Scroll Top

Teräksinen dynastia

392px-Tapparan_logo.svg

Uusi kausi kotoisassa Liigassa odottaa jo kulman takana ja joukkueet ovatkin pelanneet harjoituspelejä. Eräs tulevan kauden mielenkiintoisimmista joukkueista on ehdottomasti Tampereella majaansa pitävä tuplamestari Tappara.

Tappara on jälleen yksi suurimmista mestarisuosikeista ellei jopa suurin. Onnistuvatko Kirvesrinnat kirjoittamaan historiankirjoja uusiksi ja nappaamaan ennätyksellisen kuudennen finaalipaikan perätysten? Entäpä kaappaamaan himoitun triplamestaruuden? Viimeksi Liigassa ja sen edeltäjissä triplamestaruus on nähty kausilla 1998-2001. Tällöin tuohon huimaan temppuun ylsi TPS.

Mutta minkälaisista asemista mestarisuosikki lähtee triplajahtiin?

Organisaatio

Toimitusjohtaja Mikko ”Mikki” Leinonen on tehnyt huikeaa työtä. Vaikka Tapparalla on ”vasta” 4-5 suurin budjetti kausittain, on sillä paperilla kuitenkin aina 1-3 kovin nippu. Nippu jolla ollaan vuodesta toiseen finaaleissa. Tämä kertoo siitä, ettei Tappara kokoa joukkuettaan pelkällä rahalla vaikka pystyykin maksamaan kärkipelaajilleen hyvää liksaa.

Tapparalla on tarjota paljon muutakin kuin rahaa. Kirvesrinnat voivat tarjota aidon menestysmahdollisuuden sekä Suomen tämän hetken kovimman tähtihautomon. Esimerkkeinä käyvät Olli Palola, Patrik Laine, Aleksander Barkov, Juha Metsola, Henrik Haapala, Jarno Koskiranta, Aleksi Elorinne ja listaa voisi jatkaa vielä tukulla pelaajia. Vanhemmat ja kokeneemmat pelaajat ovat tulleet hakemaan Tapparasta uutta nostetta uralleen ja heistä esimerkkeinä käyvät Veli-Matti Savinainen sekä Jani Lajunen. Pelaajien kasvatus ja uuden mahdollisuuden antaminen on ollut yksi keinoista, joilla Leinonen on taikonut positiivisia tuloksia kaudesta toiseen.

Tapparan vetovoimaa juniori-ikäisten pelaajien ja heidän vanhempiensa silmissä nostaa varmasti se, että mestarivalmentaja Jussi Tapola siirtyi seuran urheilu- ja kehitysjohtajaksi. Eli käytännössä Tapola toimii junioreiden kanssa ja pystyy täten suuntaamaan junioreiden harjoittelua haluamaansa suuntaan. On spekuloitu, että Tapola palaa Tapparan vastuuvalmentajaksi kaudeksi 2020-2021, jolloin Jukka Rautakorven sopimus umpeutuu. Tapola saisi tällöin käyttöönsä haluamansa kaltaisia junioireita, jotka ovat hänelle kaikenlisäksi vieläpä hyvin tuttujakin. Junioreista olisi jalostettu Tapparan pelitapaan soveltuvia yksilöitä. Ja sehän on ideaalitilanne kun yksilön vahvuudet mätsäävät joukkueen pelitavan kanssa yksiin kuin Mikko Leinonen ja viikset!

Embed from Getty Images

Jussi Tapola siirtyi penkin takaa kehittämään Tapparalle uusi tähtiä omista junioreista.

Nippelitietoa
Mikko Leinonen omistaa NHL:ssä yhä voimassa olevan ennätyksen. Hän syötti pudotuspeliottelussa kuusi maalia ja sai nimiinsä yhden pudotuspeliottelun syöttöennätyksen. Ainoa samaiseen temppuun pystynyt on muuan Wayne Gretzky.

