Scroll Top

Veikkausliiga-kausi 2017 – Kuka voittaa mestaruuden ja ketkä taistelevat mitaleista ??

futis

Veikkausliiga kausi 2017 käynnistyy ensi viikolla ja on aika käydä läpi joukkueiden voimasuhteita ja pureutua siihen mitkä joukkueet taistelevat mitaleista ja ketkä puolestaan kamppailevat putoamista vastaan. Gee pureutuu ennakossa jokaiseen joukkueeseen ja tekee samalla oman rankingin tulevan kauden sijoituksista. Samalla katsotaan mitkä joukkueet ovat vahvistuneet ja ketkä puolestaan ovat heikentyneet.

Veikkausliiga ranking kaudelle 2017

Sijat 1-2 

1. HJK

HJK:n kaksi edellistä kautta ovat olleet pettymyksiä ja joukkue onkin jäänyt molemmilla kausilla ilman mestaruutta, tästä huolimatta HJK lähtee tulevaan kauteen suurimpana mestarisuosikkina. Joukkueen esitykset talven aikana ovat olleet hyviä niin harjoituspeleissä kuin Suomen Cupissa, joten Klubi voi lähteä kauteen luottavaisin mielin.

HJK koki viime kauden jälkeen menetyksiä, mutta mitään järkyttäviä lähtijöitä ei Taye Taiwon lisäksi ollut. Joukkueen puolustus vahvistui hyvillä täsmä hankinnoilla ja se onkin paperilla, jopa viime kautta laadukkaampi. Turun Interistä puolustukseen hankittiin Faith Friday Obilor, joka onkin Veikkausliigan mittapuulla todella kovan luokan pelaaja. Lisäksi alakertaan tuli Norjan Liigan Sogndalista kokenut Hannu Patronen. Patronen on monikäyttöinen pelaaja, joka pelaa ensisijaisesti topparina, mutta pystyy tarvittaessa pelaamaan myös keskikentän pohjalla.

Keskikentälle HJK hankki mielenkiintoisen pelaajan, kun maajoukkueessakin esiintynyt Moshtagh Yaghoubi siirtyi Latviasta HJK:n väreihin. Yaghoubi on myös persoonana mielenkiintoinen tapaus, joka varmasti kiinnostaa myös yleisöä. Laiturin paikalle joukkue hankki RoPS:ssa viime ja edellisellä kaudella loistaneen Juha Pirisen. Mies tuokin laitapelaajan paikalle nopeutta ja Pirinen voi olla tulevalla kaudella potentiaalinen sensaatiopelaaja koko liigan mittapuulla.

Embed from Getty Images

Hyökkäys on HJK:lla todella laadukas ja sen pitäisi kylvää tuhoa laajalla rintamalla. Viime kaudella loistanut ja hurjan määrän maaleja mättänyt Alfredo Morelos aloittaa ainakin kauden Klubissa. Moreloksen lisäksi HJK hankki joukkueeseen vanhan luottopelaajan Demba Savagen BK Häckenista. Lisäksi joukkueen hyökkäystä täydentää Akseli Pelvas sekä Ousman Jallow, joten materiaalista ei ainakaan joukkueen hyökkäypään tehot kiinni.

Tässä oli HJK:n joukkue lyhyesti esiteltynä. Mikäli se pystyy pelaamaan vähänkään omalla tasollaan on se hyvin lähellä mestaruutta ensi kertaa sitten vuoden 2014. Joukkueen materiaalin leveys on muihin Veikkausliiga joukkueisiin verrattuna ylivertainen, joten vaikea nähdä HJK:n ainakaan romahtavan mitalien ulkopuolelle. Onneksi pelit ratkaistaan kentällä eikä paperilla sen esimerkiksi viime kausi näytti.

Embed from Getty Images

2. IFK Mariehamn

IFK Mariehamn otti viime kaudella kaikkien yllätykseksi Suomen mestaruuden itselleen. Joukkueesta lähti muutamia mestaruuden kannalta tärkeitä takuumiehiä, mutta vaihtuvuus oli siitä huolimatta yllättävän vähäistä. Ehkä suurin merkittävä asia tälle kaudella on ykkösmaalivahdin vaihtuminen Walter Viitalasta vírolaiseen Andreas Vaiklaan. Joukkueen menestys on paljon kiinni Vaiklan panoksesta ja siitä pystyykö mies pelaamaan vaadittavalla tasolla ottelusta toiseen. Koska joukkueessa oli lähtijöitä vähän on myös hankinnat olleet maltillisia. Joukkue on vahvistunut kenttäpelaajien osalta muutamilla täsmä hankinnoilla.

