Uinnin SM-kisat päätökseen Vaasassa

Uinti uiminen

Vaasassa kisattiin uinnin SM-kisat 17-20.11.2016. Yhteenvedot jokaisesta kisapäivästä:

Torstai:

Torstain ylivoimaisin nimi oli Hanna-Maria Seppälä. Hän ui kauden parhaansa 100 metrin vapaauinnissa ja voitti mestaruuden ajalla 54,08. Seppälä osoitti, että vauhtia löytyy MM-kisojen alkaessa reilun parin viikon päästä. Hyviä otteita torstaina esitti myös toinen suomalaisnainen Jenna Laukkanen, joka kahmi kaksi hopeamitalia, sekä 100 metrin vapaasta että 50 metrin perhosesta.

Miehissä Teemu Vuorela kyykytti rintauintispesialisteja uimalla mestaruuteen ainoana alle minuutin tuloksella, 59,73.

Perjantai:

Perjantaina nähtiin suurehko yllätys naisten 100 metrin rintauinnissa, kun 19 vuotias Silja Känsäkoski nappasi ensimmäisen aikuisten Suomen mestaruutensa omalla ennätysajalla 1.05:56 ja jätti Jenna Laukkasen taakseen.

Miehissä Teemu Vuorela jatkoi vahvoja otteitaan. Torstaina yllätysmestaruuden napannut Vuorela pokkasi nyt kultamitalin 200 metrin sekauinnista komealla ajalla, 1.58,43. Mies nipisti ennätyksestään lähes kolme sekuntia ja alitti kautta aikain viidentenä suomalaisena maagisen kahden minuutin rajan. Miesten 100 metrin vapaassa puolestaan nähtiin todella tasainen loppumetrien taisto Ari-Pekka Liukkosen ja Anton Herralan välillä. Liukkonen oli vain kaksi sadasosaa nopeampi tuloksella 48,51.

Lauantai:

Lauantaina SM-altailla nähtiin liuta kovia tuloksia. Jenna Laukkanen paransi sivumatkansa 100 metrin selkäuinnin ennätystään ensi kertaa alle minuutin voittaen mestaruuden ajalla 59,94. Hän voitti myös satasen sekauinnin ja oli 50 metrin vapaassa viides. Hanna-Maria Seppälä jatkoi hyvää vauhtiaan 50 metrin vapaassa kellottaen ajan 24,78. Tämä mestaruuden tuottanut tulos uupuu hänen vuoden 2008 Suomen ennätyksestään vain tasan neljä kymmenystä.

Miesten 50 metrin rintauinnissa Andrei Tuomola oli lähellä tavoittaa alle 26 sekunnin tuloksen. 27,01 toi hänelle mestaruuden tiukassa finaalissa. Tuomolalle aika oli selkeästi kauden paras. Riku Pöytäkivi uhkui hyvää kuntoa satasen perhosuinnissa. Hän voitti ajalla 51,85, mikä oli hänen Suomen ennätyksensä vielä viisi viikkoa sitten.

Nuoret laittoivat myös ennätyksiä uusiksi lauantaina. Muun muassa Cetuksen tytöt paransivat nuorten Suomen ennätystä 4×100 metrin vapaassa kokoonpanolla Sohvi Nenonen, Sini Koivu, Ronja Riihinen ja Alissa Eloranta. Lisäksi SM-altailla nähtiin monia nuorten kisaennätyksiä.

Sunnuntai:

SM-uintien päätöspäivän odotetuin suomalaisnimi oli Emilia Bottas. MM-uintien lähestyessä seurattiin tarkasti mikä on Bottaksen kunto, ja siihen saatiin vastaus hienolla tavalla. Bottas kauhoi 100 metrin perhosuinnin mestaruuden ajalla 59,26, ja yllättyi itsekin noin kovasta ajasta vasta vähäisen treenaamisen jälkeen. Jenna Laukkanen ui samaisessa perhosuintikisassa SM-hopealle ja Sohvi Nenonen pronssille. Jenna Laukkanen päätti urakkansa SM-kisoissa 50 metrin rintauintiin, josta tuli kultainen mitali. Laukkanen sai Vaasassa yhdeksästä lajista peräti kahdeksan mitalia. Hän starttasi 18 kertaa.

Ari-Pekka Liukkonen sai kroppansa hyvään liitoon päämatkallaan 50 metrin vapaassa. Hän hurjasteli aikaan 21,34, mikä on uupuu hänen Suomen ennätyksestään vain 0,11 sekuntia. Miesten 200 metrin rintauinnissa nähtiin puolestaan pienoinen yllätys, kun Tapio Junninen ui voittoon ajalla 2:09.20 jättäen Matti Mattssonin ja Valtteri Kiiskisen taakseen.