 

Valmennus & pelitapa

Uusvanha päävalmentaja Rautakorpi palasi Tapparaan kolmen kauden tauon jälkeen kolmen vuoden sopimuksella. Rautakorpi on saanut uransa aikana paljon kritiikkiä tylsästä pelitavastaan, sen tuloksista huolimatta. Rautakorven piiskaama joukkue on selviytynyt aina pudotuspeleihin. Finaaleihin on ylletty kuusi kertaa mutta voitettuja finaalisarjoja on vain yksi: 2003 Tapparassa kahden hopean jälkeen. Kritiikki sai aivan uudet mittasuhteet vuodenvaihteen Nuorten MM-kisojen aikaan, kun Suomi kynti Rautakorven johdolla. Lopulta Jääkiekkoliitto erotti Rautakorven kesken kisojen ja päävalmentajan saappaisiin astui Jussi Ahokas.

Embed from Getty Images

Rautakorven viides stintti Tapparassa on alkanut loistavasti.

Rautakorpi painotti kesän haastatteluissa, että Tappara tulee pelaamaan nopeaa ja aktiivista kiekkoa ja sitä todentotta on nähty! Tapparan peli-identiteetin kulmakiviä eli keskialueen tiivistä ja hieman passiivistakin trappia tai viivelähtöjä ei ole nähty juuri ollenkaan. Tapparan pelaajat painavat tällä hetkellä syvälle vastustajan päähän karvaamaan ja tekevät pelinavaamisesta yhtä tuskaa. Keskialueelle peruuttelua tapahtuu harvoin. Tiivistettynä Tappara ajattelee tällä hetkellä, että hyökkäys on paras puolustus.

Pelitapa on kuitenkin hyvin kuluttava ja siksi voidaankin pitää lähes varmana, että tälläkin kaudella tullaan näkemään keskialueen trappia ja ohjauspeliä, jotka antaa pelaajille levähdystaukoja pelin sisällä. Myös viivelähdöt tulevat varmasti lisääntymään, koska vastustajatkin saavat peliään kuntoon ja silloin edes Tapparalla ei ole varaa samanlaiseen ajoittaiseen uhkarohkeuteen kuin nyt. Tällä hetkellä Porkkanapöksyt tekevät ajoittain epätoivoisiakin etenemisyrityksiä, jotka päätyvät kiekonmenetykseen, vaikka järkevintä olisi vain palauttaa alas. Tyhmiin kiekonmenetyksiin ei ole varaa esimerkiksi Frölundan ja JYPin tasoisia joukkueita vastaan.

Tämän hetkinen pelityyli on silti tuottanut suorastaan järkyttävän kovaa tulosta: 5 peliä, 5 voittoa ja maaliero 28-7. Suurinosa maaleista on tullut suorahyökkäyksistä ja tämä on erittäin pelottava asia vastustajien kannalta. Tappara on tunnettu kovana vastaiskujoukkueena mutta nyt maaleja tulee kuin liukuhihnalta myös suorahyökkäyksien avulla. Materiaalikin on sen verta kova, että vaikka joukkueella olisi pelitavallisesti nihkeä ilta, yksilöt pystyvät ratkomaan pelejä pelkällä henkilökohtaisella taidollaan. Vielä kun ylivoimakin jauhaa tulosta illasta toiseen niin se laittaa kysymään: ”Löytyykö tälle teräksiselle koneelle pysäyttäjää?” Ei välttämättä mutta täytyy kuitenkin muistaa että nyt eletään vasta elokuuta ja edessä on piiiitkä kausi, jonka aikana ehtii tapahtumaan paljon asioita.

Nippelitietoa
Rautakorven veli Kari Rautakorpi, toimii KeuPa HT:n apuvalmentajana.