Embed from Getty Images

Puolustus on pysynyt käytännössä viime kauden formussa, joten sen osalta palikat on  hyvin kasassa kauteen lähdettäessä. Keskikentällä joukkue hankki Allsvenskanissa pelanneen ruotsalaisen Robbin Sellinin. Mariehamn on kaavaillut Sellinistä korvaajaa joukkueessa loistaneelle Diego Assisille Haaste on toki todella kova ja alkava kausi sitten lopulta näyttää pystyy Sellin täyttämään Assisin jättämät saappaat. Hyökkäyksestä Mariehamn menetti Dever Orgillin, joka oli joukkueen paras maalintekijä viime kaudella ja muutenkin todella arvokas pelaaja saarelaisille. Orgillin jättämää aukkoa hankittiin paikkaamaan Zimbabwelaishyökkääjä Lucky Mkosana, joka saapuu saarelle Pohjois-Amerikan sarjoista. Mkosana on pelityyliltään vahva ja juoksuvoimainen pelaaja, joten puolustajilla tulee olemaan haasteita tämän pelaajan kanssa.

Embed from Getty Images

Tässä oli IFK Mariehamnin tulevan kauden joukkueen ennakko. Joukkueen runko on pysynyt hyvin koossa viime kaudesta vaikka pari kolme tärkeää pelaaja lähtikin muihin seuroihin. Mariehamnin materiaali on Veikausliigan vertailussa hyvää tasoa ja se taistelee tällä kaudella mestaruudesta tai ainakin vahvasti mitaleista ja sitä kautta europaikoista.

Sijat 3-6

3. KuPS

Kuopion Palloseura on useana vuotena lähtenyt kauteen kovalla pelaaja materiaalilla eikä rahaa ole säästelty. Siitä huolimatta joukkue on jäänyt turhan usein kärkisijojen ulkopuolella lukuun ottamatta vuotta 2010. KuPS lähtee tähän kauteen jälleen mitali mielessä eikä syyttä. Joukkue menetti muutaman hyvän avainpelaajan viime kauden joukkueesta, mutta vastapainoksi joukkue on vahvistunut laadukkailla ja hyvillä Veikkausliiga tason pelaajilla. Joukkueen valmennus vaihtui myös tälle kaudella eikä ainakaan huonompaan suuntaan. Marko Rajamäen tilalle tuli HIFK:ssa hyvää tulosta tehnyt Jani Honkavaara.

Puolustuksesta KuPS menetti tärkeän roolipelaajan, kun toppari Babacar Diallo siirtyi Itävaltaan, mutta muuten joukkueen alakerta on pysynyt hyvin koossa. Puolustukseen tuli HJK:ssa usean kauden pelannut Sebastian Sorsa. Mies tuo joukkueen puolustukseen kokemusta ja ammattitaitoa niin kentällä kuin sen ulkopuolelle. Sorsa toimii myös loistavana esimerkkinä joukkueen nuoremmille pelaajille.

Embed from Getty Images

Keskikenttää vahvistettiin Ville Saxmanilla (RoPS) ja Nikko Boxallilla (VPS). Molemmat pelaajat ovat uransa aikana osoittaneet, että ovat hyviä Veikkausliiga pelaajia. Erityisesti Saxmanin hankkiminen joukkueeseen oli kova juttu ja mies vahvistaa todella paljon KuPS.n keskikenttää.

Laiturin paikalle saapui Turun Interistä Solomon Duah, joka tuo nopeudellaan ja hyvällä 1 vs 1 pelaamisellaan isoja apuja varsinkin hyökkäyssuuntaan.

Hyökkäykseen saapui jo aiemmin Kuopissa pelannut Virolaishyökkääjä Ats Purje. Purje pelasi KuPS:ssa kausina 2012-2014 ja teki 76 ottelussa 19 maalia Veikkausliigassa. Joukkueen onneksi se sai pidettyä viime kaudella kovaa jälkeä hyökkäyksessä tehneen Gbolahan Salamin seurassa. Salami-Purje kaksikolta odotetaan paljon maaleja, joten näiden miesten panoksesta riippuu isosti taisteleeko KuPS mitaleista tällä kaudella.

Embed from Getty Images

Tässä oli KuPS lyhyesti esiteltynä. Joukkue materiaali on jokaisella osa-alueella kunnossa aina puolustuksesta hyökkäykseen asti. Mikäli joukkue saa kauteen hyvän startin on sillä mahdollisuudet haastaa, jopa sarjan kärkijoukkueita. Tämä voikin olla hyvin se kausi jolloin KuPS jättää ikuiset 6-8 sijat taakseen ja joukkue ottaa mitalin ja euro paikan itselleen.

 

4. Ilves

Ilves veikattiin viime kaudella putoamaan Veikkausliigasta, mutta joukkue yllätti kaikki hyvillä peliesityksillään ja se olikin sarjassa lopulta viides ja taisteli aivan loppuun saakka mitaleista.

