Aikaisemmassa KHL ennakossa käytiin läpi läntisen konferenssin top neljä joukkueet ja nyt aika käydä idän vastaava lista läpi. Viime vuonna idän konferenssin voitti kestomenestyjä Metallurg Magnitogorsk ennen Avangard Omskia ja Ak Bars Kazania. Ennakkoon lähtökohdat on hyvin pitkälle viime kauden kaltaiset, mutta mielenkiintoista on myös seurata miten viime kaudella kaikki yllättänyt kiinalainen Kunlun Red Star tällä kaudella pärjää.
Ennakkoasetelmat kauteen
Itäisen konferenssin top neljä joukkueet
1. Metallurg Magnitogorsk
KHL:n kestomenestyjä Magnitogorsk pelasi viime kaudella KHL:n finaaleissa, mutta hävisi niissä SKA Pietarille. Joukkue on voittanut viimeisen neljän kauden aikana kaksi KHL-mestaruutta ja joukkue lähtee tähänkin kauteen yhtenä suurimmista mestarisuosikeista. Joukkue voi yskiä välillä runkosarjan otteluissa, mutta kevään ratkaisupelit, kun lähestyvät on joukkue viritetty aina huippuiskuun ja taisteluun KHL:n voitosta
Joukkueen puolustus on muuttunut jonkin verran viime kaudesta. Suurin muutos on siinä, että joukkueen monivuotinen tähtipakki Chris Lee ei jatka joukkueen riveissä vaan lähtee hakemaan paikkaa NHL:stä. Leen poissaolo voikin näkyä ainakin joukkueen ylivoimapelissä, koska mies teki niin valtavia tehoja puolustajan tontilta, että hänen paikkaaminen tulevan kauden joukkueessa on hankalaa. Joukkueeseen on hankittu uusia puolustajia maltilla. Uutta kiekollista taitoa puolustukseen tuo kokenut Denis Denisov, joka siirtyy joukkueeseen TsSKA Moskovasta. Denisov on varma reilun 20 pisteen puolustaja. Denisovin ohella pakistoon hankittiin myös toinen kiekollinen puolustaja, kun Tshekin liigasta saapuu jenkkipakki Nicholas Schaus, joka takoi Pardubice:ssa 48 otteluun tehot 7+29. Kesän kolmas puolustaja hankinta oli Dmitri Shulenin naaraaminen joukkueeseen Torpedosta. Shulenin on puolustava puolustaja, joka tuo kaivattua leveyttä Magnitogorskin pakistoon.
Magnitogorskin hyökkäys on pysynyt hyvin kasassa ja joukkue sai pidettyä tähtipelaajansa myös tämän kauden ryhmässä. Isointa ruutua joukkueen hyökkäyspelissä kantaa kaksikko Sergei Mozjakin-Jan Kovar. Mozjakin pelasi viime kaudella aivan älyttömän runkosarjan tehden 60 pelissä 85 tehopistettä ja rikkoen samalla KHL:n yhden kauden maaliennätyksen laukomalla 48 maalia. Yhtään huonommaksi ei jäänyt tshekkihyökkääjä Kovar, joka oli 63 tehopisteellä KHL:n pistepörssin seitsemäs.
Uutena hyökkääjänä tämän kauden joukkueessa on kanadalainen Matt Ellison, joka saapuu Magnitogorskiin Dinamo Minskistä. Ellison on KHL:n laatuhyökkääjiä ja mies on tehnyt kolmen viime kauden aikana kovia lukemia Miskin joukkueessa. Viime kaudella mies teki 49 pistettä, joten hän pystyy tarjoamaan hyvää tulitukea joukkueen muille hyökkääjille. Joukkueessa on myös suomalaisväriä, kun Oskar Osala aloittaa Magnitogorskissa jo neljännen täyden kautensa. Mies saapui kesken kauden 2013-2014 ja on siitä lähtien kuulunut joukkueen vakiokokoonpanoon. Osala ei ole mikään varsinainen pistenikkari vaan enemmän voimahyökkääjä, mutta viime kaudella mies pelasi pisteiden valossa uransa parhaan kauden tehden runkosarjassa peräti 14 maalia.
