtiä kuten Pavel Datsyuk ja Ilja Kovaltsuk. Muutamia vahvistuksia joukkue hyökkäykseen kuitenkin hankki, mutta enemmän sellaisia 2-3 ketjun pelaajia. NHL:stä joukkue nappasi Sergei Kalinin, joka kiekkoili viime kauden New Jersey Devilsin paidassa. Dynamo Moskovasta Pietariin hankittiin Maxim Karpov, joka tuo leveyttä joukkueen laituri osastolle.

Suomalaisista joukkueessa jatkavat maalivahti Mikko Koskinen sekä hyökkääjä Jarno Koskiranta.

 

2.  TsSKa Moskova

Moskovan TsSKA on ollut jo monta kautta KHL parhaita joukkueita, mutta mestaruutta se ei ole vielä onnistunut voittamaan. Viime kaudella joukkue voitti koko KHL:n runkosarjan, mutta silti joukkue tippui pudotuspeleissä jo toisella kierroksella Jaroslav Lokomotiv:lle voitoin 4-2. Joukkue tulee tällä kaudella olemaaan äärettömän kova ainakin runkosarjassa, mutta joukkueen todellinen taso mitataan vasta keväällä, kun pudotuspelit alkavat.

Maalivahtiosastoa joukkue vahvisti kesän aikana ruotsalaisella Lars Johanssonilla, joka siirtyi Moskovaan Chicagon farmijoukkueesta. Ruotsalaisvahti tulee olemaan joukkueessa selkeä kakkosvahti, koska ykkösmaalivahdin viittaa pitää itsellään Ilja Sorokin.

Puolustusta joukkue on vahvistanut kesän aikana merkittävästi.Kilpailevasta seurasta Moskovan Dynamosta TsSKA:aan tuli kanadalaispakki Mat Robinson. NHL:stä joukkue naarasi hyvän peruspakin Nikita Nesterovin, joka pelasi viime kauden Montreal Canadiensin joukkueessa. Kesän kolmas puolustaja hankinta oli kokenut KHL pakki Mikhail Pashnin, joka saapui Moskovaan Lokomotiv Jaroslavista.

Embed from Getty Images

Moskovalaisten hyökkäys on muuttunut viime kaudesta paljon. Joukkue on hankkinut kesän aikana paljon KHL:n mittapuulla olevia eliittipelaajia. Omskista joukkue hankki Anton Burdasovin, joka teki viime kaudella runkosarjassa peräti 17 maalia 35 otteluun. Ufasta joukkueeseen liittyi Kirill Kaprizov, joka teki viime kaudella todella kovaa jälkeä KHL:ssä. Mies teki 49 otteluun 42 pistettä, joista peräti 20 oli maaleja. Lisäksi joukkue sai NHL:n puolelta hyviä venäläispelaajia, kun Coloradossa viime kaudella pelannut Mikhail Grigorenko sekä Philadelphiassa kiekkoillut Roman Lyubimov liittyivät TsSKA;n miehistöön.

Embed from Getty Images

 

3.  Lokomotiv Jarovlav

Lokomotiv on ollut KHL:n varmoja pudotuspelijoukkueita kaudesta toiseen, mutta mitään suurempaa menestystä esimerkiksi finaalipaikkaa ei joukkue ole saavuttanut..Viime kausi oli tosin paras moniin vuosiin, kun joukkue eteni konferenssi finaaliin, jossa kuitenkin SKA oli parempi voitoin 4-0.

Tälle kaudella joukkue on pysynyt hyvin koossa eikä mitään mainittavia menetyksiä tai hankintoja ole tarvinnut tehdä. Maalivahtiosasto on pysynyt ennallaan viime kaudesta ja ykkösvahtina jatkaa Alexei Murygin, joka pelasi viime kaudella todella hyvin.

Embed from Getty Images

Puolustuksessa johtohahmona on kokenut ruotsalaispuolustaja Staffan Kronwall, joka aloittaa Lokomotivissa jo kuudennen KHL -kautensa. Pakistossa jatkaa myös suomessa kiekkoillut tshekkipakki Jakub Nakladal. Miehen avut eivät ole juuri kiekollisessa pelissä, mutta puolustussuuntaan mies on kuitenkin varma.

Hyökkäyksestä joukkueelta löytyy Jokereissa toissa kaudella pelannut Brandon Kozun, joka pelasi huikean viime kauden tehden 59 otteluun tehot 23+33. Hyökkäyksen tukipilareita on myös kokenut suomalaiskiekkoilija Petri Kontiola, joka tekee kaudesta toiseen 30-40 pistettä. Myös joukkueen kolmas ulkomaalaishyökkääjä Max Talbot on joukkueelle tärkeä varsinkin hyökkäyssuuntaan. Kanadalainen teki viime kaudella 36 tehopistettä ja oli joukkueen kolmanneksi paras pistemies.

