Scroll Top

SM-liigaennakko – Tasoittaako KalPa ottelusarjan vai karkaako Tappara jo voiton päähän välieristä ??

Tänään jatkuu taas SM-liigan pudotuspelit neljällä puolivälieräottelulla. Kaikki otteluparit ovat tilanteessa 2-1 lukuun ottamatta TPS:n ja SaiPan välistä sarjaa, jota turkulaiset johtavat otteluvoitoin 3-0. Tänään HIFK koittaa tasoittaa kotikentällään ottelusarjaa JYPiä vastaan. Samoin myös Ässät yrittäää laittaa sarjan tasoihin kotona Isomäen jäähallissa runkosarjan voittaja Kärppiä vastaan. SaiPalla on tänään kotikaukalossa pakkovoiton paikka TPS vastaan, koska tapiolla joukkueen kausi päättyy ja joukkueella alkaa kesäloma. Geen ennakossa käsitellään päivän neljäs puolivälieräottelu, joka pelataan Kuopiossa KalPan ja Tapparan välillä.

Viime kauden finalistien tämänvuotinen puolivälieräsarja on ollut todella tasainen ja KalPalla oli edellisessä ottelussa hyvät mahdollisuudet voittoon, kun joukkue johti kamppailua vielä puolitoista minuuttia ennen loppua, mutta Tappara nousi vielä tasoihin ja lopulta jatkoajalla voittoon Sebastian Revon maalilla. Itse asiassa kuopiolaiset ovat pelanneet sarjan molemmat vierasottelut todella hyvin, mutta hävinneet silti molemmat kamppailut. Kuopiossa taas Tappara johti ottelu pitkään, mutta sortui kolmannessa erässä tyhmiin jäähyihin kuten Henrik Haapalan 5+20 minuuttiseen ja Kalpa teki erän aikana kolme maalia yhden alivoimalla ja kaksi viimeistä ylivoimalla, jolla joukkue otti lopulta voiton.

 

Ennakkoasetelmat

KalPa

 

KalPa tulee varmasti tämän iltaiseen otteluun todella terävästi vahvan liikkeen ja kovan karvauspelin kautta, jolla se yritää heti avauserässä horjuttaa Tapparaa. Lisäksi joukkueella on vahva itseluottamus Niiralan Montussa pelaamisesta, koska seitsemästä edellisestä kotipelistään KalPa on voittanut kuusi ja hävinnyt vain yhden ja senkin vasta jatkoajan jälkeen.

Pudotuspeliottelut ovat olleet yllättävän maalirikkaita verrattuna minkälaisia KalPan pelit olivat runkosarjassa. Yhdessäkään ottelussa ei ole tullut alle viittä maalia ja kahdessa pelissä on tullut, jopa seitsemän maalia, mutta tämän kaltaiset ottelut eivät välttämättä ole KalPan pelityyliselle joukkueelle pelkästään hyvä asia. Runkosarjassa joukkue laski omiin ottelua kohden 2.2 maalia ja nyt pudotuspeleissä joukkue on laskenut 3.3 maalia eli yli yhden maalin per ottelu enemmän. Tehdyissä maaleissa KalPa on onnistunut pudotuspeleissä paremmin kuin runkosarjassa, koska runkosarjassa joukkue teki 2.4 maalia per ottelu ja pudotuspeleissä joukkue on tehnyt 3 maalia ottelua kohden. Toki otanta pudotuspeleissä on pieni, mutta kyllä se, jotain osviittaa joukkueen pelaamisesta antaa. Mikäli KalPa haluaa edetä  ottelusarjasta jatkoon on puolustuspelaamisen parannuttava, koska jos KalPa päästä edelleen jokaisessa ottelussa vähintään sen kolme maalia omiin on otteluita todella vaikea voittaa varsinkin, kun ottaa huomioon, että KalPan hyökkäysmateriaali ei ole kovinkaan laaja, että se pystyisi ottelusta toiseen tekemään neljää maalia Tapparan verkkoon.

Kuva: KalPa

Sikäli joukkueen hyökkäys on hyvällä mallilla, koska se on onnistunut pudotuspeleissä laajalla rintamalla eikä ole pelkästään yhden tai kahden pelaajan varassa. Parhaiten tehoja ovat tehneet Kai Kantola sekä Balazs Sebok, jotka molemmat ovat tehneet kolmessa ottelussa neljä tehopistettä. Kantola on tehnyt tehot 3+1 ja Sebok puolestaan 0+4. Lisäksi , kun kaksikko pelaa samassa ketjussa on se vaarallinen tutkapari Tapparalle, koska Sebok toimii pelintekijänä ja Kantola puolestaan laittaa kiekko reppuun kovalla prosentilla.

