Scroll Top

Huuhkajat – Markku Kanerva on Jumala tai vähintään jalkapallon Albert Einstein

Markku Kanerva (2)

Suomen jalkapallo on nyt kovassa nosteessa ja erityisesti Huuhkajat ovat pelanneet loistavaa jalkapalloa jo pidemmän aikaa. Nyt muutaman päivän sisään pelatut kaksi EM-karsintaottelua ja niistä otetut täydet kuusi pistettä takaavat sen, että Suomi on lähempänä arvokisapaikkaa kuin koskaan aikaisemmin. Joukkueeseen on palannut myös peli-ilo, joka näkyy pelkästään jo pelaajien olemuksessa. Enää on kaukainen muisto Mixu Paatelaisen typerä joulukuusi -taktiikka ja siitä aiheutunut hirveä stressi sekä valmentajille, pelaajille, erityisesti faneille ja Geemedian toimittajalle, joka oli viimeinen niitti potkuille! 

Embed from Getty Images

Isoin asia näiden hienojen tulosten takana on päävalmentaja Markku Kanerva. Mies tuli Huuhkajien peräsimeen loppuvuodesta 2016, kun sitä ennen joukkuetta luotsannut  Hans Backe sai potkut. Kuvaavaa on, että Backen alaisuudessa vuonna 2016 Huuhkajat ei voittanut otteluakaan vaan hävisi 9 peliä ja pelasi 2 kertaa tasan. Sitä vastoin, kun Kanerva tuli joukkueen peräsimeen muuttui ilmapiiri ja tulokset Huuhkajissa välittömästi. Joukkue voitti heti ensimmäisen kamppailun Marokkoa vastaan tammikuussa 2017.  Kun katsoo Huuhkajien otteita viimeisen kahden vuoden aikana on joukkueen pelillinen ilme sekä tulokset muuttuneet Kanervan alaisuudessa täysin. Joukkue on pelannut kahden vuoden aikana 23 ottelua, joista Huuhkajat on voittanut peräti 14 ottelua, hävinnyt kuusi kertaa ja pelannut kolmesti tasan.

Viime syksyinen Kansojen liiga oli Suomelta hyvä esimerkki siitä missä joukkue menee tällä hetkellä. Päävalmentaja on saanut luotua joukkueelle juuri sellaisen pelitavan, jolla Huuhkajat pystyy voittamaan oman tasoisia maita tai jopa hivenen Suomea kovempia. Kansojen liigan oman lohkon voitto oli joukkueelta kova suoritus, kun miettii, että Kreikka ja eritoten Unkari, joka oli edellisissä karsinnoissa selvästi Suomea parempi jäivät molemmat Huuhkajien taakse.

Embed from Getty Images

Käynnissä olevissa EM-karsinnoissa Kanerva on osoittanut myös taktista nerouttaan pelaajavalinnoilla, jotka ovat olleet jälkikäteen katsottuna todella tärkeitä tulosten kannalta. Suomi hävisi karsintojen avausottelun Italialle aika odotetusti, joten seuraavaan kamppailuun Armenia vastaan joukkue lähti lähes pakkovoiton saattelemana eikä valmistautumiseen ollut juurikaan aikaa. Kanerva veti kaikkien ässän hihasta ja laittoi avaukseen kaikkien yllätykseksi nuoren reilu parikymppisen Fredrik Jensenin. Jensen pelasi hyökkääjänä Teemu Pukin rinnalla ja hyvin pelasi, sillä Jensen teki ottelun voittomaalin 2-0 päättyneessä kamppailussa.

Toinen nerokkuus nähtiin eilen, kun Suomi kohtasi vieraissa Liechtensteinin.Huuhkajat lähti otteluun hyvästä tilanteesta, koska se oli voittanut edellisessä kamppailussa Bosnian. Petteri Forsell oli ollut Bosniaa vastaan avauksessa, mutta ei pelannut kamppailussa kovinkaan hyvin, Moni saattoi ajatella, että Pyry Soiri tulee kentälle tai, että Simon Skrabb nostetaan laiturin paikalta hyökkääjäksi. Näin ei kuitenkaan käynyt vaan Kanerva veti tällä kertaa hatustaan yhden kanin sijaan kaksi. Kanerva nosti avaukseen Lassi Lappalaisen sekä Benjamin Källmanin.

Embed from Getty Images

Lappalaisen nostaminen avaukseen ei ollut mikään suuri yllätys, mutta Källmanin nostaminen kärkeen Pukin aisapariksi oli todella kova veto päävalmentaja Kanervalta, sillä Källman ei ollut ennen eilistä pelannut yhtään maaottelua aikuisten tasolla. Se mikä teki eilisestä ottelusta vielä hienomman niin Kanervan taktiset pelaajavalinnat onnistuivat täydellisesti. 2-0 maalissa Lappalainen teki todella hienon esityön juoksemalla noin 90 metrin spurtin, jonka jälkeen hän jallitti pari vastustajan pelaajaa ja syötti maalineteen Källmanille, joka pisti pallon varmasti pussiin ja teki samalla uran ensimmäisen A-maajoukkue maalinsa.

Kanerva on tehnyt Huuhkajissa todella hienoa jälkeä sekä kentällä että kentän ulkopuolella, joten syksyn tärkeisiin otteluihin on todella mukava lähteä ja Suomen EM-kisapaikka on lähempänä kuin koskaan. Mikäli valmennus saa pidettyä samanlaisen ilon ja pelihuumorin joukkueen sisällä mitä on aikaisemmin nähty ei arvokisapaikka näistä lähtökohdista katsottuna olisi enää yllätys.

Embed from Getty Images

Loppuun vielä pieni lisäys suomifutikselle = Hienoa Markku Kanerva olet palauttanut uskon suomalaiseen jalkapalloon

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.