Pelaajisto

Maalivahdit
30 Christian Heljanko
Erittäin lupaava nuori veskari pelasi viime kaudella Mestiksessä LeKin riveissä huippukauden. Viime kaudella oli Tapparan maalivahtiosaston selkeä kolmosvahti, tällä kaudella yhtä selvä kakkosvahti. Rautakorpi on opittu tuntemaan yhden veskan valmentajana mutta Heljanko saa silti todennäköisesti hyvin pelejä alle tulevalla kaudella. Osa Tapparassa ja osa LeKissä. Hrachovinan sopimus loppuu tähän kauteen ja Heljangolla on sopimus jo ensi kaudesta, joten onko hän tuleva Tapparan ykkösvahti? Potentiaalia siihen ainakin on.

49 Dominik Hrachovina
Tuli kaudeksi 2010-2011 TuToon Tsekeistä. ”Hakametsän Hasek” siirtyi seuraavaksi kaudeksi Tapparan B-junioreihin ja on sieltä A-junioreiden, LeKin, Nokian Pyryn sekä HPK:n kautta taistellut tiensä Tapparan ykkösveskaksi. Kaudella 2015-2016 oli jo kakkosvahti, josta nappasi kaudeksi 2016-2017 ykkösen paikan. Hrachovina vakiinnutti ykköskassarin paikkansa vain 20 runkosarjapelillä ja pleijaripelejäkin oli alla vain 2 Liigassa. Lopputuloksena 41 runkosarjapeliä, 18 pleijaripeliä sekä mestaruus.

Luonnonlapsena tunnettu tsekkiläinen sinetöi paikkansa Tappara-kannattajien sydämissä viimeistään tuolla kaudella.

Embed from Getty Images

Hrachovina aloittaa toisen kautensa Tapparan ykköskassarina.

73 Kimmo Rautiainen
Tapparan omia junnuja, joka on pyörinyt edustuksen mukana jo muutaman kauden ajan. Miesten pelejä alla tasan nolla. Ensi kausi kulunee A-junnujen ja Lekin mukana.

Puolustajat

4 Mikko Lehtonen
Nousi Liigan tähtipakkien joukkoon viime kaudella KooKoon riveissä, josta siirtyi kesken kauden HV71:n riveihin. Ruotsista Tampereelle tuliaisena saapui Ruotsin mestaruus. Osoittanut harjoituspeleissä olevansa Liigan ehdotonta eliittiä siniviivalla. Kolmessa ottelussa tehot 1+2. Kolmeen tehopisteeseen Tapparan pakeista ylsi myös Valtteri Kemiläinen (0+3). Omassakin päässä maineestaan huolimatta yllättävän jämäkkä. Potentiaalia voittaa pakkien pistepörssi.

5 Jere Rouhiainen
Tappara-kasvatti on ollut jo vuosia edustuksen mukana. Ei ole silti onnistunut vakiinnuttamaan paikkaansa pelaavassa pakistossa, toki kun katsoo Tapparan viime kausien pakistoja niin haaste on ollut kiven kova. Omanpäänluuta mutta tarvitsee otteisiinsa tasaisuutta. Hieman samanlaisia pelillisiä piirteitä kuin Tappara-legenda Pekka Saravossa.

9 Aleksi Salonen
Voitti viime kaudella Tapparan pakkien pistepörssin 5vs5-pelissä. Tämä kertookin jo kaiken miehen potentiaalista ja Tapparan pakiston laadukkuudesta, koska Salonen ei pelannut käytännössä ollenkaan ylivoimaa viime kaudella. 53 ottelussa syntyi tehot 5+13=18, kun Tapparan sisäisen pakkipörssin voitti Otso Rantakari (56 9+21=30). Pienestä koostaan huolimatta ei ota taka-askelia, valmis pudottamaan hanskat jäähän vaikka vastassa olisi päätä pidempi kaveri. Jotkut puhuvat jopa Soturi Salosesta. Pukukopin ilopilleri.

Embed from Getty Images

Pieni mutta pippurinen Aleksi Salonen!