2. Ak Bars Kazan
Kazan kuuluu KHL:n isoihin seuroihin, joka on myös niittänyt menestystä. Seura on voittanut Gagarin Cupin kahdesti vuosina 2009 ja 2010, jonka lisäksi joukkue oli finaaleissa keväällä 2015. Viime kausi oli joukkueelle myös menestys ja se pelasi aina konferenssi finaaleissa, joissa se kuitenkin taipui kovalla Magnitogorskille.
Joukkue lähtee tähän kauteen kovin odotuksin ja sen maalivahti sekä puolustus osasto on pysynyt hyvin kasassa viime kaudesta. Ykkösmaalivahtina jatkaa Emil Garipov, jonka rinnalle hankittiin Vladislav Podyapolsky Metallurg Novokuznetskista. Puolustus on käytännössä kokonaan sama kuin viime kaudella, mutta yksi iso palanen sinne kuitenkin hankittiin. NHL:ssä lähes 1000 ottelua pelannut Andrei Markov liittyi joukkueen vahvuuteen. Markov tuo joukkueeseen kokemuksen lisäksi todella paljon kiekollista taitoa, josta kertoo myös miehen teholukemat NHL:n puolella. Markov teki viime kaudella Montreal Canadiensin paidassa 36 pistettä ja on parhaalla NHL -kaudella tehnyt peräti yli 60 tehopistettä, joten kovan luokan puolustajasta puhutaan. Joukkueen takalinjoilta löytyy myös suomalaisosaamista, kun Atte Ohtamaa aloittaa toisen kautensa Kazanin pakistossa. Puolustus tulee olemaan joukkueen yksi vahvuuksista, koska viime kaudella se päästi itäisen konferenssin joukkueista toiseksi vähiten maaleja.
Hyökkäyspäässä joukkueen tehot jakautuvat muita kärkijoukkueita laajemmalle eikä yhtä tai kahta selkeää pistemiestä joukkueessa ole. Joukkueen yksi tärkeimmistä pelaajista on Rauman Lukossa kaudella 2012-2013 kiekkoillut Justin Azevedo, joka tehnyt KHL:ssä hyvää tulosta kaudesta toiseen. Tehoja odotetaan myös tshekkihyökkääjä Jiri Sekacilta sekä esimerkiksi Anton Glinkiniltä, joka pelasi viime kaudella todella pirteästi. Uusina miehinä joukkueeseen liittyivät yli 200 NHL ottelun ruotsalaishyökkääjä Anton Lander sekä venäläishyökkääjä Stanislav Galiev. Molemmat pelaajat pelasivat viime kaudella AHL:ssä ja tekivät siellä kiitettävästi myös tulosta. Ruotsalainen Lander oli kaksikosta viime kaudella kuitenkin selvästi kovempi tehojen valossa ja mies pelasi yli piste per peli tahdille tehden 42 ottelussa 55 pistettä, joista peräti 25 oli maaleja.
Mikäli Kazan pystyy jatkamaan viime vuotisella tyylillään ja pelaamaan voittavaa jääkiekkoa on joukkue runkosarjan jälkeen korkealla. Jokatapauksessa kotietu on joukkueelle minimi tavoite tämän kauden runkosarjassa ja varsinkin hyvän puolustuspelin ansiosta joukkue on äärimmäisen vaikea voitettava varsinkin kotikentällään.
3. Avangard Omsk
Avangard Omsk on ollut kahdella viime kaudella todella kova joukkue runkosarjassa, mutta joukkueen meno pudotuspeleissä on aina tyssännyt toisella kierrokselle. Viime kaudella joukkueen pudotti jatkosta Ak Bars Kazan. Joukkue lähtee tähänkin kauteen yhtenä itäisen konferenssin suosikeista ja ainakin harjoituspelien perusteella joukkueen peli on sujunut.
