Scroll Top

Yleisurheilun EM-kisat- Suomen mitalitoivot heti tulessa

logo-Amsterdam-2016_fc-495x400

Tänään se sitten alkaa nimittäin Yleisurheilun Euroopan-mestaruuskilpailut. Edessä on tiukka viiden päivän rupeama, joten jokaiselle päivälle riittää paljon seurattavaa ja monta mielenkiintoista lajia. Heti avauspäivänä tulessa on todella monta suomalaista muun muassa keihäs trio Tero Pitkämäen johdolla.

Hyppääkö Linda Sandblom finaaliin??

EM-kilpailu alkavat naisten moukarin karsinnalla, jossa suomalaisista mukana ovat Inga Linna (ryhmä A) ja Merja Korpela (ryhmä B). Aamupäivän mielenkiintoisimmat suomalaislajit ovat ehdottomasti naisten korkeushyppy ja miesten pituus. Naisten korkeudessa Linda Sandblom lähtee hakemaan vähintään finaalipaikkaa, mikä onkin naisen nykykunnolla täysin realismia. Sandblom hyppäsi Kuortaneen Eliittikisoissa uuden Suomen ennätyksen 193, joten EM-kisojen karsintaraja 192 pitäisi ylittyä hyvällä teknisellä hyppäämisellä

Miesten pituudessa suomalaisista mukana ovat Kristian Bäck ja Henri Väyrynen. Varsinkin Väyrystä monet ovat pitäneet yhtenä kisojen mustista hevosista. Väyrynen hyppäsi talvella Italian Formiassa hirmuhypyn 807. Bäck on monelle yleisurheilua seuraavalla vähän tuntemattomampi hyppääjä. Bäck on kuitenkin hypännyt tänä kesänä 795, jolla irtosi myös kisalippu Amsterdamin EM-kisoihin. Miesten pituuden karsintaraja on hurja tasan kahdeksan metriä, jota tuskin tarvitsee hypätä selviytyäkseen finaaliin. On hyvin todennäköistä, että 770-780 hyppy riittää finaalipaikkaan.

Embed from Getty Images

Iltaohjelmassa odotettu keihään karsinta

Iltaohjelmassa on mukana kuusi suomalaista ja kaikilta näiltä voidaan odottaa menestystä EM-kisoissa. Ilta alkaa suomalaisittain heti sähäkästi, kun ohjelmassa on miesten keihään karsinta. Ensimmäisessä ryhmässä heittävät Suomen suurimmat mitalitoivot Antti Ruuskanen ja Tero Pitkämäki. Ari Mannio puolestaan heittää jälkimmäisessä eli ryhmä B.ssä. Näissä EM-kisoissa karsinta heitetään hieman erikoisessa paikassa nimittäin puistossa, jossa tuuli on todennäköisesti paljon kovempaa kuin stadion olosuhteissa. Suomalaisheittäjät eivät tästä kuitenkaan stressanneet vaan lähtevät luottavaisesti keskiviikon karsintaan. Karsintaraja  81.50 pitäisi olla Ruuskaselle ja Pitkämäelle paperia, mutta Mannion kohdalla se onkin sitten jo toinen juttu. Mannio saa heittää karsinnassa kauden parhaita heittojaan, jotta finaalipaikka irtoaa vuoden 2012 EM-pronssimitalistille. Finaali heitetään torstai-iltana.

Embed from Getty Images

Mörö ja Kanervo hakee välieräpaikkaa aidoissa – Peiponen mukana kympin finaalissa

Monelle tulee varmasti yllätyksenä, että Johanna Peiponen lähtee naisten 10 000 metrille Euroopan tilaston nelosena. Peiponen juoksi tänä kesänä huippuajan 31.42,90, joka rikkoi samalla Rion olympialaisten tulosrajan. Peiposta on kuitenkin häirinnyt viime viikkoina jalkavaiva, joten on pieni arvoitus miten nainen pystyy illan finaalissa juoksemaan. Mikäli Johanna Peiponen juoksee finaalissa kahdeksan parhaan joukkoon eli pistesijoille, voi EM-kisoja pitää hänen kohdallaan todella onnistuneena.

400 metrin aidoissa Suomella on kaksi vahvaa valttikorttia Oskari Mörö ja Jussi Kanervo. Molemmat aiturit taistelevat EM-kisoissa vähintään välieräpaikasta, mutta onnistuneella juoksulla finaalipaikka on täysin mahdollista.

Oskari Mörö on parantanut suorituksiaan kesän edetessä ja mies juoksi Paavo Nurmi Gamesissa kovan ajan 49.50. EM-kisoihin lähdettäessä Mörö on vähintään yhtä hyvässä kunnossa kuin kaksi vuotta sitten Zurichissä, jossa hän ylsi sensaatiomaisesti aina finaaliin asti. Jussi Kanervo ei ole ehkä suomalaisille yleisurheilun seuraajille niin tuttu kasvo kuin Mörö. Tämä johtuu siitä, että Kanervo opiskelee ja harjoittelee Yhdysvalloissa. Kanervo juoksi kesäkuussa Yhdysvaltojen yliopistomestaruuskisoissa hienosti finaaliin, joten noista kisoista on varmasti hyötyä Amsterdamiin lähdettäessä. Kanervon kesän paras aika syntyi toukokuussa, kun hän kellotti ajan 49,87. Kanervon kisakunto on pieni arvoitus, mutta mies saattaa olla suomalaisten jokerikortti aidatulla ratakierroksella.

Embed from Getty Images
Muita seurattavia lajeja keskiviikon ohjelmassa.ovat miesten seipään karsinta, naisten pituuden karsinta sekä jo aamulla alkanut miesten kymmenottelu. Yle tarjoaa yleisurheilun EM-kisoja tuhtina pakettina niin television kuin radion puolella, loistavien asiantuntijoiden säestämänä. Kisat alkaa TV kakkosen puolella kello 11.25, jatkuen pitkälle iltapäivään asti. Iltaohjelma puolestaan alkaa kello 17.45 niin ikään TV kakkosen puolella.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.