13 Valtteri Kemiläinen
Viime kausi meni osittain penkin alle, kun loukkaantuminen söi kaudesta ison osan. Oli silti erittäin vakuuttava pelaamissaan otteluissa, 34 peliä tuottivat tehot 4+16=20. Pleijareissa 3+8=11. Kamppailee Lehtosen kanssa pakkien pistepörssin voitosta.

15 Toni Utunen
Utusen debyyttipeli Liigassa oli varmasti ikimuistoinen. Debyytti tapahtui 16.12 pelatussa Ilves-Tappara Ulkojäät-tapahtumassa pelatussa ottelussa. A-juniorit ja LeKi tulevat tutuksi tulevalla kaudella.

23 Aleksi Elorinne
Tapparan puolustuksen kivijalka. Saavuttanut Tapparan kannattajien keskuudessa suuren arvostuksen otteillaan. Jämäkkä puolustuspäänluuta, jolta löytyy myös hieman kiekollistakin taitoa. Osaa käyttää isoa kroppaansa loistavasti hyväkseen kiekkoa suojatessaan. Junnuille loistavaa opetusmateriaalia kiekon suojaamisesta. Kaipaisi vielä hivenen lisää ilkeyttä maalinedustalle.

33 Veli-Matti Vittasmäki
Viime kauden Ilveksen puolustuksen johtohahmo. Paljon samaa kuin Elorinteessä mutta Vittasmäeltä löytyy vielä hieman enemmän v-mäisyyttä. Tärkeä palanen Tapparan ensi kauden puolustusta, jossa on paljon nuoria ja hyökkäyspäähän taitavia (ja innokkaita) puolustajia. Puolustuksen isähahmo ja kivijalka. Hieman sellainen Markus Kankaanperän ja Pekka Saravon yhdistelmä. Tuo kaivattua kovuutta peräpäähän.

52 Otso Rantakari
Kamppailee ylivoima-ajasta Lehtosen ja Kemiläisen kanssa. Kiekollisesti ja jalalla loistava puolustaja mutta omassa päässä tapahtuu vielä ajoittain melkoisia nukahduksia.

78 Niko Mikkola
KalPasta kesällä saapunut huippulupaus. Kolkutteli kesällä Pohjois-Amerikan ovia mutta pysyy ilmeisesti Suomessa vielä tämän kauden. Erittäin ilkeä ohitettava vastustajan hyökkääjille. Isokokoinen puolustajalupaus tietää vahvuutensa ja käyttää niitä häikäilemättä hyväkseen. V-mäinen pelityyli on tosin jokseenkin jäähyherkkä. Tuo Tapparan takalinjoille kokoa, kovuutta ja kiekollista taitoakin.

Embed from Getty Images

Niko Mikkola hakee kaukalossa vaikka väkisin halikaverin.

Hyökkääjät
11 Matti Järvinen

Lähtökohtaisesti Tapparan ykkössentteri ja vertailua onkin jo syntynyt Jani Lajuseen. Matkaa Lajusen saavutuksiin ja arvotukseen on paljon mutta Järvinen ei olekaan täysin samankaltainen pelaaja kuin Lajunen. Siinä missä Lajunen keskittyi pitämään kiekollisen pelinsä simppelinä ja hoitamaan ketjunsa paskahommat, Järvinen on hieman klassisempi ykkössenä. Kädet ovat pehmeät ja pelisilmä terävä. Erittäin mielenkiintoinen pelaaja tulevalla kaudella.

12 Jere-Matias Alanen
Tapparan oma kasvatti on saanut satunnaisesti vastuuta edustuksen riveissä ja onkin ollut yllättävän valmis miesten peleihin. Toki paljon on vielä hommia tehtävänä mutta niin on uraakin jäljellä iän puolesta. Kausi kulunee A-junioreissa ja Lekissä. Paikkaa loukkaantumisia ja antaa lepovuoroja vakijätkille.