Puolustus on pysynyt käytännössä kokonaan samana mitä viime kaudella eikä mitään merkittäviä hankintoja ole pakistoon tehty. Toisaalta puolustusta ei ole tarvettakaan muuttaa, koska joukkue päästi runkosarjassa idän joukkueista toiseksi vähiten maaleja yhdessä Kazanin kanssa. Pakiston johtohahmona toimii joukkueen kapteeni Yevgeni Medvedev, joka on ehkä tärkein yksittäinen palanen joukkueen puolustuksessa. Kiekollinen vastuu puolustuksessa jakautuu tasaisesti eikä yhtä selkeää pisteitä tekevää puolustajaa joukkueessa ole. Ruotsalainen Erik Gustafsson on yksi kiekollisen roolin kantajista ja mies teki viime kaudella 19 pistettä runkosarjassa.
Omsk kärsi viime kaudella ajoittain maalinteko-ongelmista ja tälle kaudelle onkin hankittu uutta verta joukkueen hyökkäykseen. Ruotslaisosaamista hankittiin reilusti joukkueen hyökkäykseen, kun peräti kolme uutta ruotsalaispelaajaa saapui Omskin vahvuuteen. HK Sochista Omskiin tuli Andre Petersson, joka on viime kausien aikana tehnyt hyvää jälkeä KHL jäillä. Viime kaudella mies teki 39 ottelussa tehot 14+15. SHL:stä Omsk hankki kaksi kovaa pistenikkaria, kun Växjön Dennis Everberg sekä Frölundan Johan Sundström aloittavat ensimmäisen kautensa Omskin joukkueessa. Varsinkin Sundström teki viime kaudella hyvää jälkeä SHL:ssä ja pelasi lähes piste per peli tahdilla, kun 45 otteluun syntyi tehot 12+26. Everberg on taas enemmän maalintekijä tyyppi ja viime kaudella syntyi SHK.ssä komeat 18 runkosarjamaalia. Lisäksi kärkiketjuihin hankittiin lisää osaamista, kun Dmitri Kugryshev saapui Omskiin Moskovan TsSKA¨:sta. 27-vuotias peluri on tehnyt viime vuosina hyvä tulosta KHL:ssä vaikka viime kausi olikin pisteiden valossa vähän heikompi. Joukkue hankki hyökkäykseen myös kaivattua leveyttä, kun kokenut KHL peluri Andrei Stas ja Kirill Semyonov liittyivät uusina pelaajina Omskin joukkueeseen. Varsinkin Stas tuo joukkueeseen kaivattua kokemusta vaikka miehellä onkin vastaa ikää 28 vuotta niin hän aloittaa jo 10 kautensa KHL:ssä.
Tässä oli Omskin joukkue lyhyesti esiteltynä. Joukkue taistelee lähtökohtaisesti idän kaaviossa neljän parhaan joukkoon pääsystä, mutta viime vuodet ovat osoittaneet, että joukkue voi voittaa vaikka koko konferenssin jos pelaaminen lähtee sujumaan heti kauden alusta lähtien. Vaikka runkosarja onkin tärkeä niin Omskin kohdalle tärkeimmät pelit ovat vasta keväällä, koska kahtena viime kautena hyvä runkosarja menestys ei ole näkynyt menestyksenä pudotuspeleissä.
4. Salavat Julajev Ufa
Ufa on KHL:n varmoja pudotuspelijoukkueita, mutta menestys muuten on viime vuosina karttanut joukkuetta. Joukkue voitti KHL:n mestaruuden keväällä 2011, mutta tämän jälkeen mitään mainittavaa menestystä ei ole tullut. Viime kaudella joukkue oli konferenssin kuudes, mutta pudotuspeleissä taival päättyi heti avauskierroksella. Tälle kaudella joukkue uusi valmennusta ja nyt päävalmentajana nähdään kokenut Erkka Westerlund. Apuvalmetajiksi Westerlund otti Suomesta kokeneen Hannu Virran sekä Pelicansissa viimeksi valmentaneen Tomi Lämsän.
Ufa hankki heikomman viime kauden jälkeen uuden ykkösmaalivahdin, kun Dinamo Minskistä saapui kanadalainen Ben Scrivens. Mies pelasi kohtuu hyvän viime kauden Minskissä ja hän voikin olla joukkueelle se kaivattu voittava ykkösmaalivahti.
