Scroll Top

Jonin horinat: Paatelainen meni, kuka jatkajaksi?

image

Odotettu uutinen mäjähti sähköpostiin kello 20:40 sunnuntaina. Suomen jalkapallon A-maajoukkueen päävalmentaja Mixu Paatelaisen sopimus on purettu. Paatelainen ei onnistunut tehtävässään luotsata Huuhkajat EM-kisoihin. Karsinnat ovat menneet penkin alle ja päävalmentaja on epäonnistunut.

Syitä ja syyllisiä on turha enää tässä vaiheessa lähteä etsimään, vaan nyt on aika niin Palloliiton kuin Mixunkin katsoa eteenpäin. Eikä se Mixun aika täysin huonoakaan ollut. Kaikki varmasti muistaa Gijonin ihmeen. Tasapeli Espanjaa vastaan oli Mixu Paatelaisen A-maajoukkueajan kohokohta.

Mielenkiintoinen kysymys onkin sitten siinä, että kenestä tulee Paatelaisen jatkaja? Vaihtoehtoja on muutamia, joista valinta varmasti tullaan tekemään. Yksi on HJK:n valmentaja Mika Lehkosuo, joka on toiminut maajoukkueen valmennusryhmässä. Lehkosuo otti viime kesänä Klubin haltuunsa ja vei Eurooppa Liigan lohkovaiheeseen, olisiko hän mies, joka nostaisi Huuhkajat uuteen lentoon? Luultavasti tai sitten ei. Lehkosuon aika ei välttämättä ole vielä.

Onko Sami Hyypiä maajoukkueen uusi päävalmentaja?
Onko Sami Hyypiä maajoukkueen uusi päävalmentaja?

Yksi nimi on totta kai Sami Hyypiä, joka on tällä hetkellä vapailla markkinoilla. Hän luotsasi ensin Leverkusenia, jonka jälkeen valmensi Brightonia. Saksassa kaikki meni alkuun hyvin, mutta sitten homma ei enää toiminutkaan. Brightonissa ei peli lähtenyt kulkemaan ollenkaan. Olisiko Hyypiä jo valmis hyppäämään maajoukkueluotsiksi? Mahdollisesti hänellä voisi olla maajoukkueelle annettavaa, mutta vielä Hyypiä on liian keltanokka tuohon hommaan.

Kokemusta ja hyvää johtamista

Yhtenä vaihtoehtona on toki ulkomaalaisvalmentaja. Kokeillaan onnea, jos saisimme jälleen Roy Hodgsonin kaltaisen ammattilaisen maajoukkueen peräsimeen. Siinä on silti suuri riski, että valmentaja olisikin Stuart Baxterin tasoa ja mentäisiin ojasta allikkoon. Ulkomaalaisvalmentaja olisi vihoviimeinen vaihtoehto maajoukkueeseen eikä sellaista kannata tähän väliin ottaa.

Vapailla markkinoilla olevia kotimaisia nimiä on myös Antti Muurinen, jolle maajoukkueympyrät ovat tuttuja. Muurinen valmensi viime kaudella MyPaa, mutta jäi ilman työpaikkaa, kun joukkue meni alta. Olisiko entisellä maajoukkueluotsilla annettavaa vielä maajoukkueelle? Ei välttämättä, mutta tämä voisi olla yksi vaihtoehto.

Sitten voidaan tietysti heitellä ilmaan sellaisiakin nimiä kuin Pasi Rautiainen, Keith Armstrong tai vaikkapa Aleksei Eremenko Sr. Entäpä sitten RoPS:in nykyinen luotsi Juha Malinen? Vai vedetäänkö esiin yllätysvaihtoehtona Jari Litmanen, jolta ei valmennuskokemusta kylläkään vielä löydy. Vapailla markkinoilla ei kauheasti ole tällä hetkellä maajoukkueeseen sopivia nimiä.

Itselleni tulee mieleen yksi, jota voisi mielestäni harkita todella maajoukkueen päävalmentajaksi. Hän on toiminut aiemminkin maajoukkueen peräsimessä, mutta hänellä on valtava kokemus kansainvälisistä peleistä ja kansainvälisistä sarjoista. Voisin kuvitella, että tämä leppoisa konkari olisi juuri oikea mies tämän hetkiseen tilanteeseen ja hänhän on Martti Kuusela.

Toki ikäähän Maralla jo jonkin verran on, mutta siitä huolimatta näkisin hänet ainakin näiden karsintojen loppuun asti Suomen maajoukkueen peräsimessä. Miehen kokemus maailmalta olisi ainutlaatuinen ja siten uskoisin hänellä olevan vielä annettavaa myös maajoukkueelle. Tähän kohtaan Kuuselan kaltainen maailmanmies, hyvä ja rehti johtaja olisi juuri omiaan nostamaan Huuhkajien henkistä kanttia. Henkimaailman juttuja ne on tällä hetkellä, mitkä vaivaavat eniten.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.