Scroll Top

Jääkiekon MM-kisat – Esittelyssä MM-kisojen B-lohko missä myös Leijonat pelaa

lätkä

Jääkiekon MM-kisat alkavat perjantaina Tanskassa ja on aika tehdä ennakkoa kisojen lohkoista. Tässä ennakossa käymme läpi kisojen B-lohkon, jossa myös Suomi pelaa.. Molemmissa lohkoissa pelaa kahdeksan joukkuetta, joista neljä parasta etenee puolivälieriin siten, että A-lohkon voittaja kohtaa B-lohkon nelosen ja taas B-lohkon voittaja kohtaa A-lohkon nelosen ja toisen lohkon kakkosen kohtaa toisen lohkon kolmosen ja päin vastoin. Lisäksi molempien lohkojen viimeiset joukkueet tippuvat suoraan B-sarjaan. Tämä sama systeemi on ollut käytössä jo useammissa MM-kilpailuissa. B-lohkon ottelut pelataan Herningissä, jossa on noin vajaat 50 000 asukasta. Kisapaikka sijaitsee aikalailla keskellä Tanskaa.

B-lohkossa yhdessä Suomen kanssa pelaavat Kanada, USA, Saksa, Norja, Latvia, Tanska sekä Etelä-Korea.

Ennakkoon näyttää vahvasti siltä, että lohkon kolmesta ensimmäisestä sijasta tiukimmin taistelevat Kanada, Suomi ja USA. Toki Saksa yllätti olympialaisissa kaikki hurjalla pelillään ottamalla olympiahopeaa, mutta aivan samanlaista luottoa ei näihin kisoihin löydy.

 

Lohkon suosikit

Kanada

Kanada on ehdottomasti lohkon suurin suosikki jo pelkästään, kun katsoo joukkueen materiaalia. Joukkueen suurin tähti on NHL:n pistepörssin voittanut Edmontonin Connor McDavid, joka teki runkosarjassa 108 tehopistettä. Lisäksi kovan tason hyökkääjiä löytyy lisää kuten Ryan Nugent-Hopkins (Edmonton), Jordan Eberle (NY Islanders), Jaden Schwartz (St. Louis) ja lisäksi joukkueessa on New York Islandersin tulokastähti Mathew Barzal, joka takoi runkosarjassa 22 maalia ja antoi 63 syöttöä. Puolustuksessa joukkueen suurin tähti on Floridan Aaron Ekblad, jonka lisäksi puolustuksesta löytyy myös hyvän kauden St. Louis Bluesissa pelannut Colton Parayko. Tässä listassa oli vain osa Kanadan kiven kovasta joukkueesta, joten Kanadalta voi odottaa paljon näissä kisoissa. Ainoa kysymysmerkki joukkueella on maalivahtiosasto, koska siellä ei ole yhtään NHL-tason ykkösveskaria. Joukkueen ykkösmaalivahti on, joko Arizonan Darcy Kuemper tai Torontossa pääosin luukkuvahtina toiminut Curtis McElhinney.

USA

USA lähtee MM-kisoihin pitkästä aikaa todella nimivahvalla joukkueella, jossa on kerrankin mukana myös todellisia tähtipelaajia. Hyökkäyksen suurimmat tähdet ovat ehdottomasti Chicagon Patrick Kane  ja Calgaryn Johnny Gaudreau. Kanea on harvoin nähty MM-näyttämöllä, koska Chicago on lähes, joka kausi pelannut samaan aikaan pudotuspelejä. Miehen edelliset MM-kisat aikuisten tasolla olivat tasan 10 vuotta sitten. USA:n joukkueesta löytyy hyökkäykseen laatua myös tähtikaksikon takaa kuten New York Rangersin Chris Kreider ja Islandersin Anders Lee. Puolustus on joukkueella aika kapea tai ainakin hyökkäystä huomattavasti nimettömämpi. Puolustuksen suurimmat kulmakivet ovat Los Angeles Kingsin Alex Martinez ja Chicagon Connor Murphy. Puolustuksesta kannattaa laittaa seurantaan suurelle yleisölle vielä varsin tuntematon Will Butcher, joka pelasi todella loistavan kauden New Jersey Devilsissä. Kanadan tapaan USA:n heikoin kohta on maalivahti osasto, jossa ykkösvahdin paikasta kilpailevat Carolinan Scott Darling ja New Jerseyn Keith Kinkaid.