Joukkueen materiaali on vahvistunut kaikkein eniten Veikkausliiga seuroista verrattuna viime kauteen. Joukkue toki menetti viime kaudella loistaneen Mikael Soisalon, kun taas Heikki Aho sekä Mika Lahtinen lopettivat uransa. Silti tärkein asia Jarkko Wissin luotsaamalle joukkueele oli se, että keskikentällä peliä pyörittävä ja myös maalinteon osaava Paul Emile Tendeng jatkaa joukkueen vahvuudessa. Ilves esiintyi talven aikana lupaavasti ja varsinkin Suomen Cupissa joukkueen otteet olivat lupauksia antavia tulevaa kautta silmällä pitäen. Joukkue selviytyi cupissa välieriin, jossa HJK:n.

Ilveksen joukkue vahvistui yllättävän paljon viime kaudesta ja se sai naarattua hyyviä laatupelaajia ryhmäänsä. Seinäjoelta saapui puolustajan paikalla viihtyvä ja  hyviä otteita SJK:ssa esittänyt Teemu Penninkangas. Lisäksi SJK:sta saapui Veikkausliigassa maaleja tehtaillut Tuco sekä Yuoness Rahimi. Kolmikon lisäksi Seinäjoelta Tampereelle saapui nuoriso maajoukkueissa esiintynyt Aleksis Lehtonen. Voikin sanoa, että Ilves oli talven siirtomarkkinoilla ehdoton voittaja.

 

Ilveksen puolustukseen Penninkankaan lisäksi saapui FC Lahdesta kokenut Jani Tanska. Tanskan panos Ilveksen alakerrassa tulee olemaan tulevalla kaudella  iso. Joukkueen puolustus onkin toiminut talven otteluissa varsin mukavasti. Keskikenttä Paul Emile Tendengin sekä Reuben Ayarnan johdolla on yllättävän laadukas. Keskikenttä on ruokkinut hyökkäystä talven peleissä mukavasti ja kaksikko Tuco-Rahimi on tehnyt kärjessä hyvin tulosta.

Tässä oli Ilveksen joukkue esittelyssä. Joukkue on viime kautta selvästi laadukkaampi ja sitä kautta odotukset ovat selvästi kovemmat. Ilves taistelee lähtökohtaisesti sijoista sijoista 3-6, mutta mikäli kausi saisi jostain syystä huonon alun voi kaudesta tulla vaikea. Joka tapauksessa talven peliesitykset, kun otetaan huomioon voi Ilveksen tulevalta kaudelta odottaa todella paljon.

 

5. Turn Inter

Turun Interin viime kausi oli kaikkea muuta kuin helppo vaikka joukkueelta ennen kautta odotettiin, jopa mitalia. Joukkue joutui karsimaan sarjapaikastaan, mutta säilytti sen lopulta paikallisvastustaja TPS vastaan pelatussa otteluparissa. Shefki Kuqi tuli kesken viime kauden joukkueen peräsimeen, joten mies pääsee nyt aloittamaan ensimmäisen täyden kauden joukkueen valmentajana. Joukkueen materiaali on paperilla todella hyvä ja myös talven aikana pelatut ottelut menivät joukkueelta suhteellisen hyvin.

Viime kauden joukkueesta Inter menetti keskuspuolustaja Faith Friday Obilorin HJK:n sekä laiturin paikalla pelaavan Solomon Duahin KuPS:n. Lisäksi maalivahti Jukka Lehtovaara lopetti, mutta muuten lähtijöitä oli yllättävän vähän. Joukkueen puolustus on pysynyt hyvin kasassa viime kaudesta ja lisäksi sinne hankittiin Ykkösen viime kauden paras puolustaja  Niko Markkula JJK:sta. Keskikentälle joukkue hankki PK-35 viime kaudella pelanneen Kevin Mombilon sekä ranskalaisen Julien Faubertin. Toki talven perusteella Faubert näyttäisi olevan aika vajavaisessa kunnossa ja mies voikin olla joukkueelta, jopa floppihankinta.

Embed from Getty Images

Hyökkäys on materiaaliltaan ehkä Interin paras osa-alue. Joukkueessa jatkaa kesken viime kauden tullut Njazi Kuqi, joka osoittautui juuri niin hyväksi maalintekijäksi mitä osattiin mieheltä odottaa. Silti talven kovin siirtouutinen oli Timo Furuholmin palaaminen viiden ulkomailla vietetyn kauden jälkeen takaisin Turkuun. Mies pelasi Interissä edellisen kerran kaudella 2011, jolloin  mies laukoi huimat 22 maalia Veikkausliigassa, jolla irtosi maalipörssin voitto. Furuholmilta odotetaan Turussa paljon ja kaksikko Kuqi-Furuholm voikin olla tulevalla kaudella paha pideltävä mille tahansa joukkueelle Veikkausliigassa.

