Scroll Top

Jääkiekko – Katsaus TPS:n, Pelicansin ja KalPan ensi kauden joukkueisiin

Edellisessä jutussa käytiin läpi Jypin, SaiPa:n ja Lukon ensi kauden joukkueiden raketaminen. Tässä jutussa pureudutaan miten viime kaudella sijoille 7-9 sijoittuneet joukkueet ovat muuttuneet kesän aikana ja miten aktiivisia joukkueet ovat olleet siirtomarkkinoilla.

TPS kasaa joukkuetta maltilla

Päävalmentaja Ari-Pekka Selin toi TPS viime kaudella tekemisen kulttuuria. Joukkue oli runkosarjassa seitsemäs ja pystyi haastamaan Kärpät puolivälierissä ihan tosissaa. Nyt alkaa Selinin toinen kausi joukkueen puikoissa, joten tulosta myös odotetaan. TPS ei menettänyt viime kauden joukkueesta hirveästi pelaajia. Maalivahti Teemu Lassilan sopimus päättyi eikä mies jatka Turussa. Puolustuksesta lähti kokenut Petteri Nummelin miehen siirryttyä Norjaan, mutta Nummelinin lähtöä ei voi pitää kovinkaan suurena menetyksenä. Lisäksi puolustuksesta lähti Kalle Kaijomaa, joka siirtyi Saksaan. Hyökkäyksestä lähti kesken kauden tullut Francis Pare, joka suuntaa KHL jäille. Hyökkääjä Ville-Vesa Vainiola siirtyy Kalpaan ja huhujen mukaan Dave Spinalle ollaan etsimässä uuta seuraa vaikka miehellä on sopimusta jäljellä TPS:n kanssa. Huhuihin ei ole koskaan luottamista ja onkin todennäköistä, että mies jatkaa aurajoen rannoilla. TPS menetti myös Lauri Tukosen, jonka uusi osoite on Rauman Lukko. Tukonen olisi ollut hyvä lisä ensi kauden joukkueeseen.

Embed from Getty Images

Vaikka TPS menetti jonkin verran pelaajia pysyi joukkueen runko hyvin kasassa kesän aikana. TPS on ollut maltillinen kesän siirtomarkkinoilla ja satsannut enemmän laatuun kuin määrään. Puolustukseen TPS hankki kokeneen Ilkka Heikkisen, joka kiekkoili päättyneen kauden Ruotsin SHL:ssä. Heikkinen on todella hyvä kiekollinen puolustaja ja tuo varmasti toivottua taitoa varsinkin ylivoimalla ja pelin avaamiseen. TPS sai myös solmittua tärkeän jatkosopimuksen puolustaja Henrik Tallinderin kanssa. Tallinder dominoi viime kaudella Liigaa ja on todella tärkeä palanen Ari-Pekka Selinin joukkueessa. Hyökkäyksen merkittävin hankinta on ollut ruotsalaishyökkääjä Erik Thorellin saaminen Palloseuraan. Thorell nakutti viime kaudella Allsvenskanissa BIK Karlskogan paidassa 50 tehopistettä, joten kovasta pelaajasta kyse. Tärkein asia hyökkäyksen kannalta on se, että kokeneet Tomi Kallio ja Eric Perrin tekivät vuoden jatkosopimuksen seuran kanssa.

Embed from Getty Images

 

TPS joukkueen rakennus on hyvin kasassa. Maalivahtipeli on pieni kysymysmerkki, mutta puolustus ja hyökkäys on hyvää liiga tasoa ja joukkueelta voi odottaa vähintään suoraa playoff paikkaa ensi kaudella.