17 Teemu Nurmi
Vaikka pelipaikka on lähtökohtaisesti nelosessa, on Nurmi silti Tapparan johtavia pelaajia. Rannelaukaus loistava ja pelinlukukin hyvällä tasolla. Vaikeuksia liikkeen kanssa. Viime kaudella 59 19+23=42.

20 Niko Ojamäki
Rasvatun salaman kaltaisesti liikkuva Ässät-kasvatti on tunnettu alivoimaspesialistina sekä kovana työmyyränä. Väläytellyt myös kiekollista osaamistaan ja voidaankin olettaa ensi kaudella syntyvän tulosta myös hyökkäyspäähän. 30-40 pinnaa täysin mahdollinen saavutus.

26 Jere Karjalainen
Erittäin monipuolinen pelaaja ja täten valmentajan luottomiehiä. Hieman näkymätön pelaaja mutta nakuttaa silti tehtaan takuulla kaudessa sen noin 30 pinnaa. Viimeinen napsu läpimurrosta on jostain syystä jäänyt ottamatta. Työteliäs, nopea ja kunnioitettu pelaaja kannattajien keskuudessa.

42 Otto Rauhala
Tämä nimi kannattaa laittaa ylös paksuin kirjaimin. Miehestä kertoo jo paljon se että Tapparan kannattajat ovat usein verranneet jätkää Jani Lajusen ja Jukka Peltolan kaltaisiin pelimiehiin sekä johtajiin. Rauhala on malliesimerkki joukkuepelaajasta. Ei ole kovin harvinainen näky että Rauhala painaa vastuksen päähän paineistamaan ja antamaan näin joukkuekavereilleen lisää vaihtoaikaa vaikka takana olisi jo pitkäkin vaihto. Luotettava omanpään soturi mutta omaa myös yllättävän hyvät hyökkäyspään taidot. Tulevaisuudessa kapteenistoainesta.

Embed from Getty Images

Otto Rauhalan nimi kannattaa painaa mieleen tiukasti.

44 Jan-Mikael Järvinen
On alkukauden sivussa loukkaantumisen takia. Kiekon ylöstuojana Liigan parhaimmistoa ja samalla takuuvarma 30-35 pisteen mies. Ovelana lätynheittäjänä tunnetun Järvisen pisteistä suurinosa onkin syöttöpisteitä mutta tästä huolimatta mies omistaa Liiga-tasolle hyvän laukauksen. Taiteilijaluonteestako johtuen panttaa kutiaan turhaan. Yksi joukkueen liidereistä kentällä että sen ulkopuolella.

61 Juhani Jasu
Loistava aloittaja ja väläyttelee ajoittain käsiään aloituspisteiden ulkopuolellakin. On alkukaudella ottanut Jani Lajusen roolia ykkösylivoiman aloittajana sekä maskimiehenä, eikä ole kalvennut juuri yhtään Lajuselle tässä hommassa, jos yhtään. Alivoimaspesialisti.

62 Otto Mäkinen
Sentterinä pelaava Tapparan oma kasvatti pelannee kautensa pääosin A-junioreissa sekä LeKissä. Leveyspelaaja.

67 Tomáš Záborsky
Kesän yksi kovimmista hankinnoista. Saa Tapparassa huippuketjukaverit, joten voi helposti tykittää sen 30-40 häkkiä ja 60-70 pistettä kunhan pysyy ehjänä. Tulisieluisuus voi ajoittain kääntyä joukkuetta vastaan mutta yhtä hyvin myös joukkueen hyväksi. Löytänyt ylivoimassa Kuuselan kanssa jo orastavaa kemiaa. Zaborsky-Kuusela tulee varmasti kylvämään kauhua ympäri Suomea, molemmat kun osaavat luoda paikkoja kaverille tyhjästä ja myös viimeistellä tylysti. Yksi kauden mielenkiintoisimmista pelaajista.

