Suomi vaikeuksien kautta voittoon – Norja kaatui jatkoajalla

MM2017 Jääkiekon MM2017 lätkä

Suomi-Norja pelin lähtökohdat oli suomalaisten silmiin selvät. Voitto oli käytännössä pakko ottaa.

Ensimmäinen erä oli alkaa katastrofaalisesti, kun Joonas Korpisalo sekä koko muu puolustus nukahtivat ja Norjan Ken Andre Olimbille aukesikin saman tien avopaikka. Suomi kuitenkin pääsi alun sähläyksen jälkeen peliin hienosti mukaan antamalla voimakasta painetta sekä kääntämällä peliä nopeasti ja Norja olikin tuon kanssa aavistuksen ongelmissa. Suomi pääsi kertaalleen pyörittämään avauserän aikana myös ylivoimaa. Tuo koko kaksiminuuttinen pyörikin mallikkaasti Norjan päädyssä, mutta laukausten laatu ei ollut päätä huimaavaa vaan turnauksen paras alivoima selvitti tuon. Ja kun seuraavaksi sitten Markus Hännikäinen kalasteli itselleen jäähyn, norjalaiset iskivät Anders Bastiansenin johdolla 1-0 johtomaalin ja suomalaisille syötettiin taas karvasta kalkkia hyvin sujuneen erän loppuhetkillä.

Kokenut keskushyökkääjä Anders Bastiansen (keskellä) pääsi tuulettamaan maalia heti avauserässä.

Norjalla oli toisen erän alkaessa jälleen kerran vaikeuksia oman avauspelaamisen kanssa ja Suomi painoi päälle. Lopulta aukesi myös sinipaitojen maalihanat, kun turnauksessa vielä pimennossa ollut Juuso Hietanen toimitti kiekon maalille ja se upposi helpohkosti ohi Lars Haugenin. Lisää tuli heti reilun parin minuutin jälkeen Julius Hongan tulisen viivakudin jälkeen ja peli oli kääntynyt lähes silmän räpäyksessä 2-1:een Leijonien hyväksi. Norja ei saanut oikeastaan koko toisen erän aikana pelin juonesta kiinni, mutta pystyi kuitenkin välttämään kahden maalin tappioaseman.

Julius Hongalta (vasemmalla) on maaleja odotettu ja nyt mies vastasi huutoon.

Viimeisen erän ensimmäinen kymppi sisälsi molemmille joukkueille yhden ylivoimamahdollisuuden, mutta mitään ihmeellisempiä paikkoja tai tilanteita ei syntynyt. Jälkimmäisellä kymmenminuuttisella alkoi tuo karmaisevasta Tsekki-pelistäkin tunnettu pelkkä puolustaminen ja toisen erän hyvä joukkuepeli oli taas kuin muisto vain. Korpisalo pystyi selvittämään pari ensimmäistä paikkaa, mutta kolmen norjalaisen runnoessa maalinedustalla joutui ”Korpparikin” jo antautumaan. Maali merkittiin Andreas Martinsenin nimiin ja se tuli 29 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua. Suomen ahdinkoa jatkoajalle mentäessä ei myöskään se helpottanut, että Atte Ohtamaa otti vielä täysin turhan jäähyn.

Tuska päättyi lopulta jatkoajalla, kun jäähyltä vapautunut Hännikäinen kirmasi läpiajoon ja mies pamautti kiekon ohi Haugenin. Suomi nousi lohkossa nyt Norjan ohi yhdeksään pisteeseen.

Häviö olisi ollut jatkopelien kannalta kova kolaus, nyt kaikki ovat vielä Leijonamiehistön omissa käsissä. Sveitsin kaatoon Suomen joukkue lähtee heti huomenna iltapelissä klo 21:15.

Tällaisiin kuviin on aina mukava päättää pelit. Näin kävi onneksi tänäänkin.