Scroll Top

Jalkpallon EM-kisat- Miksi Islanti ei ollut mikään yllätys EM-kisoissa

og-default

Suomen urheilumedia vääristää ja vähättelee Islantia

Jalkapallon EM-kisojen yksi positiivisimmista joukkueista oli Islanti. Joukkue pelasi loistavasti ja ylsi aina puolivälieriin asti. Islannin joukkohysteriassa on jäänyt Wales lähes kokonaan huomioimatta EM-kisoissa. Wales on todellisuudessa ollut paljon suurempi yllätys näissä EM-kisoissa kuin Islanti. Emme kuitenkaan kerro tässä jutussa Walesin tai Islannin peliesityksistä näissä EM-kisoissa vaan pureudutaan siihen miten Suomen urheilumedia on vääristellyt ja lietsonut hysteriaa Islannin jättiyllätyksestä mikä ei todellisuudessa pidä alkuunkaan paikkansa, vaan joukkueen suoritus on seurausta hyvin tehdystä työstä, joka näkyy nyt loogisesti tuloksen muodossa.

Osassa median jutuista on, jopa naureskeltu maan pienuudelle ja puhuttu harrastelijaporukasta vaikka kyseessä on lauma piin kovia ammattilaisia.

Räikein ja törkein esimerkki nähtiin maanantaina Ylen urheiluruudussa, jossa Inka Henelius sanoi seuraavasti. Heittopussiksi povattu Islanti yllätti kaikki vahvalla eityksellään. Luulisi laadukkaana pidetyn urheilumedian ja muutenkin ison mediatalon Ylen ottavan vähän paremmin asioista selvää. Islantia ei todellakaan pidetty ennen kisoja heittopussina vaan joukkueelle osattiin odottaa jonkinlaista menestystä ja vähintään jatkopaikkaa omasta alkulohkostaan. Tässä jutussa lyödään faktoja pöytään miksi Islannin menestys ei ollut suurikaan yllätys vaan looginen jatkumo hyvin tehdylle juniori/valmennustyölle, jota on Islannissa tehty useiden vuosien ajan ja se alkaa pikkuhiljaa näkyä myös maajoukkueessa.

Embed from Getty Images

Miksi Islannin menestys ei ollut mikään jättiyllätys

Voidaan mennä ajassa, jopa seitsemän tai kahdeksan vuotta taaksepäin. Islanti karsi vuoden 2010 MM-kilpailuihin, jo silloin joukkue pystyi pelaamaan kohtuullisia tuloksia isompia ja kovempia jalkapallomaita vastaan. Islanti jäi vielä lohkonsa viimeiseksi, mutta pelasi muun muassa Norjan kanssa molemmat pelit tasan. Vielä seuraavatkin arvokisakarsinnat eli pääsystä vuoden 2012 EM-kisoihin meni vielä opetellessa ennen kuin uusi sukupolvi saatiin maajoukkueeseen. Tuo uusi sukupolvi oli saanut parempaa valmennusta ja mikä tärkeintä päässyt harjoittelemaan paremmissa olosuhteissa, kun Islantiin oli ruvennut tulemaan jalkapallohalleja ja tekonurmikenttiä.

Yksi merkittävä asia tapahtui loppuvuodesta 2011, kun Islanti palkkasi kokeneen ja meritoituneen Lars Lagerbäckin maajoukkueen päävalmentajaksi. Lagerbäck oli tehnyt hyvää työtä jo Ruotsin maajoukkueessa ja oli juuri oikea mies valmentamaan joukkuetta, jossa on rajallinen materiaali. Lagerbäck jos kuka pystyy luotsaamaan tällaista niin sanottua nimetöntä joukkuetta. Vuoden 2014 MM-kisojen karsinnat olivat Islannilta jo loistava taidonnäyte joukkueen potentiaalista. Joukkue oli karsintalohkonsa toinen ja taakse jäi esimerkiksi  Slovenia sekä toinen Pohjoismaa Norja. Myös näissä EM-kisoissa esiintynyt Albania jäi joukkueen taakse. Islanti pystyi pelaamaan lohkon voittaneen Sveitsin kanssa vieraissa, jopa 4-4 tasapelin. Moni voi miettiä onnistuisiko Huuhkajilta vastaava suoritus. Islanti selvisi siis jatkokarsintaan, jossa vastaan tuli todella kova ja useasti arvokisoissa pelannut Kroatia. Islanti pelasi avausottelun tasan nolla-nolla, mutta Kroatia voitti toisen osaottelun ja eteni näin ollen MM-kisoihin. Joka tapauksessa siemen MM tai EM-kisapaikasta oli kuitenkin jo kylvetty.

Islanti arvottiin 2016 EM-kisojen karsintoihin todella kovaan lohkoon, jossa olivat muun muassa Hollanti,Tshekki ja Turkki. Islannissa ei surkuteltu kovaa arpaonnea vaan lähdettiin rohkeasti kohti uutta haastetta. Islanti pelasi loistavat karsinnat, ja varmisti ensimmäisenä joukkueena paikan 2016 EM-kisoihin jo kaksi ottelua ennen karsinnan päättymistä. Onnistuisiko tällainen puuhastelijoilta ja heittopussimaalta. Islanti voitti karsinnoissa Hollannin sekä kotona, että vieraissa eikä laskenut maaliakaan omiin todellista huippumaata vastaan. Islanti kaatoi kotona EM-kisoissa pelanneen Tshekin sekä murskasi Turkin tylysti 3-0 lukemin. Islanti päästi lohkonsa selvästi vähiten maaleja sekä teki toiseksi eniten. Islanti pelasi viime vuonna  8 ottelua putkeen ilman tappiota, joten mistään yhden tai kahden ottelun ihme joukkueesta ei ole kysymys.

Embed from Getty Images

Mitä seuraavaksi

Lars Lagerbäckin valmennuspesti päättyi Islannin peräsimessä, mutta mies jättää hienon perinnön seuraajalleen. Islanti ei todellakaan jää yksien arvokisojen ihmeeksi. Joukkue ei välttämättä pääse 2018 MM-kisoihin koska Euroopasta on sinne niin vaikea muutenkin päästä, mutta neljän vuoden päästä Islanti varmaan pelaa jälleen EM-kisoissa. Joukkue on niin laadukas ja uusia nuoria pelaajia on varmasti vielä tulossa. 24 joukkueen EM-kisoissa Islanti voi olla ja tulee olemaan vakiovieras. Unohtakaa jo Islannin vähättely ja naureskelu sekä maan väkiluku. Jalkapallokentällä voitto ratkaistaan tasamiehisesti  11 vastaan 11 eikä väkiluvun tai pienuuden mukaan. Islanti on noussut varteenotettavaksi jalkapallomaaksi eikä vähättelyyn ole aihetta, sen tulevat Huuhkajat myös huomaamaan tulevissa MM-karsinnoissa, kun joukkueet kohtaavat kahdesti toisensa.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.