Scroll Top

Jatkaako Ruotsi puolivälieriin ja miten käy Englannin jatkopaikan, lue ennakko päivän otteluista

Jalkapallon mm 2018

Jalkapallon MM-kisoissa pelataan tänään viimeiset neljännesvälieräottelut. Alkuillasta Ruotsi ja Sveitsi kamppailevat keskenään puolivälieräpaikasta ja ilta huipentuu todelliseen huippuotteluun, kun Kolumbia ja Englanti kohtaavat toisensa kello 21.00 alkavassa ottelussa. Molemmat otteluparit ovat ennakkoon todella tasaisia, joten tänään ei suuria yllätyksiä nähdä, eteni otteluista sitten kumpi tahansa joukkue jatkoon.

Ennakkoasetelmat päivän otteluihin

Päivä aloitetaan Ruotsin ja Sveitsin välisellä kohtaamisella. Ruotsi voitti oman alkulohkonsa, jossa pelasi muun muassa hallitseva maailmanmestari Saksa. Sveitsi puolestaan oli omassa alkulohkossaan Brasilian jälkeen toinen. Pitää kuitenkin muistaa, että vaikka Sveitsi olikin lohkokakkonen niin joukkue ei ole hävinnyt turnauksessa vielä peliäkään.

Ruotsille MM-kisat ovat jo tähän mennessä olleet jonkinlainen menestys ja mikäli joukkue etenee puolivälieriin olisi se maan paras saavutus sitten USA:n 1994 MM-kisojen, jossa maa otti sensaatiomaisesti pronssia. Ennakkoon moni epäili Ruotsin mahdollisuuksia; olihan joukkueesta poissa maan suurin jalkapallotähti Zlatan Ibrahimovic. Itse kisat ovat sitten näyttäneet, että Ruotsi on pelannut paremmin joukkueena ilman Zlatania kuin Zlatanin kanssa ja varsinkin puolustussuuntaan joukkue on pelannut todella tiiviisti. Ruotsi on päästänyt kisoissa vasta kaksi maalia ja ne molemmat tulivat Saksaa vastaan pelatussa kamppailussa, joten joukkueen paketti on pysynyt todella hyvin koossa ainakin tähän asti.

Toki pitää muistaa, että Ruotsi on pelannut todella tiiviisti puolustuksen kautta käytännössä kaikissa otteluissa ja tämä onkin näkynyt joukkueen hyökkäyspelaamisessa siitäkin huolimatta, että joukkue teki lohkon päätösottelussa Meksikoa vastaan kolme maalia. Moni voi ajatella pelkästään tilastojen valossa, että Ruotsin hyökkäyspeli on ollut todella hyvää, kun joukkue on tehnyt viisi maalia, mutta noista viidestä maalista kolme on tullut joko rangaistuspotkun tai vastustajan oman maalin seurauksena, joten kyllä joukkueen pelaamisessa riittää vielä kehitettävää.

Ruotsin joukkueesta pitää nostaa esiin topparina pelaava Andreas Granqvist. Kokenut puolustaja on ollut todella loistava näissä kisoissa ja ollut Ruotsille juuri se lukko puolustuksessa mitä menestyvä joukkue tarvitsee. Puolustamisen ohella kokenut toppari on tehnyt turnauksessa kaksi todella tärkeää rangaistuspotkumaalia, joilla on ollut todella iso rooli joukkueen menestyksessä.

Embed from Getty Images

 

Sveitsi oli E-lohkossa toinen heti Brasilian jälkeen eikä joukkueen jatkopaikka ollut millään lailla yllätys. Sitä voi pitää ehkä pienenä yllätyksenä ettei joukkue hävinnyt alkulohkossa peliäkään. Alkulohkossa joukkue nappasi voiton Serbiasta ja tasapelit Brasiliaa sekä Costa Ricaa vastaan.

Sveitsin ottelut ovat olleet näissä kisoissa varsin viihdyttäviä ja maaleja on nähty otteluissa varsin paljon. Sveitsi teki alkulohkossa viisi maalia eikä jäänyt yhdessäkään ottelussa maaleitta, mutta vastapainoksi joukkue päästi jokaisessa alkulohkon kamppailussa vähintään yhden maalin omiin. Vaikka joukkue pelaakin viihdyttävää jalkapalloa niin pitää muistaa, että viihdyttävyydellä ei yleensä mestaruuksia voiteta, joten tänään Sveitsin pitää pelata paljon kurinalaisemmin mikäli se mielii edetä puolivälieriin.

Sveitsi tykkää pitää palloa ja tänään onkin varsin todennäköistä, että joukkue pelaa huomattavasti enemmän pallollisena mitä vastustaja Ruotsi. Alkulohkon otteluissa Sveitsi piti palloa lähes 60 prosenttia lukuunottamatta Brasilia ottelua, jossa joukkueen prosentit jäi hivenen alle 50.