 

Suomi

Vielä noin kolmisen viikkoa sitten näytti varsin heikolta Leijona joukkueen tilanne, kun NHL¨-pelaajien kiinnostus näytti olevan todella vähäistä MM-kisoja kohtaan. Onneksi tilanne kuitenkin kääntyi ja Suomi sai kovia nimiä varsinkin hyökkäysosastolle. Carolinan suomalaiskaksikko Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen tulivat ensimmäisten joukossa vahvistamaan Suomen MM-joukkuetta. Lisäksi Minnesotassa todella hyvän kauden pelannut Mikael Granlund saapui myös vahvistamaan hyökkäysosastoa. Lisäksi hyökkäykseen saatiin NHL:n paras suomalainen pistemies Mikko Rantanen, joka pelasi suorastaan sensaatiomaisen runkosarjan, jonka aikana syntyi tehot 29+55. Lisäksi Torontossa pelaava Kasperi Kapanen valittiin joukkueeseen. Nähtäväksi jää miten hyvin mies onnistuu itse kisoissa pelaamaan, koska lähtökohtaisesti mieheltä odotetaan jonkin sortin tehoja vaikka pelaisi esim kolmosketjussa.. Muuten Suomen hyökkäys on aika odotettu, mutta isoin uutinen oli se, että Lauri Marjamäki valitsi lähes täysin puskista Saku Mäenalasen joukkueeseen. Tosin eri juttu sitten on mahtuuko mies pelaavaan kokoonpanoon ja mikä miehen rooli lopullisessa joukkueessa tulee olemaan. Ilo oli huomata, että isokokoinen Marko Anttila valittiin joukkueeseen. Mies on erinomainen pelaaja alemmissa ketjuissa ja todellinen täsmäase sekä hämmentäjä esim USA:n ja Kanadan tyyppisiä maita vastaan ja osaa tarvittaessa tehdä myös tehoja.

Suomen puolustus on tällä kertaa todella nuorekas ja kiekollista voimaa on yllättävänkin paljon ja muuun muuassa Ville Pokan ja Miika Koiviston muodossa. Silti ehkä mielenkiintoisin nimi puolustuksessa on HIFK:ssa tällä kaudella loistavasti esiintynyt 18-vuotias Miro Heiskanen, joka voi olla kisojen yksi suomen joukkueen supertähdistä nuoresta iästä huolimatta.

Suomen pelaavat maalivahdit tulevat kisoissa olemaan Ville Husso ja Harri Säteri, mutta nähtäväksi jää kumpi tulee olemaan ykkösvahti itse kisoissa. Kolmosvahdin tonttia hoitaa Eero Kilpeläinen.

Vaikka Suomen materiaali ei välttämättä riitä lohkovoitosta taistelemaan Kanadan kanssa on Leijonilla silti hyvät saumat ottaa lohkossa vähintään kakkospaikka haltuun. Pitääkin toivoa, että kisat alkaisi hyvin ja kaikki ennalta niin sanotut heikommat maat pystyttäisiin voittamaan, ettei joukkueelle tulisi liikaa paineita lohkon loppupeleihin niin kuin viime vuoden kisoissa pääsi käymään. Silti pitää muistaa. että todennäköisesti kisojen kahdeksas peli eli puolivälierä määrittelee jälleen onko Leijonien kisat onnistuneet vai eivät

