Scroll Top

Finaaliennakko – Ottaako Tappara kuskin paikan finaalisarjassa ??

Jääkiekon SM-liigassa jatkuu tiivis ottelutahti ja tänään pelataan finaalisarjan viides ottelu. Eilisessä sarjan neljännessä ottelussa Tappara haki 5-2 vierasvoiton Kuopiosta ja tasoitti näin ottelusarjan voitot 2-2. Tämän illan ottelussa on sikälikin isot panokset, koska voitolla toinen joukkueista saa katkaisu paikan itselleen ja pystyy seuraavassa ottelussa ratkaisemaan Suomen mestaruuden itselleen

Ennakkoasetelmat

Tappara

Tappara aloitti finaalisarjan yskähdellen eikä joukkue pystynyt kahdessa ensimmäisessä ottelussa pelaamaan omalla tasollaan. Eilisessä neljännessä ottelussa Tappara näytti tasonsa ja joukkue pelasi tähän mennessä ehjimmän kuusikymppisen tässä finaalisarjassa Joukkueen materiaali on myös KalPaa huomattavasti leveämpi ja eilisessä ottelussa kymmenen pelaajaa pääsi tehopisteille, joten ratkaisu voimaa joukkueesta löytyy. Mielenkiintoista on myös nähdä saako Tappara kokoonpanoonsa joukkueen avainpelaajiin kuuluvan Henrik Haapalan, joka puuttui eilisestä Kuopion ottelusta. Haapalan tulo vahvistaisi joukkuetta entisestään vaikka Tappara pelasi eilen todella hyvin ilman Haapalaa.

Embed from Getty Images

Nyt, kun finaalisarjan jälkimmäisellä puoliskolla on huomattavasti tiiviimpi ottelutahti suosii se ainakin ennakkoon huomattavasti enemmän Tapparaa, koska joukkueen rosteri on kuopiolaisia huomattavasti leveämpi.  Tapparan hyökkäyspelaaminen on ottanut finaalisarjan edetessä askeleita eteenpäin ja siitä saatiin hyvä todiste eilisessä ottelussa. Vaikka joukkue teki eilisessä ottelussa viisi maalia oli sillä paikkoja tehdä, jopa kaksi tai kolme maalia enemmän. Myös Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola oli tyytyväinen, että joukkueella oli maalipaikkoja läpi koko ottelun muun muassa useita läpiajoja sekä ylivoima hyökkäyksiä. Tapola korosti, että ottelusarjan edetessä myös henkinen kantti sekä kestävyys alkavat näyttelemään koko ajan isompaa roolia.

Embed from Getty Images

Tämän illan ottelussa Tappara panostaa ottelun alkuun ja se tulee varmasti  avauserään kovalla intesiteetillä. Joukkueen vireystila ja asenne ovat varmasti tapissaan eilisen voiton ansiosta, joten joukkue hakee varmasti aikaista avausmaalia, joka voisi lamaannuttaa KalPan henkistä tilaa ja tehdä nuorehkosta joukkueesta haavoituvaisen

Tapparan ylivoimapeli on alkanut herätä finaalisarjan edetessä ja eilisessä ottelussa se alkoi näyttämään jo siltä miltä menestyvän joukkueen ylivoimapelin pitääkin näyttää. Finaaliottelut ovat kuitenkin pienten marginaalien kamppailuja, joten toimivalla ylivoimalla joukkue saa yhden ulottuvuuden lisää pelaamiseen pystyy sillä ratkaisemaan otteluita itselleen niin kuin kolmannessa ottelussa nähtiin. Etenkin Sebastian Repo on Tapparalle todella tärkeä pelaaja ylivoimalla ja tästä saatiin oiva esimerkki eilen, kun Repo teki kauniin ylivoimamaalin Kristian Kuuselan syötöstä.