Puolustus on pysynyt pääosin koossa viime kaudesta, mutta muutamia täsmä hankintoja on kuitenkin Ufaan saapunut.. Moskovan TsSKA:sta saapui kokenut Grigori Panin, joka on hyvä puolustava puolustaja. Mies ei tee myöskään juuri virheitä omassa päädyssä, josta kertoo myös komea +/- lukema viime kaudelta + 20. Torpedosta joukkue naarasi Maxim Osipovin, joka tuo pakistoon kaivattua leveyttä. Kesän kolmas puolustaja hankinta oli tanskalainen Philip Larsen, joka on Westerlundille tuttu Jokereista kaudelta 2015-2016. Viime kauden mies pelasi Vancouver Canucksin joukkueessa, mutta ei pystynyt lyömään itseään läpi NHL:n puolella. Larsen on hyvä ja monipuolinen puolustaja, joka omaa hyvät kiekolliset taidot, josta kertoo Jokereissa tehdyt komeat 36 tehopistettä toissa kaudella.
Ufan hyökkäystä on vahvistettu tälle kaudella, mutta viime kauden tärkeät palaset ovat pysyneet joukkueessa. Joukkueen tärkein yksittäinen hyökkääjä on ruotsalainen Linus Omark. Mies on tehnyt kahden viime kauden aikana Ufalle yli 110 pistettä. Viime kaudella Omark pelasi yli piste per peli tahtia tehden 55 peliin tehot 14+42. Myös suomalainen voimahyökkääjä Teemu Hartikainen on joukkueelle tärkeä ja mies pelasi viime kaudella pisteiden valossa yhden uran parhaista kausista ja teki runkosarjassa joukkueelle peräti 19 maalia.
Uusina pelaajina joukkueeseen tulivat kokenut Denis Kokarev Moskovan Dynamosta sekä Dominik Kubalik Tshekin liigan HC Plzenistä. Kokarev on takuuvarma noin 25 pisteen pelaaja, mutta pisteitä tärkeämpää on se, että mies on monipuolinen kahden suunnan hyökkääjä. Kokarev on kahden viime kauden aikana kerännyt kovia +/- lukemia, joten miehen ollessa kentällä ei ainakaan omassa päässä vuoda. Kubalik puolestaan on kahden viime kauden aikana takonut hurjaa tulosta Tshekin liigassa ja mies on puhdasverinen maalintekijä. Jotain miehen taidoista kertoo, että hän on kahtena viime kautena voittanut Tshekin liigan maalipörssin. Viime kaudella mies paukutti komeat 29 maalia ja toissa kaudella syntyi 25 kaappia. Ufaan hankittiin lisää myös suomalaisväriä, kun Joonas Kemppainen siirtyi joukkueeseen Sibir Novosibirskistä. Kemppaisen kaksi viime kautta ovat olleet hankalia vaikka mies tekikin viime kaudella 23 tehopistettä. Miehessä on potentiaalia paljon parempaa mikäli se saadaan vaan ulosmitattua tämän kauden aikana.
Tässä oli Ufan tämän kauden joukkue lyhyesti esiteltynä. Erkka Westerlundin tulo päävalmentajaksi piristää varmasti joukkuetta ja koko seuraa. Onkin hyvin todennäköistä, että Ufa pelaa tällä kaudella paremmin joukkueena ja parantaa samalla viime kauden runkosarjan kuudetta sijaansa.
Tämä oli ennakko KHL:n itäisen konferenssin top neljä joukkueista. Muita potentiaalisia neljän joukkoon yrittäjiä ovat Traktor Tseljabinsk sekä hyvän runkosarjan viime kaudella pelannut Barys Astana. Mielenkiintoista on myös seurata mihin Kunlun Red Star yltää, kun joukkueen peräsimessä on tällä kaudella kokenut ja KHL:ssä mainetta niittänyt Mike Keenan.
Itäisen konferenssin suomalaispelaajat
Joonas Järvinen Kunlun Red Star
Tomi Karhunen Kunlun Red Star
Matias Myttynen Kunlun Red Star
Juha Metsola Amur Khabarovsk
Teemu Hartikainen Salavat Yulaev Ufa
Joonas Kemppainen Salavat Yulaev Ufa
Atte Ohtamaa Ak Bars Kazan
Veli-Matti Savinainen Yugra Khanty-Mansiysk
Oskar Osala Metallurg Magnitogorsk