Scroll Top

Jalkapallon EM-kisat – Walesin joukkuepelaaminen turnauksen parasta

og-default

Jalkapallon EM-kisojen suurin yllättäjä on ollut tähän mennessä Wales. Joukkue on enää voiton päässä finaalipaikasta ja Chris Colemanin luotsaama miehistö on esittänyt vahvoja otteita ottelusta toiseen. Wales voitti oman alkulohkonsa ja kaatoi tämän jälkeen neljännesvälierissä Pohjois-Irlannin. Puolivälierissä taipui puolestaan yksilöpelaamiseen nojautuva Belgia. Välieriin Wales ei enää lähde altavastaajana vaan taistelee tasapäisesti Portugalin kanssa finaalipaikasta.

Walesilla tiivis ja työteliäs puolustus

Wales on pelannut EM-kisoissa todella vahvaa puolustuspeliä eikä joukkue ole laskenut omiin kolmessa viime pelissä kuin yhden maalin. Walesin kolmen topparin puolustuslinja Davies-Williams-Chester on toiminut todella loistavasti koko kisojen ajan. Wales on miehittänyt keskustan hyvin, joten vastustajat ovat joutuneet turvautumaan keskityksiin, jotka Wales on hoitanut todella kovalla prosentilla. Myös keskikenttä Joe Ledleyn johdolla on tukenut puolustuslinjaa todella hyvin. Walesin pakka on pysynyt tiiviinä ja työmoraali on ollut korkealla ottelusta toiseen. Puolivälieräottelussa Belgiaa vastaan nähtiin, kun Wales vetää puolustuslinjansa todella alas koko joukkueen voimin on sitä melkein mahdotonta murtaa. Mikäli Walesin työmoraali jatkuu samanlaisena on sillä hyvät mahdollisuudet välieräpelissä Portugalia vastaan.

Embed from Getty Images

Vahva viiden miehen keskikenttä

Wales on luottanut ja luottaa EM-kisoissa vahvaan viiden miehen keskikenttään. Keskikentän keskustan kolmikko Ramsey-Ledley-Allen on toiminut hyvin ja joukkue on saanut monessa ottelussa ylivoiman keskikentälle. Aaron Ramsey on pelannut todella vahvan EM-turnauksen ja mies johtaakin EM-kisojen syöttöpörssiä neljällä syötöllään. Keskikentän kannalta ikävä uutinen on se, että Ramseyn korttitili täyttyi Belgia ottelussa ja mies on pelikiellossa välieräottelussa Portugalia vastaan. ‘

Wales käyttää pelaamisessaan myös laitoja hyvin hyväkseen. 40 prosenttia Walesin hyökkäyksistä on tullut nimenomaan oikean laidan kautta. Ehkä suurin silmiinpistävä asia joukkueen laitapelaamisessa on se, että Wales pääsee antamaan keskitykset hyvin läheltä rangaistusalueen rajaa. Tällöin välimatka syötettävään pelaajaan pienenee huomattavasti mikä helpottaa myös laadukkaiden keskitysten antamista. Wales upeaa laitapelaamista nähtiin myös Belgia ottelussa, jossa joukkue teki ratkaisevat maalit hyvän oikean laidan pelaamisen seurauksena.

Embed from Getty Images

Hyökkäys osoittanut tehokkuutensa

Walesin hyökkäyspelaaminen on ollut turnauksessa todella tehokasta. Joukkue on tehnyt viidessä ottelussa kymmenen maalia. Hyökkäyksen suurin ase on joukkueen tähtipelaaja Gareth  Bale. Bale on tehnyt turnauksessa jo kolme maalia ja häikäissyt eritoten huikeilla vapaapotkuillaan. Bale on hyvä haastamaan vastustajan puolustajia yksi vastaan yksi tilanteissa sekä nopeissa vastahyökkäyksissä. Balen juoksuvoima on omimmillaan tuhoamaan vastustajan puolustuksia ja mies lähtee pitkään ja nopeaan kuljetukseen heti pallon saatuaan.

Vaikka Bale on Walesin hyökkäyksen suurin tähti on joukkueessa paljon muutakin. Viime ottelussa avauksessa aloittanut Hal Robson-Kanu pelasi erinomaisen ottelun ja teki muun muassa voittomaalin loistavalla Cruyff-käännöksellä. Lisäksi isokokoinen Sam Vokes on todella hyvä target pelaaja ja luo fyysisyydellään uhkaa vastustajan puolustukselle. Vokes on myös hyvä pääpelaaja, josta saatiin näyte puolivälierässä, kun mies puski kauniin maalin Belgian verkkoon.

Wales luottaa hyökkäyspelaamisessa paljon vastaiskuihin ja joukkue onkin todella hyvä positiivisissa tilanteenvaihdoissa. Wales saattaa puolustaa pitkiä aikoja omassa päädyssä, mutta kun paikka tulee joukkue iskee todella nopeasti vastaan ja pystyy luomaan vasta paineen vastustajan päätyyn häkellyttävän nopeasti. Jos Wales pystyy jatkamaan samaa tehokasta peliään myös jatkossa on sillä kaikki eväät vaikka mestaruuteen asti. Toki joukkueen hyökkäys on todella riippuvainen Balen pelaamisesta, mutta ei esimerkiksi niin paljon kuin turnauksen alussa.

Embed from Getty Images

Mitä jatkossa

Wales on edennyt loistavasti jo välieriin, joten joukkueella ei ole kuin voitettavaa loppu kisojen ajan. Wales voi olla tyytyväinen, kun välierissä vastaan tulee  Portugali. Portugali ei ole esittänyt mitään ihmeellistä tässä turnauksessa, joten Walesilla on kaikki eväät mennä finaaliin asti. Olisi hienoa, että 12 vuoden tauon jälkee nähtäisiin todellinen yllätysmestari vuoden 2004 Kreikan tapaan.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.