 

KalPa

KalPa aloitti finaalisarjan todella loistavasti ja se voittikin kaksi ensimmäistä ottelua. Joukkue oli  kolmessa ensimmäisessä finaalisarjan ottelussa pelillisesti selvästi Tapparaa parempi, mutta eilisessä sarjan neljännessä ottelussa tuli selvä notkahdus pelaamisen tasoon. KalPa aloitti toki myös eilisenkin pelin hyvin ja sillä oli avaus minuuteilla paikkoja siirtyä ottelussa johtoon, mutta tulosta ei tullut. Tämän jälkeen joukkueen syöttöpeli rupesi tökkimään ja henkilökohtaisia virheitä alkoi tulemaan monella pelaajalle. Räikein esimerkki oli Mikael Seppälän karmea harhasyöttö, josta Tapparan Jukka Peltola teki ottelun avausmaalin ensimmäisen erän lopussa. Tämän jälkeen KalPa ei päässyt ottelussa enää tasolleen ja todella heikko toisen erän alku käytännössä ratkaisi voiton lopullisesti Tapparalle.

Embed from Getty Images

KalPa tarvitsee tämän illan ottelussa yhtenäisempää joukkuepalaamista ja helpot henkilökohtaiset virheet pitää karsia minimiin, koska muuten joukkueen on turha haaveilla voitosta kivenkovaa Tapparaa vastaan. Jännä on myös seurata mikä on kuopiolaisten henkinen tila tällä hetkellä, kun joukkue on hävinnyt kaksi ottelua putkeen ja maanantain kamppailun vielä varsin heikon esityksen jälkeen.

KalPa on sarjan parhaita kiekollisia joukkueita jja varsinkin laadukas syöttöpelaaminen on joukkueen yksi vahvuuksista. KalPan pitää palata perusasioiden äärelle ja pelata sillä tasolla mitä finaalisarjan alussa nähtiin. Kahdessa viime ottelussa joukkue ei ole pystynyt murtamaan Tapparan trappia tarpeeksi hyvin ja joukkueen peli on näyttänyt ajoittain todella hitaalta.

Embed from Getty Images

Lisäksi myös avainpelaajien pitää astua esiin mikäli joukkue mielii mestaruudesta vielä pelata. Pudotuspeleissä loistanut kaksikko Janne Keränen-Jaakko Rissanen on ollut käytännössä koko finaalisarjan varsin pimennossa. Pudotuspeleissä 5 maalia ja 11 tehopistettä tehnyt Keränen ei ole tehnyt finaaleissa vielä pistettäkään. Paljon paremmin ei ole mennyt myöskään Rissasella, joka on tehnyt vasta yhden syöttö pisteen pelaamassaan neljässä finaaliottelussa.

Embed from Getty Images

Vaikka KalPa pelasi eilen heikosti ei joukkueen tilanne mestaruuden kannalta ole todellakaan huono. Ottelusarja on ennen tämän illan kamppailua tasan ja voittamalla tänään Tampereella on joukkueella mahdollisuus ratkaista mestaruus kotiyleisön edessä torstaina Kuopiossa.

Arvio

Tappara on kahdella peräkkäisellä voitolla kääntänyt finaalisarjan momentumin vahvasti  itselleen vaikka ottelusarja onkin tasan tämän illan kamppailuun lähdettäessä. Ottelu on ennakkoon tasainen vaikka Tappara suosikkina otteluun lähteekin. Fyysinen kuorma ja henkinen tila näyttelevät suurempaa roolia mitä pidemmälle ottelusarjassa mennään. Myös materiaalin leveys on isossa roolissa sarjan edetessä. Lisäksi joukkueiden avainpelaajat voivat kääntää omilla maaleillaan yhsittäisiä otteluita.

Tämän illan ottelussa avauserä ja avausmaali näyttelevät isoa roolia. Avausmaalin tehnyt joukkue on vienyt neljästä finaalista kolme, joten sen merkitystä ei pidä väheksyä.

KalPa tarvitsisi ehdottomasti avausmaalin illan kamppailussa, jotta joukkue saisi lisäenergiaa pelaamiseen Gee veikkaa, että kokenut finaalijoukkue Tappara osaa käsitellä tällaiset tilanteet paremmin ja pystyy olemaan sitä kautta ratkaisuhetkillä terävämpi. Tappara ottaa illan ottelusta niukan voiton ja siirtyy sitä kautta finaalisarjassa otteluvoiton 3-2 johtoon.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.