Taistelu lohkon viimeisestä puolivälieräpaikasta

Saksa

Saksa pelasi sensaatiomaisen hyvin olympialaisissa ja nappasi sieltä kaikkien yllätykseksi olympiahopeaa, mutta nyt ainakaan Geen toimituksessa ei jakseta uskoa samanlaiseen ihmeeseen. Toki Saksa taistelee puolivälieräpaikasta ja on ennakkoon vahvin ehdokas nappaamaan sen, mutta mikään varma juttu se ei kuitenkaan tule olemaan. Saksa pääsee hyvällä olympialaisten tuomalla itseluottamuksella Tanskan MM-kisoihin, mutta joukkue on heikentynyt jonkin verran MM-kisoihin lähdettäessä. Esimerkiksi kokeneet Patrick Reimer ja Marcel Goc päättivät oman maajoukkueuransa mikä heikentää joukkuetta merkittävästi. Toisaalta joukkue saa NHL:stä suurimman tähtensä Leon Draisaitl sekä puolustaja Dennis Seidenbergin.

Tanska

Kisaisäntä Tanskan tulee olemaan lohkon musta hevonen ja kotiyleisön tuella se voi laittaa monen isommankin maan todella ahtaalle. Tanskan joukkueen runko koostuu SHL:ssä kiekkoilevista pelaajista, mutta joukkueessa on myös paljon Jokereissa pelanneita KHL:pelaajia kuten puolustajat Jesper Jensen ja Oliver Lauridsen sekä hyökkääjät Peter Regin sekä Niclas Jensen. Tanskalla on vielä useita pelaajia NHL:n pudotuspeleissä mukana, joten sieltä joukkue voi saada vielä lisävahvistuksia, koska luulisi monia pelaajia kotikisat kiinnostavan. NHL:puolelta kuitenkin tulee varmuudella Toronton maalivahti Frederik Andersen sekä Detroitin hyökkääjä Frans Nielsen. Molemmat pelaajat ovat todella kovia vahvistuksia Tanskan joukkueeseen..

Haastajat

Norja

Haastajina lähtevät Norja ja Latvia, jotka molemmat voivat hyvänä päivänä yltää haastamaan Saksan ja Tanskan ainakin yksittäisissä otteluissa, mutta lähtökohtaisesti molemmat ovat näiden kahden takana tai ainakin Saksan, jonka materiaali on parempi kuin kummallakaan näistä joukkueista. Norja sai NHL:stä kaivatun vahvistuksen, kun New York Rangersin Mats Zuccarello saapui MM-kisoihin. Toinen merkittävä palanen joukkueessa on Chicagon Andreas Martinsen, joka tosin pelasi suurimman osan kaudesta AHL:ssä ja tilille kertyi vain yhdeksän NHL-ottelua.

Latvia

Latvia puolestaan koostuu jälleen pääosin Riian Dynamon pelaajista, jonka lisäksi joukkueessa on muutama muualla KHL:ssä pelaava pelaaja ja Tshekin sarjoissa kiekkoilevia pelaajia. Latvia tuskin yllättää tälläkään kertaa, mutta tuskin myöskään pettää itse kisoissa, joten eiköhän kisoissa nähdä tuttua Latviaa mitä on 2010-luvulla nähty, joten ainakin A-sarjapaikka pitäisi olla joukkueelle minimitavoite.

Lohkojumbo

Etelä-Korea

Lohkon ehdoton heittopussi ainakin ennakkoon on Etelä-Korea, jonka ainoa tavoite on säilyttää sarjapaikkansa ja siinä riittääkin haastetta kerrakseen. Olisi suuri ihme jos Etelä-Korea olisi jollain muulla sijalla kuin lohkon viimeisenä, kun alkulohko on pelattu, mutta tosin pitää muistaa, että on sitä isompiakin ihmeitä nähty ennenkin, joten katsotaan pelit ensiksi rauhassa ja katsellaan sitten mikä on Etelä.Korean tilanne, kun itse kisat on pelattu loppuun.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.