Embed from Getty Images

Tässä oli Interin joukkue esiteltynä. Inter on monissa papereissa nostettu viiden-kuuden parhaan joukkoon, eikä Gee tehnyt poikkeusta. Joukkueen materiaali on hyvä ja talvi meni joukkueen osalta mukavasti, joten odotukset ovat myös Turussa kovat. Joukkue tarvitsee sarjaan hyvän alun, koska viime kausi näytti, että sarjasta voi tulla vaikea mikäli peli lähtee pyörimään heti väärään suuntaan.

6. VPS

VPS oli viime kaudella hienosti neljäs ja lunasti sitä kautta  paikan eurokentille. Päävalmentaja Petri Vuorinen on tehnyt hyvää työtä Vaasassa luottaen omaan vahvaan pallonhallinta peliinsä. Joukkueen esitykset ovat olleet talven aikana lupaavia, joten joukkueella on, jopa eväät kirkastaa viime vuotista sijoitustaan. Joukkue on muuttunut jonkin verran viime kaudesta eikä hankintoja ainakaan tässä vaiheessa ole liiemmin ollut. Joukkueen suurimmat menetykset olivat maalivahti Evgeni Kobozevin siirtyminen Ruotsiin sekä Pyry Soirin siirtyminen Valko-Venäjälle. Kobozev pelasi viime kaudella todella hyvin vaasalaisten maalilla, joten mielenkiintoista nähdä miten miehen jättämä aukko VPS:ssä paikataan. Lisäksi joukkueesta lähti Nikko Boxall (KuPS), Loorents Hertsi (FC Lahti), Kevin Peth (FF Jaro) ja Eero Tamminen (Ilves). vaikka kaikki nimet eivät korvaan kuulosta kovilta menetyksiltä voivat ne kauden aikana muodostua yllättävän isoiksi. Sen takia hieman ihmetyttää, että joukkue hankki talven aikana vain kolme pelaajaa. Virolainen Marko Meerits hankittiin  ykkösmaalivahdiksi, Juho Hakola tuli Kuopiosta Vaasaan ja Samu Volotinen hankittiin myös maalivahti osastolle.

VPS pelasi talvella hyvin Suomen Cupissa ja joukkueen esitykset  antoivat viitteitä siitä, että tulevalla kaudella on lupa odottaa menestystä. Puolustus Ville Koskimaan johdolla toimi hyvin ja myös kokenut Veli Lampi tulee olemaan tärkeä pelaaja laitapakin tontilla. Keskikenttä on pelaajien osalta hyvää tasoa Veikkausliigaan. Monissa papereissa on veikattu, että nuori Aatu Laatikainen tulee lyömään itsensä toden teolla tällä kaudella. Nuorukaista onkin veikattu avainpelaajaksi joukkueen keskikentällä yhdessä Sebastian Strandvallin kanssa.

Embed from Getty Images

Hyökkäyksestä VPS:ltä löytyy tuttu kaksikko Jamaikalta eli Steven Morrissey ja Andre Clennon. Joukkueen tehot ovat pitkälti tämän duon harteilla ja viime kaudella jo nähtiin, että miehet osaavat tehdä maaleja. Morrissey on kaksikosta parempi maalintekijä, kun taas Clennon on enemmän target tyylinen hyökkääjä. Suomen Cupissa talvella saatiin huomata, että tulosta voidaan odottaa tälläkin kaudella ja miehet tekivät lähes puolet VPS:n maaleista.

 

Tässä oli VPS:n joukkue pähkinänkuoressa. Viime kausi näytti, että joukkueen pelitapa toimii, joten odotukset myös tulevalle kaudelle ovat kovat  Sijoituksia kärjen takana on tosin vaikea ennakoida, joten VPS voi olla kauden jälkeen vaikka mitaleilla tai sitten jäädä, jopa sijoille seitsemän tai kahdeksan niin tasaisia joukkueita Veikkausliigassa on. Joka tapauksessa lähtökohdat Vaasassa ovat hyvät ja talven hyvät otteet tuskin ainakaan laskivat joukkueen odotuksia.

 

Tässä oli Geen ensimmäinen osa Veikkausliiga ennakosta ja siitä mitkä joukkueet taistelevat mestaruudesta ja mitaleista. Tuttuja joukkueita oli kärjessä, mutta monen silmään ehkä myös jotain yllätyksiä. Seuraavassa osassa käydään sitten sijat 7-12 läpi eli mitkä joukkueet ovat alemmassa keskikastissa ja mitkä taistelevat putoamista vastaan. Mikäli luit tämän suosittelen lukemaan myös toisen osan. Tiukkaa analyysia joukkueista ja pelaajista.

 

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.