Embed from Getty Images

Lokomotiv taistelee runkosarjassa tiukasti kotiedusta, mutta ennakkoon joukkue on selvästi jäljessä niin SKA Pietaria sekä Moskovan TsSKA. Kotikentällään joukkue on vaarallinen ja vaikea voitettava ja erityisesti pudotuspeleissä sen sai TsSKA viime kaudella karvaasti kokea.

 
4. Helsingin Jokerit

Jokereiden viime kausi oli hankala ja joukkue joutui käytännössä koko kauden taistelemaan pudotuspeleihin pääsystä. Lopulta joukkue ylsi pudotuspeleihin, mutta tippui heti avauskierroksella Moskovan TsSKA:lle otteluvoitoin 4-0.

Jukka Jalonen aloittaa nyt toisen kautensa Jokereiden päävalmentajana ja mieheltä odotetaan nyt huomattavasti parempaa tulosta mitä viime kaudella nähtiin. Joukkue on uusiutunut tälle kaudella jonkin verran, mutta Jalosella on käytössä parempi joukkue ainakin paperilla mitä viime kaudella.

Embed from Getty Images

Maalivahti osastolle hommattiin kokenut NHL ja KHL maalivahti Karri Rämö. Puolustukseen palasi Jokereiden oma kasvatti Sami Lepistö. Lepistö onkin isossa roolissa tämän kauden joukkueessa ja mieheltä odotetaan varsinkin vahvaa kiekollista peliä. Lisäksi puolustukseen hommattiin Moskovan Spartakin paidassa kiekkoillut Matt Gilroy, joka teki viime kaudella puolustajalle kovat tehot 7+31. Puolustusta täydennettiin vielä jenkkipakki Mike Lundilla, joten leveyttä joukkueen pakistosta ainakin löytyy. 

Embed from Getty Images

Joukkueen hyökkäys pysyi hyvin koossa viime kaudesta ja sitä on kevään ja kesän aikana vahvistettu maltillisesti hyvillä täsmä hankinnoilla. Yksi iso palanen ensi kauden joukkueessa on SM-liigan kaksi kertainen maalikuningas Olli Palola, joka siirtyi Jokereihin SHL -seura Växjö Lakersistä. Palola paukutti viime kaudella SHL:ssä yli 20 maalia ja 48 tehopistettä, joten samoja maali määriä odotetaan myös tulevalta KHL-kaudelta. Yksi mielenkiintoisimmista hankinnoista tulevalle kaudelle on nuori Eeli Tolvanen, joka onkin osoittanut hyviä otteita kesän harjoitusotteluissa. Tolvanen on synnynnäinen maalintekijä ja nuorukainen paukutti viime kaudella USHL:ssä peräti. 30 maalia. Jokerit hankki myös toisen nuoren suomalaisen, kun Henri Ikonen saapui viiden Pohjois-Amerikassa vietetyn kauden jälkeen takaisin Suomeen ja Helsinkiin. Joukkueeseen hankittiin myös lisää tanskalaisväriä, kun Nicklas Jensen teki seuran kanssa sopimuksen. Jensen pelasi viime kaudella New York Rangersin paidassa seitsemän NHL -ottelua, mutta pääasiassa kausi kului AHL:n puolella. Siellä mies mätti kovat tehot, kun 70 peliin syntyi 55 tehopistettä, joista peräti 32 oli maaleja.

Embed from Getty Images

Jokerit lähtee kauteen paremmasta tilanteesta kuin viime kaudella ja joukkueesta löytyy nyt leveyttä sekä puolustuksesta että hyökkäyksestä. Mikäli joukkue saa pelinsä kulkemaan heti alusta lähtien voi joukkue olla, jopa kolme joukossa runkosarjassa ja haastaa isompiaan pitkän kauden aikana.
Tässä oli esittelyssä Läntisen konferenssin top neljä joukkueet. Muita potentiaalisia haastajia neljään joukkoon ovat Dynamo Moskova sekä Torpedo Nizni Novgorod. Lännessä viime vuosina totuttu, että samat joukkueet hallitsevat kärkisijoja eikä tuohon ole tänäkään vuonna ainakaan ennakkoon luvassa muutosta.

 

Läntisen konferenssin suomalaispelaajat

Jarno Koskiranta SKA Pietari

Mikko Koskinen SKA Pietari

Petri Kontiola Lokomotiv Jaroslav

Jaakko Rissanen Vityaz Podolsk

Jesse Mankinen Vityaz Podolsk

Juuso Hietanen Dynamo Moskova

Tommi Taimi Slovan Bratislava

Teemu Ramstedt Slovan Bratislava

Ville Lajunen Spartak Moskova

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.