68 Joona Luoto
Isokokoinen hyökkääjälupaus on ihastuttanut tapparalaisia röyhkeällä ja periksiantamattomalla pelityylillään. Luodossa on paljon samaa kuin muuan Patrik Laineessa: loistava laukaus, fyysisyys, ratkaisuhalu jne. Toki Laineen tasoiseksi tykiksi Luoto tuskin koskaan kasvaa mutta NHL ei ole ollenkaan mahdoton ajatus.

Embed from Getty Images

Joona Luodon otteita kannattaa seurata tarkasti.

70 Jarno Kärki
Pehmeäkätinen porilainen saapui Tapparaan kahden vuoden pahvilla. Aloittanut kauden Kuusela-Ojamäki-akselin sentterinä. Ketju on ollut tehokas mutta saa nähdä kuinka kauan Kärki jatkaa sentterinä. Aloitusprosentti on ollut pelistä toiseen suorastaan kammottavalla tasolla ja peli muutenkin ollut hieman arveluttavalla tasolla omaan päähän.

71 Kristian Kuusela
Viime kaudella palasi Tampereelle siirtorajalla. Runkosarjassa ei päässyt lähellekään samaan lentoon kuin kaudella 2015-2016 mutta hoiti silti oman ruutunsa mukisematta. Repi ja raastoi. Pleijareissa alkoi jo näkymään sitä vanhaa Kuuselaa, joka tekee kentällä melkeimpä mitä tahtoo. Tehoja ei syntynyt toissa kevään pleijareiden tahtiin mutta Kuuselan panos saattoi olla jopa suurempi kuin kevään 2016 mestaruudessa.

Kevään 2017 Kuusela pisteiden teon ohessa myös nosti edelliskeväästä työmäärää entisestään. Taklasi, repi, tökki, ärsytti. Tämän kauden harjoituspeleistä ollaan jälleen nähty sitä Kuuselaa, joka on hyvin lähellä pistepörssin voittamista. Johtaja ja suunnannäyttäjä.

76 Anton Levtchi
Levtchi on taitava nuori pelaaja mutta kausi kuluu todennäköisesti LeKissä. Leveyspelaaja.

81 Jukka Peltola
Jugi. El Capitano. Kapteeni. Kapteenien Kapteeni. Timantti. Peltolan lempinimet kertovat jo kaikenolennaisen miehestä. Tapparalaisuuden ruumiillistuma. Peltola on opittu tuntemaan puolustuspäänspesialistisena mutta hän on myös erittäin taitava hyökkäyspäähän. Siitä osoituksena viime kausien tehot: 2015-2016 59 17+22=39, 2016-2017 51 11+24=35. Kädet ovat pehmeät, rannelaukaus todella vaarallinen, työmoraali erittäin korkea, ei luovuta koskaan. Voi pelata laiturina, sentterinä että pakkina ja peli luistaa. Jokaisen valmentajan unelmapelaaja. Melkein täydellinen paketti. Ikisoturi.

Embed from Getty Images

Kapteeni Peltolalla on aikaa myös pienemmille kiekkofanaatikoille.

91 Tyler Redenbach 

Erittäin mielenkiintoinen hankinta Tapparalta. Taitava kanadalainen sentteri saapui Tapparaan vuoden sopimuksella. Kauden ensimmäisissä peleissä hieman näkymätön. Johtuneeko vaisuus vajavaisesta kunnosta vai uudenlaisesta pelisysteemistä? Se selvinnee lähiakoina. Pelannut Liigaa myös Pelicanssissa sekä HIFK:ssa.

Nippelitietoa
Kaikki viisi finaalisarjaa kokeneita pelaajia Tapparassa on enää kaksi: Kapteeni Jukka Peltola sekä hyökkääjä Jan-Mikael Järvinen.

 

Geemedia jää seuraamaan tamperelaisten otteita suurella mielenkiinnolla.

 

 

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.