 

Pelicans hajuton ja mauton

Viime kaudella Petri Matikaisen ja Pasi Nurmisen luotsaama Pelicans aiheutti lähinnä kauhua sikailullaan ja isoilla jäähy määrillä. Loppukauden joukkue pelasi hyvin ja pääsi hienosti aina  puolivälieriin asti, jossa kuitenkin tuli noutaja. Joukkuetta on todellakin kasattu maltilla eikä Pelicans ole juurikaan peliliikkeitä kesän aikana tehnyt. Viime kauden joukkueesta lähti maalivahti Niko Hovinen, puolustaja Jan Latvala lopetti ja hyökkäyksestä lähti turhake Dane Byers. Joukkue on tässä vaiheessa aika pitkälti sama kuin viime kaudella. Kesän aikana Pelicans on hankkinut MM-kisoissa pelanneen tanskalaisen Morten Poulsenin. Poulsen voi osoittautua hyväksi hankinnaksi ja miehen taidot riittävät varmasti liigajäille. Lisäksi joukkueeseen tulee Bluesissa viime kaudella pelannut Iikka Kangasniemi. Pelicansin voi odottaa tekevän peliliikkeitä ennen kauden alkua ja ainakin yksi hyökkääjä kärkiketjuun on saatava mielellään, jopa kaksi.

Embed from Getty Images

 

Pelicansin joukkue on kyllä luvalla sanoen aika hajuton ja mauton, joten vaikea nähdä joukkueen pelaavan juuri viime kautta paremmin. Toki Pelicans jaksaa aina yllättää, mutta harvemmin positiivisesti. Toki valmentajakaksikko Matikainen-Nurminen aloittaa toisen kautensa joukkueen peräsimessä, joten tulosta varmasti odotetaan sekä fanien että joukkueen sisällä.

 

KalPa kohti parempaa huomista

Pekka Virran luotsaama KalPa oli pitkään suorassa pudotuspelipaikassa kiinni, mutta epätasaiset otteet ja avainpelaajien loukkaantumiset pudottivat joukkueen runkosarjassa sijalle kahdeksan ja sääli playoffeissa Pelicans pudotti joukkueen kesälomille. KalPa lähtee kauteen jälleen niukilla resursseilla eikä hankintoja ole hirveästi kesän aikana tehty. Tosin joukkueen vaihtuvuus on ollut pientä ja runko on pysynyt suht hyvin koossa. Puolustuksesta lähti kokenut Mikko Jokela, joka siirtyi Itävaltaan. Hyökkääjiä KalPa menetti sitten enemmän. Suurin menetys oli loistavasti pelanneen Mikael Ruohomaan siirtyminen Oulun Kärppiin. Myös Jonne Tammelan siirtyminen  AHL:n on tuntuva takaisku joukkueelle. Tämän lisäksi Joona Harjama siirtyi Kiekko-Vantaan riveihin ja ulkomaalaisista lähti Patrick Davis eikä Christopher Bengtssonilla ole tällä hetkellä KalPan kanssa sopimusta.

Embed from Getty Images

KalPa menetti viime kauden joukkueesta monta tärkeää pelaajaa eritoten hyökkäyspäästä, mutta tämä ei ole näkynyt juurikaan kesän siirtomarkkinoilla. Maalivahtiosastolle joukkue hankki lupaavan Denis Godlan Kokkolan Hermeksestä. Puolustukseen tuli nuorten MM-kultaa juhlinut Eetu Sopanen Pelicansista. Kevään ja kesän tärkein siirto oli Tommi Jokisen saapuminen takaisin Kuopioon. Jokinen pelasi viime kaudella uransa parhaan kauden ja mies teki SaiPa-paidassa 15+18 tehopistettä. Lisäksi hyökkäykseen on tullut Alexander Ruuttu ja Ville-Vesa Vainiola. Varsinkin Vainiolan siirtyminen oli hyvä juttu ja mies voikin olla todellinen yllätysnimi ensi kaudella.

Embed from Getty Images

KalPan materiaali on vielä tässä vaiheessa kesää auttamatta liian kapea ja joukkue tarvitsee ainakin pari hankintaa ennen kauden alkua. Mikäli hankintoja ei tule voi joukkueen tuleva kausi olla todella kivinen alusta loppuun.

 

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.