 

Tappara

 

Pudotuspelien alut eli puolivälierät ovat olleet Tapparalle parina viime kautena vaikeita. Viime kaudella joukkue oli lähellä pudota Ilvestä vastaan, mutta eteni sarjasta kuitenkin voitoin 4-3 jatkoon ja lopulta aina mestaruteen asti. Nyt tilanne on huomattavasti parempi joukkueen johtaessa ottelusarjaa 2-1, mutta millään helpolla eivät voitot ole tulleet. Edellisellä Kuopion vierailulla joukkue menetti kahden maalin johdon päätöserän jäähyilyyn, mutta vastapainoksi joukkue nousi todella hienosti Hakametsässä maalin tappioasemasta ensiksi tasoihin ilman maalivahtia ja lopulta voittoon jatkoajalla, jonka ansiosta joukkue johtaa nyt sarjaa voitoin 2-1.  Vaikka Tappara hävisi edellisen ottelun Kuopiossa on Niiralan Monttu muuten tällä kaudella sopinut joukkueelle hyvin, koska runkosarjassa joukkue voitti molemmat vierasottelut KalPaa vastaan.

Tapparalla on hyvä tilanne lähteä illan otteluun, koska joukkue pääse kamppailuun parhaalla mahdollisella kokoonpanolla. Puolustus on joukkueella todella kova ja ehkä, jopa sarjan paras ainakin paperilla, kun miettii, että joukkueella on kolmosparissa sellaisia pelaajia kuten Aleksi Elorinne ja Otso Rantakari. Kaksikosta Rantakari teki edellisessä ottelussa kaksi tärkeää maalia 2-2 ja 3-3 tasoitusmaalit. Muutenkin Tapparan puolustuksesta löytyy paljon kiekollista taitoa Rantakarin, Kemiläisen ja erityisesti runkosarjassa onnistuneen Mikko Lehtosen muodossa. Puolustus on muutenkin yksi joukkueen suurista vahvuuksista, koska runkosarjassa joukkue päästi vain 2,1 maalia omiin, joten pudotuspeleissä tuo tilasto on vähän noussut.

Vaikka runkosarjassa joukkue teki vasta viidenneksi eniten maaleja (165) 2,75 maalia per ottelua niin joukkueen hyökkäyskalusto on todella vahva vertaa sitä mihin muuhun joukkueeseen tahansa. Lisäksi Tappara vahvisti vielä hyökkäys runkosarjan lopussa kahdella kovalla hankinnalla, kun Henrik Haapala saapui takaisin Tapparaan NHL:stä ja lisäksi joukkueeseen tuli myös Markus Nenonen, joka teki Sportissa 17 runkosarjamaalia, mutta Tapparan kivenkovassa hyökkäskalustossa on vaikea mahtua kahteen kärkiketjuun ja viime pelissä mies pelasi nelosketjun laidalla, joka oli samalla vasta miehen ensimmäinen pudotuspeli tänä keväänä. Mies aloittaa tänään myös nelosketjussa, joten tuolla pelipaikalla ja noilla peliminuuteilla on varmasti vaikea tehdä tehoja. Tosin viime pelissä mies pelasi nelosketjussa kuitenkin 12 minuuttia, joka on kohtalaisen hyvin nelosketjun pelaajalle.

Tapparan hyökkäysmateriaali on sekä laaja, että leveä ja tehnyt kolmessa ottelussa tasaisesti pisteitä. Runkosarjassa tehojen puolesta flopannut Tomas Zaborsky on syttynyt kevään ratkaisupeleissä ja mies on tehnyt kolmessa ottelussa tehot 1+3. Samoin Matti Järvinen on päässyt hyvään vireeseen tehden kolmessa pelissä tehot 1+2. Järvisen lisäksi kolmen pisteen miehiä ovat Henrik Haapala sekä puolustaja Otso Rantakari.

Kuva: Mikko Pylkkö

 

Arvio
Ottelu on ennakkoon todella tasainen, mutta kotijoukkue KalPa lähtee niukkana suosikkina kotietunsa turvin. Kokoonpanoissa ei ole mitään ihmeellistä ja maalilla jatkavat KalPalla Niko Hovinen ja Tapparalla Dominik Hrachovina. Maalivahtipeli onkin yksi ottelun isoista asioista ennakkoon ja kumman joukkueen maalivahti pystyy pelaamaan tasaisemmin ja ottamaan ratkaisuhetkillä tärkeät kopit antaa joukkueelle ison edun voiton suhteen. Erikoistilannepelaaminen on myös isossa roolissa ja varsinkin, kun Tapparalla on paljon petrattavaa alivoiman kanssa. Prosenttien valossa KalPan sekä yli että alivoima on huomattavasti parempaa kuin Tapparalla. Gee veikkaa, että tänään tulee vähemmän maaleja mitä kolmessa aikaisemmassa ottelussa on tullut.. Gee veikkaa, että tänään nähdään toinen ottelu putkeen, jossa mennään jatkoajalle. Se on sitten eri asia kumpi ottelun jatkoajalla voittaa, mutta ristiä Gee suosittelee laittamaan veikkauslapulle.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.