Pallollisesta pelistä johtuen Sveitsin keskikenttä on tänään entistäkin isommassa roolissa ja myös joukkueen avainpelaajat löytyvät keskikentältä. Ylempää keskikenttää pelaava Xherdan Shaqiri ja keskikentän pohjalla viihtyvä Granit Xhaka ovat tänään tärkeässä roolissa mikäli joukkue haluaa kaataa Ruotsin. Vaikka kumpikaan edellä mainituista pelaajista ei ole hyökkääjiä niin kaksikko on tehnyt Sveitsin viidestä maalista kaksi.

Embed from Getty Images

 

Kolumbia vs Englanti

Neljännesvälierävaiheen päättää todellinen huippukamppailu, kun Kolumbia ja Englanti kohtaavat toisensa. Kolumbian jatkopaikka näytti avausottelun perusteella hankalalta, mutta lopulta joukkue kuitenkin voitti H-lohkon kuudella pisteellä. Englanti puolestaan tuli G-lohkossa toiseksi heti Belgian jälkeen.

Kolumbia lähti MM-kisoihin kovin odotuksi! Olihan joukkue ollut neljä vuotta sitten aina puolivälierissä asti. Kisat alkoivat kuitenkin joukkueen osalta surkeasti, kun se avausottelussa koki yllätystappion Japanille. Avausottelun jälkeen kentällä nähtiin sisuuntunut Kolumbia ja joukkue voitti alkulohkon kaksi viimeistä ottelua päästämättä maaliakaan. Erityisesti Puolasta otettu 3-0 voitto oli todella kova näyte joukkueen potentiaalista.

Embed from Getty Images

Vaikka Kolumbiaa pidetään varsin hyökkäävänä joukkueena on sen puolustus ollut kahdessa viime ottelussa todella rautaisessa iskussa. Erityisesti topparina pelaava Yerry Mina on ollut todella vahvassa iskussa kentän molemmissa päissä, josta osoituksena kaksi komeaa puskumaalia Puolaa ja Senegalia vastaan. Lisäksi, kun maalilla palloja torjuu David Ospinan kaltainen maalivahti, ei Englannin maalinteko tule olemaan tänään helppoa.

Jos Kolumbian puolustus on ollut kunnossa niin samaa voidaan sanoa myös joukkueen hyökkäyspelaamisesta. Kolumbia on siitä vaarallinen joukkue, että se pystyy hyökkäämään joko hitailla hyökkäyksillä tai sitten todella nopeilla vastahyökkäyksillä. Kolumbialla pelaa kärjessä Falcao ja lisäksi, kun syöttöjä on tarjoilemassa Juan Cuadradon sekä James Rodriguezin tasoisia pelimiehiä, on Kolumbialla kaikki eväät edetä turnauksessa pitkälle,

Embed from Getty Images

 

Englanti on esiintynyt tässä turnauksessa todella pirteästi vaikka se hävisi lohkon päätöspelissä Belgialle. Pitää muistaa, että tuossa ottelussa oli iso liuta joukkueen avainpelaajista Harry Kanen johdolla joko vaihtopenkin tai katsomon puolella.

Vaikka Englanti onkin pelannut kisoissa tähän asti todella hyvin, on tänään edessä juuri se kuoleman peli, jossa Englannin matka on niin usein katkennut, kuten esimerkiksi kaksi vuotta sitten EM-kisoissa Islantia vastaan.

Englannin tämän turnauksen joukkue on todella raikas sekä nuorekas ja siitä löytyy paljon hyviä kovan tason pelimiehiä. Joukkue aloitti kisat varsin rutiinimaisella esityksellä Tunisiaa vastaan, josta se kuitenkin otti voiton Harry Kanen lisäajalla puskemalla maalilla. Panamaa vastaan Englanti esitti todella laadukasta pelaamista ja varsinkin ottelun ensimmäinen puoliaika oli todella kaunista katseltavaa ja siinä Englanti latoi peräti viisi maalia. Toki vastassa oli turnauksen heikoin joukkue, mutta jos Englanti pystyy samanlaiseen esitykseen myös tänään, on sen puolivälieräpaikka todella lähellä.

Tänään isoa roolia voi näytellä myös se, että Englanti sai lohkon päätöspelissä monelle sen avainpelaajalle todella tervetullutta lepoaikaa ennen tärkeää neljännesvälieräottelua. Tänään nähdään varsinkin keskikentällä tiukka taisto joukkueiden kesken, joten Jesse Lingardin ja kumppaneiden pitää pystyä olemaan parempia kuin Kolumbian keskikentän vastaavat pelaajat. Englannin pelaamisessa näyttelee valtavaa roolia yksi mies nimittäin Harry Kane. Tottenhamissa vuosikausia valtavia maalimääriä latonut Kane on onnistunut turnauksessa tähän mennessä sensaatiomaisen hyvin ja mies on tehnyt kahdessa pelaamassaan ottelussa peräti viisi maalia. Mikäli miehen pelivire jatkuu läheskään samalla tasolla mitä tähän mennessä on nähty, tulee Kolumbian kiven kova puolustus olemaan todella suurissa vaikeuksissa tämän herran puolustamisessa.

Embed from Getty Images

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.